Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maslinovo ulje

Featured Replies

19 hours ago, aram said:

@Pixie prvo, zaboravi crnogorska, pa i dalmatinska. nema od toga ništa. jedne godine može da bude super, sledeće đubre. jedino su istrani donekle savladali konstantnost, ali ja se ni u njih ne uzdam dok ne probam. drugo, mora biti ili u tamnoj flaši, u limenci ili u keramičkoj flaši. svetlo uništava ulje jako brzo. treće, meni su na prvom mestu italijanska, odmah za njima su španci, grci i kiprani su klasu ispod, pa još ispod turci. nije pravilo, ali pouzdanost. van evrope nisam baš verziran, mora se probati. e sad kako probati. mnogi savetuju sa hlebom i malo soli, što jeste ukusno, ali maskira ukus ulja. 5-10ml u čašicu, zagrej ga rukama. jednom rukom obuhvati čašicu, drugom poklopi. kad je dostiglo temperaturu tela prvo pomiriši. treba da osetiš badem, artičoke, svežu travu, eventualno zreo paradajz. ne treba nikako da miriše na orahe ili vosak. zatim uzmi mali malecni gutljaj u usta i kroz zube uvuci malo vazduha. usrkni takoreći, da se ulje rasprši po ustima, da oslobodi aromu. voćna, travnata, biljna = dobro. ustajalo, metalno, vosak = loše. blaga gorčina dobro, malo peckanja u ustima i blagi poriv na kašalj takođe. ali tu smo sad već na teritoriji ličnih preferencija, dakle upravljaj se prema onome kako se tebi sviđa.
ja lično trošim puno maslinovog ulja i imam nekoliko uvek. jedno je najčešće ovo, košta oko 20 evra što nije puno za taj kvalitet.
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/shopping?q=tbn:ANd9GcTmVEagrhg_JLGWUDQ5NAXTvZzqlsLqvFu6SMEKjg6Y91f7SpCjxqsxv-3gkif8w2ujMPE7JHlIrNrfgW7EbhGaYsDu2GlDXJJRMHknnMcJ38KATuG9rBORHQ

drugo je industrijsko, za svaki dan, De Cecco. kad nađem ono sa crnom etiketom super, kad ne nađem uzmem frutatto. isto oko 20€, ponekad i manje po supermarketima, kad je neka akcija.
De Cecco Natives Olivenöl Extra Pregiato (1000ml) ab 27,77 € |  Preisvergleich bei idealo.de
zatim je tu Frantoio Muraglia u keramičkoj flaši, oko 35€.

shopping?q=tbn:ANd9GcQPRaKXd9lLQb5Hp_Bfh
i na kraju posebno, za salate i slično, Francesco Cillo - Coratina. preko 50€ litar, ali stvarno vredi.

Cillo - Coratina

Il Casolare koristim. Ne sećam se konkretno cene (u Italiji), ali ne bih rekla da je 20e ili ta okolina.

• Replies 142
  • Views 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @Pixie prvo, zaboravi crnogorska, pa i dalmatinska. nema od toga ništa. jedne godine može da bude super, sledeće đubre. jedino su istrani donekle savladali konstantnost, ali ja se ni u njih ne uzdam d

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Ja sam sretnik koji ima svog lokalnog seljaka u Bazilikati koji cedi svoje ulje i koje mi salje u kantama svakih 6 meseci. Par puta sam brao masline s njim kao da pomognem ali se uvek nakon pola sata

• 500gr mekog belog brašna 1 kašičica soli pola kocke svežeg kvasca ili jedna kesica suvog, aktivirana u sledeća dva sastojka 2 kašičice šećera 250ml mleka 75ml ulja 1 jaje   ja u fil stavim obično 200g

Posted Images

Bilo je 10-12€, ali sad je 18-24, kako gde. Ima na amazonu ponekad 3 flaše od litar za 45€

Jos jedan glas za Il Casolare kao svakodnevno ulje. Od svih koje se reklamiraju kao nefiltrirana ovo mi jedino lici ukusom na nefiltrirana koje sam kupovala od seljaka u Grckoj. Imaju i organsku/biolosku varijantu, ali iskreno ne osecam razliku. Ako se neko vozi kolima kroz Italiji- nekada na velikim pumpama ima odlicnih ponuda za pakovanje od tri flase.

