September 25, 2025Sep 25 2 minutes ago, Filozof manijak said:Nisi bio tamo. QEDTo ti govori isti onaj umilni glasić u tvojoj glavi koji ti proizvodi i druge utešne misli2 minutes ago, Filozof manijak said:Tvoji upisi su čista i neprovarjliva spekulacija, i samim tim se ne mogu uzeti u ozbiljno razmatranjeMoji upisi su potvrđeni video materijalom i izjavama studenata u medijima koji su izašli nakon istih mojih upisa.
September 25, 2025Sep 25 1 minute ago, Krošek said:Moji upisi su potvrđeni video materijalom i izjavama studenata u medijima koji su izašli nakon istih mojih upisa.1 hour ago, Krošek said:Ma ne savijam ja činjenice nego si ti poverovao u sve što su ti israli na tviteru i novoj rs i onda oprali, preprali i dopakovali kroz earshotove, zvook labove, fakultete dramskih umetnosti i slicne laboratorije spina, pa ti se mozak savija iz položaja na koji je navikao posle takvog tretmana da prihvati činjenice koje sam ja izneo.Čemu sad da poverujem?
September 25, 2025Sep 25 Studenti su rekli za Vreme stvari koje se podudaraju sa onim što sam ja čuo i video i napisao, samo što je jedan student negirao da je to mogao biti mehanizam nastanka panike i stampeda.Ali kad čovek samo malčice stane i razmisli i neutrališe na trenutak ono što su mu usrali u mozak preko tvitera i nove, shvata momentalno da trčanje kroz masu koja stoji u tišini i uzvikivanje da je protest završen i da nije bezbedno može, da je itekako podobno, maltene zagarantovano, da proizvede paniku kod prisutnih.A ima i snimak toga sa nadzorne kamere, sve se vidi. Sve to što sam ja već prethodno napisao na forumu. Pre tog snimka i pre tih članaka u Vremenu.
September 25, 2025Sep 25 Ali zašto se ta panika proširila pravolinijski samo kroz ulicu Kralja Milana, a nije ni kroz jednu drugu ulicu?Sve je bilo puno ljudi unaokolo, kako se niko drugi u bočnim ulicama nije uspaničio nego samo ljudi koji su bili u Kralja Milana?Kako objasnti prodoran pišteći zvuk koji se javio tokom davanja 15 minuta tišine (a koji sam i ja čuo), a neposredno pre nastanka panike?
September 25, 2025Sep 25 NeverForgetN1Dačić: Policija ima zvučni top, stoji u kutijama u magaci...Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je za Danas da policija poseduje sonično oružje ili kolokvijalno nazvano „zvučni top“, tj. da su ti sistemi ko
September 25, 2025Sep 25 Da budemo do kraja nacisto, niko, nikada, nigde, nije primetio ...Direktor BIA buhahhahha.Sto li je trebala tolika kontrola stete, a da nije slucajno
September 25, 2025Sep 25 2 hours ago, Filozof manijak said:Ali zašto se ta panika proširila pravolinijski samo kroz ulicu Kralja Milana, a nije ni kroz jednu drugu ulicu?Sve je bilo puno ljudi unaokolo, kako se niko drugi u bočnim ulicama nije uspaničio nego samo ljudi koji su bili u Kralja Milana?Kako objasnti prodoran pišteći zvuk koji se javio tokom davanja 15 minuta tišine (a koji sam i ja čuo), a neposredno pre nastanka panike?Zbog geometrije prostora. Ali hajde da zastanemo na časak da bih ti ipak nešto sada preneo od mojih neposrednih opažanja i pogazio ono što sam rekao da neću da se ponavljam, jer se dobro nadovezuje: Ti si bio na 100m udaljenosti od toga što smatraš i što se generalno smatra