Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Otimanje Grenlanda

Featured Replies

Kakav je smisao otimanja Grenlanda? Pa, i Kanade...(i to je najavio..).

Vojno da se približi Rusiji? Da je napadne sa severa? Zna se da na severu Rusija nema vojne baze? Ili ima samo skladišta nuklearki, pa da to zauzme na blic? Ili je bliže upasti u Moskvu i Sankt Peterburg preko Severnog pola nego preko Aljaske? Brodovima od Grenlanda iznad Skandinavije do Sankt Petersburga i niže do Moskve..?

Ili je ekonomski razlog? Na Grenlandu ima zaliha nafte i gasa za 1000 godina? Ili neki leteći tanjir zarobljen tamo ispod leda?

I bolje da se Evropa (pogotovo mi) držimo po strani.. Nek se amerika i rusija (kina) same snađu..😆

• Replies 1.1k
  • Views 66.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mogu Danci da im podmetnu sitne lego kocke svuda po Grenlandu..pa da se Ameri nabadaju kad hodaju bosi..i tako ih odvrate. Mom klincu uspeva savrseno protiv mene.

• Tribun_Populi
    Tribun_Populi

E, da se razumemo, SAD preti invazijom na deo teritorije suverene zemlje, jer joj se može i treba trenutnom državnom vrhu da bi MAGAo. Nemojte da vam briga za prava 60.000 eskima, ili koja god smrdlj

• ovo je jedna od najgorih stvari koje su se mogle dogoditi danskoj. danci su vezani pupcanom vrpcom za ameriku i ne samo u poslovnom smislu, vec i kulturnom. imaju dugu istoriju kolonizacije amerike i

Posted Images

1 minute ago, harper lee said:

Jedini saveznik kojeg Danci mogu imati a da moze da promeni nesto je americka javnost i odgovorni deo politicke elite u SAD koji shvata kakve su moguce implikacije nasilnog otimanja Grenlanda od Danske. Amerikanci jesu daleko najmocnija vojna sila na planeti ali nisu toliko mocni da dozvole sebi da izgube sve ili vecinu saveznika. Niko nije.

Stoji.

S druge strane svaka od tih država ne može u ovom trenutku da preseče pupčanu vrpcu od USA.

12 minutes ago, harper lee said:

Mogli su da se vrate i posle 15 minuta, vazno je da su otisli iz svih tih zemalja iz kojih su otisli.

Bolje bi bilo da su se vratili posle 15 minuta nego kada im je ovaj lupio tarife...ne znam, sve to deluje malo neozbiljno.

Btw, mislim da od tog vojnog preuzimanja Grenlanda neće biti ništa i da je sve ovo samo klasična Trampova dreka da izvuče više para od EU, tj. predstava.

• Author

Za Nemce je unapred bilo najavljeno da ostaju kratko.

Vest od četvrtka:

Germany was sending an A400M transport plane to Nuuk on Thursday with a contingent of 13 soldiers, although officials said they would stay in Greenland only until Saturday.

https://www.bbc.com/news/articles/cd0ydjvxpejo

13 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Bolje bi bilo da su se vratili posle 15 minuta nego kada im je ovaj lupio tarife...ne znam, sve to deluje malo neozbiljno.

Btw, mislim da od tog vojnog preuzimanja Grenlanda neće biti ništa i da je sve ovo samo klasična Trampova dreka da izvuče više para od EU, tj. predstava.

Ja mislim da mi ne mozemo ni da pretpostavimo u kojem pravcu ce ici i ovo i sve drugo sto Tramp radi.

15 minutes ago, Marsupilami said:

Kakav je smisao otimanja Grenlanda? Pa, i Kanade...(i to je najavio..).

Vojno da se približi Rusiji? Da je napadne sa severa? Zna se da na severu Rusija nema vojne baze? Ili ima samo skladišta nuklearki, pa da to zauzme na blic? Ili je bliže upasti u Moskvu i Sankt Peterburg preko Severnog pola nego preko Aljaske? Brodovima od Grenlanda iznad Skandinavije do Sankt Petersburga i niže do Moskve..?

