November 4, 2025Nov 4 Mislim da najbolje što možeš da dobiješ je dnevni izvod putem e-maila, u nekom PDFu pa se dalje sam snalazi. Mislim, izvodljivo je, ali kao mnogo ružnije rešenje.
November 4, 2025Nov 4 2 minutes ago, Venom said:SOAP i uveo koliko toliko normalan APINecemo da se vredjamo.
November 4, 2025Nov 4 7 minutes ago, goofs said:Mislim da najbolje što možeš da dobiješ je dnevni izvod putem e-maila, u nekom PDFu pa se dalje sam snalazi. Mislim, izvodljivo je, ali kao mnogo ružnije rešenje.Pa to mi i nije resenje. Hocu da u aplikaciji, pored placanja karticom, korisnici mogu da plate uslugu IPS skenom. Pa mi treba izvod u aplikaciji, da znam kad je nalog proknjizen da bih izdao fiskalni racun. Naravno to bih automatski da radim, ne rucno Mozda ima i neko jednostavnije resenje, ne znam.
November 4, 2025Nov 4 to deluje presporo za transakciju placanja, da sacekas da sve prodje i da se vidi na izvodu na racunu i da onda saljes drzavi na fiskalizaciju ... ali kontam da si promislio vise nego ja ovoh 30 sekundi 😀
November 4, 2025Nov 4 Da, to jeste presporo, izvod često stiže nakon ponoći, a tad je kasno za običan fiskalni račun.Onako na prvu loptu, bez udubljivanja, ja bih pisao Chrome JS ekstenziju, instaliraš je na svoj browser i u njemu konstantno držiš eBanking otvoren na listi transakcija. Pa ekstenzija prati promene i kad je primeti šalje neki poziv nekom APIju u tvojoj aplikaciji. Opet, ovo je preružno rešenje za to što ti treba, API bi bio milina, ali sumnjam da iko od domaćih banaka to nudi, jer prvo im je to potencijalni security leak, drugo ne nude ih igde u okviru paketa jer nije primamljivo običnom klijentu, a treće čak i da ga imaju, da bi došao do nekoga ko zna i ume sa tim moraš da prođeš jedno šest službenika koji ne znaju o čemu pričaš.Eventualno možda može da se nešto skarabudži preko virtuelnog mobilnog broja, pa da osluškuje SMS poruke a da ti banka na taj broj šalje SMS o svakoj transakciji.
November 4, 2025Nov 4 Mpj erp implementacijski pristup kaze - da li to uopste treba 😀 Edited November 4, 2025Nov 4 by Lezilebovich
November 18, 2025Nov 18 Author Uspeo sam progurati Kotlin za glavni jezik na backendu. POC na nekoliko novih batch jobova (baziranih na Spring Boot) je presao odlicno i team je insistirao da ubedim menadzment da predjemo potpuno na Kotlin.Za sada je ideja sav novi code sa Kotlinom + ovaj stari code da se postepeno migrira po potrebi.
November 19, 2025Nov 19 9 hours ago, bags said:Uspeo sam progurati Kotlin za glavni jezik na backendu.POC na nekoliko novih batch jobova (baziranih na Spring Boot) je presao odlicno i team je insistirao da ubedim menadzment da predjemo potpuno na Kotlin.Za sada je ideja sav novi code sa Kotlinom + ovaj stari code da se postepeno migrira po potrebi.java - kotlin interoperabilnost je fenomenalna. Mozes lagano da prebacis low level klase u kotlin jednu po jednu i ides prema call chain-u i to fercera odlicno. Mi smo u procesu, ja prebacim jedan mikroservis nedeljno otprilike, prosto konvertujem jednu-dve klase na pauzi za kafu. Mogao bih verovatno i brze da umesto peske offload-ujem claude code-u, ali ne verujem za to AI-u koji nije deterministican.Sledece mi je da proguram da izbacimo spring boot, boze zdravlja. Edited November 19, 2025Nov 19 by Fins fleet
November 19, 2025Nov 19 Author Hvala na komentarima, imao bih par pitanja.5 hours ago, Fins fleet said:java - kotlin interoperabilnost je fenomenalna.Mi smo uglavnom sa Kotlinom radili potpuno nove projekte. Sta predlazes za mesanje source code:src/main/java i src/main/kotlinili mesanje fajova u istoj strukturiTu nikako da se dogovorimo u timu.5 hours ago, Fins fleet said:Mogao bih verovatno i brze da umesto peske offload-ujem claude code-u, ali ne verujem za to AI-u koji nije deterministican.Mi koristimo skoroo bez ikakvog razloga dosta guava i eclipse collection (jedno vreme se ubacivalo svasta) koje se bojim nece biti bas trivijalno prebaciti na kotlin. Imamo i jako komplikovane streams chainove koji mi se nikako ne svidjaju i koji bi trebali biti jednostavniji sa kotlinom.Videcu kako se se AI snalazi sa takvim monsterima ali nemam velika ocekivanja.5 hours ago, Fins fleet said:Sledece mi je da proguram da izbacimo spring boot, boze zdravlja.Mi nemamo velikih problema sa spring boot. Fercera dobro, tona dokumentacije a i vecina u timu ga koristi barem deceniju.Sta ti je cilj na Kotlin strani? ktor, http4k ili mozda ipak Quarkus/Micronaut.