da je mesto gde je opaljeno (ugao Kralja Milana i Dragoslava Jovanovića) okej, poštujem. Čuo si zvuk pretpostavljam.Ali ja sam bio na 0m udaljenosti. Bio sam tačno na uglu Kralja Milana i D. Jovanovića (koja je bila ispražnjena od običnih demonstranata) i video sam i čuo tog jednog karakterističnog i najglasnijeg redara koji je uzvikivao izjave unapred dogovorene za slučaj završetka protesta zbog incidenta, koje su ljudi čuli i na raznim drugim mestima. S tim da je ovaj momak imao naročito povišen doživljaj i bio je on sam već uspaničen. Mislim da je taj bio dublje u D. Jovanovića i pretpostavljam da je video izbliza izgrede koji su počeli, tobož napad na policiju u parku, pa se više i uzbudio. Svakako je sprovođenje protokola za prevremeno završavanje protesta tim redarima bilo nešto ekstremno stresno i imali su ogroman lični teret odgovornosti da sve urade kako treba, verovatno kao sprovođenje protokola za neki neželjeni scenario u upravljanju nuklearnom elektranom. Nemoj samo da neko pomisli da kritikujem bilo koga od redara.Prethodno, u trenucima pre njegovog istrčavanja i svakako pre stampeda, a nakon jednog karakterističnog topovskog udara, čuo sam tu gde sam stajao zvuk tabananja i komešanja iz D. Jovanovića. To je, bio zvuk rastrčavanja i istrčavanja redara koji su bili na uglu, malo uvučeni u D. Jovanovića. Postoji snimak toga sa nadzorne kamere.Ljudi u Kralja Milana koji su stajali u tišini, (što je proizvodilo unikatan zvučni kontekst za inače bučan Beograd tako da je svaki zvuk bio predimenzioniran, kako subjektivno zbog želje i očekivanja da bude tišina a ne buka tako i objektivno zbog odbijanja zvukova o gradske horizontalne i vertikalne površine u tišini, što se sve u normalnim uslovima utapa u opštu zvučnu sliku grada i ne čuje se eksplicitno, a u tišini se čuje), i očekivali su i hteli da ostane tišina, bili su uznemireni tim zvucima. Prvo potmulom eksplozijom topovskog udara (iz parka, kao što je kasnije utvrđeno u pisanju Vremena) i zatim navedenim zvukovima iz D. Jovanovića. Ljudi ne znaju šta se to valja iz te pobočne ulice u kojoj ne vide šta se događa, i taj zvuk tabananja i komešanja za njih može biti pitaj boga kakva nadolazeća opasnost. Jedno se gradilo na drugo, pojačavao nam se osećaj nesigurnosti, ali održavali smo tišinu. Svi smo imali osećaj obaveze da ostanemo mirno u tišini iz poštovanja prema poginulima. Shvataš li da to nije normalna situacija, da se akumulira velika tenzija i da malo treba da se potpuno poremeti?E onda na sve to ovaj jedan najkarakterističniji redar, kog su zbunjeni prisutni posle stampeda nazivali u razgovoru provokatorom ("provokator": dakle neki su mislili da je gomila bila namerno zastrašena provokacijom) prolazi tačno ispred mene i dere se. U tim momentima ja pomišljam "šta je ta opasnost od koje on beži".Prisutni, koji su do tog momenta stajali u tišini, kako je taj redar zašao u Kralja Milana sve trčeći i uzvikujući, počinju da beže, očigledno prolazeći kroz isto psihičko stanje kao i ja. To je bila očigledna i momentalno objašnjiva bežanija, lokalizovani incident masovne panike. Tu se i moglo trčati, sklanjati na trotoar, jer baš na tom mestu nije bila gusta masa (kao što se vidi