Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Programatorski vocap

Featured Replies

• Author
20 minutes ago, radisa said:

Ok 5TB je ok veličina, da kažemo da je reklativno veliko...

Sve sto mozes staviti na disk koji se moze nabaviti za 24h se ne moze smatrati velikim. fantom

Mada sama velicina ne govori ni priblizno sve. Zavisi dosta od broja klijenata, da li je heavy write ili heavy read, koliko processinga se radi na aplikativnom a koliko na db nivou. Recimo moja trenutno glavna baza je velika ali je struktura jednostavna jer osim povremenih reporta, glavna aplikacija koristi nekih 20ak tabela i sami upiti nisu bog zna koliko komplikovani. Na drugoj strani na proslom poslu totalno obrnuto mala baza (na produkciji 16 gb) ali veliki broj i tabela i kolona i trigera i logike generalno.

20 minutes ago, radisa said:

Oracle i HANA na tim veličinama rade kao ništa, bez prevelikog drndanja, samo je HANA skupa kao da đavo za taj size, ali radi brže (ne i pouzdanije) od ORACLE-a...

HANA se izvan samog SAPa i pored fantasticnih performansi nikad nije probila. Ipak je nije zahvlano porediti sa Oracle jer je u sustini in memory baza i ne moze se uzeti ozbiljno za HA potrebe. Drugim recima odlicna je za reporting ali ne i za druge scenarije.

Za ogroman broj IT resenja MySQL i PostgreSQL (uz dobru arhitekturu okolo) ce biti sasvim dovoljni ali u jednom momentu u klasicnom enterprise svetu jedino resenje je Oracle ili eventualno SQL Server. Moguca druga opcija je kao kod ovih Unicorna da imas world class tim inzinjera koji ce nadomestiti nedostatke ovih baza u odnosu na Oracle ali za to moras imati strasan priliv novca.

• Replies 398
  • Views 20.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ne verujem da ruski hakeri igraju ping pong s bazama, pošto niko ne zna gde je baza   

• Nikodije
    Nikodije

• Juce je kolega P dao otkaz posle 12 godina rada na istom projektu i neverovatno je kako je menadzment uspeo sjebati fantastican dugorocan projekat u manje od dve godine. Meni koji sam bio deo tog proj

Posted Images

Novi klijent, jedno od najvećih osiguranja na svetu, insistira da je MySQL preveliki rizik zbog Oracla i traže migraciju na drugi DBMS.

Pored Postgre ima jos solidnih resenja koja su specijalizovana za razlicite vrste/kolicine podataka i nacine upotrebe. Pocev od Cassandra DB, Mongo DB, pa cak i Hadoop do brzih baza poput: Redis, ignite ili Vold DB.

Vreme ce uciniti svoje i skupe Oracle licence da "naterati" i velike korisnike da potraze druga resenja.

• Author
4 minutes ago, Sammael said:

traže migraciju na drugi DBMS.

Ajd bas nekad ako se setis napisi za sta su se kasnije odlucili.

3 minutes ago, x500 said:

ima jos solidnih resenja koja su specijalizovana za razlicite vrste/kolicine podataka i nacine upotrebe

Naravno. TimescaleDB baziran na PostgreSQL fantastican za time series, CouchDB za offline first, onda CrateDB za IOT, yugabyteDB za jugo nostalgicare.

Svaki cloud provajder ima sirok spisak svojih DB-like servisa. Recimo Microsoft je prekjuce objavio HorizonDB.

Prednost Oracle je sto su oni vec unutra u velikim firmama i neka moja procena je da im je dobit po instanci puno veca od svih ostalih zajedno.

58 minutes ago, Shan Jan said:

. Secam se da su bili terabajti RAMa u pitanju, jel to ono sto se celo vrti u memoriji?

Da, vrti se cela u memoriji, cela baza je colmne store i užasno je brza... Što kaže @bags

35 minutes ago, bags said:

Drugim recima odlicna je za reporting ali ne i za druge scenarije.

No, ko ima čekić, njemu sve izgleda kao ekser... :)

Odlična je i za ERP solucije, ali nije odlična za većinu drugih potreba jer je jezivo skupa, za on premise hardverski(+licence), a za cloud samo licence... no ono kako radi, ja sma još uvek zapanjen iako radim 10 godina sa tim... Upit na 10ak milijardi slogova u 20ak tabela sa gomilom nekih ukrštanja, filterom koji je nenormalan izvšava za manje od sekunde...

