Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Programatorski vocap

Featured Replies

Imao sam PL SQL na prethodnom poslu, pre 2-3 godine. Nista previse fensi, za reportove koji moraju biti real time pa necemo da cekamo data pipeline da ih generisu, a previse dinamicni da bi obican sql radio posao. Bilo je simpaticno, nije mi bio problem. Nikome nije padalo na pamet da prebaci taj feature na ES samo da bi ga se otarasio, iako smo vec imali cluster za druge namene.

Svaka tehnologija ima namenu, pricati kako je nesto no-no ili lose samo po sebi je smesno.

• Replies 398
  • Views 20.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ne verujem da ruski hakeri igraju ping pong s bazama, pošto niko ne zna gde je baza   

• Nikodije
    Nikodije

• Juce je kolega P dao otkaz posle 12 godina rada na istom projektu i neverovatno je kako je menadzment uspeo sjebati fantastican dugorocan projekat u manje od dve godine. Meni koji sam bio deo tog proj

Posted Images

4 hours ago, Fins fleet said:

Imao sam PL SQL na prethodnom poslu, pre 2-3 godine. Nista previse fensi, za reportove koji moraju biti real time pa necemo da cekamo data pipeline da ih generisu, a previse dinamicni da bi obican sql radio posao. Bilo je simpaticno, nije mi bio problem. Nikome nije padalo na pamet da prebaci taj feature na ES samo da bi ga se otarasio, iako smo vec imali cluster za druge namene.

Svaka tehnologija ima namenu, pricati kako je nesto no-no ili lose samo po sebi je smesno.

Upravo ovo, sve ima svoju namenu, ali stari dobri PL/SQL daleko da je odsvirao svoje.

Pogotovo ako treba fino da tjuniras kompleksne statemente nad kompleksnom strukturom podataka.

Meni licno najmocniji toolovi za rad sa Oracle bazom su kombinacija bash/perl i PL/SQL.

Java app moze da se koristi da prikaze podatke, da pozove neke procedure iz baze i za neke obrade/DML/upite.

Bar meni tako izgleda optimalno, ali generalno sve moze da se uradi i u Javi (ili cemu vec), a baza da bude samo obicni storage.

To najvise zavisi od kompleksnosti baze i biznis logike, za jednostavne stvari moze kako hoces, moze i koja god baza, Oracle, Postgresql, Mysql.

Ono gde Oracle briljira i zasto firme nevoljno placaju skupe licence je kod kriticnih slozenih sistema.

Zaboravih da dodam sto se tice reporta i selekta podataka, kod nas je jedno 70 % biznis logike u view-ovima, tj i taj deo se nalazi u bazi.

U stvari app ne moze direktno da pristupa tabelama, postoji taj layer sa view-ima zbog security-a i pojednostavljivanja poziva iz app.

• Author

9 hours ago, brusli said:

Naravno da imamo PL/SQL code u GIT-u, ne vidim sto ne bi imali.

Sa tim je povezana i ova druga stavka.

To vas vec svrstava u iznadprosecan tim. thumbup

ali citljivost koda u PL/SQL-u i citljivost Jave, dajte ljudi nemojmo se zaebavati )

U PL/SQL-u napises brzinski test code, dok se u Javi otelis.

Mozda je citljivost i ok na nekim skriptama do 1000-2000 linija code, ali opet cim predjes tu velicinu postaje pain in the ass iliti prakticno job security.

PLSQL jednostavno nema ekspresivnost da moze ici u ravan sa modernom Javom.

JUnit + TestContainers vs utPLSQL se ne mogu porediti po udobnosti.

Za neke obrade, procesiranja, daleko mocniji je bash/perl u kombinaciji sa PL/SQL-om.

Da ne spominjemo performanse, i kakve nebuloze Hibernate ume da napravi.

Sigurno da ima corner casova da mozes biti efikasnijji sa bash/perl kombinacijom ali to ti je bukvalno u danasnje vreme kao da radis enkripciju.

99% programera ce radije preuzeti 1000 linija standardne Jave nego 10 nekog Perl gurua.

Hibernate je kao sto u ostalom u njegovom manualu pise odlican za vecinu standardnih querija za aplikacije + je magican za insert entity graphova.

Ako vec imas potrebu za komplikovan SQL sa fine tuningom Hibernate ti nude nekoliko mogucnosti da ga definises ili pozoves.

