Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Programatorski vocap

Featured Replies

51 minutes ago, brusli said:

Radio sam malo u PosgreSQL, skroz je cudno kad predjes sa Oracla, i to ne sintaksa, vec generalno koncept baze i usera.

Skroz drugi toolovi, i nacin debagovanja problema.

Ako pričamo o tooling-u, SQL Server je na tom polju jbn neprikosnoven. Majkrosoft se baš potrudio da olakša život MSSQL-ovcima. SSMS, Query Store, SQL Agent, sjajan reporting sistem kroz SSRS, zilion ugrađenih sistemskih DMV-ova za monitoring & troubleshooting…

• Replies 398
  • Views 20.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ne verujem da ruski hakeri igraju ping pong s bazama, pošto niko ne zna gde je baza   

• Nikodije
    Nikodije

• Juce je kolega P dao otkaz posle 12 godina rada na istom projektu i neverovatno je kako je menadzment uspeo sjebati fantastican dugorocan projekat u manje od dve godine. Meni koji sam bio deo tog proj

Posted Images

39 minutes ago, Willow said:

Ako pričamo o tooling-u, SQL Server je na tom polju jbn neprikosnoven. Majkrosoft se baš potrudio da olakša život MSSQL-ovcima. SSMS, Query Store, SQL Agent, sjajan reporting sistem kroz SSRS, zilion ugrađenih sistemskih DMV-ova za monitoring & troubleshooting…

Nazalost nisam radio na SQL serveru, jer su nam sistemi vezani za Linux.

I kod Oracla ne koristim EM, i te graficke toolove, vec sirov kod )

Tu Oracle nema sta nema, mada su neke stvari komplikovanije, i vecina nije dostupno developerima vec samo DBA-ovima.

Edited by brusli

• Author

Jedan od vecih problema je sto u Windows okruzenju ili mestima gde su vecinom bili windows admini, PostgreSQL je kao uljez sa svojom filozofijom.

Resenje je koristiti PostgreSQL Flexible Server koji se lako integrise sa Entra ID (bivsi active direcotry cloud). Jedan od retkih servisa na Azure koji je smislen i dobro implementiran. Mana je nazalost cena u odnosu na poplavu novih povoljnih PostgreSQL as service firmi.

Malo šege D

500-209-max.png

Edited by Avatar

Dobar video o uvek aktualnoj temi kako cemo svi da ostanemo bez posla zbog AI. lolol

• 2 weeks later...

Iskoriatio malo slobodnog vremena da napisem skritpu zeni koja joj svakog ponedeljka salje Lidl kalendar. fantom

On 25. 11. 2025. at 21:06, Fins fleet said:

Ebes mi sve, zabranio bih AI osobama bez 10 godina iskustva.

Imali smo skoro "AI demo", gde ljudi mogu da pokazu kako ga koriste. I javljaju se sve mlade osobe, rade cuda, 10 agenata radi u pozadini, pice lokalni MCP server kao proxy da bi placali manje tokena (ne pitajte me zasto to stedi, nisam do kraja ukapirao, morao bih da procitam nesto, duduk sam da skontam iz videa ili prezentacije). I pitam se da li da krenem da odvajam vreme na to, nekada davno bih odvajao vikend da namestim nesto tako u svom okruzenju, ali sada zena deca, sanse nema. Oni svi mladi, 25-30 godina pa im se moze. No kontam mozda cu morati nekako da ukradem vreme jbg.

Danas nas cimnuli zasto neki feature ne radi... I gledamo nas dvojica, kod nas sve OK, krenemo da ceprkamo dalje servis koji mi zovemo... I provalimo da je negde invertovan isBlank -> isNotBlank uslov. OK, desava se. Nista, verovatno nije popunjeno testovima. Hajde da dodamo... Kad ono, ne lezi vraze, test postoji, ali i testira inverzno. Gledamo test klasu, naravno AI napisao sve, prosto prepoznajes. I meni tako napravi AI da se ne cimam sa boilerplate-om plus je async. Ali ja onda pola pobrisem, cetvrtinu popravim assert-ove i cetrtinu ostavim kako jeste, ali pregledam pazljivo. Ovo niti je procitala osoba koja je napisala kod, niti osoba koja je radila review, garantovano. Naravno git blame daje osobe koje su radile taj demo. Pa jebo vam mater, zato imate vremena za fensi igracke koje boostuju produktivnost, jer ja onda treba da vam lovim bagove.