November 19, 2025Nov 19 Author Ne verujem da Oracle moze propasti. Naravno moguce je da im pukne CLoud divizija i da je nekom uvaljaju ali core biznis je siguran kao retko koji na ovoj planeti.
November 19, 2025Nov 19 7 hours ago, bags said:Hvala na komentarima, imao bih par pitanja.Mi smo uglavnom sa Kotlinom radili potpuno nove projekte. Sta predlazes za mesanje source code:src/main/java i src/main/kotlinili mesanje fajova u istoj strukturiTu nikako da se dogovorimo u timu.Nismo imali raspravu oko ovoga, ni mi ni palo na pamet da uradim 2, no da je postojala rasprava ostao bih po strani jer je ovo bike shed is blue i ne vredi gubiti energiju. :D Licno ako me teras da se izjasnim, mala preferenca ka 1Mi koristimo skoroo bez ikakvog razloga dosta guava i eclipse collection (jedno vreme se ubacivalo svasta) koje se bojim nece biti bas trivijalno prebaciti na kotlin.Imamo i jako komplikovane streams chainove koji mi se nikako ne svidjaju i koji bi trebali biti jednostavniji sa kotlinom.Videcu kako se se AI snalazi sa takvim monsterima ali nemam velika ocekivanja.Pretpostavljam da ces imati dosta post-processinga svakako. Zaboravih da napisem, ja koristim intellij-ov feature "convert to kotlin". Svakako moram i tu da radim dosta post processinga (verovatno manje nego sa javom), pre svega jer svakom tipu doda '?", zapravo vecini instanci koje nisu final ili se dereferenciraju pre null check-a. Mi nemamo velikih problema sa spring boot. Fercera dobro, tona dokumentacije a i vecina u timu ga koristi barem deceniju.Sta ti je cilj na Kotlin strani? ktor, http4k ili mozda ipak Quarkus/Micronaut.Micronaut mi je licni favorit, da se ja pitam na njega bih isao. No ekipa koja gura kotlin ima iskustva sa ktor-om, pa bi verovatno isli tamo, good enough.Spring boot fercera, naravno. Ali uzgred cini dependency management pakao, povecava memory footprint i boot time.
November 19, 2025Nov 19 6 hours ago, Shan Jan said:Auh... gore je nego sto sam mislio. Dajem im par godina pre nego bankrotiraju, CEO mora da proda svoje Havajsko ostrvo a mi krenemo da se prebacujemo na Postgres i MS SQL MySql -> Postgres migration consultant deluje kao zanimanje sa jednim potencijalom
November 19, 2025Nov 19 6 hours ago, bags said:Ne verujem da Oracle moze propasti. Naravno moguce je da im pukne CLoud divizija i da je nekom uvaljaju ali core biznis je siguran kao retko koji na ovoj planeti.I ja sam mislio da VMware ne moze propasti pa se Broadcom trudi da me demantuje Zamisli situaciju gde su u dugovima i moraju da prodaju Oracle nekom Broadcom-u.
November 19, 2025Nov 19 6 hours ago, bags said:Ne verujem da Oracle moze propasti. Naravno moguce je da im pukne CLoud divizija i da je nekom uvaljaju ali core biznis je siguran kao retko koji na ovoj planeti.Proizvod nece propasti, ali firma moze itekako.