Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maslinovo ulje

Featured Replies

6 minutes ago, aram said:

pa jes, my bad, ali ovo je stvarno dobro za tu cenu bez obzira na flašu.

@Seabass pa 15 funti oko 18 evra, nije neka razlika čini mi se. u Italiji je moglo da se nađe i za 14-15€ kad sam poslednji put bio.

Jok, pala je funta odavno nija taj kurs. £15 je oko 16 ojrica, pa nije bas bezazleno. Bas cu vidjeti ovih dana posto je to ulje, da ne pricam iz dupeta.

• Replies 142
  • Views 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @Pixie prvo, zaboravi crnogorska, pa i dalmatinska. nema od toga ništa. jedne godine može da bude super, sledeće đubre. jedino su istrani donekle savladali konstantnost, ali ja se ni u njih ne uzdam d

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Ja sam sretnik koji ima svog lokalnog seljaka u Bazilikati koji cedi svoje ulje i koje mi salje u kantama svakih 6 meseci. Par puta sam brao masline s njim kao da pomognem ali se uvek nakon pola sata

• 500gr mekog belog brašna 1 kašičica soli pola kocke svežeg kvasca ili jedna kesica suvog, aktivirana u sledeća dva sastojka 2 kašičice šećera 250ml mleka 75ml ulja 1 jaje   ja u fil stavim obično 200g

Posted Images

7 minutes ago, April said:

Imao sam kombinu za domaća istarska ulja iz okoline Poreča, 25 Eur litar. Šta znam, ništa senzacionalno.

To je ozbiljno dranje. Bračko ulje, za koje su mnogi rekli da bolje nisu probali, bude ~10 ili koji evro gore za litar.

16 minutes ago, Seabass said:

Jok, pala je funta odavno nija taj kurs. £15 je oko 16 ojrica

Preko €17 (danas)

Ovo ulje što je @aram okačio sam uzimao često i ja, dok cena nije otišla preko mere nedavno, ali i pored ovakve ambalaže je odlično. Ne znam kako je van UK (ili barem van Sirske, ali Lidl ima svoj brend “Deluxe”, a njihovo ulje iz Puglie je super. Nije jeftino, ali je cena pristojna za taj kvalitet.

Il Casolare ulje je znalo biti na popustu i tad sam uglavnom i kupovao. Vise radi ambalaze i sto izgleda skupo nego sto imam pojma je li valja ili ne, I'm that shallow. Ovo ulje iz Tunisa je skroz okej i osim ovako u flasi, prodaju se i refil kese po £6/750ml. A cool je i ambalaza.

Ja sam (za moj ukus najbolje) ulje kupovao za neke smešne pare tipa 7-8 evra za litar kod kasapina u Toroniju, imao je svoj malinjak i pravio neke male količine koje je prodavao onako usput u mesari.

Svašta mi je pričao o tome kako ih gaji, kako cedi, da li me ložio ili nije, nisam siguran, on govori grčki, nemački i ruski, ja srpski i engleski...

Pre neku godinu kad sam tradicionalno poslednjeg dana letovanja otišao da kupim zalihe ulja za sledeću godinu, reče mi da je smanjio proizvodnju i batalio da prodaje... dry

19 hours ago, Pixie said:

i do sada je bilo sporedna stvar

Samo ću parafrazirati svog lekara, Branka Jakovljevića (izgovoreno meni juče, na redovnoj kontroli): maslinovo ulje nije hrana, nego lek. Sve ostalo što uzimamo od namirnica je samo garnirung za maslinovo ulje.

Ja nedeljno prodjem kroz ceo blok putera, a maslinovo ulje ne traje duze od 3 nedelje - jebi ga. Kanselujem prednosti jednog drugim.

Coronary angioplasty je dz na NHS.

Pržimo li maslinovo?

10 minutes ago, francuski sobar said:

Pržimo li maslinovo?

Przim ja. Mnogi kazu da je "low smoking point" i da ne valja, ali ja sve radim sa maslinovim uljem. Izuzetak je deep frying ili kad spremam azijske recepte kao stir fry ili curry.

1 hour ago, Seabass said:

Coronary angioplasty je dz na NHS.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303

obrati pažnju na količine, za mediteranske metode je "oko 1l maslinovog nedeljno" fantom, kaže i google da je to totalno ok. Mi trošimo oko litru na tri meseca, ali to zato što koristimo i druga ulja, i puter... zapravo bi trebali početi više da koristimo.

U metrou sam kupovao i bilo je ok, neko nefiltrirano od po litre, a znam da imaju i obično i bio extra virgin za ispod 1000k flaša, doduše treba imati tu njihovu karticu.

22 hours ago, Sandradjer said:

U nekim krajevima jedu hleb posut uljem i npr. paradajz. To je ceo obrok )

Ubogi, nemaju masti.

17 hours ago, Čutura said:

iz prve ruke znam da italijani kupuju grcko ulje na cisterne i pakuju u svoju ambalazu..

Pre 20+ godina je aktuelna zemlja porekla bio Tunis. Isto kažu i za pirinač i pšenicu. Latini, stare barabe.

7 minutes ago, Vapad said:

obrati pažnju na količine, za mediteranske metode je "oko 1l maslinovog nedeljno" fantom, kaže i google da je to totalno ok. Mi trošimo oko litru na tri meseca, ali to zato što koristimo i druga ulja, i puter... zapravo bi trebali početi više da koristimo.

U metrou sam kupovao i bilo je ok, neko nefiltrirano od po litre, a znam da imaju i obično i bio extra virgin za ispod 1000k flaša, doduše treba imati tu njihovu karticu.

To znaci da jedna osoba treba da konzumira litar maslinovog ulja nedeljno (142 ml dnevno), i bice zdrava ko dren ?

Da nije to malo mnogo...

10 minutes ago, Vapad said:

Ticalo se Dragancetove nedeljne konzumacije putera, veli da pojede blok (250g). )

Ne znam koliko meni traje litar maslinovog, mozda 15 dana, mozda duze. I ja trosim druge masnoce i ulja. EVO trosim samo kad ne mora da ide na visoke temperature na direktnu vatru ali je sasvim ok u relni.