February 1Feb 1 22 minutes ago, G. L. said:Kriket i stoni tenis nisam pomenuo, hokej na ledu jesam. Na svetskom nivou je makar bitan kao tenis. Hoces li mozda da kazes da Gretzky nije toliko ubedljivo GOAT u tom sportu ili da je taj sport abitan?Naravno da hokej nije bitan kao tenis, pobogu. Bitan je u 5, eventualno 6 zemalja. Tenis pika svako dete iza zgrade.
February 1Feb 1 1 minute ago, G. L. said:@Rudolf PingvinogluRudolfe, druze, sve je to jasno. Ali, ajmo opet: nije toliko iznad ove dvojice ispod sebe, ili koliko ih vec ima - koliko su ovi drugi GOATovi, koje sam pomenuo ispred svoje konkurencije.Pricamo o svim relevantnim sportovima i u celoj istoriji.Ajmo opet, Bolt je najbolji sprinter ali nije najbolji i sprinter i dugoprugaš. To je kao kada bi Novak imao sve svoje slemove osvojene na HC...mislim, teško je to porediti. Bolt je bio specijalista, spektakularan i njegovi rekordi će ostati dugo, ali nije mi u istoj priči sa Novakom. Da si rekao Karl Luis pa da diskutujemo, to bi već bilo atletičar vs teniser, ne usko specijalizovani atletičar vs teniser. Složićemo se da se ne slažemo, kao što si rekao.. Edited February 1Feb 1 by Rudolf Pingvinoglu
February 1Feb 1 2 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:Ajmo opet, Bolt je najbolji sprinter ali nije najbolji i sprinter i dugoprugaš. To je kao kada bi Novak imao sve svoje slemove osvojene na HC...mislim, teško je to porediti. Bolt je bio specijalista, spektakularan i njegovi rekordi će ostati dugo, ali nije mi u istoj priči sa Novakom. Da si rekao Karl Luis pa da diskutujemo, to bi već bilo atletičar vs teniser, ne usko specijalizovani atletičar vs teniser. Složićemo se da se ne slažemo, kao što si rekao.Dupli, sorry. Edited February 1Feb 1 by Rudolf Pingvinoglu
February 1Feb 1 7 minutes ago, G. L. said:Slozicemo da se ne slazemo.@Mindaugas ŽukauskasKriket i stoni tenis nisam pomenuo, hokej na ledu jesam. Na svetskom nivou je makar bitan kao tenis. Hoces li mozda da kazes da Gretzky nije toliko ubedljivo GOAT u tom sportu ili da je taj sport abitan?@Rudolf PingvinogluKao neko ko je dugo verovao da je DAM najbolji ikada, tesko mi je kad ih poredim - da mu dam prednost u odnosu na Messija. A Messi je najbolji i najdugovecniji od svih koje sam gledao. Fudbal gledam intezivno od SP1990.@harper leeAjde da vidimo:Bolt - najbolji sprinter ikada, najvise medalja, oba rekorda na 100m i 200m nekoliko decenija ce opstati. Minimum.Gretzky - najveci hokejas ikada. 50ak NHL rekorda, ima vise asistencija nego sto bilo ko ima poena. A do nedavno bio najbolji strelac u istoriji regularnog dela NHL, dok ga Ovechkin nije presisao.Jordan - najbolji kosarkas ikada. Njegove rekorde je tesko pobrojati. 30ppg po utakmici, 10xscoring champion, DPOY+MVP u jednoj sezoni i 6/6 u finalima...Merckx - najveci biciklista ikada. 525 pobeda, u primeu pobedjivao na 40% etapa koje je vozio. Pogacar podseca na njega, ali pitanje je moze li tako 10 godina da vozi?Phelps - najveci plivac ikada. Koliko ima ono, 20ak olimpijskih zlata?Messi - SP, Copa America, OI zlato, 4xLS, 30+ trofeja sa Barcom i PSGom, 6-7 zlatnih lopti, gomila rekorda...Ovo je sve iz glave. Da googlamo, ko zna sta bi jos moglo da se nadje...Grecki i Dzordan su kolektivni sportovi. Jesu najbolji obojica, Grecki bez diskusije, ali kolektivni sportovi su kolektivni sportovi. Sport u kojem ti je potreban tim da pobedis je drugi par cipela.Bolt - legenda, najbrzi covek na svetu. Big deal, jedna disciplina u celom sportu. Kad bi dugovecnost atletskih rekorda bila kriterijum ne bi mogao ni da prismrdi Mariti Koh.Merks - diskutabilno cak i da li je najveci biciklista. Mozes misliti sporta gde ne znas gde se zavrsava sport a pocinje hemija.Felps - vec sam pisao o tome sta on sam misli o poredjenju sebe i Djokovica. I to Djokovica