Recimo moja trenutna glavna aplikacija za 80% stvari koristi Hibernate i to naravno doprinosi brzini razvoja. Za jos 10% slucajeva smo mi sami napisali efikasne upite i za poslednjih 10% najtezih i najkomplikovanijih stvari smo konsultovali DBA admina da nam pomogne. Ovih 20% isto direktno pozivamo iz Hibernate i test code je u Javi.

Kako sinhronizovati podatke u ES i u glavnoj bazi u realtimu u OLTP ?

Ono kliknes commit i cekas da ES zavrsi upis kod sebe...

Mi koristimo CDC sa Debeziumom za ovaj realtime sync i fercera sa default postavkama odlicno.

Opet na drugoj aplikaciji imamo jos jednostavniji flow gde batch job kupi deltu svakih 5 min. Isto radi odlicno a fleksibilnost je ogromna.

Ovaj pdf sto si okacio, to je neko istrazivanje, sve je to lepo, ali kada cemo to da vidimo u nekoj produkciji gde se obrce neka velika lova, i koliko ce da bude pouzdano, brzo i dovoljno jednostavno za implementaciju.

Sve ove moderne banke su presle na takve sisteme (Monzo, Revolut, N26, Solaris, IngDiba), brokeri (Flatex, Trade Republic), ecommerce (Zalando, Amazon) i sva prateca FinTech i Crypto bulumenta. Big Tech je odradio tu promenu jos pre 15 god.

Amazon je zavrsio posao recimo 2019: https://aws.amazon.com/blogs/aws/migration-complete-amazons-consumer-business-just-turned-off-its-final-oracle-database/

Oracle, DB2 i Sybase koriste samo oni sto bas moraju. )

Sto se tice migracije Oracle -> postgresql, verujem da je moguca, ali pitanje je koliko vremena i resursa je potrebno za to.

Takodje pitanje performansi, cak i Oracle ovakav kakav je, utegnut maksimalno, gde mu je sve na lokalnom storidzu, ume da zaebe execution plan, ali ima fenomenalne dijagnosticke toolove, i razne tehnologije za optimizaciju slozenih upita. Ne znam da li to ima kod postgresql, ono malo sto sam radio izgleda mi kao prilicno jednostavnan RDBMS u odnosu na Oracle.

U PostgreSql ne postoji nesto kao TOAD ili Oracle SQL Developer. Doduse ima PGAdmin koji je kao oficijalni tool ali on od kako je web baziran i nije nesto omiljen.

Generlano je drugacija filozofija kod PostgreSQL i postoje neka dva tabora:

1.) vecina DBA admina koristi PSQL za sve potrebe pa izmedju ostalog i za analizu i optimizaciju upita. Najcesci proces koji sam ja video je da imaju spremne skripte da li svoje ili neke standardne i relativno brzo vide gde problem. Prednost ovoga je sto je psql uvek dostupan na svakom serveru.

2.) Mi koji smo vise ne developer strani koristimo razne IDE i onda razlicita monitoring resenja da vidimo performanse.

Probaj moderni PG18 + recimo Datagrip + psql za analizu. Mozda ti se cak i svidi iako verujem iz ugla Oracle da izgleda nedostojno poredjenja.

Ima dosta feature koji su na Oracle problematicni.

4 hours ago, Fins fleet said:

Pa ja sam i poceo diskusiju tako sto sam "branio" Oracle.

Medjutim trenutni enterprise svet je napravio iskorak u poslednjih 10,15 god i jednostavno vise nije smisleno imati ogromne Oracle baze u projektima.

@bags , sve je ovo ok, sve se moze resiti na vise nacina, zavisi od firme sta koristi kao i pojedinac sta preferira.

Ja sam samo naveo svoje iskustvo, da smo hteli da predjemo sa Oracla na neku drugu bazu, kao i da razbijemo kompleksan monolit i da nismo uspeli. A ekipa koja je to radila uopste nije bila naivna, medjunardni tim sa ogromnim iskustvom u bankarskom softweru, i sa domenskim i sa tehnickim znanjem. Ono jesu neki moduli izdvojeni, ali to je neka sica i ono sto jeste logicki odvojeno, npr modul za autentifikaciju.

Ali core aplikacije je hard as a rock.

