February 25Feb 25 3 hours ago, Sandradjer said:Ulje oplemenjuje hranu. U nekim krajevima jedu hleb posut uljem i npr. paradajz. To je ceo obrok Ja ponekad jedem to leti.
February 25Feb 25 4 hours ago, dragance said:Koje god da je, gledaj da je “extra virgin olive oil”, jer je to jedino koje se prirodno “cedi”, tj “cold pressed” na engleskom. Sve ostalo je uz razne aditive.To ti piše na maltene svakoj kanti od 5 ili 6 litara maslinovog ulja u Grčkoj, a nema veze sa istinom.Pričao nam Grk kod kojega smo letovali skoro 10 godina. Kaže da u celoj Grčkoj imaju možda dve fabrike koje rade hladno ceđenje. I to ulje je basnoslovno skupo. A ne 30 e 5 litara.Kažu da je dobro maslinovo ulje koje malo "štipa" za grlo.
February 25Feb 25 @Pixie prvo, zaboravi crnogorska, pa i dalmatinska. nema od toga ništa. jedne godine može da bude super, sledeće đubre. jedino su istrani donekle savladali konstantnost, ali ja se ni u njih ne uzdam dok ne probam. drugo, mora biti ili u tamnoj flaši, u limenci ili u keramičkoj flaši. svetlo uništava ulje jako brzo. treće, meni su na prvom mestu italijanska, odmah za njima su španci, grci i kiprani su klasu ispod, pa još ispod turci. nije pravilo, ali pouzdanost. van evrope nisam baš verziran, mora se probati. e sad kako probati. mnogi savetuju sa hlebom i malo soli, što jeste ukusno, ali maskira ukus ulja. 5-10ml u čašicu, zagrej ga rukama. jednom rukom obuhvati čašicu, drugom poklopi. kad je dostiglo temperaturu tela prvo pomiriši. treba da osetiš badem, artičoke, svežu travu, eventualno zreo paradajz. ne treba nikako da miriše na orahe ili vosak. zatim uzmi mali malecni gutljaj u usta i kroz zube uvuci malo vazduha. usrkni takoreći, da se ulje rasprši po ustima, da oslobodi aromu. voćna, travnata, biljna = dobro. ustajalo, metalno, vosak = loše. blaga gorčina dobro, malo peckanja u ustima i blagi poriv na kašalj takođe. ali tu smo sad već na teritoriji ličnih preferencija, dakle upravljaj se prema onome kako se tebi sviđa. ja lično trošim puno maslinovog ulja i imam nekoliko uvek. jedno je najčešće ovo, košta oko 20 evra što nije puno za taj kvalitet.drugo je industrijsko, za svaki dan, De Cecco. kad nađem ono sa crnom etiketom super, kad ne nađem uzmem frutatto. isto oko 20€, ponekad i manje po supermarketima, kad je neka akcija.zatim je tu Frantoio Muraglia u keramičkoj flaši, oko 35€.i na kraju posebno, za salate i slično, Francesco Cillo - Coratina. preko 50€ litar, ali stvarno vredi. Edited February 25Feb 25 by aram
February 25Feb 25 Joj ja sam se tako navukla na ovo uljeJednom prilikom sam od prijateljice dobila flasu ulja koje je njen otac proizveo, od svojih maslina, ali mi se nije ni malo svidelo. Bas dosta jak miris i nekako kao da je bilo pregusto, premasno. Isto je bilo i sa flasom koju sam dobila u Istri od gazdarice apartmana u kom smo boravili. Njeno domace. Stvar ukusa.