iz 2016. godine ciji je legacy neuporedivo manji od ovog aktuelnog.Mesi - osim sto se i on bavi kolektivnim sportom uopste ne spada u ovu konkurenciju. Kao sto rekoh, ljubitelji Kristijana Ronalda smatraju da nije najveci cak ni u svojoj generaciji. Svakako da se ne moze porediti sa fudbalerima koji su menjali taj sport, kao sto su Di Stefano, Pele ili Maradona.Mozemo mi da nabrajamo velikane iz raznih sportova, pojedinacnih ili kolektivnih, do prekosutra, nista to nece promeniti. Ima tu jos imena koja mogu da se prikljuce, pocev od Pelea kojeg sam vec pomenuo, Kareljina kojeg je neko drugi pomenuo, Ingemara Stenmarka kojeg si ti pomenuo, Bubke i Duplantisa, Karla Luisa, Toma Brejdija, Di Madjia, Bobija Fisera, Manuela Fandja i da ne nabrajam dalje, sve su to istorijske gromade koje nikada nece biti zaboravljene ali, sto rece neki Francuz juce u nekoj sportskoj emisiji, mora se prihvatiti da Novak Djokovic predsedava stolom za kojim sede sve sportske legende u istoriji i da je on taj koji svima deli supu (pretpostavljam da to sa deljenjem supe nesto znaci u Francuskoj). Mi ne vidimo to jer je "nas" pa ga gledamo drugim ocima, navijacki i s posebnim emocijama ali Novakova sportska aura je homerovska i prevazilazi granice dostignuca, rekorda i brojki, on je jedan od onih nekoliko sportista koji zivi sa one strane realnosti. Jos uvek.
February 1Feb 1 3 hours ago, Midžeta said:Nisam bila u prilici da gledam dodelu pehara i govore, sad sam nesto sitno bacila pogled, Nadal izgleda kao Skeletor o.O nadam se da nije nesto bolestan nego da mu je samo bio off danBukvalno je do kose. Nema muda ni da obrije, a ni do ode opet do Turske.Nije problem biti ćelav. On fura kosu kao da je nešto bolestan ili star, zato i izgleda ili bolesno ili staro. Ili bar ljudi to tako percepiraju i povezuju sa tim. Em ima malo kose, im ima baš lošu frizuru.Da ima staru kosu, niko ne bi rekao da izgleda bolesno ili staro
February 1Feb 1 Uz kosu, izgleda kao neko ko je gurao telo do krajnjih granica, kao što i jeste, pa sad stižu posledice. Ali kosa je i dalje nambr van rizn.
February 1Feb 1 6 minutes ago, Milošica said:Kakav je ovo shamingJesi video Marka Đokovića, on mi baš izgleda stariji, a 5 godina je mlađi od Rafoa. Nisam siguran da li se ugojio ili nabudžio, ali deluje više kao sa se ugojio samo. Plus nisam znao da je oženio onu ženu što daje glas Sunđer Bobu.
February 1Feb 1 17 minutes ago, harper lee said:Grecki i Dzordan su kolektivni sportovi. Jesu najbolji obojica, Grecki bez diskusije, ali kolektivni sportovi su kolektivni sportovi. Sport u kojem ti je potreban tim da pobedis je drugi par cipela.Bolt - legenda, najbrzi covek na svetu. Big deal, jedna disciplina u celom sportu. Kad bi dugovecnost atletskih rekorda bila kriterijum ne bi mogao ni da prismrdi Mariti Koh.Merks - diskutabilno cak i da li je najveci biciklista. Mozes misliti sporta gde ne znas gde se zavrsava sport a pocinje hemija.Felps - vec sam pisao o tome sta on sam misli o poredjenju sebe i Djokovica. I to Djokovica iz 2016. godine ciji je legacy neuporedivo manji od ovog aktuelnog.Mesi - osim sto se i on bavi kolektivnim sportom uopste ne spada u ovu konkurenciju. Kao sto rekoh, ljubitelji Kristijana Ronalda smatraju da nije najveci cak ni u svojoj generaciji. Svakako da se ne moze porediti sa fudbalerima koji su menjali taj sport, kao sto su Di Stefano, Pele ili Maradona.Mozemo mi da nabrajamo velikane iz raznih sportova, pojedinacnih ili kolektivnih, do prekosutra, nista to nece promeniti. Ima tu jos imena koja mogu da se prikljuce, pocev od Pelea kojeg sam vec pomenuo, Kareljina kojeg je neko drugi pomenuo, Ingemara Stenmarka kojeg si ti pomenuo, Bubke i Duplantisa, Karla Luisa, Toma Brejdija, Di Madjia, Bobija Fisera, Manuela Fandja i da ne nabrajam dalje, sve su to