Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maslinovo ulje

Featured Replies

3 hours ago, duda said:

@aram daj molim te recept za te kiflice, tačno tako ih je pravila moja mama, sa tim kockicama margarina između. Samo što ja ne mogu da pronađem taj recept u njenim sveskama cry.

I da, reci mi, kod ovih sad margarina, na šta da obratim pažnju, šta treba da piše na njima i sastav, načinu proizvodnje ili sl, e da nemaju trans masti ?

500gr mekog belog brašna
1 kašičica soli
pola kocke svežeg kvasca ili jedna kesica suvog, aktivirana u sledeća dva sastojka
2 kašičice šećera
250ml mleka
75ml ulja
1 jaje

ja u fil stavim obično 200gr feta sira, 100gr rikote i 1 belance (žumance ostavim za premazivanje), ti kako voliš, ali fila mora biti bar 250gr. ja ponekad dodam i peršun u sir, sremuš kad je sezona i tako.

125gr margarina

testo umesiti dok ne postane glatko, pa pustiti jedno 45 minuta da naraste. nabrašnjaviti površinu za rad, testo onda podeliti na 5 loptica (od toga će izaći 40 kiflica, bitno za računanje mesta na plehu). svaku lopticu malo rastanjiti rukama, zatim razvaljati oklagijom na 2-3mm pa iseći na 8 delova. jedan po jedan komad još malo razvući rukama, kiflice su lepše što su umotanije, pa staviti malo fila. onda prvo zaviti dva gornja ćoška na unutra, da fil dobije kao nekakav svoj džep, da ne curi, pa urolati. poredjati sve na pleh pa staviti na šporet i pokriti krpom da raste dok se rerna greje na 180°C. žumance razmutiti sa kašikom mleka i kad su kiflice malo narasle premazati svaku. po želji i ukusu posuti susamom ili kimom.

125gr margarina ili iseckati na listiće i poslagati preko i izmedju kiflica ili prvo staviti u zamrzivač pa narendati preko. 20-25 minuta u rernu, onda izvaditi i ostaviti 2-3 minuta na plehu da upiju sav margarin (obavezan korak!) pa premestiti na neku rešetku za hladjenje još kojih 5 minuta.

i nemoj da te mrzi da proseješ brašno, mali posao a veliki efekat.

za margarine: EU standard je max 2gr trans masti na 100gr. u Srbiji još nije tako, koliko znam. u Nemačkoj sve češće ima 0 trans masti. ja gledam sledeće: da je ulje repice ili suncokreta (maslinovo i sojino izbegavam, ne sviđa mi se ukus). na deklaraciji piše koliko je masti, ali i koji je udeo zasićenih. viši udeo - lošije. 10-20gr na 100 je obično znak da nema palminogg ulja niti masti i da nema hidrogenizovanih ili delimično hidrogenizovanih ulja što je trans mast. ako piše da ima Omega-3 to su obično jako kvalitetni margarini. veganski su takođe uglavnom odlični, bez puno aditiva, kao i bio.

@precog margarini imaju visok udeo jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina – "dobrih" masti koje telo ne može samo da proizvede. osim toga činjenica je da je proizvodnja margarina ekološki i etički (manje štetno za životinje) povoljnija od proizvodnje putera. osim u slučaju kad se koristi palmino ulje/mast. s druge strane puter sadrži vitamine A, D i E, kalijum i kalcijum... oba imaju neke prednosti a neke mane. nije da sam ja neki stručnjak, ovo sam saznao posle infarkta, na klinici za rehabilitaciju drže predavanja o ishrani. a za doručak su nam davali kao namaz light margarin i krem sir sa minimalnim procentom mlečne masti, tzv. Magerstufe.
a trans masti iz margarina nisu nestale tek tako, sredinom 90-ih su krenule ozbiljne naučne studije o štetnosti da se pojavljuju a tek desetak godina kasnije se udeo trans masti snižava. tek kasnije kreću i zabrane i zakonska ograničenja, konkretno ovo o 2gr u EU je doneto tek 2019. sa primenom od 2021.

