Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maslinovo ulje

Featured Replies

• Author
20 hours ago, Seabass said:

A sirce?

Ima li topik o sircetu?

Mislim da nisam videla. Ili otvaraj ili da širimo temu. )

Ja nemam baš mnogo šta da kažem, pošto sirće praktično ne koristim. Pravila sam ranije redovno neku slatku salatu sa mirođijom, cveklom i jabukom za koju je bilo potrebno belo balzamiko sirće, pa sam ga tada dosta kupovala. Trenutno se ne sećam kad sam poslednji put kupila flašu, a znam da ima dva ili tri različita po kući, koja verovatno stoje bar 3-4 godine.

Vi koji koristite, za šta koristite svo to sirće? Za salatu ili (i) nešto drugo?

Edited by Pixie

• Replies 142
  • Views 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @Pixie prvo, zaboravi crnogorska, pa i dalmatinska. nema od toga ništa. jedne godine može da bude super, sledeće đubre. jedino su istrani donekle savladali konstantnost, ali ja se ni u njih ne uzdam d

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Ja sam sretnik koji ima svog lokalnog seljaka u Bazilikati koji cedi svoje ulje i koje mi salje u kantama svakih 6 meseci. Par puta sam brao masline s njim kao da pomognem ali se uvek nakon pola sata

• 500gr mekog belog brašna 1 kašičica soli pola kocke svežeg kvasca ili jedna kesica suvog, aktivirana u sledeća dva sastojka 2 kašičice šećera 250ml mleka 75ml ulja 1 jaje   ja u fil stavim obično 200g

Posted Images

1 hour ago, Pixie said:

Mislim da nisam videla. Ili otvaraj ili da širimo temu. )

Ja nemam baš mnogo šta da kažem, pošto sirće praktično ne koristim. Pravila sam ranije redovno neku slatku salatu sa mirođijom, cveklom i jabukom za koju je bilo potrebno belo balzamiko sirće, pa sam ga tada dosta kupovala. Trenutno se ne sećam kad sam poslednji put kupila flašu, a znam da ima dva ili tri različita po kući, koja verovatno stoje bar 3-4 godine.

Vi koji koristite, za šta koristite svo to sirće? Za salatu ili (i) nešto drugo?

Sirce je super stvar, ima vise primjena nego samo kao zacin za salatu. Mozes njime oprati prozore ili skinuti kamenac sa WC solje.

Ja ponekad dodajem u soseve i variva, zaokruzi ukus, doda dubinu. Pogotovo za jela koja se kuhaju polako i dugo, sirce se stavi na pocetku, pa do kraja procesa odradi posao, a kiselina i miris izadju.

Sirce je vrlo lako napraviti od skoro bilo cega; voce, povrce ili zitarice. Svojevremeno sam pravio sirce od jabuke i bilo je prilicno ukusno ali nije mi bilo dovoljno kiselo za salate pa sam dodavao malo soka od limuna ili neutralnog sirceta. Inace, znao sam dodati kasiku-dvije u casu vode sa malo meda i prijalo je nakon trcanja, kad sam se spremao za maraton. Negdje sam procitao da je to dobro za elektrolite ali nemam pojma ima li istine u tome.

Ovdje ima dosta informacija kako pokrenuti fermentaciju i napraviti sirce. Uopste nije tesko niti zahtijeva neka ulaganja:

Ima i solidno uputstvo u komentarima ispod videa, ako je neko zainteresovan da proba napraviti sirce:

1) Convert the sugars into alcohol (alcoholic fermentation)

2) Convert the alcohol into acetic acid (acetic fermentation)

This way, you can better optimize each step. Alcoholic fermentation is most optimal in anaerobic conditions (in absence of oxygen), while acetic fermentation is most optimal in aerobic conditions (in presence of oxygen). Additionally, by letting both processes take place simultaneously, the alcohol is quickly converted by the acetobacter, which means that the alcohol content never quite gets high enough to prevent infection. So first, you focus on creating alcohol, by creating an anaerobic environment. This can be done easily by just slapping an airlock on a jar. The yeast will get started on its own, using some of the oxygen and pushing the rest out of the jar until you're left with only CO2, when the anaerobic fermentation gets started. After a week or two, this will be done. You'll see the lack of activity in the airlock, and the yeast starting to settle out. Draw the liquid from the top, maybe heat it to kill the yeast, and leave exposed to air for the acetic fermentation. For the best results, I'd recommend adding some (brewer's) yeast in the beginning and adding some acetobacter here. You can add acetobacter by adding a few tablespoons of a non-pasteurized vinegar, that still has live acetobacter in it. After some time, you may see a slimy sheet develop, similar to a SCOBY. This is a vinegar mother, and contains live acetobacter. You can reuse this to inoculate another batch of vinegar later, so you don't have to compromise the taste of your vinegar by adding the acetobacter.

Won't do

On 27. 2. 2026. at 18:00, duda said:

To je baš povoljno.

Javljajj čim probaš.

@ajgor

Sasvim korektno, uzeo sam ovo, priložena slika je sa nekog drugog sajta ali veoma liči na ovo iz Vera. Meni većina ulja ode na salate, dinstanje luka i pečenje piletine i ćuretine u rerni. Drugo ulje ima robnu marku Grecials. Nekada je najčešće ulje u kantama u Veru bilo marke Kalliston, nisam ga video poodavno.

E-SHOP_IONIA-VINTAGE_3L-1200x1200.png

16 hours ago, Pixie said:

Vi koji koristite, za šta koristite svo to sirće?

najpre za vinegret a rknem i u čorbice od raznih bobova.

• 2 weeks later...
On 28. 2. 2026. at 16:36, Seabass said:

Jeste Sainsbury's na Finchley Rd. Jeste veci ali ovo ulje se i ne prodaje u manjim Local.

Ima i u Camden-u thumbup

IMG_6339.jpeg

Za zeme:

20260320_173154.jpg

Ja sam pazario litar tunizanskog za £9, kusur ode na hoes & gear.