na snimku). I tu se, od te bežanije, formira "udarna fronta" stampeda, koji se onda po određenim svojim prirodnim zakonima proširio kao talas — u jednom kraku duž Kralja Milana i u drugom duž Terazija.Ja sam, dakle, kao što sam rekao, stajao na uglu, čuo sve navedene zvukove, video navedenog redara, osetio paniku na opisani način, i video sam tu bežaniju oko sebe onako kako se vidi i na nadzornoj kameri samo iz nivoa ulice.U sledećim sekundama video sam da se kolovoz praktično raščistio od naroda (i u K. Milana i Terazija) i shvatio sam da se desio veliki incident, ali nisam odmah mislio da je sve poteklo od jedne tačke, eto baš tog ugla gde sam ja stajao, nego sam mislio da su redari odjednom na više punktova dužinom ulice nehotimice prouzrokovali paniku istim takvim ponašanjem kao ono koje sam ja video, kao da je događaj istovremeni spoj više lokalnih incidenata. Ali sledećeg dana sam shvatio kada sam pogledao neke dodatne snimke i pogledao mapu da je to bio jedan kaskadni događaj sa svojim epicentrom; to se naravno posle dokazalo uprkos pogrešnoj teoriji inicijalnog događaja.Kakav li sam to zvuk onda ja čuo, u samom epicentru?!E, pa vidiš... tu gde sam ja bio nije bilo zvuka. Naprosto nije. Ne što nisam čuo nikakve avione i vozove, nego ga nisu čuli ni ljudi sa kojima sam bio u društvu. Nije ga bilo. Pošto su Ponoš i Nova odmah ispalili teoriju o zvučnom topu, već u minutama nakon događaja sam bio suočen sa tom teorijom... koja mi je bila komična i proklinjao sam Ponoša i sve aktere koji su širili idiotske teorije koje odvlače priču sa protesta i podsećaju me na harp, 5g i Nestorovića. Još iste večeri smo jedna od prisutnih osoba u mom društvu i ja komentarisali šta se piše i konstatovali da nismo čuli zvuk.Nismo ga čuli tamo gde je po analizama (Zvook lAbZ, Vreme) ispaljen zvučni top. Bili smo baš tamo, a zvuk čuli nismo, već smo za zvuk saznali posle na internetu...... zato što taj zvuk koji ja nisam čuo niti ljudi oko mene, a drugi ljudi duž Kralja Milana (i u Terazijama) jesu,je nastao, proizveden je, tek po formiranju dinamike stampeda, što se desilo malo dalje od mesta gde sam ja stajao. I to je u stvari zvuk samog stampeda, to jest njegove približavajuće udarne fronte. Zato nije ni na jednom snimku isti i ne može da se izoluje, jer je na svakoj etapi napredovanja udarne fronte to različit zvuk, definisan svojim difuznim i heterogenim izvorom i geometrijom o koju se odbija.
September 25, 2025Sep 25 Eto, vidiš da može da se odgovori i ovako, bez "pogledaj moje upise od pre 6 meseci". Hvala na odgovoru, konačno. Moja teorija je da je u pitanju usmereno zvučno oružje, primetićeš da ne koristim izraz zvučni top, zato što sam laik. Ono što je meni i indikativno jeste da se napad/incident desio za vreme 15 minuta tišine, kada je upotreba zvučnog oružja najefektnija. Ono što ti objašnjavaš konfiguracijom terena i geometrijom prostora, ja objašnjavam usko usmerenim zvučnim talasom ispaljenim iznad glava mase. Više ljudi mi je ispričalo da je čulo zvuk aviona/kamiona/motora u naletu, to se nikako ne može objasniti komešanjem mase i topotom nogu po površini, jer bi taj zvuk došao odozdo, a ne iznad glava. I tu mi je tvoja teorija