Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1 za 100, 7 za 25 - Kljako rides again AO ‘26

Featured Replies

8 hours ago, Moća said:

Znaš onu narodnu "I nad popom ima pop"? Tako su pricali za Federera pa se pojavio Nadal pa Novak, isto ce biti i ovima. Cekamo da se pojavi neko kao Vembajama u kosarci, dvometras koji trci kao zec i servira munje i gromove.

Na kraju to sa rezultatima i nije toliko bitno osim u poredjenjima izmedju njih samih. Najvise trofeja = najbolji igrac, tacka.

Ono sto Karlitos verovatno nikad nece imati je ona "veci od zivota i sporta" aura koja je pratila sve najvece teniske sampione moderne ere od Borga, preko Samprasa i Federera, do Novaka. On je ekstremno simpatican decko, sjajan karakter i neverovatan teniser ali deluje mi da nema onu intelektualnu dubinu koja ce omoguciti mrtvacku tisinu u drustvu kad pocne da prica. Mozda gresim, on je jos uvek veoma mlad, ali mislim da u ovom trenutku ne moze biti nista vise nego establishment player koji ce davati genericke izjave o tenisu i nece nista novo doneti tenisu osim svog igrackog kvaliteta i mogucnosti. Siner je sudeci po izjavama promisljeniji i studiozniji, njegov problem je sto je sarmantan i harizmatican kao zardjali ekser u peti.

Generalno gledano, Borg, Federer i Novak su teniseri koji su najvise promenili tenis ne samo sa stanovista igre vec i javne promocije, popularnosti, statusa, pristupa obavezama, nacina treninga, filozofije igre i kad bi mene neko pitao ko je u najuzem krugu najznacajnijih tenisera svih vremena trazio bih odgovor negde izmedju njih trojice. Po mom misljenju oni su jedina trojica tenisera u muskoj konkurenciji koji su izasli iz okvira tenisa i uvrstili se u najvece sportiste svih vremena. Ko ne pamti Borga tesko bi mu bilo da poveruje kakva je manija bila oko njega, covek je bio popularan kao da je clan Beatles-a, on je taj igrac koji je inicirao i otvorio prvo zlatno doba tenisa. Federer je od tenisa napravio jedan od najpopularnijih sportova na svetu i kao takav postao sportska ikona veca od tenisa, ponekad veca i od sporta. Novak je pripremio teren za sve nove generacije u nekoliko decenija kad je u pitanju odnos prema treningu, kreiranje citave zivotne filozofije oko teniske karijere i znacaj nekih "sporednih" stvari koje mogu da pomognu u psihofizickoj pripremi za vrhunsku karijeru a tradicionalno su smatrane kao ne narocito bitne. Sva trojica su pokazala ne samo sportsku genijalnost vec i duboko intelektualno razumevanje prirode igre, u tom smislu tesko da ce ih neko uskoro prevazici.

Te ljudske osobine i ta vrsta harizmaticnosti su jako bitne u merenju statusa sportista preko granica samih sportova. Mohamad Ali se ne smatra jednim od najvecih ako ne i najveci sportista svih vremena samo zato sto je bio genijalan bokser, njegov uticaj i snaga njegove harizme su daleko prevazilazili granice boksa, pa i sporta uopste.

• Replies 1.1k
  • Views 47.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Кристофер Лумумбо
    Кристофер Лумумбо

• Žensko finale: Kazahstan vs Belorusija Muško finale: Srbija:Španija Nijedna zemlja nije priznala Kosovo

• jebali vas i lebron i džordan u vr gujsce

Posted Images

inače, dobro pamtim borga D

@harper lee

a Federer je imao intelektiualnu dubinu ? Nadal ? Ajde Nadal ima nešto zanimljivo u svojoj pojavi, Federer nema ništa (osim za američke penzionerke)

