November 10, 2025Nov 10 Tako sam i mislio, za mentalitet sam čuo. U Švicu se može bez ograničenja sa EU pasošem?
November 10, 2025Nov 10 https://www.ch.ch/en/foreign-nationals-in-switzerland/working-in-switzerland/
November 10, 2025Nov 10 Author Ukinuli su supu beskucnicima i smanjili pomoc zavisnicima ali budzetski deficit je ipak porastao sa 4.5 an 4.9.Na drugoj strani govnari kao H. Mahrer (inace sin jednog visokog ÖVP clana) imaju 3 full time posla u drzavnim ustanovama i kostaju oko 350.000 € brutto godisnje. (ali jadan on je izjavio da njegova pozicija nosi veliku odgovornost) Pritisak javnosti je bio toliko veliki da se danas odrekao najnize placenog posla.
November 10, 2025Nov 10 6 hours ago, Have_Fun said:A Holandija? Danska?ok, da Irska, Danska, Holandija i Svedska su ok,sve ostalo u buli.
November 10, 2025Nov 10 8 hours ago, bags said:Nece Austrija bas naglo propasti imaju milijarde Old Money, turizam ce uvek privlacite milione a ima dobrih oblasti kao recimo biotehnologija . Takodje kriza u auto sektoru ne znaci da ce citav taj lanac nestati i sigurno ce se u narednih par godina adaptirati.Od losih stvari u jako bliskoj buducnosti nastupaju i problemi sa integracijom. Jugosi i Turci vise nisu problem, vec ekipa iz severne Afrike + bliskog istoka jer oni i u drugoj generaciji opusteno idu na 4,5+ dece sto kod ovih prvih nije bio slucaj. Dovoljno je pogledati imena dece u osnovnim skolama, pa da ti bude jasno u kom pravcu ide buducnost. I nije problem u toj deci nego u tome sto je Integracija u odnosu na period 1975-2015 totalno izostala.pa upravo to je ono sto se desilo nama devedestih, izgubili smo genteski potencijal. Ta ekipa koja je dosla u Austriju i njihova deca nemaju intelektualni bekground, nece moce da se takmice sa ekipom iz Kalifornije. A i oseca se bogme svugde jaka konkurencija Kine i Indije.
November 11, 2025Nov 11 Author 11 hours ago, Miki_belavista said:izgubili smo genteski potencijalHm ne bih isao tako daleko. Nije problem u intelektu tih ljudi vec je problem da celokupan sistem nije prilagodjen da "usisa" veliki broj radikalno drugacijih ljudi. Taj problem nije na vreme handlovan i sada ce kostati i vremenski i finansijski puno vise da se resi.Ili ce se resavati na tipicni nacin ignorisanja (kao recimo ocigledno pranje novca kroz milion frizerskih salona) dok negde bas ne eskalira.
November 11, 2025Nov 11 Čitam da je George Miller premator da pravi još jedan post-apokaliptični film iz Mad Max sveta, srećom postoji ovaj topik ko voli da čita o distopiji i užasima razorenih društava. Gde god da sam, kada trese najteža depresija i slušam onaj deo kad Axl kaže 'cause nothing lasts forever even cold November rain', setim se ovog topika i pročitam kako ima neko kome je teže.
November 11, 2025Nov 11 Author 13 minutes ago, Amos said:setim se ovog topika i pročitam kako ima neko kome je teže.
November 11, 2025Nov 11 1 hour ago, bags said:Hm ne bih isao tako daleko. Nije problem u intelektu tih ljudi vec je problem da celokupan sistem nije prilagodjen da "usisa" veliki broj radikalno drugacijih ljudi.Taj problem nije na vreme handlovan i sada ce kostati i vremenski i finansijski puno vise da se resi.Ili ce se resavati na tipicni nacin ignorisanja (kao recimo ocigledno pranje novca kroz milion frizerskih salona) dok negde bas ne eskalira.Kako uopste da rese problem ?Treba im gomila nisko obrazovanih da rade teske lose placene poslove, da bi srednja klasa odrzala standard.Te fizikalce vise ne mogu da nadju u Evropi, vec mora Azija/Afrika, totalno drugacije kulture.Ako im daju bolji standrard, moraju da povecaju poreze, ili da stampaju lovu.Ili da rebnu bogatune, ali taj film werden nicht sehen.
November 11, 2025Nov 11 1 hour ago, brusli said:Kako uopste da rese problem ?Treba im gomila nisko obrazovanih da rade teske lose placene poslove, da bi srednja klasa odrzala standard.Te fizikalce vise ne mogu da nadju u Evropi, vec mora Azija/Afrika, totalno drugacije kulture.Ako im daju bolji standrard, moraju da povecaju poreze, ili da stampaju lovu.Ili da rebnu bogatune, ali taj film werden nicht sehen.sad je pitanje sta je lose placen posao, 1400 jura u Becu nije mnogo,ali ta ekipa dolazi iz zemalja de je jad i beda.
November 11, 2025Nov 11 Sa 1400 E u Becu pripadas donjem sloju, tj beda si, prirodna covekova potreba je da se poredi sa okruzenjem, i da se pita kako oni mogu da imaju, a ja da nemam.
November 11, 2025Nov 11 1 hour ago, brusli said:Sa 1400 E u Becu pripadas donjem sloju, tj beda si, prirodna covekova potreba je da se poredi sa okruzenjem, i da se pita kako oni mogu da imaju, a ja da nemam.slazem se ,to se poredimo mi sto nismo gore obrazovani od Evropejaca, pa vidis da je neko na vreme kupio gajbu itd.. Ovi iz Avganistana imaju drugacije prioritete...
November 19, 2025Nov 19 Author Odlicna tema i dokumentarac: https://on.orf.at/video/14299017/dok-1-kinder-nein-dankeUglavnom tema je zasto se ljudi odlucuju da nemaju decu.
November 21, 2025Nov 21 Author Mali podsetnik:Ja nisam menjao liferanta za gas i struju posledenje 3 god jer sam imao bas povoljne tarife ali ove godine nakon poredjenja na https://www.e-control.at/tarifkalkulator sam promenio i struju i gas. Za struju sam izabrao energiedirect a gas preko wasserkraft.