Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Austria, abandon hope all ye who enter here ...

Featured Replies

• Author

Slucaj Pilnacek samo potvdjuje da su politicka ubistva itekako moguca u Austriji.

Neverovatno koliko toga smrdi u ovom slucaju...

• Replies 643
  • Views 51.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jesam iz Graca, vodim ćerku na sport u tu školu…mi smo u Italiji na produženom vikendu, juče je bio praznik a škola moje starije ćerke ima i danas slobodno. Preko desetoro mrtvih, opšta panika među

• Za pocetak podestimo se kako je to izgledalo na pocetku epidemije:  

• Ali zato mi sa stomakom sad imamo svoji sliku...

Posted Images

On 6. 8. 2025. at 13:59, bags said:

Bice to ok. Suvise je lukrativno da ne bude priliva. Ako im bas bude frka mogu popustiti sa pravilom da moras imati EU drzavljanstvo za praksu.

Iz moje generacije ih je otislo stotine u Nemacku i Svajckarsku zbog tog idiotskog pravila.

Znaci studiras 6+ god ovde, naucis jezik i sistem i onda odes negde drugo. Kakvi Boldrici...

I u Nemačkoj je važilo to zaista genijalno pravilo do 2012. Znači da si mlađi od mene. I da su Austrijanci inertniji čak i od Nemaca. D

Slučajno naleteh na ovaj intervju, deluje kao da su stvarno šampioni.

No image preview

Max Ophüls Preis: Noch lange keine Lipizzaner (Dok) - hie...

Olga Kosanović ist in Österreich geboren und aufgewachsen. Als sie sich entschließt, die österreichische Staatsbürgerschaft zu beantragen, scheitert sie an Nichtigkeiten. Die deuten auf ein rigides Ei

Olga Kosanović ist in Österreich geboren und aufgewachsen. Als sie sich entschließt, die österreichische Staatsbürgerschaft zu beantragen, scheitert sie an Nichtigkeiten. Die deuten auf ein rigides Einbürgerungsgesetz hin, das das Land als Demokratie gefährden könnte. Ihre Erfahrung hat Regisseurin Olga Kosanović mit dem Produzenten Deniz Raunig im Dokumentarfilm „Noch lange Lippizaner“ klug verarbeitet.

Zato bruda Arnautovic ima austrijsko drzavljanstvo i drzi tri prsta na srcu kad se svira srpska himna.

Studirala Olga u Nemačkoj i eto, bolje da je za loptom jurila.

14 hours ago, FOX river said:

Studirala Olga u Nemačkoj i eto, bolje da je za loptom jurila.

Nisam ovo znala da procitam mimo tog abstrakta, ali ako je situacija da je devojka imala permanent residence u Austriji pa otisla u Nemacku, taj permanent resident ima sledecu logiku: x godina npr 1 godinu ako zivis u non-EU zemlji -ponistava se, y godina (npr 5 godina) ako zivis u nekoj drugoj EU zemlji - ponistava se. Minuli rad precrtan. Ja sam bila dosta u frci za taj jadac svojevremeno kad sam imala neki permanent residence ali nisam mogla da nadjem posao i bila smislila da se vratim kod mojih a onda gledam - 1 godina, to prodje dok dlanom o dlan, posao su tad u mojoj struci drugarice trazile po dobre 2 godine.

Nazalost nadjem posao nenadano brzo tako da nisam imala sta da brinem i ostanem cak u istom mestu, iz ove perspektive mogu samo da kazem jebiga.

U video intervjuu kaže da joj je odlazak na studije u Nemačku napravio problem sa državljanstvom u Austriji. Nije precizirala o koliko se godina radi, ali recimo da je 3-6, ako se spoje osnovne i master studije.

E sad, fora je to reći meni, koji sam rođen u Srbiji, pa naknadno došao u Austriju, pa putovao, pa onda isto tako strepeo da li će mi te boravke van Austrije uzeti za zlo za trajnu vizu na pet godina. Svakako sam veći deo života proveo u Srbiji i tu sam usidren, šta god se desilo.

