Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zvucni laseri i oruzja sa usmerenim zvukom (LRAD)

Featured Replies

Što bi reko čika Okam, jok.

Edited by Filozof manijak

• Replies 513
  • Views 25.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Rudolf Pingvinoglu
    Rudolf Pingvinoglu

Moja je pretpostavka da ga ta crtica plaši jer ona označava početak zvuka koji obiluje jako niskim frekvencijama, ispod 100 Hz. Na toj jačini (osetno jače od avionskog motora, ako si blizu mesta odakl

• kako tebe ne mrzi da sernjas ovde o stvarima o kojima blage veze s vezom nemas? ja se ne usudjujem kao jebeni dr fizike koji se bavi elektro akustikom kao hobijem da prdim ovde o prostiranju nepoznat

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Imati nepopularno mišljenje nije razlog za ban. Nemaju svi obavezu da se slažu sa tobom ni da povladjuju. Pri tome su se neki slagali sa tobom, neki nisu. Sve je to normalno. Ekspo je bukvalno pljačk

Posted Images

1 minute ago, Krošek said:

Imaš šta sam pisao u mojim postovima, nema potrebe da se prisećamo u kom su stilu bili i kako su mirisali. Uzmi pa čitaj, šta više da ti kažem

Nema u tvojim postovima ništa o lekarskim izveštajima, pitam lepo jel ti i to neka glupost koju treba ignorisati?

A i inače, umesto što si izvlačio sve one linkove mogao si i sažeti svoj stav u par rečenica, manje bi ti vremena i truda oduzelo

11 minutes ago, Leia said:

Nema u tvojim postovima ništa o lekarskim izveštajima, pitam lepo jel ti i to neka glupost koju treba ignorisati?

A i inače, umesto što si izvlačio sve one linkove mogao si i sažeti svoj stav u par rečenica, manje bi ti vremena i truda oduzelo

Na to nisam još deliverovao traženo

Ne pada mi na pamet ništa da sažimam

Na temu sažimanja već sam izneo svoju poziciju:

“Tražila si mi da nešto napišem na sledeće teme i rekao sam da ću da napišem ako mi se izviniš, i pošto se jesi izvinila, i ja tvoje izvinjenje primam, napisaću, a to ću učiniti tako što ću samo linkovati neke postove gde sam već pisao o ovome i mestimično ih citirati, i eventualno ponegde ostaviti neku napomenicu, jer nema smisla da pišem više puta iste postove, i to nije u interesu istine, i nije ni u mom interesu, jer će svaka razlika u tome što napišem u odnosu na ono što sam već napisao biti upotrebljena protiv mene, što već i jeste bio slučaj u jednom ili više navrata (i ok što jeste, sam sam kriv, znam kako te stvari idu izuzetno dobro), a kada se više puta piše ili govori o istim stvarima, nužno, po prirodi stvari, osim ako se ne kopipejstuje ili se ne recituje pesma, nastaju neke diskrepancije, koje mogu biti bitne ili nebitne, ali i one nebitne se natežu kao da su bitne i tumače se na najgori mogući način -- tako da se kreira utisak o nepouzdanosti, prevrtljivosti, tendencioznosti, imanju neke agende i slično;”

Edited by Krošek

Ok, odgovori onda kad budeš raspoložen, a ne znam ni čemu bagatelisanje mišljenja stručnjaka za zvuk i sonična oružja

Ono što si pisao ranije pa izlistao linkove ionako nije dokaz ni za šta, nego tvoj utisak i interpretacija

Ima li objašnjenja zašto se "panično" sklanjanje i histerija nisu nastavili do Slavije? Kod JDP je bilo prilično intenzivno da ne bi išlo do kraja. Ako je panika i domino efekat u pitanju.

4 minutes ago, triple_nippled said:

Ima li objašnjenja zašto se "panično" sklanjanje i histerija nisu nastavili do Slavije? Kod JDP je bilo prilično intenzivno da ne bi išlo do kraja. Ako je panika i domino efekat u pitanju.

Valjda iz istog razloga iz kog se nisu nastavili do Svilajnca ili skrenuli levo kod Albukerkija.

Ljudi shvate za samo par sekundi da se u stvari nije ništa desilo i krenu da se vraćaju ka sredini ulice. Ima na snimcima glasova koji odmah viču "stanite, stanite". Čista je sreća da panika nije dalje eskalirala i da nije bilo ozbiljno povređenih.

