December 25, 2025Dec 25 Hrvatska nije imala poštenu artiljeriju do 1994. Čak je na Brijunskom sastanku Tuđman upozoravao svoje generale da štede s granatama jer ne rastu na drvetu. To je pitanje mislim riješeno uzimanjem skladišta u Golubiću i Čerkezovcu pa se posljednja dva mjeseca rata šenlučilo
December 25, 2025Dec 25 Djelomično. Nemam trenutačno vremena za binđanje, a dio koji sam pogledao nije me baš navuko. Ali ako nekom treba van RTSna trafika, nek se javi na PM
December 26, 2025Dec 26 Imam kolegu koji je rodom iz Knina, kada se to dešavalo imao j 31 godinu, tako da se dobro svega sjeća. Kaže da ima dosta istinutih dijelova, da je onaj dio sa neeksplodiranom minom/tromblonom u autobusu istinut. Takođe govori da je bombardovanje Knina bilo dosta intenzivnije, da je to u seriji prikazano mlako, da je aartiljerijska priprema trjala 3-4 sata i da je nakon toga stigla naredba za povlačenje civila, ali kako su muškarci jedini koji su vozili auta ljudi su otišli sa pozicije da odvezu porodice. Kaže da nije mogao biti istinut dio kako iz kolone izvlače njegovog oca i uboijaju ga, obzirom da su ljudi bili naoružani, nikom nije bilo do puškaranja. Cilj HVO je bio da se ljudi puste da odu, kasnije su provodili teror nad ovima koji nisu htjeli da odu.U suštini filmski obrađena i dorađena suština - dogovor Slobo-Franjo. Mogli su to govno od rata i završiti još onomad kad su se i dogovorili. Edited December 26, 2025Dec 26 by Jesper23
December 29, 2025Dec 29 On 15. 12. 2025. at 14:06, nautilus said:Voleo bih, na primer, da vidim komediju krajišnik i drugosrbijankaNije komedija, ali postoji mnogo bolje štivo od Tvrđave, 'Ubistvo s predumišljajem', Nebojša Glogovac i Branka Katić, t. j. Krajišnik i drigosrbijanka.Najbolji antiratni film na ovim prostorima posle Lepih sela. Mislim da nikad nije prikazan na RTS, mada moguće i da grešim, ali svakako nije deo standardnog korpusa ratnih filmova koji se prikazuju svako malo.
December 29, 2025Dec 29 39 minutes ago, April said:Nije komedija, ali postoji mnogo bolje štivo od Tvrđave, 'Ubistvo s predumišljajem', Nebojša Glogovac i Branka Katić, t. j. Krajišnik i drigosrbijanka.Najbolji antiratni film na ovim prostorima posle Lepih sela. Mislim da nikad nije prikazan na RTS, mada moguće i da grešim, ali svakako nije deo standardnog korpusa ratnih filmova koji se prikazuju svako malo.https://www.rts.rs/tv/rts1/5801097/ubistvo-s-predumisljajem.htmlPoslednji put u oktobru...
December 29, 2025Dec 29 On 25. 12. 2025. at 19:14, Kampokei said:Ako su ove brojke o dobrovoljcima tačne, onda je to veliki casualty rate, pogotovo među Nemcima. Treba imati u vidu da je rat u HR u svojoj intenzivnoj fazi bio kratak.Upravo čitam prilično negativnu recenziju u Vremenu ("Tvrđava, od stereotipa satkana"). Pretpostavljam da će razlika u pristupu i opštem utisku o seriji da odredi da li nešto vidimo kao arhetip ili stereotip.odlican je tekst preporucujem svimaod reci do reci cinjenicno tacaneventualno bih dodao jednu recenicu u pretposlednji pasus
December 29, 2025Dec 29 On 25. 12. 2025. at 20:50, Roger Sanchez said:Hrvatska nije imala poštenu artiljeriju do 1994. Čak je na Brijunskom sastanku Tuđman upozoravao svoje generale da štede s granatama jer ne rastu na drvetu. To je pitanje mislim riješeno uzimanjem skladišta u Golubiću i Čerkezovcu pa se posljednja dva mjeseca rata šenlučilonaravno da je za odnos poginulih na prvom mestu razlog u kolicini narocito teskog naoruzanjataj odnos je najnepovoljniji za hrvatsku bio u onom periodu kad se i odvio najveci broj bitki odnosno prvoj godini rataali jebiga ne uklapa se u narativ "nesposobnih hrvata i junackih viteskih srba"
December 29, 2025Dec 29 22 minutes ago, pbg12345 said:naravno da je za odnos poginulih na prvom mestu razlog u kolicini narocito teskog naoruzanjataj odnos je najnepovoljniji za hrvatsku bio u onom periodu kad se i odvio najveci broj bitki odnosno prvoj godini rataali jebiga ne uklapa se u narativ "nesposobnih hrvata i junackih viteskih srba" Barem ovo nije mjesto na kojem je boldovano opšteprihvaćen narativ, ali to tebe ne sprečava da se mačuješ, najčešće sa samim sobom.
December 29, 2025Dec 29 7 minutes ago, Jesper23 said:Barem ovo nije mjesto na kojem je boldovano opšteprihvaćen narativ, ali to tebe ne sprečava da se mačuješ, najčešće sa samim sobom.nije se ni odnosilo na ovo mesto generalno vec na stav forumasa i konkretan post napisan pre rodjinogna koji je uostalom on i direktno odgovaraoali da, u pravu si, apsolutno postoje likovi poput tog forumasa ili tebe na koje ne zelim da gubim vreme "macevanjem"
December 29, 2025Dec 29 Slegli su mi se utisci i tek sad mi je žao što je serija završena onako jeftinim "Zvezda, Srbija, nikad Jugoslavija" manirom.Bukvalno je do poslednje epizode postojala šansa da ipak ne bude tako, baš mi je žao što je propuštena.Da se razumemo, nije pređena granica kojom se zalazi u teritoriju potpunog kiča, ali stvarno nije moralo onako jeftino. Mislim da je Kums prvi upotrebio taj izraz, mislim da je zaista najprikladniji.
December 29, 2025Dec 29 38 minutes ago, Halvard said:Slegli su mi se utisci i tek sad mi je žao što je serija završena onako jeftinim "Zvezda, Srbija, nikad Jugoslavija" manirom.Bukvalno je do poslednje epizode postojala šansa da ipak ne bude tako, baš mi je žao što je propuštena.Da se razumemo, nije pređena granica kojom se zalazi u teritoriju potpunog kiča, ali stvarno nije moralo onako jeftino. Mislim da je Kums prvi upotrebio taj izraz, mislim da je zaista najprikladniji.da, do nekog trenutka, npr sredina serije (makar je to moj utisak) je "poruka" mogla otici u razlicitim pravcimakako se blizio kraj, tako je postojalo sve ogoljenije ovo cime se tekst u vremenu bavina kraju, kad sam shvatio ko je autor, to je zapravo od starta bio jedini moguci ishod
January 1Jan 1 TVCG puštala seriju svake nedelje. Završila se nedavno.Sada, repriza, svakog dana do 11.01. Da se utvrdi gradivo. Televizija Srpska Sparta iz budžeta.