najtanja. Dvojica mojih poznanika, koji su imali tu nesreću da se tada nalaze u Kralja Milana su zadobila povrede bubne opne. Opet, to se ne može objasniti zvukom nastalim od komešanja mase i odbijanjem od zgrada.Moja ekipa se, ne znajući šta se desilo, na samo 100 metara od dešavanja, uputila nazad preko Brankovog mosta, i tu sam prvi put čuo od unezverenih ljudi da su nas napali nečim zvučnim. Znači, pre Ponoša i ostalih objava, 30ak minuta posle događaja.Kažeš da si bio u epicentru događaja, i da nisi čuo nikakav zvuk. Pitanje, ako je zvučni uređaj koji ispaljuje uski zvučni talas, bio iznad tebe, u radijusu od desetinu metare, da li bi išta i čuo?Ja sam lično čuo prodoran pišteći zvuk (ništa slično zvuku aviona), nakon kojeg je, ponavljam, nakon kojeg je usledilo komešanje mase iz pravca Kralja Milana. I još sam se pitao koja budala je našla za shodno da pišti tokom davanja tišine.Šta ne prepalo tog redara Zero, koji je po tebi izazvao stampedo?Zašto su istovremeno bačeni zvučni top i pirotehnika iz ćacilenda? Meni to liči na koordinisanu akciju sa namerom da se izazove panika
September 25, 2025Sep 25 Author 4 hours ago, Krošek said:To je psihoakustički efekat približavajuće "fronte" stampeda, nije se desio objektivno takav zvuk, to su subjektivni doživljaji. Neko je čuo formulu jedan, neko je čuo meteor, itd.nije bilo nikakvog stampeda, stoga nije bilo ni nikakve fronte.razmicanje ljudi na stranu (transverzalno) uzrokovano je zvukom a ne obratno, i to razmicanje ljudi ni u ludilu ne moze da proizvede zvuk slican brisucem letu aviona ili automobila osim u tvojim izgleda jos prisutnim halucinacijama.
September 26, 2025Sep 26 On 9/25/2025 at 10:33 AM, Filozof manijak said:Kako objasnti prodoran pišteći zvuk koji se javio tokom davanja 15 minuta tišine (a koji sam i ja čuo), a neposredno pre nastanka panike?Ne ovako:On 9/25/2025 at 2:38 PM, Filozof manijak said:Moja teorija je da je u pitanju usmereno zvučno oružje, primetićeš da ne koristim izraz zvučni top, zato što sam laik. Ono što je meni i indikativno jeste da se napad/incident desio za vreme 15 minuta tišine, kada je upotreba zvučnog oružja najefektnija. Ono što ti objašnjavaš konfiguracijom terena i geometrijom prostora, ja objašnjavam usko usmerenim zvučnim talasom ispaljenim iznad glava mase. Tvoja "teorija" nema veze sa realnošću. Zvučno oružje najefektnije kad je tišina, talas ispaljen iznad glava mase - to su sve nenaučne gluposti na nivou crtanog filma.Zvučno oružje deluje direktno na organe čula sluha svojih meta, ne postoji način da se gađa "da okrzne". Ili jesi u snopu dejstva ili nisi. Ako nisi, čućeš svakako neki zvuk ali na tebe neće biti izvršen efekat koji oružje inače ima.On 9/25/2025 at 2:38 PM, Filozof manijak said:Više ljudi mi je ispričalo da je čulo zvuk aviona/kamiona/motora u naletu, to se nikako ne može objasniti komešanjem mase i topotom nogu po površini, jer bi taj zvuk došao odozdo, a ne iznad glava. I tu mi je tvoja teorija najtanja. Dvojica mojih poznanika, koji su imali tu nesreću da se tada nalaze u Kralja Milana su zadobila povrede bubne opne. Opet, to se ne može objasniti zvukom nastalim od komešanja mase i odbijanjem od zgrada.Naravno da zvuk ne bi "došao