October 27, 2025Oct 27 3 hours ago, FOX river said:Bolnice se vade na manjak personala.Ovo nije baš tačno, razlozi koji su navedeni nisu svi isti. Pored ovog koji ti navodiš negde je bio nedostatak kapaciteta na intenzivnoj nezi, a negde prosta (tehnička) nemogućnost da se (jedna ne tako jednostavna) operacija izvede. Ne želim nikoga da pravdam, nemam nikakve veze sa ovim slučajem, ali jedno su sistemski propusti ili nemar, a drugo su situacije koje mogu da se dese i pored najbolje volje i pokušaja da se uradi sve što je moguće. Ne znam šta je ovde u pitanju, ali bilo bi dobro da se diferencira, a bez namere da umanjujem značaj lične tragedije svakog pojedinačno.Pišem u stvari jer sam u periodu dok sam radila na hitnom prijemu bolnice u okviru neurološkog odeljenja imala (srećom ne tako često) neke situacije koje su bile za verovali ili ne (u smislu da se istovremeno "pojave" neke jednako hitne i komplikovane stvari, koje se inače ne sreću baš svaki dan, a kapaciteti su uvek ograničeni), a da ne pričam o nekim većim saobraćajnim nesrećama ili sličnom, gde stvarno nije lako odlučiti šta je hitnije i time možda nekome (drugom) smanjiti šanse. Od tada imam određenu averziju prema vozačima motora, jer su takozvanu "šok sobu" najčešće "okupirali" (obično mlađi) vozači motora, koji su vozili bez kacige. Edited October 27, 2025Oct 27 by Pixie
October 27, 2025Oct 27 Nisam prevodio celu vest u brzini, izvinjavam se zbog toga. Malo me je ponelo, pošto sam u bližoj okolini imao zamalo smrtni slučaj jer u bečkom AKH nisu dijagnostikovali rupturu creva i pacijenta su poslali na kućno lečenje. Naslov je, čak i za ORF, malo nedorečen i stiče se utisak da je pacijent prosto poslat kući. Svakako je dobro čuti drugu stranu jer je, naravno, moguće da kapaciteti budu zauzeti drugim slučajevima, što naravno ne umanjuje tragediju, a opet pokazuje nedostatke zdravstvenih sistema i u najrazvijenijim zemljama.
November 8, 2025Nov 8 Swarovski ukida 400 radnih mesta u AT.Navodno troškovi rada, energije i sirovina ih čine nekonkurentnima.Negde sam naišao na podatak da je trenutno nezaposlenost u AT na visokih 7.2% (gledajući radno sposobno stanovništvo). Što mu dođe oko 390K!!!I da broj nezaposlenih konstantno raste od aprila 2023! Dakle 31 mesec uzastopno!Neki predviđaju da će ovaj trend trajati i kroz prvu polovinu 2026.Ovo su baš užasne i ozbiljne stvari.Nije mi jasno kako je Austrija sebi ovo dozvolila i šta se desilo.Ima li ko od upućenijih objašnjenje?Čini mi se da ostale EU države nisu upale u ovako dubok bunar ili grešim?
November 8, 2025Nov 8 35 minutes ago, Have_Fun said:Swarovski ukida 400 radnih mesta u AT.Navodno troškovi rada, energije i sirovina ih čine nekonkurentnima.Negde sam naišao na podatak da je trenutno nezaposlenost u AT na visokih 7.2% (gledajući radno sposobno stanovništvo). Što mu dođe oko 390K!!!I da broj nezaposlenih konstantno raste od aprila 2023! Dakle 31 mesec uzastopno!Neki predviđaju da će ovaj trend trajati i kroz prvu polovinu 2026.Ovo su baš užasne i ozbiljne stvari.Nije mi jasno kako je Austrija sebi ovo dozvolila i šta se desilo.Ima li ko od upućenijih objašnjenje?Čini mi se da ostale EU države nisu upale u ovako dubok bunar ili grešim?Mozda je primetnije u AT ali mislim da je svuda vec uveliko ugazilo u krizu zaposlenja.
November 8, 2025Nov 8 Author 2 hours ago, Have_Fun said:Ovo su baš užasne i ozbiljne stvari.Nije mi jasno kako je Austrija sebi ovo dozvolila i šta se desilo.Na ovih 400 iz Swarowskog dodati jos par stotina zbog propadanja 2 velike gradjevinske firme u Salcburgu. Medjutim to je tek pocetak losih vesti. Prvi hint pogledati nestvarne penzije koje ce milion boomera dobijati. Hahaha. To ce tek biti kolaps narednih 20,30 godina.Drugi losa vest totalna zavisnost industrije od gasa. I treca vest krater koji je ostavio ÖVP u ovih 35 god mismenadzmenta...