Ili je ekonomski razlog? Na Grenlandu ima zaliha nafte i gasa za 1000 godina? Ili neki leteći tanjir zarobljen tamo ispod leda?

I bolje da se Evropa (pogotovo mi) držimo po strani.. Nek se amerika i rusija (kina) same snađu..😆

Razlog je sto su SAD od nastanka zelele da cela Severna Amerika budu SAD. Zato su vodili dosta ratova sa evropskim kolonijalnim silama poput Spanije za Floridu. Kupovina Luizijane od Francuske i Aljaske od Rusije.

Najpoznatiji su sukobi sa Britanijom, koja je uspela da zadrzi Kanadu, kao deo britanske krune, kroz nekoliko ratova. Sto je tesko prihvaceno u Vasingtonu, gledajuci na Kanadu kao stalnu pretnju, sve do svetskih ratova u 20. veku koji su promenili svetsku dinamiku.

SAD su od 19. veka zelele da preuzmu Grenland, slicno Aljasci.

Posto Tramp zeli da udje u istoriju a ne da bude neki predsednik u nizu, on vidi pripajanje Grenlanda kao deo svog nasledja koji ce ga plasirati u vecnost.

Moskva i Vasington ce se lakse dogovoriti izmedju sebe nego li Moskva i London. Istorijski, Rusija i SAD su veliki saveznici i nikada nisu otvoreno izmedju sebe ratovali, sto je neverovatno, ako se pogleda poslednjih 80 godina. Za razliku od Britanije i SAD. Tokom americkog Gradjanskog rata, Rusija je bila jedina velika evropska sila koja je bila na strani Jenkija tj. severa. Cuvena pisma Linkolna ka ruskom caru.

Abraham Lincoln and Tsar Alexander II of Russia corresponded during the American Civil War, forming an unexpected friendship based on their shared experiences of emancipating the enslaved (Lincoln with American slavery, Alexander with Russian serfdom) and facing internal rebellions, with Russia offering crucial support to the Union cause through naval deployments, solidifying a strong diplomatic bond marked by mutual respect and shared ideals of liberty, as shown in letters where they signed as "Your Good Friend"

Francuska i Britanija su bile blize Konfederaciju tj. jugu.

Sovjetski komunisti su smatrali da rasture SSSR i naprave nagodbu sa Nemcima za zajednicku kontrolu Evrope koje ce postati konkurent SAD, poptuno precenjujuci Nemce i njihove mogucnosti nakon 1945.

Edited by Emerald

pu040x572yag1.png

To je tacno, nezavisnost SAD ne bi bila moguca bez Francuske.

Ali tokom Gradjanskog rata, koji je oblikovao danasnje SAD, Francuska je bila bliza Konfederaciji

During the American Civil War, France, under Napoleon III, remained officially neutral but was sympathetic to the Confederacy, considering recognition and mediation, driven by economic interests (cotton) and a desire to see the U.S. weakened, though they ultimately held back due to the Emancipation Proclamation, Union warnings, and unwillingness to act without Britain. The Confederacy courted French support, offering concessions like monarchy and increased trade, but France's hesitation, influenced by the slavery issue and U.S. diplomatic pressure, prevented official recognition or intervention. 

3 minutes ago, harper lee said:

Ja mislim da mi ne mozemo ni da pretpostavimo u kojem pravcu ce ici i ovo i sve drugo sto Tramp radi.

Mislim da ipak možemo da pretpostavimo. Napisao si malopre da niko ne može bez saveznika, čak ni USA, i to je tačno. Okupacija Grenlanda bi vrlo verovatno značila početak raspada NATO pakta, ili barem značajno slabljenje njegovog uticaja, to nije nešto što USA sada mogu sebi da priušte. Biće tu standardne dreke, ucena i ostalog iz Trampovog repertoara, bilo ih je već...lupao je on carine, pretio, pa na kraju od toga nije bilo ništa. Nije on jedini koji se tamo pita, posebno za stvari koje mogu da dovedu do raspada NATO-a...previše je to ozbiljno i veliko.