odozdo". Zvuk komešanja mase dolazi sa svih strana, nekoherentan je ali intenzivan, i obično kratko traje. On 9/25/2025 at 2:38 PM, Filozof manijak said:Moja ekipa se, ne znajući šta se desilo, na samo 100 metara od dešavanja, uputila nazad preko Brankovog mosta, i tu sam prvi put čuo od unezverenih ljudi da su nas napali nečim zvučnim. Znači, pre Ponoša i ostalih objava, 30ak minuta posle događaja.Eko straža nalog je ranije istog dana kačio upozorenje da vlast priprema zvučne topove (uz sliku kamiona sa vodenim topovima). Posle su se ispravili, ali prekasno. Tvoja unezverena ekipa je verovatno čula tu glasinu.22 hours ago, 3opge said:razmicanje ljudi na stranu (transverzalno) uzrokovano je zvukom a ne obratno, i to razmicanje ljudi ni u ludilu ne moze da proizvede zvuk slican brisucem letu aviona ili automobila osim u tvojim izgleda jos prisutnim halucinacijama.Raztmicanje ljudi uzrokovano je strahom od gaženja - bilo je onoliko zaletanja vozila u masu, ljudi koji čuju komešanje negde iza njih će panično grabiti ka trotoaru što se na snimcima i vidi.Komešanje mase može da proizvede zaista nenormalne zvuke, uznemirujuće, često se opisuje kao dečije ječanje samo mnogo glasnije. To što ti opisuješ kao zvuk aviona drugi su opisivali kao zvuk lokomotive, kamiona, ili dementora iz Hari Potera. To su sve validni opisi intenzivnog ali nekoherentnog zvuka, percepcija zavisi od lokacije u masi i stanja slušaoca (ili uređaja kojim se snima). LRAD i druga sonična oružja jednostavno ne zvuče tako, ne mogu da zvuče tako a da ostvare svoj efekat; evo po hiljaditi put kako zvuče.On 9/24/2025 at 7:05 PM, glibav said:Weenie napredujes, sad si na stavu da je bio neki spoljni stimulans, u vidu drona. I da se koriste negde. Dogodine u Beogradu. Afera.Imas ovde i saplitanje o prag. Nit je istovremeno nit je spontano. Spoljni stimulans u vidu neocekivanog praga. Nije izmastani prag o kojeg se ljudi saplicu pa onda drugi gledaju pa misle da ima prag pa dizu noge, ne, realni prag i saplitanje. Bulazniš, đeneralče - samo prvu rečenicu sam uspeo da rastumačim, a ni ona nije tačna. Ne mislim da je u pitanju bio "spoljni stimulans u vidu drona", samo odgovaram na Žoržovo pitanje - šta bi moglo da izazove zvuk kakav opisuje. Hipotetički, zvuk aviona u proletu bi najlakše mogao da izazove (pazi sad) zvučnik u proletu, tj. nekakav razglas sa drona. To naravno ne bi bilo nikakvo sonično oružje.Meni je neuporedivo smislenije i realnije od toga Krošekovo objašnjenje - panika u masi koja se naglo širi, stvara zvuk desetina hiljada momentalno uspaničenih ljudi u pokretu. Bukvalno svi snimci koje sam video i čuo govore u prilog tome. Kačio sam vam primere komešanja mase iz Francuske, Italije, Holandije. Kačio sam scene sa i oko stadiona kad se u krkljancu začuje neopisiv huk koji ne liči ni na šta ljudsko. A kačio sam i primere korišćenja soničnog oružja, od kojih svi zvuče drastično drugačije; LRAD npr. proizvodi glasan i repetitivan signal (vidi link gore) kakav nije zabeležen ni na jednom snimku iz Beograda. A vi sad slobodno krenite u još jednu rundu "ali može sonično oružje i drugačiji zvuk da proizvede" odnosno "a šta ako je vorteks top ispaljen iznad glava mase".