istorijske gromade koje nikada nece biti zaboravljene ali, sto rece neki Francuz juce u nekoj sportskoj emisiji, mora se prihvatiti da Novak Djokovic predsedava stolom za kojim sede sve sportske legende u istoriji i da je on taj koji svima deli supu (pretpostavljam da to sa deljenjem supe nesto znaci u Francuskoj). Mi ne vidimo to jer je "nas" pa ga gledamo drugim ocima, navijacki i s posebnim emocijama ali Novakova sportska aura je homerovska i prevazilazi granice dostignuca, rekorda i brojki, on je jedan od onih nekoliko sportista koji zivi sa one strane realnosti. Jos uvek.Onda nemojmo da poredimo kolektivne sa individualnim sportovima. Tako je pravednije. Ali, onda nema najpopularnijih sportova i njihovih ikona, a oni su najvoljeniji, najplaceniji i najvece zvezde. I ti sportovi privlace najveci broj dece. Koliko dece u svetu igra tenis, a koliko fudbal ili kosarku? Nisi se ogradio i rekao da je Djokovic u top5 ikada u individualnim sportovima. Cak bi i to bilo nategnuto. Zivim na Zapadu. Ovde klinci idu na fudbal, rukomet, oba hokeja (trava i led), biciklizam, plivanje i na atletiku. Ima i teniskih terena, ali ne videh klince tu, vec imucnije srednjovecne ljude, koji se rekreiraju. Druga je stvar i sto mi, koji volimo tenis, ne vidimo njegove minus strane. To je sport bogatih. Bio i ostao. I tu je Djokovicev legacy isto: uspeo je da se iz siromasne zemlje, bez teniske kulture i infrastrukture, probije na vrh. To je impozantno, kao kad bi npr. neki Turcin postao najbolji hokejas sveta ili neki Islandjanin najbolji kosarkas sveta.
February 1Feb 1 3 minutes ago, G. L. said:Onda nemojmo da poredimo kolektivne sa individualnim sportovima. Tako je pravednije. Ali, onda nema najpopularnijih sportova i njihovih ikona, a oni su najvoljeniji, najplaceniji i najvece zvezde. I ti sportovi privlace najveci broj dece. Koliko dece u svetu igra tenis, a koliko fudbal ili kosarku? Nisi se ogradio i rekao da je Djokovic u top5 ikada u individualnim sportovima. Cak bi i to bilo nategnuto.Zivim na Zapadu. Ovde klinci idu na fudbal, rukomet, oba hokeja (trava i led), biciklizam, plivanje i na atletiku. Ima i teniskih terena, ali ne videh klince tu, vec imucnije srednjovecne ljude, koji se rekreiraju.Druga je stvar i sto mi, koji volimo tenis, ne vidimo njegove minus strane. To je sport bogatih. Bio i ostao. I tu je Djokovicev legacy isto: uspeo je da se iz siromasne zemlje, bez teniske kulture i infrastrukture, probije na vrh. To je impozantno, kao kad bi npr. neki Turcin postao najbolji hokejas sveta ili neki Islandjanin najbolji kosarkas sveta.Tenis je na svim listama između trećeg i petog mesta najpopularnijih sportova.
February 1Feb 1 10 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:Naravno da hokej nije bitan kao tenis, pobogu. Bitan je u 5, eventualno 6 zemalja. Tenis pika svako dete iza zgrade.Možda pika, ali profesionalni tenis ima daleko užu bazu profesionalnih igrača nego hokej. Pritom, selekcija tenisera nije zasnovana na sistemskom prepoznavanju talenta. Teniseri ne nastaju tako što ih profesor fizičkog uoči i pošalje u klub. Prvi i ključni preduslov uspešne teniske karijere je da roditelji budu spremni da ulože tamić pun para u tenisku karijeru. Otuda i dolazimo do toga da od (igranja) tenisa živi tek nekoliko stotina ljudi - otprilike koliko profesionalnih hokejaša ima u jednom manjem mestu u Švedskoj.Najvećeg sportistu su ćorava posla izabrati i u okviru jednog te istog sporta, a ne porediti ovo što se ovde poredi. Kako ćeš dokazati da je neko bolji od Habiba koji nema poraz u karijeri? Čovek nikada nije izgubio. Možeš naravno da pokušaš, ali samo ako prilagodiš kriterijume narativu. Po meni niko od njih ne zaslužuje da se provlači kroz ovu raspravu. Na kraju krajeva ovaj Novakov AO mi je veći od većine koju je osvojio.