Pa kad su Ana i Novak kao klinci koji su igrali na W, išli na Live Aid 8, Federer nije imao pojma da se to uopšte dešava, o Nadalu da ne govorim

sećam se toga jako dobro, pitali ga na presu, jbt ceo London je brujao o tome, a on nema pojma o čemu pričaju. onda ga pitali da li zna ko je bob geldof, on gleda kao telac

niti njegova inteligencija niti obrazovanje nisu impresivni. samo lepo upakovan talenat za tenis

4 minutes ago, duda said:

@harper lee

a Federer je imao intelektiualnu dubinu ? Nadal ? Ajde Nadal ima nešto zanimljivo u svojoj pojavi, Federer nema ništa (osim za američke penzionerke)

Pa kad su Ana i Novak kao klinci koji su igrali na W, išli na Live Aid 8, Federer nije imao pojma da se to uopšte dešava, o Nadalu da ne govorim

sećam se toga jako dobro, pitali ga na presu, jbt ceo London je brujao o tome, a on nema pojma o čemu pričaju. onda ga pitali da li zna ko je bob geldof, on gleda kao telac

niti njegova inteligencija niti obrazovanje nisu impresivni. samo lepo upakovan talenat za tenis

Federer je izuzetno inteligentan covek, nije on slucajno postao to sto jeste i u tenisu i van njega. Kapiram da ga neko ne voli, takvi likovi koji nosom paraju nebo nisu ni moj cup of tea, ali svi koji ga poznaju izbliza kazu da je van kamera jako duhovit, pristojan i ljubazan covek. Ko zna, mozda mu je taj narativ koji je teniski establisment kreirao oko njega malo odredio i javno ponasanje, on ipak nije Novak da ne pravi kompromise i da se uvek ponasa sa "srcem na rukavu". Svajcarac, sve je on lepo izracunao koliko od toga moze da se zaradi. Ali negirati njegov znacaj za svetski tenis nije mudro jer ne odgovara istini.

Ah, a svega ovoga ne bi ni bilo samo da je Pera oti Novak lepo osvojio ozi open, ko što smo i navikli.

Edited by Ras

Kod napetosti u ovakvim raspravama neprestano mi para uši to što ljudi ponižavanjem konkurencije misle da svog favorita uzdižu, a upravo je suprotno.

Ja nikoga nisam ponižavala a ponajmanje Federeru umanjujem značaj i dostignuća.

Čemu sad takvo učitavanje.

Ja samo pitam, ako se Alkarazu (a dečko ima tek 22) odriče "intelektualna dubina", ko je to na turu poseduje.

Eto ja mislim da Federer svakako nije taj.

Ja ne znam mnogo o Alkarazu, ali Federer je na snimanje reklame za farmerke došao da glumi pijanistu koji svira Bahovu Prelude u D molu, tako što je naučio da svira kompoziciju, u želji da iznenadi roditelje koji su ga kao dete upisali u muzičku školu.

Zamisli sad kako bi neki Federerov ostrašćeni fan koristio takav argument u odnosu na odmeravanje intelektualne dubine, a sa druge strane stoje Novak i Danica Crnogorčević.

Zašto? To je van pameti i ne govori ništa dobro o njihovom favoritu. I Novak je to shvatio ima skoro pa par decenija i pored toga što oni tamo jedni druge percipiraju u gladijatorskim arenama u stanjima adrenalinskih spajkova kakve normalan čovek ne može ni da pretpostavi.

Edited by kralj

Ok. Ovamo Bah a onamo Danica Crnogorčević.

A kao što rekoh, taj što peva "veseli se srpski rode" ide kao klinac na čuveni koncert u Londonu, a taj što svira Baha, nema pojma o svetu koji ga okružuje.

Znati ko je Bob Geldof, pa to bi pre trebalo da zna onaj koji svira Baha, ali nebitno.

Kao neko ko je prilično aktivno upražnjavao sviranje klavira celih 12 godina , izražavam nevericu da je Federer mogao (onako usput, za reklamu) da nauči da svira spomenutu kompoziciju. Nije preterano tehnički zahtevna, možda je mogao da nauči koji takt, ali celu kompoziciju? Nema šanse.