A dosli nam neki konsultanti pre par godina, prodali managementu pricu o nekim modulima koje slazes kao kockice, biras sta hoces, koju tehnologiju hoces, ovi se primili, i spucali velike pare na nista.

15 hours ago, radisa said:

vo što kažeš mi čudnio, i liči mi da je upit rađen kroz ABAP, a ne direktno nad bazom, ako je već ERP...

Svi reports su uradjeni jos dok smo bili na R/3 i prelazak na S/4 H meni kao korisniku nije donio neko super-znacjano poboljsanje.

Doduse, donio je SAP-u:

Bank of America's analysts earlier this month reiterated SAP as its top large cap software pick for 2025, spying "further upside to street expectations on upsell including from AI." The analysts also said business cloud migration remained in the "early stage" and would continue in the coming year

Software giant SAP becomes Europe’s most valuable firm amid German stock market boom – NBC 6 South Florida

46 minutes ago, Peter Fan said:

Svi reports su uradjeni jos dok smo bili na R/3 i prelazak na S/4 H meni kao korisniku nije donio neko super-znacjano poboljsanje.

Doduse, donio je SAP-u:

Bank of America's analysts earlier this month reiterated SAP as its top large cap software pick for 2025, spying "further upside to street expectations on upsell including from AI." The analysts also said business cloud migration remained in the "early stage" and would continue in the coming year

Software giant SAP becomes Europe’s most valuable firm amid German stock market boom – NBC 6 South Florida

)

Baš to...

Ja verujem da nikome sa korisničke strane nije se nešto naročito poboljšalo (čuj verujem, znam), ali je problem kad uđeš u njihov ekosistem, jako je teško napolje...

Jedino gde sa HANAom dobiješ nešto je neki nestandardni R3/S4 reporting, koji možeš da spustiš na bazu, odnosno ako imaš BW4 kao datawarehouse, pa možeš da radiš baš komplikovane stvari...

A drpaju, kao da sutra ne postoji, i sve teraju na jebeni cloud, da bi mogli još više da drpaju posle...

2 hours ago, radisa said:

koji možeš da spustiš na bazu, odnosno ako imaš BW4 kao datawarehouse, pa možeš da radiš baš komplikovane stvari...

Moguce, no ja i sa postojecim BW radim sve sto mi treba. Ne znam sta se tu moze unaprediti.

Ebes mi sve, zabranio bih AI osobama bez 10 godina iskustva.

Imali smo skoro "AI demo", gde ljudi mogu da pokazu kako ga koriste. I javljaju se sve mlade osobe, rade cuda, 10 agenata radi u pozadini, pice lokalni MCP server kao proxy da bi placali manje tokena (ne pitajte me zasto to stedi, nisam do kraja ukapirao, morao bih da procitam nesto, duduk sam da skontam iz videa ili prezentacije). I pitam se da li da krenem da odvajam vreme na to, nekada davno bih odvajao vikend da namestim nesto tako u svom okruzenju, ali sada zena deca, sanse nema. Oni svi mladi, 25-30 godina pa im se moze. No kontam mozda cu morati nekako da ukradem vreme jbg.

Danas nas cimnuli zasto neki feature ne radi... I gledamo nas dvojica, kod nas sve OK, krenemo da ceprkamo dalje servis koji mi zovemo... I provalimo da je negde invertovan isBlank -> isNotBlank uslov. OK, desava se. Nista, verovatno nije popunjeno testovima. Hajde da dodamo... Kad ono, ne lezi vraze, test postoji, ali i testira inverzno. Gledamo test klasu, naravno AI napisao sve, prosto prepoznajes. I meni tako napravi AI da se ne cimam sa boilerplate-om plus je async. Ali ja onda pola pobrisem, cetvrtinu popravim assert-ove i cetrtinu ostavim kako jeste, ali pregledam pazljivo. Ovo niti je procitala osoba koja je napisala kod, niti osoba koja je radila review, garantovano. Naravno git blame daje osobe koje su radile taj demo. Pa jebo vam mater, zato imate vremena za fensi igracke koje boostuju produktivnost, jer ja onda treba da vam lovim bagove.

A sto mi se digne kosa kada cujem "AI tests are better than no tests". Jeste kurac bolje, samo dobijas izgovor da ne pises smislene, eto imam coverage. I kad bi hteo da napises smislene, ne znas sta bi jer - sve je pokriveno..