Edited by aram

• Replies 142
  • Views 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @Pixie prvo, zaboravi crnogorska, pa i dalmatinska. nema od toga ništa. jedne godine može da bude super, sledeće đubre. jedino su istrani donekle savladali konstantnost, ali ja se ni u njih ne uzdam d

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Ja sam sretnik koji ima svog lokalnog seljaka u Bazilikati koji cedi svoje ulje i koje mi salje u kantama svakih 6 meseci. Par puta sam brao masline s njim kao da pomognem ali se uvek nakon pola sata

• 500gr mekog belog brašna 1 kašičica soli pola kocke svežeg kvasca ili jedna kesica suvog, aktivirana u sledeća dva sastojka 2 kašičice šećera 250ml mleka 75ml ulja 1 jaje   ja u fil stavim obično 200g

Posted Images

Fala, meni urezano ostalo, puter, margarin, no no. Nisam znao da su izbacili transmasti.

Puter je dobar/zdrav/nije štetan. Ono oko holesterola je opovrgnuto pre nekih 10-15 godina, a od tada je cena putera skočila drastično na globalnom nivou.

Edited by dragance

1 hour ago, dragance said:

Puter je dobar/zdrav/nije štetan. Ono oko holesterola je opovrgnuto pre nekih 10-15 godina, a od tada je cena putera skočila drastično na globalnom nivou.

Puter nije dobar, to se, trenutno, svi slazu. Debata je oko svinjske masti.

ne. puter je bogat zasićenim mastima - zasićene masti podižu LDL holesterol. zamena putera biljnim uljima smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. puter nije toliko loš kao što su nam govorili 80-ih (kad su tako reklamirali margarin) ali i dalje nije dobar za holesterol u poređenju sa biljnim uljima.
ja naravno neću prestati da ga koristim u kuhinji za montiranje sosova ili finiširanje rižota, ali gde god mogu radije ću uzeti maslinovo ulje. i skoro potpuno sam prestao da ga mažem na hleb.

30 minutes ago, precog said:

Puter nije dobar

Normandski zasoljeni puter... lepota i divota. Ali tema je maslinovo ulje, koje je takodje lepota i divota.

Pricali smo o zdravlju, u kontekstu maslinovog ulja, ne o ukusu. Naravno, puter, so i baget, fantazija.

Meni je tesko vjerovati tim istrazivanjima jer ko zna ko to placa. Do skoro je bilo da su sve masti lose i trpali su nas sa low-fat opcijama koje su punili secerom da bi imalo ukusa. Sad je secer najvece zlo, a masti se donekle rehabilituju. Seed oils (suncokretovo, repica, kikiriki, itd) su sad na tapetu za demonizaciju ali ja ne dajem tome mnogo znacaja.

Na kraju krajeva, masti su jedna od tri osnovne grupe namirnica, uz proteine i UH, i bez masti nema zivota. Puter koristimo hiljadama godina, od kad smo razvili toleranciju prema laktozi. Bechamel se moze napraviti i sa EVOO, nece izgoriti da uprzi malo brasna za roux, a na kraju, kao pojacivac ukusa se moze dodati grudvica putera. Treba imati mjeru i ne pretjerivati, sto je najteze.

27 minutes ago, Seabass said:

Bechamel se moze napraviti i sa EVOO

Napusti kuhinju!

6 minutes ago, dragance said:

Napusti kuhinju!

Pitacu te ja nakon angioplastike. D

Evo propadoh više kuvajući a ne znam šta je EV00 wacko

Nije puter no no, samo ne treba jesti blokove

1 minute ago, duda said:

Evo propadoh više kuvajući a ne znam šta je EV00 wacko

Extra Virgin Olive Oil

1 minute ago, duda said: