Popular Post garmonbozia Posted May 14, 2023 Popular Post Posted May 14, 2023 4 hours ago, placenik said: Malo ima i do rimote rsdnika koji tezgare projekte sa strane u radno vreme. Nema. Ima samo do firmi i kako organizuju posao. Firma u kojoj sam na C poziciji je remote već 10 godina, ja sam tamo 5 godina. Sve je pitanje koliko imaš poverenje u radnike i kako setuješ procese. Ne bih da pišem koja je firma, ali je poprilično uspešna i jedan od razloga je baš to što smo remote i što smo to bili i pre korone. Navikli su mikromenadžeri da opravdavaju svoje postojanje tako što stoje ljudima nad glavom i da ništa drugo ne rade. Šta te briga i da li ljudi frilensuju sa strane svoje projekte ako ispunjavaju zadatke koje im zadaš. Poverenje je obostrana stvar, tako da bi radnici verovali vlasnicima i vlasnici moraju da veruju njima. Što se mene lično tiče, procvetao sam otkad sam krenuo da radim remote pre 5 godina, imamo ljude u preko 50 zemalja, nomade, itd i imam bolji odnos sa njima nego bilo gde sam radio u kancelariji. Nema spletkarenja i glupog small talka. Nema kolege koji se ne tušira pa ti smrdi toliko da se otpada boja sa zidova. Nema jednog kolege kome je toplo, drugog kome je hladno. Jedanput godišnje se vidimo i stekao sam toliko prijatelja u firmi da stvarno nisam očekivao. Naravno da je sve individualno, zato i treba oostaviti ljudima mogućnost da biraju. 11
Popular Post salerokada Posted May 14, 2023 Popular Post Posted May 14, 2023 7 hours ago, bags said: Realno produktivnost je puno veca. Kako? Svaki put kada odem u kancelariju koncentracija je doviđenja, svako malo neko dođe da se pozdravi i popriča. Pa onda biranje obroka, organizacija i sama klopa duže traju. Small talk u kancelariji ti razbije koncentraciju. Svi koji smo dolazili do sada dođemo u kancelariju praktično da se ispričamo a onda sedneš sutra kod kuće da na miru završiš posao. Ja volim kancelariju jer se bolje upoznaš sa ljudima i brže dobiješ pomoć kada se blokiraš ili ti treba neka sinhronizacija. Ali generalno kolilina posla koja se uradi je značajno manja. I tu su ti bonusi poput da možeš da se probudiš u 08.59h kada si kod kuće, nema tiskanja po prevozu, nema gužvi u saobraćaju, pakla traženja parking mesta ili plaćanja 5-6.000 din za parking. Klopa ti je jeftinija kod kuće. I konačno, možeš da porodicom da odeš na selo, planinu, radiš odande, posle se sa decom juriš po dvorištu i generalno imaš više vremena za porodicu. A znam nekoliko ljudi koji su se odselili/nisu se doselili u Beograd jer im je remote to omogućio. Baš baš velika korist od remote-a. Imao sam ja u timu devojku koja je baš sporo radila od kuće, očigledno nije ni radila. Ali to nije do remote-a, već do čoveka. Profesionalac će sa istom odgovornošću da pristupi poslu i u kancelariji i kod kuće, a ko je neodgovoran taj ti nije dobar ni u kancelariji. 18
cedo Posted May 14, 2023 Posted May 14, 2023 12 minutes ago, salerokada said: Imao sam ja u timu devojku koja je baš sporo radila od kuće, očigledno nije ni radila. Ali to nije do remote-a, već do čoveka. Profesionalac će sa istom odgovornošću da pristupi poslu i u kancelariji i kod kuće, a ko je neodgovoran taj ti nije dobar ni u kancelariji. sustina 5
brusli Posted May 14, 2023 Posted May 14, 2023 (edited) 3 hours ago, garmonbozia said: Nema spletkarenja i glupog small talka. Nema kolege koji se ne tušira pa ti smrdi toliko da se otpada boja sa zidova. Nema jednog kolege kome je toplo, drugog kome je hladno. Jedanput godišnje se vidimo i stekao sam toliko prijatelja u firmi da stvarno nisam očekivao. Ne znam kakva je to firma, ali recimo kod mene nista od ovoga, ekipa savrsena, svi normalni, nema spletkarenja, i nemerljivo je bolje kada usput cujes neke fore, opalis partiju stonog tenisa, popricas sa nekim na hodniku i to sa ljudima sa kojima se remote nikada ne cujes, jer niste u istom timu/projektu. Remote rad je unistio tu drustvenu/humanu strukturu firme. Prednost remote je sto ne trosis vreme u prevozu, mozes da radis u gacama ako hoces, mozes da zavrsis neke sitne stvari u kuci, i to je to. Edited May 14, 2023 by brusli 4