A ovo drugo što radi, pa stvari idu u pravcu njegovog impičmenta ili ozbiljnog sranja u samoj USA.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

Inace je jedan od vecih razloga sto je francuska monarhija dozivela Revoluciju i svrgavanje sto su se finansijski istrosili na podrsku SAD protiv Britanije

Yes, France's financial support for the American War of Independence (1775–1783) is widely recognized by historians as a major, direct cause of the financial crisis that precipitated the French Revolution

Francuska je ocajnicki zelela da se osveti Britaniji za poraz u Sedmogodisnjem ratu, neko bi ga nazvao prvim svetskim ratom. Sa druge strane, borba SAD za nezavisnost je direktna posledica poraza Francuske jer su britanski kolonisti u Sev. Americi svercovali sa Francuskom na Karibima a i Britanija se istrosila. Kada je Britanija pobedila uvela je kontrole, carine i poreze u Sev. Americi...Uzgred, ruska promena strane u Sedmogodisnjem ratu je igrala znacajnu ulogu u pobedi Britanije i Pruske. Rusija je bila "zgazila" Prusku, prvi ruski ulazak u Berlin(to je duga tradicija), a onda je promenila stranu. Kako io zasto je neka druga prica.

Instagram
No image preview

Nazar Data | Maps & Infographics on Instagram

144K likes, 3,119 comments - nazar.data on January 15, 2026
46 minutes ago, harper lee said:

1917 godine SAD predsednik je bio Vudru Vilson, i tada su kupili Devicanska ostrava od Danaca. Malo pritisak, malo pare, malo demokratije i resena atvar.

Sta je problem da se sada napravi slicno sa Grenlandom?!

11 minutes ago, x500 said:

1917 godine SAD predsednik je bio Vudru Vilson, i tada su kupili Devicanska ostrava od Danaca. Malo pritisak, malo pare, malo demokratije i resena atvar.

Sta je problem da se sada napravi slicno sa Grenlandom?!

Problem je sto istorijske analogije ne vrede kurcu. I Rusija je prodala Aljasku Americi, sto im sada ne proda Kamcatku? Mi ne zivimo u 1917. godini.

Politicari u EU su napravili totalnu zavisnost od SAD. Ne samo u sferi odbrane nego i energetski, finansijski, tehnoloski. Sa ratom u Ukrajini, ovo jeste dobar trenutak da se propitaju za Grenland.

Tokom "Hladnog rata", prvo je Italija krenula da se otvara energetski prema SSSR, to je pratila Nemacka.

Italija, tj. Melonijeva, je danas najvazni politicar u EU. Ona je kontakt sa Vasingtonom a Italija je odrzala relativno dobro veze sa Moskvom. Rusi su slabi na Italijane, ipak je votka dosla iz Djenove a Berluskonijevi zurovi su nezaboravni.

Vidim da Merc sada hoce da prica sa Moskvom.

Ima prica iz vagona u Versaju 1918, kada nemacka delagacija potpisuje kapitulaciju, imju neke nebuozne price i zahteve. Bio je neki britanski izaslanik koji je to prokomentarisao: nemci su glupi za politiku. Tako se prica.

7 minutes ago, Emerald said:

Politicari u EU su napravili totalnu zavisnost od SAD. Ne samo u sferi odbrane nego i energetski, finansijski, tehnoloski. Sa ratom u Ukrajini, ovo jeste dobar trenutak da se propitaju za Grenland.

Tokom "Hladnog rata", prvo je Italija krenula da se otvara energetski prema SSSR, to je pratila Nemacka.

Italija, tj. Melonijeva, je danas najvazni politicar u EU. Ona je kontakt sa Vasingtonom a Italija je odrzala relativno dobro veze sa Moskvom. Rusi su slabi na Italijane, ipak je votka dosla iz Djenove a Berluskonijevi zurovi su nezaboravni.

Vidim da Merc sada hoce da prica sa Moskvom.

Ima prica iz vagona u Versaju 1918, kada nemacka delagacija potpisuje kapitulaciju, imju neke nebuozne price i zahteve. Bio je neki britanski izaslanik koji je to prokomentarisao: nemci su glupi za politiku. Tako se prica.

Koja nemacka? Istocna ili zapadna?

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.