December 16, 2025Dec 16 Teške, mučne poslednje 2 epizode. Verujem da su događaji prilično verno opisani, barem prema onome što sam čuo od ljudi iz Krajine koje poznajem - u okviru budžeta kojim je produkcija raspolagala. Ima propusta (Cvare je najveći, sin debil i događaji u BG), ali mi to ne kvari ukupan utisak.Priče o tome da li Hrvatima treba da bude žao su samo nagađanja i nečije želje. Ono što nije nagađanje je da je Hrvatska ostvarila svoj cilj, da li je ostvarenje tog cilja pametan potez na duge staze...to će se tek videti, možda jeste, možda nije. Ja nagađam da nije, kao što nagađam i da je raspad Jugoslavije bio katastrofa za sve narode bivše Juge, osim možda Slovenaca. Ali, to je sve davno prošlo vreme i pošto priča o tome obično završi sa a šta ste vi nama radili i ko je prvi počeo, možda je bolje više i ne diskutovati o tome. Tu smo gde smo, jbg.Za nas iz Srbije preporučujem film Teret (jednako mučan i težak), nije loše pogledati da bi se stekla malo drugačija slika o događajima iz 99e. Edited December 16, 2025Dec 16 by Rudolf Pingvinoglu
December 16, 2025Dec 16 1 hour ago, Roger Sanchez said:Nije ti ovo prvi takav patetični izliv ''a Hrvatskoj bi trebalo biti žao''. Nijedna od premještenih, izbjeglih, preseljenih i protjeranih populacija nije ništa posebno promućurna ni probitačna, Hrvati nisu kreteni da im baš Srbi fale za trešnju na vrhu ekonomskog razvitka, niti su krajiški Srbi strašno patili od 1991 do 1995 što im nema Hrvata, ili bosanski Srbi sada. Rat se vodio za teritorije, ljudi nisu nikad bili bitni niti je itko za ikim žalio kolektivno ako mu je ostala/pripala željena teritorija, ni tada ni sada (dakle izuzev individualnih ličnih ili ideološkim refleksija ili, češće, ovakvih jednostranih posramljivanja™ kao tvoje). Smatrani su bitnima samo kao povod i izlika za osvajanja i nove, impresivnije granice, i tada ispod Dinare i sada u Donbasu.Sve lijepo rečeno osim Donbasa, al ne bi ti bio ti da nisi pustio suzu za donbaske brege. Razlika je u tome što je Ukrajina Donbas mogla mirno vratiti da joj je to bilo po volji i to se mora svaki put iznova reći na ovu glupost kako se taj rat vodi zbog teritorije, a Hrvatska nije mogla ništa mirnim putem vratiti osim ovih dijelova oko Vukovara kad je bilo jasno da je sve gotovo. DNR-LNR i Rusija su pristali na 'Z4' (i to u trenutku trijumfa), a RSK i SRJ nisu. To slika nešto drugačiju sliko o tome kome je u Ukrajini bilo samo do teritorije bez onih drugih ljudi od one koju ti rišeš. Edited December 16, 2025Dec 16 by Spike
December 16, 2025Dec 16 15 hours ago, Roger Sanchez said:Mišo je Vlaj, za prave dalmatinske Hrvate trebaju ti titloviZar nisu pravi Dalmatinci ili Italijani ili Srbi katolici, a Hrvati iz Zagore i Hercegovine?
December 16, 2025Dec 16 3 hours ago, kud u maglu Simoviću said:nikada za vreme svoje vladavine milošević nije imao plan i strategiju, sve se svodilo na to kako opstati još jedan dan na vlastu tome je identičan sa vučićemDelimično tačno.Mislim da je imao plan do 9. marta i neuspešnog vojnog udara.Možda grešim, ali sve što se na beogradski ulicama dešavalo 9. marta bila je samo kulisa za puč.Ovim ne umanjujem dobre namere i entuzijazam svih učesnika 9.marta i studentsko protesta na Terazijama.Sem bradatog đubreta, naravno.
December 16, 2025Dec 16 1 minute ago, kud u maglu Simoviću said:deveti mart je bukvalno kolorizovano “nemanje plana i strategije”Don`t go that way....
December 16, 2025Dec 16 3 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:deveti mart je bukvalno kolorizovano “nemanje plana i strategije”on a positive note, svega 10 godina kasnije i le voila.
December 16, 2025Dec 16 On 15. 12. 2025. at 0:17, Nikodije said:Znam za bar 50 različitih priča mojih Slavonaca i različitih sudbina, gde god da su se skućili niko nije propao i svi su nešto napravili od života. Zapravo najviše je izgubila Hrvatska njihovim odlaskom.Mozda im je pomogla poneka torbica kao ona Lukina, nisu svi dosli sa 2 najlonske kese ?
December 16, 2025Dec 16 1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:deveti mart je bukvalno kolorizovano “nemanje plana i strategije”Mislim na sednicu predsedništva održana u podzemlju Generalštaba, ne na demonstracije.
December 16, 2025Dec 16 a ja sam mislio na period od 28.06.1989. pa sve do 06.10.2000.možda je neki plan postojao prilikom preuzimanja gksk-atad sigurno jeste i to je bio krajnji domet požarevačkog pilićara
December 17, 2025Dec 17 Na kraju dobra je serija. Teška. Ali zanimljiva. Tragedija jednog naroda. Da li neko zna nešto o gerilskim jedinicama SVK koje su nastavile da se bore još neko vreme posle oluje?
December 17, 2025Dec 17 Author Пар потпуно неповезаних људи који су се крили по шумама и били убијени касније. Никакве јединице, на прсте једне руке се могу набројати.
December 17, 2025Dec 17 2 hours ago, nautilus said:Пар потпуно неповезаних људи који су се крили по шумама и били убијени касније. Никакве јединице, на прсте једне руке се могу набројати.U dnevniku HTV-a su u to vreme nazivali "psihologijom ranjene zvijeri" i upozoravali pučanstvo da na oslobođenom teritoriju nije bezbjedno kretati se u blizini šuma. Edited December 17, 2025Dec 17 by Halvard
December 18, 2025Dec 18 tportal.hrJesu li Srbi u Kninu ispali najveće ovce ratova u bivšoj...Pogledali smo seriju 'Tvrđava', autora Gorana Starčevića i Mirka Stankovića emitiranu na Radio-televiziji Srbije koja pokušava iz drukčijeg kuta sagledati život u Kninu u periodu od 1990-1995. godine.