@Fins fleet Ja koji koristim i malo razvijam sa i za AI, vrlo se slažem sa time što si napisao iznad. AI je jako jako moćan tool, ali ako nemaš generalno iskustva bar u dev svetu, možeš da napraviš svašta i da nemaš pojma šta si napravio i da li će da radi kako treba van tvog konteksta ili korišćenja.

Gde je meni super AI je zapravo prototyping nekih novih featurea ili servisa, za jako kratko vreme možeš da izbaciš funkcionalan koncept i prezentuješ ga kome treba. Takođe, ubrzava stvari dosta koje su proceduralne ili dosadne, ali opet moraš da znaš šta radiš, u suprotnom je mačka u džaku kod.

Što se tiče tokena, verujem da su pričali oko štednje istih kako bi ili manje plaćao za API jer je bitno koliki je kontekst koda ili razgovora, koliko model istih prima i šalje, tako da možeš tu da uštediš. Ako radiš sa lokalnim LLM i ograničen si VRAMom koji imaš, opet tu možeš da "gurneš" više u kontekts. Nadam se da to ima više smisla malo )

RAG+MCP+Agents i baš može da bude super setup, ali teško da će da sam "vibing" napravi nešto što može ozbiljan dev sa AI, pogotovo ne za produkciju..

I da, apsolutno sve treba proveriti što AI izbaci, tu nema dva puta da se razmišlja.

Hvala @Avatar

Naravno sve je ovo vekovima star rant seniora kako juniori nemaju pojma i ne razumeju sta je stvaaaarno bitno. Nema veze sa AI samim po sebi. Kada ova deca budu mojih godina, bice bolji od mene. Tako i treba da bude.

• Author

Azure je ubedljivo najnepouzdanija tehnologija sa kojom sam radio. Nasa cela arhitektura je toliko jednostavna i standardna ali i pored toga je nemoguce postici stabilnost. Mesavina skill issue i nebrige sa AI dokumentacijom i uzasnim supportom kao dodatnim preprekama.

Na sve to moj utisak je da je sto bi rekli talenat tanji kod azure cloud engineera nego aws i gcp.

• 2 weeks later...
  • Author

Bio je skoro naucini rad na temu koliko AI stvarno pomaze developerima. Ja sednem cesto sa svojim senior developerima kad je tezi bug u pitanju ili kad neko zablokira. Nije neki veliki broj ali mogu izvuci sledece pravilnosti:

• 80% developera je postalo gore u prethodnih dana. Ne rapidno ali sasvim vidljivo.

• 100% developera starijih od 45 god je postalo vise nego u proseku gore i od FOMO koriste chatgpt/copliot za svako sranje. Bukvalno unose recimo kilometre u prompt dok ne ubodu da copliot izbaci metodu od 7,8 linija koda.

• Idiocracy je gotovo neizbezan. Za dosta relativno jednostavnih bugova ljudi do besvesti unose tekst u prompt ali jednostavno bez dovoljno konteksta iz raznih sistema AI ne moze resiti problem. Cak i kad ga zahvati po pravilu bude 18 od 20 predlozenih resenja.

Danas sedeo kolegom koji je trebao videti zasto nema u monitoringu nekih metrika. I bukvalno prvi put vidim taj sistem u 10 min prodjem kroz quick start guide, pogledam vrednosti configa na 3 mesta , odem u reference docs da vidim sta mi treba, jedna varijabla nije kako treba, promenim, resetujem i voila. Covek gleda kao da sam savant jer on sedi vec 4 dana na tome.

sad ću da bupnem ko maksim po diviziji(praštajte)

gde se nalaze/angažuju unity/flutter developeri i kako to uopšte funkcioniše za pravljenje aplikacije(igrice za mobilni tipa rečko) grafički jednostavne bez neke spektakularne baze podataka

hvala

3 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

sad ću da bupnem ko maksim po diviziji(praštajte)

gde se nalaze/angažuju unity/flutter developeri i kako to uopšte funkcioniše za pravljenje aplikacije(igrice za mobilni tipa rečko) grafički jednostavne bez neke spektakularne baze podataka

hvala

Bolje koristi Godot umesto Unity-ja, a gde se nalaze ljudi zavisi od para i koliko ce dugo da traje projekat.