November 19, 2025Nov 19 1 minute ago, Peter Fan said:Proizvod nece propasti, ali firma moze itekako.Corel Office, Novell/NetWare, IBM OS/2, Netscape, pets.com, Borland, dBase, ...Softverski proizvod bez ljudi koji imaju znanje da ga odrzavaju i unapredjuju, i korisnika je bezvredan (beskonacan) niz 0 i 1.
November 19, 2025Nov 19 1 minute ago, x500 said:Corel Office, Novell/NetWare, IBM OS/2, Netscape, pets.com, Borland, dBase, ...Softverski proizvod bez ljudi koji imaju znanje da ga odrzavaju i unapredjuju, i korisnika je bezvredan (beskonacan) niz 0 i 1.Nah.Sto bi rekle babe u mom kraju, cash flow eventually catches up with everybody. Tako i ORCL, kad dugovi prispsiju na naplatu, to ce neko da kupi ispod cijene. I binarni niz, i ljude. Ako je produkt relevantan.
November 19, 2025Nov 19 1 minute ago, Peter Fan said:Nah.Sto bi rekle babe u mom kraju, cash flow eventually catches up with everybody. Tako i ORCL, kad dugovi prispsiju na naplatu, to ce neko da kupi ispod cijene. I binarni niz, i ljude. Ako je produkt relevantan.Proizvod je relevantan samo ako ima buducnost, tj ako su korisnici uvereni da ulaganje nije "bacena" para.Imas SW reaenja koja su se prodavala od jedne firme do druge, vozali su ih ko macka macice, i na kraju su nestali.Generalno, ako se jednom zaljulja cela stvar ona se i raapadne. Deo ljudi ode pre nego sto brod potone, konkurencija krece jos vise da napada, a korisnici (ovde mislim pre svega na poslovne korisnike) traze sigurnije resenje.Pogledaj samo Java, i kako se muci od kako je uzeo Oracle. Na svu srecu trenutno nema jacu konkurenciju. Edited November 19, 2025Nov 19 by x500
November 19, 2025Nov 19 To sto je proizvod dobar nije garancija da ce opstati. Oracle nije nezamenjiv. Vise drzi busiju poput Cisco jer ima armija ljudi koji se loze i samo na tome zele da rade. Ako krenu problemi i ljudi pocnu da se prebacuju na proizvode koji su slicni, lako moze doci do situacije gde ce izgubiti kriticnu masu.IBM mainframe/POWER sa RISC procesorima i Z/OS, IBMi i AIX operativnim sistemima su bolji od Dell/HP sa Intel/AMD, VMware/HyperV i Windows/Linux. Dzaba, izgubio je IBM trziste jer su ovi uleteli u jednom trenutku dok je IBMu trebalo decenije da shvati da mora malo da se pokrene, napravi konkurentnije varijante itd... Inace IBM je imao odlican storage system Storwise koji je za nekoliko milijardi prodao Lenovu da bi skupio kintu. Lenovo nije uspeo u tome da se probije u datacentar segment i sad taj storage ne kupuje skoro vise niko, pojeli ga realno losiji konkurenti koji i dalje nisu uspeli da osvoje sve funkcije koje je ovaj imao pre 10 godina.
November 20, 2025Nov 20 Author 14 hours ago, goofs said:MySql -> Postgres migration consultant deluje kao zanimanje sa jednim potencijalomKao veliki ljubitelj PostgreSQL moram ipak reci da ni drugi smer nije los izbor.Ako imas srece da startup ili proizvod dostignu veliku popularnost replikacija je puno laksa sa mysql.Ipak svakako se najveca lova vtrti na Oracle/MS SQL na MySQL/PostgreSQL migracijama.14 hours ago, Shan Jan said:I ja sam mislio da VMware ne moze propasti pa se Broadcom trudi da me demantuje Zamisli situaciju gde su u dugovima i moraju da prodaju Oracle nekom Broadcom-u.14 hours ago, Peter Fan said:Proizvod nece propasti, ali firma moze itekako.Moguce je naravno, ali sanse su minimalne jer oni su drugi nivo za VMWare i slicne. Zlatna koka - Oracle baza podataka je u poslednjih 30 godina u 98% Fortune 500 (i 96% Fortune 100) kompanija sa suludim ugovorima i cenama. Uz to imaju jedan od top 5 legal timova na planeti.