Znači ništa izazove sklanjanje po osi simetrije ulice, a ne stampedo, da bi onda ljudi shvatili kako nije ništa i odmah stala panika.

Seems plausible

Seems Legit Martin Freeman GIF

Ovo kao da čitam scenario za The House of Dragan evil_purple

1 hour ago, Leia said:

Imaš li dokaz da je postojala neka sinhronizovana akcija koju su izveli studenti i izazvali stampedo i paniku? Nemaš

Kakav bio tačno dokaz htela? Postoji bezbroj snimaka i svedočenja o redarima koji su skidali prsluke i koordinisano se povlačili, vičući "protest je završen".

Postoji takođe i onaj dokumentarac (kačen je ovde, ne mogu sad da kopam post) u kom troje studenata objašnjava šta je bio plan - studenti puste kormilo, dalji razvoj dešavanja ostavi se narodu okupljenom na ulici, pa šta bude biće. Listom su deca razočarana što nije bilo ništa, što se nije desio neki spontani juriš na institucije.

To što se masa uskomešala i krenula da konfuzno sledi redare u bežaniji sa ulica uopšte nije bilo nepredvidivo. Bolje organizovan protest ne bi pribegavao takvim egzibicijama. Ako si izveo narod na ulice, na tebi je da ga povedeš negde umesto što se nadaš nekakvom stohastičkom kretanju koje će rezultovati smenom vlasti.

3 minutes ago, Filozof manijak said:

Znači ništa izazove sklanjanje po osi simetrije ulice, a ne stampedo, da bi onda ljudi shvatili kako nije ništa i odmah stala panika.

Seems plausible

Seems Legit Martin Freeman GIF

Sklanjanje redara sa ulice i bežanija niz fasade izazvala je paničan pokušaj mase da ih sledi. (Neuspešan, naravno, jer je prevelika gužva.)

Pošto su videli da iza redarske bežanije ne stoji ništa konkretno, ljudi su se vrlo brzo vratili na ulicu, a zatim zbunjeno razišli.

Kao što ja ovde godinama tupim, ex nihilo nihil fit.

1 minute ago, Weenie Pooh said:

Kakav bio tačno dokaz htela? Postoji bezbroj snimaka i svedočenja o redarima koji su skidali prsluke i koordinisano se povlačili, vičući "protest je završen".

Koordinisano se povlačili tako što se masa u sekundi razdvoji po sredini, jer je neko viknuo ”protest je završen”?

U tako kratkom vremenu od tih par sekundi, za koliko se sve to izdešavalo, to je prosto nemoguće i neizvodivo.

Plus, kad panika jednom krene, ne zaustavlja se tako lako, kao što tvrdiš, prosto zato što ljudi koju su napred i ne vide i nemaju pojma šta se dešava neće stati na jedno stanite, stanite.

To je prosto silovanje logike. Svako ko je jednom bio u stapmedu zna o čemu pričam.

4 minutes ago, Weenie Pooh said:

Pošto su videli da iza redarske bežanije ne stoji ništa konkretno, ljudi su se vrlo brzo vratili na ulicu, a zatim zbunjeno razišli.

Kao što ja ovde godinama tupim, ex nihilo nihil fit.

Kada je zvuk prestao. Logično

11 minutes ago, Leia said:

Koordinisano se povlačili tako što se masa u sekundi razdvoji po sredini, jer je neko viknuo ”protest je završen”?

Redari su se koordinisano povlačili i skidali prsluke, ne znam zašto se sad praviš blesava. Što se mase tiče, imaš u onim RTS klipovima par strana unazad kako je to izgledalo. Prvo krene par desetina ljudi koji su bili tik pored redara, pa par stotina ljudi malo dalje koji ne znaju od čega se beži ali vide da se beži, da bi se onda cela ulica u panici povlačila ka fasadama.

11 minutes ago, Filozof manijak said:

U tako kratkom vremenu od tih par sekundi, za koliko se sve to izdešavalo, to je prosto nemoguće i neizvodivo.

Plus, kad panika jednom krene, ne zaustavlja se tako lako, kao što tvrdiš, prosto zato što ljudi koju su napred i ne vide i nemaju pojma šta se dešava neće stati na jedno stanite, stanite.

To je prosto silovanje logike. Svako ko je jednom bio u stapmedu zna o čemu pričam.

Ali ovo srećom nije bio nikakav stampedo. Da je krenuo stampedo, da su ljudi gazili jedni druge u pokušaju da se spasu, to se ne bi završilo dok se čitava gomila ne raspline po bočnim ulicama, i ne bi prošlo bez žrtava.