Ondo gde zapinje povremeno je upis, kad su velike količine podataka i ume da zabaguje kad kompjalira sql koji si ti napisao i napravi nešto što neće da radi... U debug modu radi, kad pustiš stvarno neće, jer je nešto sjebao u prevodu...

42 minutes ago, bags said:

Za ogroman broj IT resenja MySQL i PostgreSQL (uz dobru arhitekturu okolo) ce biti sasvim dovoljni ali u jednom momentu u klasicnom enterprise svetu jedino resenje je Oracle ili eventualno SQL Server.

Sa ovim se potpuno slažem...

Prednost Oracla, osim stabilnosti, je sto mozes celokupnu biznis logiku/code da ubacis u bazu, i da app koristis samo kao dummy frontend da vadis gotove podatke.

Ja samo znam da uvek moram da pravim poseban cluster, sa posebnim CPU za njih u mom VMware-u i da arcim resurse jer Oracle ne prihvata drugo resenje mad

Edit: Da ne pricam da vole da naplate i DR, iako se na njemu nista ne vrti, pa moramo da pravimo akrobacije kako da ga imamo a da nam hostapleri i tu ne traze pare.

Edited by Shan Jan

• Author

@brusli

Pitanje je opet da li je to pametno. tj. treba izbegavati koliko god je moguce.

Ja ne znam nikoga ko je rekao bas super sto cu da se igram sa PLSQL-om . )

2 minutes ago, bags said:

Nisi radio u srpskim bankama pre 20 godina )

47 minutes ago, bags said:

Ajd bas nekad ako se setis napisi za sta su se kasnije odlucili.

Naravno. TimescaleDB baziran na PostgreSQL fantastican za time series, CouchDB za offline first, onda CrateDB za IOT, yugabyteDB za jugo nostalgicare.

Svaki cloud provajder ima sirok spisak svojih DB-like servisa. Recimo Microsoft je prekjuce objavio HorizonDB.

Prednost Oracle je sto su oni vec unutra u velikim firmama i neka moja procena je da im je dobit po instanci puno veca od svih ostalih zajedno.

Ideal Postgre, zadovoljice se sa MariaDB

22 minutes ago, brusli said:

Prednost Oracla, osim stabilnosti, je sto mozes celokupnu biznis logiku/code da ubacis u bazu, i da app koristis samo kao dummy frontend da vadis gotove podatke.

Bila prednost pre 20 god, sad se bezi od toga

38 minutes ago, bags said:

@brusli

Pitanje je opet da li je to pametno. tj. treba izbegavati koliko god je moguce.

Zasto je bolje drzati data logiku na app strani (npr java) nego direktno u bazi prekompajlirano ?

Edited by brusli

25 minutes ago, Sammael said:

Bila prednost pre 20 god, sad se bezi od toga

Koji su razlozi ?

• Author
1 minute ago, brusli said:

Zasto je bolje drzati data logiku na app strani (npr java) nego direktno u bazi prekompajlirano ?

• Skoro svaki programski jezik ima puno bolje konstrukte za business code od recimo PL/SQL

• Lakse je refaktorisati

• Lakse je testirati

• Lakse je debugovati

• Retko sam vidjao timove koji drze Stored procedures u nekom source controlu kao GIT

• Laksi je rad u timu zbog code sharinga

• Cena developera (vecina ljudi zna PL/SQL ali kad ti treba strucnjak koji zna i domen puno je veca cena od Java programera koji zna domen)

Nije da se ne moze uraditi ovo sve i sa PL/SQL ali je enromno teze i skuplje.

Postoje jos uvek legitimni slucajevi (komplikovani dinamicki query na slaboj masini recimo) ali se generalno izbegava poslednjih 15ak godina.

Za prvu tacku ne znam, mozda si u pravu.

Za drugu si u pravu.

Za ostale se ne slazem ).

A prednost logike na bazi je sto je kod mnogo cistiji i logicniji, kada vidim ono hibernate djubre bude mi muka.

Mnogo je lakse gledati cist PL/SQL i debagovati i razumeti nego java code.

Da ne govorim ako pozivas nesto iz baze pa vuces rezultat na app, obradjujes pa saljes ponovo na bazu itd, koliko je sporije, nego ako je sve interno na bazi. Takodje kompajliranje PL/SQL odmah ti pokaze gresku, a sa app moras da probas da izvrsis, pa onda gledas gde je problem itd.

Ovo sve vazi za slozene app, sa gomilom relacija i joinova i sa slozenom biznis logikom sa mnogo koraka, za ove jednostavne moze i postgresql/mysql.

Edited by brusli