Dakle prosla su nepuna 3 meseca... Svet se izmenio naglavacke. Pre 3 sata sam seo, reko da li da odradim jos nesto. Trebalo mi ~30 minuta da napravim plan, sa back i forth sa AI-em. Poslao agente na egzekuciju, vecerao, vratio se posle 45 minuta i sve gotovo. Onda sam 30 minuta review-ovao i 2 sata radio manualni testing, ali osim sitnih refaktorisanja sve OK. Feature za koji bi mi bez AI-a trebalo dan ako se napregnem, 2-3 ako usput idem na sastanke i slusam ljude sta pricaju, a ne radim u pozadini. Svet se izokrenuo naglavacke, totales. Ne znam kako, ali preciznost modela je toliko skocila (nije cudno, kada imaju toliko materijala da uce) plus su alati usavrseni, da je totalno drugi svet.

A nije samo greenfield, zapravo je odlican i za troubleshooting problema, jedino sto treba vise micro-managementa. No iznenadjujuce, mnogo pomaze i za ucenje. Prosli vikend trebao za neki side projekat da podignem wordpress site i dodam par customizovanih stvari. Nista komplikovano, medjutim ne wordpress, vec php nisam pipnuo 20 godina. Prvo vece par sati sam smarao claude da mi objasni kako taj svet funkcionise i namestio lokalnu masinu, plus malo izvrteo po admin panelu. Drugo opet za par sati, napravili te funkcionalnosti. Trece, za opet par sati rada: nasao managed hosting koji mi odgovara, dodao temu i plugine koje sam pravio prethodni dan. Cloudflare mi nije bio opcija iz nekog razloga, ali mi je i tu nasao odgovarajucu zamenu bas brzo. I sajt je live, uradio handout ljudima koji ce dodati content. I ne, nije AI slop, razumem svaku liniju koda i OK je i imam poprilicno veliko samopouzdanje da ce raditi OK.

Jos ne mogu da se opasuljim koliko se sve promenilo. Copilot je bio (ne znam da li je ostao, nisam ga pipnuo godinu dana) govno. Onda je dosao cursor i videlo se da je bolje, ali nije bilo boga da radim u visual code fork-u pa se nisam toliko iscimao da ga isprobam. Za claude se odmah videlo da je bolji, ali je u pocetku utisak bio - pomoci ce mi, no nije game changer. Brate, jeste.

Ovo što si opisao i ja uglavnom radim i tako ga koristim.

Još uvek nisam probao, malo me je strah toga, ali može se povezati sa source kontrolom, sa bazom, čak i cloud infrastrukturu može da postavi u zavisnosti od tvojih potreba.

Stvarno se sve promenilo u par meseci. Prošlog leta malo ko je o ovome pričao, sad praktično nema programera koji nije probao, bar u mom okruženju.

Videcemo sta ce biti kad budu podigli cene, mozemo da uzivamo dok traje.

1 minute ago, Choda said:

Jel bese izvrsavanje komandi mnogo manje zahtevno nego pravljenje modela, kad se uporede u globalu koliko sta do sada trosi? Moguce je da kad stane pravljenje modela neki ne budu bas toliko skupi. Doduse, tad ce stati i pumpanje balona...

40 minutes ago, Shan Jan said:

Jel bese izvrsavanje komandi mnogo manje zahtevno nego pravljenje modela, kad se uporede u globalu koliko sta do sada trosi? Moguce je da kad stane pravljenje modela neki ne budu bas toliko skupi. Doduse, tad ce stati i pumpanje balona...

Evo probaj https://ollama.com/ idi skini deep seek r1 pa vidi koliko ti opterecuje masinu recimo model od 40B, imaces to kao referencu a onda vidi da imaju model od 671B, e kad to izracunas onda mozes da ubacis u racunicu i da deep seek ima kontext od 160K, a recimo Claude Code modeli imaju i 1M.