November 8, 2025Nov 8 @bags verovatno više pratiš pa ću iskoristiti priliku da pitam:Postoji li neki plan i program za izlazak iz ovih problema? Ne pratim baš previše medije u AT, a i ono što pratim, nisam video neke ideje za izlazak iz krize. Kao da se nadaju da će se sve samo od sebe rešiti...Ili da se gleda opet neka druga lokacija 🙄
November 10, 2025Nov 10 Author On 8. 11. 2025. at 12:37, Have_Fun said:Postoji li neki plan i program za izlazak iz ovih problema? Ne pratim baš previše medije u AT, a i ono što pratim, nisam video neke ideje za izlazak iz krize. Kao da se nadaju da će se sve samo od sebe rešiti...Tesko je bilo sta popraviti u narednih par godina. Juce je bio dobar tekst u Standardu kako je situacija bas komplikovana na svim osnovama i politicki i ekonomski i na svaki drugi moguci nacin.Par primera:Sepp Schellhorn je drzavni sekretar ove najmanje partije NEOS u resortu za evopska i internacionalna pitanja. Godinama unazad je prodavao pricu o tome kako ce sprovesti smislenu verziju Muskove DOGE price u Austriji koja je u sustini zaista neophodna ako ova zemlja zeli biti konkurentna u narednom periodu. Sve je to zvucalo jako smisleno pre izbora, ali ti kada pokusas rusiti ljudima feude u Austriji nastaje veliki problem jer su svi umrezeni. On recimo predlozi ukidanje XYZ dozvole i odmah se pokrene ÖVP (crni) koji to drzi i onda oni pocnu ucenjvati sa svojim nekim fiks idejama. Austrija je u sustini federacija deset pokrajina i imas milione razlika izmedju pokrajina kada si u biznisu (samo za razne dozvole i pravila) plus nenormalan aparat jer sve institucije imas 10 puta. Schellhorn je vec nekoliko puta obecavao da ce izneti detaljno koje promene su neophodne da bi se privreda pokrenula ali je svaki put pomerao jer jednostavno ne moze da uradi skoro pa nista.Troclana koalicija je pod veliki pritiskom FPÖ. Ona fakticki vec mesec dana prema svim istrazivanjima nema vise 50% iako su realno odradili solidan posao ili drugim recima nisu nesto puno zasrali. Medjutim sada tek uvidjaju da dosta stvari sto su obecali svojim biracima ne moze da se zbog Ustava, iako ga Van der Bellen naziva jako prakticnim ili zato sto je ta stvar koja se zeli implementirati totalno kontra jednoj od druge dve stranke u koaliciji. Politicka scena je slaba i ne moze izbaciti solidnog kandidata sa jakom vizijom kuda i kako dalje a da jos ima i podrsku stranke. Korupcija crvenih (SPÖ) je u Becu dostigla neslucene razmere. Kadrovi poput Barbare Novak zare i pale a realno ne bi trebali da se pitaju ni za sta. ÖVP je imao srecu sa Kurcem da se malo osveze i vestacki produze svoju 35godisnju zlu vladavinu. NEOS kako god okrenu ne mogu vise nego ovih 10%, Zeleni su previse alternativni i ludi u svojim idejama. Jednostavno politicki sistem ne moze da izbaci umerenog kandidata sa kakvom takvom vizijiom i recimo 35% podrske na izborima. FPÖ ne vredi komentarisati oni su tezak nacisticki sljam i pored njih i ona ekipa sa Balkan Infoa koja tvrdi da je Musk iz RS deluje kao sasvim legitiman izbor.Moje misljenje je da je Austrija u narednom periodu u gorem sranju nego sto bilo kakva statistika moze prikazati.
November 10, 2025Nov 10 2 hours ago, bags said:Tesko je bilo sta popraviti u narednih par godina. Juce je bio dobar tekst u Standardu kako je situacija bas komplikovana na svim osnovama i politicki i ekonomski i na svaki drugi moguci nacin.Par primera:Sepp Schellhorn je drzavni sekretar ove najmanje partije NEOS u resortu za evopska i internacionalna pitanja. Godinama unazad je prodavao pricu o tome kako ce sprovesti smislenu verziju Muskove DOGE price u Austriji koja je u sustini zaista neophodna ako ova zemlja zeli biti konkurentna u narednom periodu. Sve je to zvucalo jako smisleno pre izbora, ali ti kada pokusas rusiti ljudima feude u Austriji nastaje veliki problem jer su svi umrezeni. On recimo predlozi ukidanje XYZ dozvole i odmah se pokrene ÖVP (crni) koji to drzi i onda oni pocnu ucenjvati sa svojim nekim fiks idejama. Austrija je u sustini federacija deset pokrajina i imas milione razlika izmedju pokrajina kada si u biznisu (samo za razne dozvole i pravila) plus nenormalan aparat jer sve institucije imas 10 puta. Schellhorn je vec nekoliko puta obecavao da ce izneti detaljno koje promene su neophodne da bi se privreda pokrenula ali je svaki put pomerao jer jednostavno ne moze da uradi skoro pa nista.Troclana koalicija je pod veliki pritiskom FPÖ. Ona fakticki vec mesec dana prema svim istrazivanjima nema vise 50% iako su realno odradili solidan posao ili drugim recima nisu nesto puno zasrali. Medjutim sada tek uvidjaju da dosta stvari sto su obecali svojim biracima ne moze da se zbog Ustava, iako ga Van der Bellen naziva jako prakticnim ili zato sto je ta stvar koja se zeli implementirati totalno kontra jednoj od druge dve stranke u koaliciji.Politicka scena je slaba i ne moze izbaciti solidnog kandidata sa jakom vizijom kuda i kako dalje a da jos ima i podrsku stranke. Korupcija crvenih (SPÖ) je u Becu dostigla neslucene razmere. Kadrovi poput Barbare Novak zare i pale a realno ne bi trebali da se pitaju ni za sta. ÖVP je imao srecu sa Kurcem da se malo osveze i vestacki produze svoju 35godisnju zlu vladavinu. NEOS kako god okrenu ne mogu vise nego ovih 10%, Zeleni su previse alternativni i ludi u svojim idejama. Jednostavno politicki sistem ne moze da izbaci umerenog kandidata sa kakvom takvom vizijiom i recimo 35% podrske na izborima. FPÖ ne vredi komentarisati oni su tezak nacisticki sljam i pored njih i ona ekipa sa Balkan Infoa koja tvrdi da je Musk iz RS deluje kao sasvim legitiman izbor.Moje misljenje je da je Austrija u narednom periodu u gorem sranju nego sto bilo kakva statistika moze prikazati.to je nesto za ocekivati, a i vezani su za Nemacku, sto jezikom sto istorijom a tamo privreda tone. Pa ne znam gde su u Jevropi lepe perspektive, nigde.