Godišnje potrošim cca 10 kg masti i 8-10 l maslinovog ulja.

Suncokretovo ulje u kući imam ili nemam, ne znam ni šta će mi, ne koristim ga.

Na mulju ne pržim, samo po nekad malo pržnem pre dolevanja tečnosti za dinstanje.

Prženo jaje samo na masti, s tim da je mast od svinje hranjene na planini, šmek je fantastičan.

Puter volim, ali ga ne koristim mnogo.

Moj nekadašnji gazda, Grk koji već generacijama ima maslinjak i svoje ulje, mi pričao da ne pamti da su ikada kupili litar nekog drugog ulja. Sve rade na maslinovom. Potroše godišnje cca 50 l. Višak prodaju.

U Grčku više ne idem, letujem u Baru, kupujem od malog proizvođača, naravno da nije ceđeno u kamenici ali je meni dobro. Čovek prodaje po 20 e random turistima, ja ga kupujem preko rođaka lokalca za 15e.

16 minutes ago, duda said:

s tim da je mast od svinje hranjene na planini

Ovo mi zvuči kao mit. Hranjena čime, žirom i rovcima?

2 minutes ago, zorglub said:

Ovo mi zvuči kao mit. Hranjena čime, žirom i rovcima?

Hranjena krompirom, blitvom, kupusom, jabukama, kuva se dva puta nedeljno kazan sa povrćem i koječim, dodaje se koliko znam kukuruzna prekrupa ili neka druga prekrupa ne znam tačno, ne hranim ja te svinje.

Da, daju im i žira kojeg tu negde okolo nakupe, žir se izlomi koliko sam upratila.

I da, iako je tema mulje, izvinjavam se ali moram da kažem par stvari o toj masti.

Ja neću još dugo na žalost imati privilegiju da imam takvu mast, rođaci koji i za nas uzgajaju tu svinju su sve stariji i bolesniji. Za sada, to još nekako ide.

Takva mast nema nigde da se kupi.

Mast je bela kao sneg i prilično čvrsta, kad se drži u frižideru skoro pa tvrda. Apsolutno je bez onog tipičnog mirisa masti.

Ljudi koji je prvi put probaju, ne mogu da veruju da je to mast.

Jednom sam, kad mi je nestalo te masti, kupila u mesari da napravim neke kolačiće. Bacila sam ih jer niko od mojih nije hteo da ih jede a kolači su inače obožavani (neka fensi varijanta šapica) kada ih napravim sa tom domaćom mašću.

• Author

Srećem samoj sebi sa teme, ali zanima me, a @aram ) će sigurno znati: Šta je Butterschmalz kod nas?

butterschmalz je nešto kao ghee, pročišćeni puter. kao maslo kod nas. nije baš ghee jer ghee se krčka duže i na laganijoj vatri pa se mlečni ostaci na dnu karamelizuju i dobiju orašasti ukus. butterschmalz se dobija zagrejavanjem putera dok voda ne ispari i mlečni proteini se odvoje, ostavljajući čistu masnoću, isto kao i maslo u nekim delovima ex-Yu.

• Author

Hvala! Ako nema posebno ime, na osnovu čega bi prepoznao razliku, procenat masti?

Ghee je vjerovatno 100% mast jer se odvoji voda i protein.

ako sam dobro razumeo šta me pitaš, evo: puter ima 80-82% masti, ostalo je voda, mlečni proteini i laktoza. butterschmalz ima 99-99,5% masti.

Ja sam neki dan kupio ghee, 100% je mast.

20260226_200953.jpg

Ingredients: Butter oil (Milk) 100%.

20260226_201049.jpg

Ramazan je ovih dana pa se prodaje svuda, ima solidan popust. Pola kila oko £5

ako im veruješ. ja ne verujem da mogu da uklone baš baš svu vodu i sve proteine, minerale i holesterol.

1 minute ago, aram said:

ako im veruješ. ja ne verujem da mogu da uklone baš baš svu vodu i sve proteine, minerale i holesterol.

Kome vjerovati ako ne mozes deklaraciji na poledjini konzerve masla?

Mislim, tu je to, +-1-2%