Shan Jan Posted May 14, 2023 Posted May 14, 2023 Ono sto sam ja primetio je da je remote znacajna prednost za ljude sa malom decom. 2
Popular Post garmonbozia Posted May 14, 2023 Popular Post Posted May 14, 2023 (edited) 35 minutes ago, brusli said: Ne znam kakva je to firma, ali recimo kod mene nista od ovoga, ekipa savrsena, svi normalni, nema spletkarenja, i nemerljivo je bolje kada usput cujes neke fore, opalis partiju stonog tenisa, popricas sa nekim na hodniku i to sa ljudima sa kojima se remote nikada ne cujes, jer niste u istom timu/projektu. E, to, baš si pogodio, partija stonog tenisa ili stonog fudbala je baš ono što mi treba na poslu. Treba mi više vremena za svoje prijatelje i porodicu i više novca za svoje hobije. Uvek sam prijateljski nastrojen prema kolegama, ali ne želim da provodim sa njima i slobodno vreme. 90% firmi u kojima sam radio u kancelariji je takvo, a radio sam u puno firmi i iza sebe imam karijeru u ITu dugu već 20 godina. Čujem se i ja sa ljudima sa kojima ne radim direktno, jer HR radi na tome da se ljudi povežu čak iako ne rade zajedno, ali treba imati malo sluha za to sa strane menadžmenta. Ne radimo outsourcing, imamo svoj, uspešan SaaS. 35 minutes ago, brusli said: Remote rad je unistio tu drustvenu/humanu strukturu firme. Prednost remote je sto ne trosis vreme u prevozu, mozes da radis u gacama ako hoces, mozes da zavrsis neke sitne stvari u kuci, i to je to. Naravno da nije uništio, šta više. Ali, da, "samo" je prednost da ne trošiš vreme u prevozu. Prosečno u Beogradu svaki radnik provede 20 dana godišnje u prevozu. "Samo" ne trošiš vreme koje bi trebalo da bude uključeno u radno vreme, jer izgubiš dodatno +2 sata svaki dan da odeš na posao i da se vratiš. Nađeš nove hobije. Možeš u sred dana da odeš u teretanu, bilo koji trening, šta god i da se vratiš osvežen na posao. Mikromenadžment je drastično veći kada ideš na posao vs remote. Produktivnost - isto ne može da se meri. U kancelariji se efektivno mnogo manje radi nego remote. Niko te ne gleda da li si bio na poslu 2 sata i 12 sati, bitno je da završiš posao. Hajde da vidim koliko bi se dugo neko zadržao u firmi da par puta završi svoj posao za 2 sata i ode kući. Često organizujemo i pair programming koji je postao toliko lak uz današnje alate, da kancelarija nikome nedostaje od naših inženjera. Ono gde kancelarija i dalje ima prednost, to je obučavanje juniora. Ako remote kompanija nema dobar proces za onboarding i mentorstvo, junior se može lako izgubiti u svemu tome. Kod nas to nije slučaj jer već 10 godina radimo remote, pa se proces ustalio. Disciplina je, naravno, bitna, kako ne bi proveo 15 sati dnevno radeći, već odrediti svoje neko standardno vreme i uz par izuzetaka ga poštovati i isključiti se nakon svog radnog vremena. Ja uglavnom napravim tako da za pauzu izađem i prošetam jedno 4-5km ili odem negde na ručak da razbijem monotoniju. Kao što rekoh, nekome više prija da ima tu rutinu, da ustane, obuče se, otputuje na posao i tamo radi i vrati se kući i to je ok. Nekome više prija da ne gubi 22 dana godišnje u prevozu koje može da iskoristi za svoju porodicu, prijatelje, sebe. Naravno, jako je bitno imati svoju kancelariju iliti odvojenu sobu kako bi se distrakcije smanjile na minimum, ali u najgorem slučaju ćete gubiti isto vremena kao i u kancelariji. Da ne spominjem koliki je benefit remote posla na mentalno zdravlje... Ne znam da li si ikada radio remote, i to ne pričam da imaš kolege koje su u drugoj zemlji, već potpuno remote na neki vremenski period, ali da jesi ne bi napisao da je to "samo" više vremena. Edited May 14, 2023 by garmonbozia 9 3