Nije svaki incident tako dramtičan. Kačio sam ovaj primer iz Holandije, kad tokom minuta ćutanja neko vrisne a desetine hiljada ljudi se zbunjeno uskomešaju. To traje samo par sekundi.

U Beogradu je bilo drugačije, nije trajalo samo par sekundi nego dva minuta, zato što se reakcija mase postepeno širila ulicama.

9 minutes ago, Filozof manijak said:

Kada je zvuk prestao. Logično

Ne, zvuk je prestao kad se komešanje mase okončalo.

LRAD je sredstvo za razbijanje demonstracija, ne za njihovo kratkotrajno komešanje. Dejstvo traje i traje dok se ljudi ne razbeže jer ne mogu više da podnesu zvuk - koji je vrlo jasan, glasan, i nemoguć za sakrivanje.

"Eee, ali otkud znaš da je baš bio LRAD, možda je elektromagnetni vortex cannon, možda je tajni teslin generator infrazvuka, možda je Karleuša urlala sa dron zvučnika u proletu..."

Tako se vrtimo u krug godinu i po dana.

43 minutes ago, Krošek said:

Pa dobro, ali i ovakav postupak se može tumačiti kao da izbegavaš direktnu diskusiju i pozivaš se na gomilu linkova od pre godinu dana, ili prosto računaš da će nekog mrzeti da čita. Ko želi da bude zlonameran uvek će naći način.

Ja inače u toj diskusiji nisam ni učestvovala jer sam bila u drugoj vremenskoj zoni a samim tim i nisam bila učesnik protesta da bih u tom trenutku imala neki svoj utisak šta se desilo. Sa ovom vremenskom distancom bismo ipak trebali da se bavimo nekim opipljivijim dokazima a ne teorijama baziranim na ličnim doživljajima, ne bih baš tako olako odbacivala mišljenja eksperata za ovu problematiku.

2 minutes ago, Weenie Pooh said:

Redari su se koordinisano povlačili i skidali prsluke, ne znam zašto se sad praviš blesava. Što se mase tiče, imaš u onim RTS klipovima par strana unazad kako je to izgledalo. Prvo krene par desetina ljudi koji su bili tik pored redara, pa par stotina ljudi malo dalje koji ne znaju od čega se beži ali vide da se beži, da bi se onda cela ulica u panici povlačila ka fasadama.

Ali ovo srećom nije bio nikakav stampedo. Da je krenuo stampedo, da su ljudi gazili jedni druge u pokušaju da se spasu, to se ne bi završilo dok se čitava gomila ne raspline po bočnim ulicama, i ne bi prošlo bez žrtava.

Nije svaki incident tako dramtičan. Kačio sam ovaj primer iz Holandije, kad tokom minuta ćutanja neko vrisne a desetine hiljada ljudi se zbunjeno uskomešaju. To traje samo par sekundi.

U Beogradu je bilo drugačije, nije trajalo samo par sekundi nego dva minuta, zato što se reakcija mase postepeno širila ulicama.

Ne, zvuk je prestao kad se komešanje mase okončalo.

LRAD je sredstvo za razbijanje demonstracija, ne za njihovo kratkotrajno komešanje. Dejstvo traje i traje dok se ljudi ne razbeže jer ne mogu više da podnesu zvuk - koji je vrlo jasan, glasan, i nemoguć za sakrivanje.

"Eee, ali otkud znaš da je baš bio LRAD, možda je elektromagnetni vortex cannon, možda je tajni teslin generator infrazvuka, možda je Karleuša urlala sa dron zvučnika u proletu..."

Tako se vrtimo u krug godinu i po dana.

Upravo to i tvrdim, ovo nije stampedo izazvan panikom zbog povlačenja redara, što bi logično i trebalo biti, nego razmicanje mase pred naglim i glasnim zvukom. Niko i ne tvrdi da je u pitanju LRAD nego neka vrsta soničnog oružja.

Komešanje mase se okončalo kada je stopiran zvuk iz soničnog oružja, koji je bio vrlo jasan i glasan za svakog ko se nalazio tamo. Ne može da da se komešanje mase okonča pre nego zvuk prestane, to je nonsens.

Reakcija mase se nije širila ulicama, sve se odigralo samo u Ulici Kralja Milana i samo pravolinijski. Nije trajalo dva minuta nego samo par sekundi.

Vrtimo se u krug zato što ti i Krošek silujete logiku i odbijate da prihvatite najjednostavnije moguće objašnjenje.