September 26, 2025Sep 26 Author 1 hour ago, Weenie Pooh said:Ne ovako:Tvoja "teorija" nema veze sa realnošću. Zvučno oružje najefektnije kad je tišina, talas ispaljen iznad glava mase - to su sve nenaučne gluposti na nivou crtanog filma.Zvučno oružje deluje direktno na organe čula sluha svojih meta, ne postoji način da se gađa "da okrzne". Ili jesi u snopu dejstva ili nisi. Ako nisi, čućeš svakako neki zvuk ali na tebe neće biti izvršen efekat koji oružje inače ima.Naravno da zvuk ne bi "došao odozdo". Zvuk komešanja mase dolazi sa svih strana, nekoherentan je ali intenzivan, i obično kratko traje.Eko straža nalog je ranije istog dana kačio upozorenje da vlast priprema zvučne topove (uz sliku kamiona sa vodenim topovima). Posle su se ispravili, ali prekasno. Tvoja unezverena ekipa je verovatno čula tu glasinu.Raztmicanje ljudi uzrokovano je strahom od gaženja - bilo je onoliko zaletanja vozila u masu, ljudi koji čuju komešanje negde iza njih će panično grabiti ka trotoaru što se na snimcima i vidi.Komešanje mase može da proizvede zaista nenormalne zvuke, uznemirujuće, često se opisuje kao dečije ječanje samo mnogo glasnije. To što ti opisuješ kao zvuk aviona drugi su opisivali kao zvuk lokomotive, kamiona, ili dementora iz Hari Potera. To su sve validni opisi intenzivnog ali nekoherentnog zvuka, percepcija zavisi od lokacije u masi i stanja slušaoca (ili uređaja kojim se snima). LRAD i druga sonična oružja jednostavno ne zvuče tako, ne mogu da zvuče tako a da ostvare svoj efekat; evo po hiljaditi put kako zvuče.Bulazniš, đeneralče - samo prvu rečenicu sam uspeo da rastumačim, a ni ona nije tačna.Ne mislim da je u pitanju bio "spoljni stimulans u vidu drona", samo odgovaram na Žoržovo pitanje - šta bi moglo da izazove zvuk kakav opisuje. Hipotetički, zvuk aviona u proletu bi najlakše mogao da izazove (pazi sad) zvučnik u proletu, tj. nekakav razglas sa drona. To naravno ne bi bilo nikakvo sonično oružje.Meni je neuporedivo smislenije i realnije od toga Krošekovo objašnjenje - panika u masi koja se naglo širi, stvara zvuk desetina hiljada momentalno uspaničenih ljudi u pokretu. Bukvalno svi snimci koje sam video i čuo govore u prilog tome.Kačio sam vam primere komešanja mase iz Francuske, Italije, Holandije. Kačio sam scene sa i oko stadiona kad se u krkljancu začuje neopisiv huk koji ne liči ni na šta ljudsko. A kačio sam i primere korišćenja soničnog oružja, od kojih svi zvuče drastično drugačije; LRAD npr. proizvodi glasan i repetitivan signal (vidi link gore) kakav nije zabeležen ni na jednom snimku iz Beograda.A vi sad slobodno krenite u još jednu rundu "ali može sonično oružje i drugačiji zvuk da proizvede" odnosno "a šta ako je vorteks top ispaljen iznad glava mase".avion, kamion, bolid ili lokomotiva, to je sve slicno i razni ljudi opisuju na razlizite nacine isti zvuk a zvuk se cuje lepo na snimcima. jedino je sigurno da taj zvuk nije posledica nepostojeceg stampeda i fronte o kome guslate krosek i ti. nikakvog stampeda tu nije bilo, stampedo bi bio da je masa jurila bezglavo niz ulicu a ne transverzalno na pravac prostiranja zvuka.koliko je teorija o stampedu glupa govori i cinjenica da ta masa, koja instinktivno bezi od nadolazeceg "stampeda", bezi prema zgradama sa strane, valjda da bi bila efikasnije zgnjecena groznim stampedom.wow sta kazes, "nekoherentnog", pa ti si radio i spektralnu analizu? Edited September 26, 2025Sep 26 by 3opge
January 15Jan 15 Sve je to lepo problem je samo sto u slucaju koji opisuje kao masovnu reakciju na angst ocekivanje reakcije nemas homogent reakciju .Stadion je jos vise skucen i pod vecim si uticajem mase na kretanje.OmUbovom slucaju Imas uniformu reakciju sklanjanja,kao koreografiju.Homogenost i masa ljudi Nece da bude osim ako nije vojna vezba.Ovo samo za Kroseka AI