February 25Feb 25 42 minutes ago, aram said:@Pixie prvo, zaboravi crnogorska, pa i dalmatinska. nema od toga ništa. jedne godine može da bude super, sledeće đubre. jedino su istrani donekle savladali konstantnost, ali ja se ni u njih ne uzdam dok ne probam. drugo, mora biti ili u tamnoj flaši, u limenci ili u keramičkoj flaši. svetlo uništava ulje jako brzo. treće, meni su na prvom mestu italijanska, odmah za njima su španci, grci i kiprani su klasu ispod, pa još ispod turci. nije pravilo, ali pouzdanost. van evrope nisam baš verziran, mora se probati. e sad kako probati. mnogi savetuju sa hlebom i malo soli, što jeste ukusno, ali maskira ukus ulja. 5-10ml u čašicu, zagrej ga rukama. jednom rukom obuhvati čašicu, drugom poklopi. kad je dostiglo temperaturu tela prvo pomiriši. treba da osetiš badem, artičoke, svežu travu, eventualno zreo paradajz. ne treba nikako da miriše na orahe ili vosak. zatim uzmi mali malecni gutljaj u usta i kroz zube uvuci malo vazduha. usrkni takoreći, da se ulje rasprši po ustima, da oslobodi aromu. voćna, travnata, biljna = dobro. ustajalo, metalno, vosak = loše. blaga gorčina dobro, malo peckanja u ustima i blagi poriv na kašalj takođe. ali tu smo sad već na teritoriji ličnih preferencija, dakle upravljaj se prema onome kako se tebi sviđa. ja lično trošim puno maslinovog ulja i imam nekoliko uvek. jedno je najčešće ovo, košta oko 20 evra što nije puno za taj kvalitet.drugo je industrijsko, za svaki dan, De Cecco. kad nađem ono sa crnom etiketom super, kad ne nađem uzmem frutatto. isto oko 20€, ponekad i manje po supermarketima, kad je neka akcija.zatim je tu Frantoio Muraglia u keramičkoj flaši, oko 35€.i na kraju posebno, za salate i slično, Francesco Cillo - Coratina. preko 50€ litar, ali stvarno vredi.Prvo kazes mora biti u tamnoj flasi ili limenci, a onda preporucis neko u skroz prozirnoj
February 25Feb 25 4 hours ago, Pixie said:Je l' to piše na ambalaži?Uglavnom pise na ovima sto se kupuju po marketima, tj trebalo bi da pise, cak kazu da ona na kojima ne pise nisu kvalitetna pa to skrivaju.
February 25Feb 25 40 minutes ago, aram said:ovo, košta oko 20 evra što nije puno za taj kvalitet.Mnogo vas deru za ovo ulje. U Londonu je oko £15/L i to nakon poskupljenja. Do skoro je bilo £10-12Za Bozic sam dobio bocu neko organic, grcko, nisam jos otvorio dok ne potrosim ovo drugo, isto grcko. Meni to brzo ide, pa ne kupujem najskuplja, gledam samo da je pristojno.
February 25Feb 25 Author @aram Hvala na preporukama! Mislim da i ja često imam to De Cecco frutatto kao neki standard, ostala ne znam, ali ću probati. Taj problem stabilnosti kvaliteta je isto slučaj i kod kafe, pa eto ako i tu imaš (globalne) sugestije, nemoj se ustručavati. Sticajem okolnosti poznajem i ja nekoliko (troje) ljudi koji se bavi proizvodnjom maslinovog ulja u Turskoj i Grčkoj i dobijala sam njihove proizvode da probam. Bilo je OK, ali ne više od toga, možda zbog toga i nisam imala previše interesovanja da istražujem dalje, jer je sve bilo slično i ne mnogo uzbudljivo. Ovo je zaista za mene bio novi nivo igrice.
February 25Feb 25 iz prve ruke znam da italijani kupuju grcko ulje na cisterne i pakuju u svoju ambalazu..
February 25Feb 25 letos sam kupila u istri u vodnjanu kantu meloto ulja od 5 l (22evra/l). u radnji sam isprobala sve tri vrste. izabrala sam busu-bužu, koja je po rečima proizvođača univerzalna i ide uz sva jela, dok su žižolera i rosinjola idealne za specifične namirnice, što sam, naravno, odmah zaboravila.ulje je odlično. miriše na tek pokošenu travu, ljutkasto i gorko. u jelima se ljutina i gorčina izgube.
February 25Feb 25 1 hour ago, brusli said:Prvo kazes mora biti u tamnoj flasi ili limenci, a onda preporucis neko u skroz prozirnoj pa jes, my bad, ali ovo je stvarno dobro za tu cenu bez obzira na flašu.@Seabass pa 15 funti oko 18 evra, nije neka razlika čini mi se. u Italiji je moglo da se nađe i za 14-15€ kad sam poslednji put bio.
February 25Feb 25 Imao sam kombinu za domaća istarska ulja iz okoline Poreča, 25 Eur litar. Šta znam, ništa senzacionalno. Za svakodnevnu upotrebu sasvim sam zadovoljan sa Carapelli, samo napominjem da nije svako Carapelli isto, ne morate da se štekate za par stotina dinara. Pošto mi trošimo baš mnogo, nabavljam ga preko nekih kafanskih veza, postoje kartoni od 12 flaša. I Njegoševoj za svakodnevnu upotrebu imate i konzerve sa Krita po pristupačnoj ceni, ali pre nego se zaletite, uzmite male flašice od 250ml da izaberete svoju kombinu za salatu ili glavno jelo. I poslušajte ih, znaju o čemu pričaju.