November 20, 2025Nov 20 Nemam Oracle iskustva, ali i bez toga je jasno da neće oni dugo otići. Previše je inercije u velikim sistemima koji to koriste. Ali to znači i da kad jednom krene nizbrdo, biće teško da se zaustavi. Videti pod Intel.
November 20, 2025Nov 20 Ma zezao sam se samo zbog priče da će Oracle u bunar.Nisam nikad radio na većim sistemima koji vrte Postgres (mada je za sitan web odličan), a jesam sa MySql.
November 20, 2025Nov 20 Mi imamo nekoliko velikih sistema na MS SQL, sasvim dobro sljaka. Imamo i Oracle za koji se uvek hvatamo za glavu kad treba da se plati licenca. Mislim da bi svi, osim Oracle DBA, bili srecni kad bi ga zamenili necim drugim.
November 20, 2025Nov 20 Author Ja sam radio na dve migracije sa Oracle DB na PostgreSQL ali samo kao jedan od timova koji je imao srednje aplikacije (par miliona linija koda, mladje od 10 god, radili timovi do 10 developera) i to je islo manje vise ok. Medjutim na pocetku karijere nas covek mi je malo pokazao tadasnji Oracle DB cluster u tada najvecoj austrijskoj banci. Oni su tada resavali probleme koje i danasnji PostgreSQL i MySQL (najvecim delom i MSSQL) mogu samo da sanjaju.
November 20, 2025Nov 20 Mi za najvece aplikacije (firma od 12k ljudi) koristimo mix Oracle/DB2/MSSQL. Nisam DBA tako da ne znam kako se mere jedna sa drugom.
November 20, 2025Nov 20 1 hour ago, Shan Jan said:Mi imamo nekoliko velikih sistema na MS SQL, sasvim dobro sljaka. Imamo i Oracle za koji se uvek hvatamo za glavu kad treba da se plati licenca. Mislim da bi svi, osim Oracle DBA, bili srecni kad bi ga zamenili necim drugim.Koliko su ti veliki ti MSSQL sistemi u terabajtima i broju korisnika, nešto me zanima?
November 20, 2025Nov 20 13 minutes ago, radisa said:Koliko su ti veliki ti MSSQL sistemi u terabajtima i broju korisnika, nešto me zanima?Za ove koje znam i Oracle i MSSQL i DB2 su tu negde 5-10 TB. Sad sto se tice korisnika, stvarno ne znam, ja sam ubogi sysadmin.
November 20, 2025Nov 20 Ok 5TB je ok veličina, da kažemo da je reklativno veliko...Zavisi od mnogo stvari, naravno i kako se upotrebljava, ali MSSQL na toj veličini zahteva baš fino održavanjeod strane DB admina i stalno zajebavanje oko toga...Oracle i HANA na tim veličinama rade kao ništa, bez prevelikog drndanja, samo je HANA skupa kao da đavo za taj size, ali radi brže (ne i pouzdanije) od ORACLE-a...Jel neko još ovde imao sa HANA bazom iskustva, osim mene? (SAP-ov produkt, sad ispod svakog SAP-ovog rešenja)
November 20, 2025Nov 20 25 minutes ago, radisa said:Ok 5TB je ok veličina, da kažemo da je reklativno veliko...Zavisi od mnogo stvari, naravno i kako se upotrebljava, ali MSSQL na toj veličini zahteva baš fino održavanjeod strane DB admina i stalno zajebavanje oko toga...Oracle i HANA na tim veličinama rade kao ništa, bez prevelikog drndanja, samo je HANA skupa kao da đavo za taj size, ali radi brže (ne i pouzdanije) od ORACLE-a...Jel neko još ovde imao sa HANA bazom iskustva, osim mene? (SAP-ov produkt, sad ispod svakog SAP-ovog rešenja)Mi smo u Zeleznicama instalirali servere na kojima se posle vrtela HANA. Secam se da su bili terabajti RAMa u pitanju, jel to ono sto se celo vrti u memoriji?
November 20, 2025Nov 20 6 minutes ago, Shan Jan said:Mi smo u Zeleznicama instalirali servere na kojima se posle vrtela HANA. Secam se da su bili terabajti RAMa u pitanju, jel to ono sto se celo vrti u memoriji?RAM i djene djene, ali ja sam u zadnjih par godina izmenio na storidzima sve sa SSD diskovima i tu dobio brzinu obrade koja zadovoljava kriterijume.A i segmentacija baze na ono sto je trenutno bitno u obradi i arhivu dosta pomaze u tome.