Lezilebovich Posted May 14, 2023 Posted May 14, 2023 (edited) Hvala za post @garmonbozia. Vidi ste da ste kompanija koja je razvila kulturu za remote rad. Vecini, ukljucujuci i moji firmu, to bas fali. Jako mi je tesko ukljuciti juniora , svezeg sa faksa bez toga da bude u kancu. Bukvalno ne moze da cuje kako treba razgovarati sa klijentom :( . Ali ono sto mi je zanimljivije ... imas li mozda neki research na ovu temu "Da ne spominjem koliki je benefit remote posla na mentalno zdravlje..." Laicki, nije mi blisko da otudjenost i zivot sa drasticno smanjenim konkaktom sa drugim ljudima blagotvorno utice na psihu. Edited May 14, 2023 by Lezilebovich 2
garmonbozia Posted May 14, 2023 Posted May 14, 2023 (edited) 8 minutes ago, Lezilebovich said: Bukvalno ne moze da cuje kako treba razgovarati sa klijentom :( . Mozda je posao specifican ( puno kobtakta sa klijentima, manji taskovi, komunikacija konsultant - developer..), a verovatnije da nam treba jos dosta ucenja. Slažem se, to je baš specifična situacija, doduše, da li bi mogao da te shadowuje dok pričaš sa klijentima na Zoom/Teams/Meet sastancima? Imali smo takve neke situacije da sam objašnjavao partnerima da su novi ljudi i da samo slušaju i ne učestvuju, a što je najbolje i oni su tako imali ljude (pričam o sastancima sa Google-om, AWS, Cloudflare i sličnim). 8 minutes ago, Lezilebovich said: Ali ono sto mi je zanimljivije ... imas li mozda neki research na ovu temu "Da ne spominjem koliki je benefit remote posla na mentalno zdravlje..." Mogao bih da pretražim - ranije sam se baš interesovao i istraživao, ali onako malo i subjektivno, a i iz onoga što sam čitao: - otprilike je mnogo "izvesnije" u smislu da nećeš da naletiš na sudar u saobraćaju, vremensku nepogodu i slično, koji će te poremetiti na bilo koji način - bolji balans pos'o-lični život. Ovo je dokazano da naravno utiče na anksioznost i depresiju (pozitivno) - ono što sam napomenuo je da mora se imati disciplina, pa da se ubaci i neki trening, šetnja, bukvalno bilo kakva fizička aktivnost i da to postane rutina. Ovo nije vezano baš direktno za remote posao, ali ljudi imaju više vremena pa se lakše odlučuju na taj korak. - uglavnom ljudi koji rade od kuće se hrane zdravije, barem iz mog iskustva, a ko se hrani zdravije, to ima uticaja i na psihu Naravno ima i ne baš toliko reprezentativnih slučajeva gde se ljudi zatvore u stan, nikad ne izlaze čak ni u šetnju, ne tuširaju se po 5 dana i ne govore ni sa kim pogotovo ako je neki freelance posao. Edited May 14, 2023 by garmonbozia
Shan Jan Posted May 14, 2023 Posted May 14, 2023 Ne treba generalizovati. Meni vise odgovara rad iz ofisa, mada kombinujem oba. Ja sam samac i ta ljudska komponenta mi puno znaci, ipak je to veliki deo dana. 4
garmonbozia Posted May 14, 2023 Posted May 14, 2023 (edited) 3 minutes ago, Shan Jan said: Ne treba generalizovati. Meni vise odgovara rad iz ofisa, mada kombinujem oba. Ja sam samac i ta ljudska komponenta mi puno znaci, ipak je to veliki deo dana. Apsolutno! Nisam ni mislio da generalizujem, ali sam malo "grublje" odgovorio na post jer me nervira površno gledanje na stvari. To sam hteo i da napišem, ali nisam hteo da se neko oseti prozivanim jer mi to nije namera - ljudi koji su samci uglavnom vole da idu u kancelariju jer im to obogaćuje socijalni život. Još ako je neko samac i introvertan, lako može da upadne u zamku sa remote poslom Razumemo se Edited May 14, 2023 by garmonbozia 2
Time Crisis Posted May 14, 2023 Posted May 14, 2023 Uzgred, nije to samo "vreme", 2-3 sata u prevozu je iscrpljujuće i mentalno i fizički, nije tek tako da profesionalni vozači moraju da prave pauze na svaka 4 sata ako se dobro sećam. 1
Choda Posted May 14, 2023 Posted May 14, 2023 Kod mene u firmi, praktikujemo full hybrid sta god to znacilo Ljudi imaju potpunu slobodu da biraju pa tako imamo i one koji svojevoljno dolaze full office do ekipe koja je dvaput dosla u kanc za 5 godina koliko postoji ofis u Beogradu. Ja praktikujem 3-4 puta nedeljno u kancu jer to je ritam koji mi najvise lezi. Btw ta flexibilnost nam je jedan od jacih aduta i ljudi su generalno zadovoljni uslovima. 4 1
Recommended Posts