Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Da se ne lažemo piše očajan kod ako mu se ne kaže šta tačno da uradi. Konceptualno rešavanje problema mu je i dalje očajno, makar to bio Claude Opus, doduše ne ovaj od pre par dana. Imao sam taj pokušaj skoro da mu ne kažem šta da uradi u kodu nego da reši problem kao business problem i to je ispalo jezivo. Verovatno je radilo, ali bih to pustio samo ako mrzim svoje kolege i firmu. Konkretan primer je da imamo sync između dva servisa i onda je bila neophodna izmena da se u jednom slučaju nešto syncuje na dva različita mesta. Claude je to rešio tako što je iskopirao 100 linija koda i sve uradio još jednom malo drugačije. Postojeći kod je takođe bio jeziv jer je kopiran i prilagođavan iz jednog sistema u drugi, ali ovo je bilo tragedija na kvadrat. Međutim kad sam malo razmislio šta je suštinski problem onda sam mu rekao kako da uradi refactor I to je uradio bez greške. Nakon toga je izmena bila trivijalna.

Tako da nema "dobar ukus", makar ne još što nije toliki problem. Veći je problem što ima ljudi kojima je to svejedno i nemaju obzira prema kolegama. Ultimativno možda nije bitno jer će možda sve da radi Claude, ne znam.

• Replies 4.4k
  • Views 369.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

7 minutes ago, Venom said:

Da se ne lažemo piše očajan kod ako mu se ne kaže šta tačno da uradi. Konceptualno rešavanje problema mu je i dalje očajno, makar to bio Claude Opus, doduše ne ovaj od pre par dana. Imao sam taj pokušaj skoro da mu ne kažem šta da uradi u kodu nego da reši problem kao business problem i to je ispalo jezivo. Verovatno je radilo, ali bih to pustio samo ako mrzim svoje kolege i firmu. Konkretan primer je da imamo sync između dva servisa i onda je bila neophodna izmena da se u jednom slučaju nešto syncuje na dva različita mesta. Claude je to rešio tako što je iskopirao 100 linija koda i sve uradio još jednom malo drugačije. Postojeći kod je takođe bio jeziv jer je kopiran i prilagođavan iz jednog sistema u drugi, ali ovo je bilo tragedija na kvadrat. Međutim kad sam malo razmislio šta je suštinski problem onda sam mu rekao kako da uradi refactor I to je uradio bez greške. Nakon toga je izmena bila trivijalna.

Tako da nema "dobar ukus", makar ne još što nije toliki problem. Veći je problem što ima ljudi kojima je to svejedno i nemaju obzira prema kolegama. Ultimativno možda nije bitno jer će možda sve da radi Claude, ne znam.

Niko normalan i ne predlaze da se ide straight od business problema u produkciju.

Lovable i ReplIt su uradili ogroman disservice celoj industriji jer su reklamirali kako je moguce praviti softver bez da znas kako se pravi softer, pa onda time usporili usvajanje tehnologije. Nasi PMs nekada prave neke interne tool-ove, ali ih ne pustamo ni blizu koda koji ide krajnjem korisniku. Jednom sam silom prilika gledao kako to izgleda i sreca pa je bilo off camera, jer sam pocupao ovo malo kose sto mi je ostalo. Nijedan instinkt mu nije bio dobar.

3 minutes ago, Venom said:

Ultimativno možda nije bitno jer će možda sve da radi Claude

Tako će i da završi. Kao što nam sad nije bitan mašinski/asembler kod osim u high performance niche slučajevima. Samo što je ceo ovaj smer razvoja frankeštajn skalamerija. Al kao i mnogo puta do sad, ako je hw dovoljno jak, koga briga za eleganciju i optimizovanost, ako sav kod piše i čita LLM, koga je briga za čitljivost i kompaktnost. A kad nešto ne radi, udaraćemo ga većim i boljim LLM-ovima iz data centara u svemiru. Za baš kritične slučajeve angažovaće se basnoslovno plaćeni čarobnjaci koji zapravo znaju šta rade.

xkcd
No image preview

Software Development

Uploading Attachment...17769819349353566766680617877885.gif

Edited by jezovuk

Mene elegancija odavno ne interesuje, ali ponekad mora da se uradi korak nazad, a ne samo natrpava lopatom. Na kraju krajeva možda ni to nije bitno, mada ostaje pitanje da li će nam uopšte trebati high level jezici. Ako će sve da radi Claude i to da bude đubre koje ne može da se uhvati ni za glavu ni za rep nek piše odmah assembly, ili makar web assembly why not.

E, ne može odmah u assembly. Mora da bude skalamerija, jer LLM radi na language-like kodu, jer je, well, LLM. A i za JS/Python/Java ima mnogo veći training set. Dakle, mora sloj preko sloja preko sloja. A rešenje koje će industrija/univerzum ponuditi za tvoju tvrdnju da ne može uvek samo da se natrpava lopatom biće Anthropic Lopatron 3000, samohodno automatizovano lopatalo na atomski pogon sa 12 ruku. Naravno, ne uvek i svuda, ali za 10-15 godina to će biti mainstream način programiranja.

(Ako je verovati mojoj kristalnoj kugli, mada uzmi u obzir da u zadnje vreme malo trza na cinizam).

Why not I to je samo tekst

A jebemliga, kontam da teoretski i može, ako koristi mnemonike za instrukcije a ne direkt binarni mašinski kod. Sad moram da guglam jer neko probao i (pošto sigurno jeste) kako je prošlo.

Edited by jezovuk

Ali ko nam garantuje da code napisan od AI koji refaktorise AI, vremenom nece postajati takvo djubre, da niko zivi nece moci da raspetlja sta se tu tacno dogadja, pa ni sam AI, tj pocece pojacano da halucinira.

7 hours ago, brusli said:

Ali ko nam garantuje da code napisan od AI koji refaktorise AI, vremenom nece postajati takvo djubre, da niko zivi nece moci da raspetlja sta se tu tacno dogadja, pa ni sam AI, tj pocece pojacano da halucinira.

Niko, i to ne važi samo za kodove. Svi blogovi, tekstovi, forumi…u jednom trenutku će AI početi da uči na osnovu AI sadržaja. Incest.

On 24. 4. 2026. at 9:06, goofs said:

Niko, i to ne važi samo za kodove. Svi blogovi, tekstovi, forumi…u jednom trenutku će AI početi da uči na osnovu AI sadržaja. Incest.

Ovo se vec desava, bilo je prica o AI sadrzaju koji referencira AI sadrzaj koji referencira AI sadrzaj koji je ishaluciniran :D

Dešavalo se i sa wikipedijom. Neko unese nešto iz zajebancije, prođe neprimećeno, onda novinski članak referencira wiki, što se onda koristi na drugom mestu na wikipediji kao referenca.

Bile su neke ptice, neko je uneo da su poznate kao "brazilski golubovi" (ovo sam izmislio ali taj je princip) i onda se proširilo.

@bags ne rece nam jel pala odluka, koju si opciju izabrao?

• Popular Post
8 hours ago, Choda said:

@bags ne rece nam jel pala odluka, koju si opciju izabrao?

Ma oteze se sto bi rekli ovi moji Austrijanci kao testo za strudlu...

Trebao pricati sa sefom oko nekih detalja, on se razboleo.

Krenem da se prijavim i unosim podatke u formu, kad na terasi vidim dvojicu iz tog tima kako kao drogirani hodaju u krug.

Izadjem i pitam sta im je. Kazu jure nove pokemone. 35+ god. Tu izgubim motivaciju...

Osta ti mladji referent do penzije. 🤣