Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Austria, abandon hope all ye who enter here ...

Featured Replies

57 minutes ago, FOX river said:

Iz višegodišnjeg iskustva s bečkim Magistratom, mogu samo reći da su im imigracioni zakoni na mnogo mesta nelogični, ali sam uvek nekako uspevao da se provučem.

Omiljeni primer, za studentsku vizu nije toliko bitan kurs nemačkog (ne zahteva se tzv. integracioni kurs koji ima i 5 pitanja o AT društvu i demokratiji), pa me je to sačekalo kod predaje zahteva za trajnu vizu. Onda su tu stupili na scenu izuzeci, kojih baš mnogo ima, npr. završena neka škola u Austriji, završen fakultet, ali pitanje da li je fakultet bio 100% na nemačkom, itd. Ukratko, na kraju sam morao da sabiram ESPB kredite i označim sva predavanja na nemačkom na izvodu sa ocenama, i to su uvažili umesto integracionog ispita.

Ispašću ljubomoran, ali bračni drugovi svih EU državljana dobiju vizu na 5 godina bez postavljenih pitanja, bez kursa nemačkog…

Nemam iskustva sa austrijskom birokratijom, ali sam imala sa nemačkom i ima i ovde apsurdnih situacija u oba smera. Nisam imala lično baš nekih neprijatnih situacija (osim jedne, koja nije imala veze sa državljanstvom - proces oko državljanstva sam doživela baš najmanje komplikovanim, mada jeste sve bilo "po pravilima"), ali su mi se par puta dešavale drugačije interpretacija pravila od različitih službenika. Kao i svuda, ima (dovoljno) onih koji se bave samo formalnom primenom nekog pravila onako kako (bukvalno) piše, ali ima i onih koji razumeju smisao tj. njegovu stvarnu funkciju i u stanju su da šire razmišljaju i shvate da li u pojedinačnom slučaju insistiranje na formi služi svrsi. Za one koji to ne umeju mora i dobro je da postoji forma. U ovom slučaju mi se čini apsurdnim primenjivati zakon od slova do slova, jer ne verujem da su zakonodavci imali u vidu ovakve slučajeve kada su ga sastavljali. Ali razumem zašto konkretna formulacija sa jasnim granicama mora da postoji.

• Replies 643
  • Views 51.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jesam iz Graca, vodim ćerku na sport u tu školu…mi smo u Italiji na produženom vikendu, juče je bio praznik a škola moje starije ćerke ima i danas slobodno. Preko desetoro mrtvih, opšta panika među

• Za pocetak podestimo se kako je to izgledalo na pocetku epidemije:  

• Ali zato mi sa stomakom sad imamo svoji sliku...

Posted Images

Taj EU zakon ispada primenjiv na nemačke državljane jer bi po pravilu trebalo da znaju nemački jezik. Svim drugim EU državljanima načine medveđu uslugu, koja se posle nekome obije o glavu:

1. Samoj državi i drugim građanima jer ti EU građani žive od socijalnih davanja.

2. Samom EU građaninu jer ostane zaglavljen na nekim pomoćnim poslovima.

3. Demokratiji jer oštećeni počnu da se okreću ekstremnoj desnici.

Zanimljivo je da se znanje nemačkog ne-EU građana redovno tematizuje u medijima. Da ne budem shvaćen pogrešno, svi treba da ga nauče ako planiraju da ostanu ovde, i sam ga znam. S druge strane, ne sećam se da sam u medijima čuo da se (ne)znanje nemačkog drugih EU državljana tematizuje.

3 hours ago, FOX river said:

Zanimljivo je da se znanje nemačkog ne-EU građana redovno tematizuje u medijima. Da ne budem shvaćen pogrešno, svi treba da ga nauče ako planiraju da ostanu ovde, i sam ga znam. S druge strane, ne sećam se da sam u medijima čuo da se (ne)znanje nemačkog drugih EU državljana tematizuje.

Ja sam bez znanja jezika sem engleskog radila visoko strucne poslove dok sam zivela u inostranstvu, nije bas da mozes samo pomocne. Mada se slazem da treba uciti lokalni jezik, ja nazalost sam stigla relativno brzo do nekog srednjeg nivoa a onda nikad nisam postigla pravi funkcionalni working nivo sto mi je jako zao.

• Author

Od 01.09. zabranjeno slanje dickpic u AT.

Happy Ben Stiller GIF by Apple TV

e jbg

jel može da se obori taj zakon kao polno diskriminatorski?

Pitam za druga

Edited by Filozof manijak

4 minutes ago, bags said:

Od 01.09. zabranjeno slanje dickpic u AT.

Happy Ben Stiller GIF by Apple TV

A onog drugog? Povodom ravnopravnosti i to?

Kraj jedne ere:

Od sledeće godine, godišnja karta za gradski prevoz biće 467e, umesto 365e - što je bila cena poslednjih X godina i po čemu je Beč bio poznat.

Dnevne i nedeljne su baš o'šrafili sad

@bags Jesam li krečana, ili je bila jako povoljna nedeljna karta, ali koja je važila od ponedeljka do ponedeljka, tipa 14.70€?

Edited by zorglub

Edit: greška, mislio na dnevnu.

Edited by Amos

Trenutno je 19,70€ karta na 7 dana od dana kupovine, a 51€ na 31 dan.

Vratite se za Beograd - karta je 0 Ojra.

s_d

Već se pominje Luksemburg u austrijskim komentarima kao primer “besplatnog” javnog prevoza. Samo je pitanje vremena kad će se neko setiti Beograda :)

In other news

Screenshot_20250901_184313_Instagram.jpg

Screenshot_20250901_184317_Instagram.jpg

2 hours ago, Amos said:

Edit: greška, mislio na dnevnu.

Videh da si citirao nešto... uglavnom - našao, jeste bila:

Wochenkarte---WNV.jpg

Wochenkarte-Kernzone.jpg

images?q=tbn:ANd9GcR_OYOYXLsFAuGl6heWj4V

Proverio sam datume, sve ponedeljci happy

Uvek u Beču kupujem Wochenkarte, best buy osim ako baš nisam stigao za vikend.