Ma gde zna Feđa ko je Geldof, on slemuje samo po lokalnim kantonskim festivalima u jodlovanju fantom

11 minutes ago, duda said:

Ok. Ovamo Bah a onamo Danica Crnogorčević.

A kao što rekoh, taj što peva "veseli se srpski rode" ide kao klinac na čuveni koncert u Londonu, a taj što svira Baha, nema pojma o svetu koji ga okružuje.

Znati ko je Bob Geldof, pa to bi pre trebalo da zna onaj koji svira Baha, ali nebitno.

Kao neko ko je prilično aktivno upražnjavao sviranje klavira celih 12 godina , izražavam nevericu da je Federer mogao (onako usput, za reklamu) da nauči da svira spomenutu kompoziciju. Nije preterano tehnički zahtevna, možda je mogao da nauči koji takt, ali celu kompoziciju? Nema šanse.

Mnogo si bre ostrašćena dudo, da bih se nastavljao morao bih da izrazim sumnju da neko ko evidentno uživa u Danici uopšte ide na Geldofa (ili tako neku glupost) bez da je po kazni, ali ovo je već nepodnošljivo navijački nivo rasprave koji baštini samo Željko Pantić.

Svirao je neku deonicu, pojma nemam. Raskrinkao ga je pijanista koji je analizirao njegovo sviranje i tako se proširila priča. Imaš i reportaže kad govori o arhitekturi vezano za svoje kuće. Federer po svim pitanjima prevazilazi stereotipe savremenog profesionalnog sportiste i savršeno se prilagodio senzibilitetu koji tenis kao sport emituje. Pristojan je čovek, govori jezike, nema nikakve skandale, bavi se humanitarnim radom. Rivalitet sa Novakom verujem da može takve stvari u afektu da zaseni, ali već je previše vremena prošlo da bih poverovao da se ne radi o navijačkoj pristrasnosti. A sa njom nema priče.

Možda je najbolje da se ovo izmesti negde (moje može da se briše, greota mi zbog Harperovog).

Ovo je topik koji je obuhvatio jednu od većih teniskih pobeda u istoriji. Kakav crni Bob Geldof.

Pa ne znam, ne osećam se ostrašćeno, žao mi je što sam tako shvaćena, izvinjavam se ako je to što sam pisala zvučalo ostrašćeno.

Ja sam svojevremeno bila napadana (na onom tamo forumu) jer sam rekla da kome se ne sviđa Federerov tenis, tome se tenis ne dopada uopšte D .

I bila na strani "elegantnog Švajcarca" a kontra "zidara sa Majorke", kad je stil igre u pitanju.

I na tom stanovištu sam i dalje.

Ličnosti tenisera, to je sasvim druga stvar.

Meni se najviše dopadao blesavi Murray, a njegov tenis baš nikako

Ali to zbilja ovde nije tema.

Sorry.

Novak je pokazivao Federeru kako treba da se ponaša pred kraljevskom porodicom , vidim da ste zaboravili...švajcarac jodluje dok srbin viljuškom boc vlade.

2 hours ago, kralj said:

Kod napetosti u ovakvim raspravama neprestano mi para uši to što ljudi ponižavanjem konkurencije misle da svog favorita uzdižu, a upravo je suprotno.

Meni se isto to paranje usiju desava kad odem na temu o protestima sadkletve, rakovi, raspadanja i zatiranje semena.

@duda je sasvim realno opisala ovu dvojicu, a ne iz zelje da ih umanji kako bi Novak izgledao veci.

Svaki od njih je veliki na svoj nacin, ima svoju publiku koja ce ga zauvek voleti i dozivljavati kao najveceg bez obzira na brojeve i statistike.

Fed je imao srece sto ga je Mirka zapikirala. Ona i njena zlatarska familija se brinu o tome gde uloziti lovu koju je zaradio.

A Nadal fpalmKarlitos vec sad bolje prica engleski i ima smislenije KZS od njega.