November 10, 2025Nov 10 Author Nece Austrija bas naglo propasti imaju milijarde Old Money, turizam ce uvek privlacite milione a ima dobrih oblasti kao recimo biotehnologija . Takodje kriza u auto sektoru ne znaci da ce citav taj lanac nestati i sigurno ce se u narednih par godina adaptirati. Od losih stvari u jako bliskoj buducnosti nastupaju i problemi sa integracijom. Jugosi i Turci vise nisu problem, vec ekipa iz severne Afrike + bliskog istoka jer oni i u drugoj generaciji opusteno idu na 4,5+ dece sto kod ovih prvih nije bio slucaj. Dovoljno je pogledati imena dece u osnovnim skolama, pa da ti bude jasno u kom pravcu ide buducnost. I nije problem u toj deci nego u tome sto je Integracija u odnosu na period 1975-2015 totalno izostala.
November 10, 2025Nov 10 Author 36 minutes ago, Miki_belavista said:Pa ne znam gde su u Jevropi lepe perspektive, nigde.Zavisi od slucaja do slucaja. Jos uvek je za (sve tanji) srednji sloj EU mamara.Ja da sam single i da imam manje od 35 god ne bih razmisljao ni o cemu drugom nego USA.Kada dvoje rade i kad su klinci tu gledao bih i dalje EU.
November 10, 2025Nov 10 2 hours ago, Miki_belavista said:to je nesto za ocekivati, a i vezani su za Nemacku, sto jezikom sto istorijom a tamo privreda tone. Pa ne znam gde su u Jevropi lepe perspektive, nigde.Republika Irska za sada dobro stoji, ne znam koliko jos dugi.Privredni rast je dobar, budzetski suficiti svake godine.Ali, R. Irska je clanica evrozone, ima izlozenost ka EU, doduse manje nego kontinentalne clanice jer je R. Irska privredno dosta vezana za SAD. Postoji, trenutno, jos jedna prednost R. Irske, ona uopste ne zavisi od automobilske industrije, koja pokrece veliki deo kontinentalne privrede.Republika Irska izvozi preko $200 milijardi godisnje, oko 40% u SAD, uglavnom farmacija, IT oprema i medicinska oprema. Plus je R. irska izuzetno jaka po pitanju usluga zbog software-a i finansija, narocito neki delovi finansija poput sekjuritizacija, gde je Dablin centar u Evropi.Dublin holds a powerful position in the European finance securitisation market, primarily because it is the largest securitisation sector in the eurozone by assets under management (AUM) and a leading domicile for Special Purpose Vehicles (SPVs). Primera radi, JP Morgan ima centralu u Dablinu za sekjuritizaciju za celu Evropu.Ovako je trenutno stanje, nissam siguran koliko ce jos dugo.Izvinjavam se sto sam upao na temu o Austriji sa ovom pricom.
November 10, 2025Nov 10 Mislim da je Danska najbolja opcija u EU ako znas danski ili nemacki i engleski pa kombinujes.😁 Ali mislim da se u Danskoj moze sa engleskim fino snaci, ipak, engleski nije zvanicni jezik, sigoruno za neke profesije, npr. medicinske struke, verovatno, treba znanje danskog. U Irskoj je engleski zvanicni.Holandija je isto dobra ali ima nekih problema, koji su vezani za kontientalne probleme, nije kao Danska ili Irska. Edited November 10, 2025Nov 10 by Emerald
November 10, 2025Nov 10 1 minute ago, FOX river said:A Švica?Čini se da su oni iznad kontinentalnih čarki.Najbolja opcija sto se tice standarda, bolje od SAD. Ali nije lako uci i treba da znas, pre svega, nemacki. Plus je malo cudan mentalitet😁