February 25Feb 25 Nisam baš neki veliki ekspert što se tiče maslinovog ulja, iako ga dosta koristim, uglavnom za salate i namaze, i do sada je bilo sporedna stvar. Nisam stvarno naletela na neki ukus koji bi za mene bio poseban, iako je bilo (za moje pojmove) i malo boljih i malo lošijih. Ali. Pre nekog vremena sam dobila manje pakovanje ovog maslinovog ulja na poklon i raspametila sam se. Upravo sam pod utiskom naručila 3 litra, za cenu koju inače nikada ne bih platila za ovu namirnicu u običnoj kupovini. Nisam nikad bila zavisna od neke supstance, ali sad sam imala utisak da mogu da zamislim kako se počinje. Komentari, iskustva, preporuke, kreativni načini upotrebe, podrška ili saveti za zavisnike, šta god, sve je dobrodošlo.
February 25Feb 25 Koje god da je, gledaj da je “extra virgin olive oil”, jer je to jedino koje se prirodno “cedi”, tj “cold pressed” na engleskom. Sve ostalo je uz razne aditive.
February 25Feb 25 Sipas u kasicicu, saspes u grlo, ako ga osetis u grlu (otprilike kao ljuto) to ie dobro maslinovo ulje
February 25Feb 25 Author 9 minutes ago, dragance said:Koje god da je, gledaj da je “extra virgin olive oil”, jer je to jedino koje se prirodno “cedi”, tj “cold pressed” na engleskom. Sve ostalo je uz razne aditive.Pisalo je to na dosta njih koje sam probala, ali nikada nije imalo ovako intenzivan (i ukusan) ukus, tako da bi me baš zanimalo da li ima još nešto što pravi razliku.
February 25Feb 25 Author 2 minutes ago, Sandradjer said:Sipas u kasicicu, saspes u grlo, ako ga osetis u grlu (otprilike kao ljuto) to ie dobro maslinovo ulje OK, hvala, probaću i tako. Plašim se samo da se još više ne navučem.
February 25Feb 25 Zavisi od maslina, odakle su, klima, itd. Što manji proizvodjači, uglavnom je (ne i uvek) iz jedne parcele, a ne da uzimaju levo-desno iz cele zemlje ili regiona.
February 25Feb 25 Just now, Pixie said:OK, hvala, probaću i tako. Plašim se samo da se još više ne navučem. Ulje oplemenjuje hranu. U nekim krajevima jedu hleb posut uljem i npr. paradajz. To je ceo obrok
February 25Feb 25 1 minute ago, Pixie said:OK, hvala, probaću i tako. Plašim se samo da se još više ne navučem. Probaj domaće iz crmogorskog primorja, ako još postoji i ima da se nađe i nema ti više spasa Okolina Bara ili Ulcinja. Meni je najbolje maslinovo što sam probao bilo u nekom nezvaničnom restoranu na Bojani blizu Ade. Ima doduše nekih 15 godina od tada.
February 25Feb 25 Ima dosta i laznjaka, lazno deklarisanih, na trzistu, cak i u eu. Ista prica, kao i za med.U srbiji treba hvatati dalmatinsku ekipu koja radi proizvodnju u hrvatskoj, a donosi u srbiju. U eu isto, ali italijane/grke. 😃Edit - da i crna gora. Edited February 25Feb 25 by precog
February 25Feb 25 4 minutes ago, Sandradjer said:Ulje oplemenjuje hranu. U nekim krajevima jedu hleb posut uljem i npr. paradajz. To je ceo obrok Ja to radim i odlicno je, samo ide i bluk.
February 25Feb 25 6 minutes ago, Sandradjer said:Ulje oplemenjuje hranu. U nekim krajevima jedu hleb posut uljem i npr. paradajz. To je ceo obrok Ja to stalno radim, pravi “mediteranac” 😂
February 25Feb 25 Jos bolje, ja sipam u tanjir, napravim baricu, pospem origanom i umacem hleb.Uz to jogurt ili sir, ako ima neko povrce za salatu, ne treba nista drugo.Ima onaj parametar kiselost maslinovog ulja, on kao govori o kvalitetu.Treba da bude < 0,8%, imaju kod nas i < 0,4%.
February 25Feb 25 Just now, brusli said:Jos bolje, ja sipam u tanjir, napravim baricu, pospem origanom i umacem hleb.Uz to jogurt ili sir, ako ima neko povrce za salatu, ne treba nista drugo.Ima onaj parametar kiselost maslinovog ulja, on kao govori o kvalitetu.Treba da bude < 0,8%, imaju kod nas i < 0,4%.Uh super. Još ako u maslinovo ulje dodaš balsamic vinegar, to je to!
February 25Feb 25 10 minutes ago, Sandradjer said:Ulje oplemenjuje hranu. U nekim krajevima jedu hleb posut uljem i npr. paradajz. To je ceo obrok Dobar hleb ili pogača, maslinovo ulje i morska so, dovoljno za obrok.