2 hours ago, Choda said:

Yep. Uber style. Aj sto mi uzivamo dok traje, ali sta ce kompanije koje vec sada svoje poslovanje i svoje finansije zasnivaju na ovome.

• 2 weeks later...

Evo i ja da kažem koju afirmativnu reč o AI druškanu Github Copilotu. Trenutno radim na unapređivanju jedne netrivijalne MSSQL procedure (čiji sam autor) za monitoring, koja obrađuje prikupljene metapodatke sa nadgledanih SQL Servera firme, pa ako postoje blocks and locks generiše email alert koji sadrži dinamički generisan html dokument zgodan za Outlook, sa sve hijerarhijom lanaca blokiranja, aktivnim transakcijama blocking/locked sesija, izvršnim metrikama, resursima čije čekanje dovodi do blokiranja itd.

Dao sam Copilotu da analizira logiku i rad procedure i uglavnom je sve lepo pogodio. Zatim sam krenuo da mu navodim sva poboljšanja koja imam na umu i Copilot ih je više nego korektno odradio, prateći duh postojećeg koda u proceduri, dao je i gotove i uglavnom tačne upite za popunu konfiguracionih tabela nekim konfigurabilnim parametarima. Ono što mi se dopalo, nije vukao nekakav random kod sa neta, već je dogovorene izmene uveo u duhu postojećeg koda, koristeći dostupne objekte, bez sugerisanja da se kreiraju novi.

Da skratim, krajnjim rezultatom sam vrlo zadovoljan, imao sam utisak da u Github Copilotu pored sebe imam strpljivog i posvećenog senior SQL developera koji moje zamisli pretvara u kvalitetan kod dok ja sedim pored, pijem pivo i nabacujem mu svoje muzičke želje. Zanimljiva vremena su pred nama.

Edited by Willow

1 hour ago, Willow said:

Evo i ja da kažem koju afirmativnu reč o AI druškanu Github Copilotu. Trenutno radim na unapređivanju jedne netrivijalne MSSQL procedure (čiji sam autor) za monitoring, koja obrađuje prikupljene metapodatke sa nadgledanih SQL Servera firme, pa ako postoje blocks and locks generiše email alert koji sadrži dinamički generisan html dokument zgodan za Outlook, sa sve hijerarhijom lanaca blokiranja, aktivnim transakcijama blocking/locked sesija, izvršnim metrikama, resursima čije čekanje dovodi do blokiranja itd.

Dao sam Copilotu da analizira logiku i rad procedure i uglavnom je sve lepo pogodio. Zatim sam krenuo da mu navodim sva poboljšanja koja imam na umu i Copilot ih je više nego korektno odradio, prateći duh postojećeg koda u proceduri, dao je i gotove i uglavnom tačne upite za popunu konfiguracionih tabela nekim konfigurabilnim parametarima. Ono što mi se dopalo, nije vukao nekakav random kod sa neta, već je dogovorene izmene uveo u duhu postojećeg koda, koristeći dostupne objekte, bez sugerisanja da se kreiraju novi.

Da skratim, krajnjim rezultatom sam vrlo zadovoljan, imao sam utisak da u Github Copilotu pored sebe imam strpljivog i posvećenog senior SQL developera koji moje zamisli pretvara u kvalitetan kod dok ja sedim pored, pijem pivo i nabacujem mu svoje muzičke želje. Zanimljiva vremena su pred nama.

Nesto slicno sam radio za Oracle, i to mi je bio jedan od najzanimljivijih projekata, nikada ne bih dao nekom AI-u da mi uzme to zadovoljstvo )

Kombinacija PL/SQL-a i shell scriptinga, nema sta ne moze da uradi.

Cak i Oracle, koji decenijama razvija DB automatiku, ima dosta tih automatskih optimizacija (neka vrsta AI-a) koje pogasimo, jer iako moze da pomogne, nekada daje idiotske sugestije, pa nam sigurnije da to proverimo pre nego apliciramo, pogotovo na produkciju.