Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maslinovo ulje

Featured Replies

Nisam baš neki veliki ekspert što se tiče maslinovog ulja, iako ga dosta koristim, uglavnom za salate i namaze, i do sada je bilo sporedna stvar. Nisam stvarno naletela na neki ukus koji bi za mene bio poseban, iako je bilo (za moje pojmove) i malo boljih i malo lošijih.

Ali. Pre nekog vremena sam dobila manje pakovanje ovog maslinovog ulja na poklon i raspametila sam se. Upravo sam pod utiskom naručila 3 litra, za cenu koju inače nikada ne bih platila za ovu namirnicu u običnoj kupovini. Nisam nikad bila zavisna od neke supstance, ali sad sam imala utisak da mogu da zamislim kako se počinje. D

Screenshot-20260225-162407-Chrome.jpg

Komentari, iskustva, preporuke, kreativni načini upotrebe, podrška ili saveti za zavisnike, šta god, sve je dobrodošlo. )

• Replies 142
  • Views 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @Pixie prvo, zaboravi crnogorska, pa i dalmatinska. nema od toga ništa. jedne godine može da bude super, sledeće đubre. jedino su istrani donekle savladali konstantnost, ali ja se ni u njih ne uzdam d

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Ja sam sretnik koji ima svog lokalnog seljaka u Bazilikati koji cedi svoje ulje i koje mi salje u kantama svakih 6 meseci. Par puta sam brao masline s njim kao da pomognem ali se uvek nakon pola sata

• 500gr mekog belog brašna 1 kašičica soli pola kocke svežeg kvasca ili jedna kesica suvog, aktivirana u sledeća dva sastojka 2 kašičice šećera 250ml mleka 75ml ulja 1 jaje   ja u fil stavim obično 200g

Posted Images

Koje god da je, gledaj da je “extra virgin olive oil”, jer je to jedino koje se prirodno “cedi”, tj “cold pressed” na engleskom. Sve ostalo je uz razne aditive.

Sipas u kasicicu, saspes u grlo, ako ga osetis u grlu (otprilike kao ljuto) to ie dobro maslinovo ulje )

• Author
9 minutes ago, dragance said:

Koje god da je, gledaj da je “extra virgin olive oil”, jer je to jedino koje se prirodno “cedi”, tj “cold pressed” na engleskom. Sve ostalo je uz razne aditive.

Pisalo je to na dosta njih koje sam probala, ali nikada nije imalo ovako intenzivan (i ukusan) ukus, tako da bi me baš zanimalo da li ima još nešto što pravi razliku.

• Author
2 minutes ago, Sandradjer said:

Sipas u kasicicu, saspes u grlo, ako ga osetis u grlu (otprilike kao ljuto) to ie dobro maslinovo ulje )

OK, hvala, probaću i tako. Plašim se samo da se još više ne navučem. D

Zavisi od maslina, odakle su, klima, itd. Što manji proizvodjači, uglavnom je (ne i uvek) iz jedne parcele, a ne da uzimaju levo-desno iz cele zemlje ili regiona.

Just now, Pixie said:

Ulje oplemenjuje hranu. U nekim krajevima jedu hleb posut uljem i npr. paradajz. To je ceo obrok )

1 minute ago, Pixie said:

Probaj domaće iz crmogorskog primorja, ako još postoji i ima da se nađe i nema ti više spasa DOkolina Bara ili Ulcinja.

Meni je najbolje maslinovo što sam probao bilo u nekom nezvaničnom restoranu na Bojani blizu Ade. Ima doduše nekih 15 godina od tada.

Ima dosta i laznjaka, lazno deklarisanih, na trzistu, cak i u eu. Ista prica, kao i za med.

U srbiji treba hvatati dalmatinsku ekipu koja radi proizvodnju u hrvatskoj, a donosi u srbiju. U eu isto, ali italijane/grke. 😃

Edit - da i crna gora.

Edited by precog

4 minutes ago, Sandradjer said:

Ulje oplemenjuje hranu. U nekim krajevima jedu hleb posut uljem i npr. paradajz. To je ceo obrok )

Ja to radim i odlicno je, samo ide i bluk.

6 minutes ago, Sandradjer said:

Ja to stalno radim, pravi “mediteranac” 😂

Jos bolje, ja sipam u tanjir, napravim baricu, pospem origanom i umacem hleb.

Uz to jogurt ili sir, ako ima neko povrce za salatu, ne treba nista drugo.

Ima onaj parametar kiselost maslinovog ulja, on kao govori o kvalitetu.

Treba da bude < 0,8%, imaju kod nas i < 0,4%.

Just now, brusli said:

Jos bolje, ja sipam u tanjir, napravim baricu, pospem origanom i umacem hleb.

Uz to jogurt ili sir, ako ima neko povrce za salatu, ne treba nista drugo.

Ima onaj parametar kiselost maslinovog ulja, on kao govori o kvalitetu.

Treba da bude < 0,8%, imaju kod nas i < 0,4%.

Uh super. Još ako u maslinovo ulje dodaš balsamic vinegar, to je to!

A moze i neka orada, brancin D

10 minutes ago, Sandradjer said:

Dobar hleb ili pogača, maslinovo ulje i morska so, dovoljno za obrok.