Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

Hrvatska nije imala poštenu artiljeriju do 1994. Čak je na Brijunskom sastanku Tuđman upozoravao svoje generale da štede s granatama jer ne rastu na drvetu. To je pitanje mislim riješeno uzimanjem skladišta u Golubiću i Čerkezovcu pa se posljednja dva mjeseca rata šenlučilo

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

jesi gledao seriju rođo?

Djelomično. Nemam trenutačno vremena za binđanje, a dio koji sam pogledao nije me baš navuko. Ali ako nekom treba van RTSna trafika, nek se javi na PM

Imam kolegu koji je rodom iz Knina, kada se to dešavalo imao j 31 godinu, tako da se dobro svega sjeća. Kaže da ima dosta istinutih dijelova, da je onaj dio sa neeksplodiranom minom/tromblonom u autobusu istinut. Takođe govori da je bombardovanje Knina bilo dosta intenzivnije, da je to u seriji prikazano mlako, da je aartiljerijska priprema trjala 3-4 sata i da je nakon toga stigla naredba za povlačenje civila, ali kako su muškarci jedini koji su vozili auta ljudi su otišli sa pozicije da odvezu porodice. Kaže da nije mogao biti istinut dio kako iz kolone izvlače njegovog oca i uboijaju ga, obzirom da su ljudi bili naoružani, nikom nije bilo do puškaranja. Cilj HVO je bio da se ljudi puste da odu, kasnije su provodili teror nad ovima koji nisu htjeli da odu.

U suštini filmski obrađena i dorađena suština - dogovor Slobo-Franjo. Mogli su to govno od rata i završiti još onomad kad su se i dogovorili.

Edited by Jesper23

On 15. 12. 2025. at 14:06, nautilus said:

Voleo bih, na primer, da vidim komediju krajišnik i drugosrbijanka

Nije komedija, ali postoji mnogo bolje štivo od Tvrđave, 'Ubistvo s predumišljajem', Nebojša Glogovac i Branka Katić, t. j. Krajišnik i drigosrbijanka.

Najbolji antiratni film na ovim prostorima posle Lepih sela. Mislim da nikad nije prikazan na RTS, mada moguće i da grešim, ali svakako nije deo standardnog korpusa ratnih filmova koji se prikazuju svako malo.

39 minutes ago, April said:

Nije komedija, ali postoji mnogo bolje štivo od Tvrđave, 'Ubistvo s predumišljajem', Nebojša Glogovac i Branka Katić, t. j. Krajišnik i drigosrbijanka.

Najbolji antiratni film na ovim prostorima posle Lepih sela. Mislim da nikad nije prikazan na RTS, mada moguće i da grešim, ali svakako nije deo standardnog korpusa ratnih filmova koji se prikazuju svako malo.

https://www.rts.rs/tv/rts1/5801097/ubistvo-s-predumisljajem.html

Poslednji put u oktobru...

On 25. 12. 2025. at 19:14, Kampokei said:

Ako su ove brojke o dobrovoljcima tačne, onda je to veliki casualty rate, pogotovo među Nemcima. Treba imati u vidu da je rat u HR u svojoj intenzivnoj fazi bio kratak.

Upravo čitam prilično negativnu recenziju u Vremenu ("Tvrđava, od stereotipa satkana"). Pretpostavljam da će razlika u pristupu i opštem utisku o seriji da odredi da li nešto vidimo kao arhetip ili stereotip.

odlican je tekst preporucujem svima

od reci do reci cinjenicno tacan

eventualno bih dodao jednu recenicu u pretposlednji pasus

On 25. 12. 2025. at 20:50, Roger Sanchez said:

Hrvatska nije imala poštenu artiljeriju do 1994. Čak je na Brijunskom sastanku Tuđman upozoravao svoje generale da štede s granatama jer ne rastu na drvetu. To je pitanje mislim riješeno uzimanjem skladišta u Golubiću i Čerkezovcu pa se posljednja dva mjeseca rata šenlučilo

naravno da je za odnos poginulih na prvom mestu razlog u kolicini narocito teskog naoruzanja

taj odnos je najnepovoljniji za hrvatsku bio u onom periodu kad se i odvio najveci broj bitki odnosno prvoj godini rata

ali jebiga ne uklapa se u narativ "nesposobnih hrvata i junackih viteskih srba"

22 minutes ago, pbg12345 said:

naravno da je za odnos poginulih na prvom mestu razlog u kolicini narocito teskog naoruzanja

taj odnos je najnepovoljniji za hrvatsku bio u onom periodu kad se i odvio najveci broj bitki odnosno prvoj godini rata

ali jebiga ne uklapa se u narativ "nesposobnih hrvata i junackih viteskih srba"

Barem ovo nije mjesto na kojem je boldovano opšteprihvaćen narativ, ali to tebe ne sprečava da se mačuješ, najčešće sa samim sobom.

7 minutes ago, Jesper23 said:

Barem ovo nije mjesto na kojem je boldovano opšteprihvaćen narativ, ali to tebe ne sprečava da se mačuješ, najčešće sa samim sobom.

nije se ni odnosilo na ovo mesto generalno vec na stav forumasa i konkretan post napisan pre rodjinog

na koji je uostalom on i direktno odgovarao

ali da, u pravu si, apsolutno postoje likovi poput tog forumasa ili tebe na koje ne zelim da gubim vreme "macevanjem"

Slegli su mi se utisci i tek sad mi je žao što je serija završena onako jeftinim "Zvezda, Srbija, nikad Jugoslavija" manirom.

Bukvalno je do poslednje epizode postojala šansa da ipak ne bude tako, baš mi je žao što je propuštena.

Da se razumemo, nije pređena granica kojom se zalazi u teritoriju potpunog kiča, ali stvarno nije moralo onako jeftino. Mislim da je Kums prvi upotrebio taj izraz, mislim da je zaista najprikladniji.

38 minutes ago, Halvard said:

Slegli su mi se utisci i tek sad mi je žao što je serija završena onako jeftinim "Zvezda, Srbija, nikad Jugoslavija" manirom.

Bukvalno je do poslednje epizode postojala šansa da ipak ne bude tako, baš mi je žao što je propuštena.

Da se razumemo, nije pređena granica kojom se zalazi u teritoriju potpunog kiča, ali stvarno nije moralo onako jeftino. Mislim da je Kums prvi upotrebio taj izraz, mislim da je zaista najprikladniji.

da, do nekog trenutka, npr sredina serije (makar je to moj utisak) je "poruka" mogla otici u razlicitim pravcima

kako se blizio kraj, tako je postojalo sve ogoljenije ovo cime se tekst u vremenu bavi

na kraju, kad sam shvatio ko je autor, to je zapravo od starta bio jedini moguci ishod

TVCG puštala seriju svake nedelje. Završila se nedavno.

Sada, repriza, svakog dana do 11.01.

Da se utvrdi gradivo. Televizija Srpska Sparta iz budžeta.

heart