February 1Feb 1 1 minute ago, Hele said:Tenis je na svim listama između trećeg i petog mesta najpopularnijih sportova.Mozda po TV rejtinzima i parama koje se okrecu. Po participaciji - no way Jose. Mada i u to sumnjam, jer samo u SAD imas aktualno 1000+ sportskih multimilionera u njihovim Big4 ligama, gde gomila njih igra za supermax ugovore od po pola Djokoviceve karijerne zarade. Jedan Jokic ce uzeti vise para od bilo kog tenisera ikada, na konto samo svog ugovora.Kako bilo, ne osporavam tezu da je Novak GOAT tenisa, osporavam tezu da je u top5 ili top10 sportista ikada. Edited February 1Feb 1 by G. L.
February 1Feb 1 Just now, kralj said:Možda pika, ali profesionalni tenis ima daleko užu bazu profesionalnih igrača nego hokej. Pritom, selekcija tenisera nije zasnovana na sistemskom prepoznavanju talenta. Teniseri ne nastaju tako što ih profesor fizičkog uoči i pošalje u klub. Prvi i ključni preduslov uspešne teniske karijere je da roditelji budu spremni da ulože tamić pun para u tenisku karijeru. Otuda i dolazimo do toga da od (igranja) tenisa živi tek nekoliko stotina ljudi - otprilike koliko profesionalnih hokejaša ima u jednom manjem mestu u Švedskoj.Najvećeg sportistu su ćorava posla izabrati i u okviru jednog te istog sporta, a ne porediti ovo što se ovde poredi. Kako ćeš dokazati da je neko bolji od Habiba koji nema poraz u karijeri? Čovek nikada nije izgubio. Možeš naravno da pokušaš, ali samo ako prilagodiš kriterijume narativu.Po meni niko od njih ne zaslužuje da se provlači kroz ovu raspravu. Na kraju krajeva ovaj Novakov AO mi je veći od većine koju je osvojio.Po meni, tada na snagu stupa tas na vagi koji se zove 'veći od sporta'. Muhamed Ali to ima, a i Đoko ima neke aspekte sociološkog i društvenog.
February 1Feb 1 2 minutes ago, G. L. said:Onda nemojmo da poredimo kolektivne sa individualnim sportovima.Ne uporedjujem ja te sportove kao sportove, samo kazem da su u kolektivnom sportu zahtevi od sportiste razliciti. Ja se ne bavim sportom ali se bavim poslom u kojem ponekad radim sam a ponekad u timu, psihofizicki su to dve potpuno razlicite stvari. Timovi su kompleksniji samim tim sto postoji podela uloga i dinamika grupe, dobri i skladni timovi umeju da podebljaju kvalitete i prikriju mane ali da bi se to desilo mora da postoji visok nivo medjusobnog poverenja, uigranosti, takta i socijalnih vestina. Individualno je mozda lakse organizovati rad ali se nista ne moze uporediti sa stresom kad shvatis da iza tebe nema niceg da ti cuva ledja osim zida i da rezultat zavisi iskljucivo i jedino od tebe.Tenis je uzasno kompleksan individualni sport sa svih aspekata profesionalnog sporta, fizickog, mentalnog, taktickog, tehnickog i strateskog. Na sve to je sport koji se igra preko cele godine u svim delovima sveta, u razlicitim vremenskim zonama, na razlicitim podlogama, u razlicitim okruzenjima (zatvorenom i otvorenom). To sve proizvodi dodatne zahteve u prilagodjavanju. Biti najveci sampion u takvom sportu znaci da si zaista kompletan sampion po svim nabrojanim aspektima.Sto se tice popularnosti sporta i toga ko koliko zaradjuje, da je to kriterijum onda bismo razgovarali iskljucivo o fudbalerima kao najvecim sportistima u istoriji. Srecom, to nije kriterijum. Edited February 1Feb 1 by harper lee
February 1Feb 1 11 minutes ago, Hele said:Tenis je na svim listama između trećeg i petog mesta najpopularnijih sportovaŠto je fascinantno, s obzirom da je u pitanju individualni sport. Gura se s ovim grdosijama fudbalom i košarkom, prosečan gledalac zna da nabroji više teniserki nego košarkašica i fudbalerki zajedno. I onda ovde pričamo o skvošu i streljaštvu. Naravno da su svi sportovi bitni, ali neki su bitniji jbg.
February 1Feb 1 4 minutes ago, Milošica said:Može li i Maradona na neki način u "veći od sporta" kategoriju?Čuj jel može. Napulj je dve godine zaredom kao najčešće ime za muške bebe imao strano ime Diego. To ti je kao kad bi kod nas počeli decu da nazivaju Šemi.@Mindaugas Žukauskas Habib je mnogo dalje od Novaka dobacio na putu do božanstva, ali to naravno govori i o kulturi podneblja koju opet treba da konvertujemo u goatometriju.
February 1Feb 1 Sećam se kad sam bio klinac 80ih, idu sportske vesti na TV-u: fudbal, basket, Mekinro dobio finale negde...jeste to zanimljivo, tolika popularnost tenisa.
February 1Feb 1 7 minutes ago, kralj said:Čuj jel može.Napulj je dve godine zaredom kao najčešće ime za muške bebe imao strano ime Diego. I FTP mu napisao pesmu.
February 1Feb 1 13 minutes ago, kralj said:Čuj jel može.Napulj je dve godine zaredom kao najčešće ime za muške bebe imao strano ime Diego. To ti je kao kad bi kod nas počeli decu da nazivaju Šemi.Moj drugar se zove Maradona.
February 1Feb 1 1 hour ago, Hele said:Plus nisam znao da je oženio onu ženu što daje glas Sunđer Bobu.odakle ti ova glupost života ti?
February 1Feb 1 1 hour ago, Milošica said:Može li i Maradona na neki način u "veći od sporta" kategoriju?ne možeu sportu podjednako bitan uticaj na društvo, pre svega mlade, od pukog sakupljanja ačivmentadaje privid da pravda pobeđuje, a ne kokain i prevara
February 1Feb 1 23 minutes ago, Arkadija said:Zašto uopšte raspravljete sa ovim likom?Mislis li na mene? Da ti dam odgovor i da zavrsimo sa pricom: osporio sam neke koncepte ovde i izazvao gnev nekih forumasa. Nisam znao da je sve sto se napise o Djokovicu na PPPu, a nije "on je najbolji i najveci sportista ikada, u svim sportovima, od antickih olimpijskih igara do 01.02.2026." jedna blasfemija. My bad. Eto, toliko od ovog "lika" na ovoj temi.