S druge strane, ona je u toj Austriji rođena i odrasla, bez obzira na poreklo roditelja, mislim da ona Austriju više doživljava kao svoju i opet se dođe u situaciju da ne može da dobije državljanstvo. Po mom mišljenju, vrlo podmuklo sa strane zakona, kao da je bila u Nemačkoj da se bavi nečim lošim.

1 minute ago, FOX river said:

U video intervjuu kaže da joj je odlazak na studije u Nemačku napravio problem sa državljanstvom u Austriji. Nije precizirala o koliko se godina radi, ali recimo da je 3-6, ako se spoje osnovne i master studije.

E sad, fora je to reći meni, koji sam rođen u Srbiji, pa naknadno došao u Austriju, pa putovao, pa onda isto tako strepeo da li će mi te boravke van Austrije uzeti za zlo za trajnu vizu na pet godina. Svakako sam veći deo života proveo u Srbiji i tu sam usidren, šta god se desilo.

S druge strane, ona je u toj Austriji rođena i odrasla, bez obzira na poreklo roditelja, mislim da ona Austriju više doživljava kao svoju i opet se dođe u situaciju da ne može da dobije državljanstvo. Po mom mišljenju, vrlo podmuklo sa strane zakona, kao da je bila u Nemačkoj da se bavi nečim lošim.

Pa, sad cu ja kao Nemci ali pravila su pravila. Mada u ovakvim slucajevima treba primenjivati neke izuzetke. Ona verovatno i nije ni znala ta pravila jer se nije cimala posto je od starta zivela u Austriji.

Edited by Mel

Čekaj, pa ona živi ovde u Jugoslaviji. Prijatelj mi je na FB pod nekim drugim imenom. Mislim da je aktivna u ZLF

Just now, Hamlet Strašni said:

Čekaj, pa ona živi ovde u Jugoslaviji.

unsure

Iz višegodišnjeg iskustva s bečkim Magistratom, mogu samo reći da su im imigracioni zakoni na mnogo mesta nelogični, ali sam uvek nekako uspevao da se provučem.

Omiljeni primer, za studentsku vizu nije toliko bitan kurs nemačkog (ne zahteva se tzv. integracioni kurs koji ima i 5 pitanja o AT društvu i demokratiji), pa me je to sačekalo kod predaje zahteva za trajnu vizu. Onda su tu stupili na scenu izuzeci, kojih baš mnogo ima, npr. završena neka škola u Austriji, završen fakultet, ali pitanje da li je fakultet bio 100% na nemačkom, itd. Ukratko, na kraju sam morao da sabiram ESPB kredite i označim sva predavanja na nemačkom na izvodu sa ocenama, i to su uvažili umesto integracionog ispita.

Ispašću ljubomoran, ali bračni drugovi svih EU državljana dobiju vizu na 5 godina bez postavljenih pitanja, bez kursa nemačkog…

55 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Čekaj, pa ona živi ovde u Jugoslaviji. Prijatelj mi je na FB pod nekim drugim imenom. Mislim da je aktivna u ZLF

U Jugoslaviji. ) Mada ovde (najava iz 2023.) piše da živi u Beču.

https://www.krug.rs/upoznajte-olgu-kosanovic-uspesnu-rediteljku-poreklom-iz-kraljeva/

Ааа. Пре неки дан сам рекао да гледам Југославија - Словенија. Да се у Георги Димитрова улици.

A i ćorqv sam. To njen ona

1 hour ago, FOX river said:

Ispašću ljubomoran, ali bračni drugovi svih EU državljana dobiju vizu na 5 godina bez postavljenih pitanja, bez kursa nemačkog…

Tako je svuda. Na ostale EU gradjane primenjuje se EU zakon, a na domace drzavljane lokalni drzavni zakon. A EU zakon je fleksibilniji tj zahteva samo vencani list.

Zato se nekad iseljava iz svoje drzave, zaposljava u susednoj pa makar u Lidl, i radi papirologija za zenu za dovodjenje u EU.