June 3Jun 3 Just now, Sammael said:Da, na Vjekov tekst sam mislioinače vjeko je ozbiljan ai doomer. u poslednjih par meseci sam bio na 2-3 konferencije sa njim i on je došao do momenta kada programira (u ovom našem jadnjikavom ERP Dynamics svetu) bez gledanja u kod, ali je postavio ozbilje skafodle (ili kako se već upotrebljava ta reč) u njegovom TDD -sistem jedan agent piše testove, drugi programira funkcionlanost, treći pravi bug da se vidi da li testovi rade, četvrti ... ne znam ni sam, to je u Dynamics svetu miljama daleko od ostalih. I u fazonu je da uskoro neće trebati ni konsultanti ni developeri i da on očekuje ERP black box da imaš ulaz zahtev i na izlazu urađena/podešena dorada .... I da če toliko napredovati da će se vajb koding vratiti na velika vrata (on to upoređuje sa električnim automobilima, pojavili se davno, nisu bili dobri, pa se sad vraćaju na velika vrata - isto i vajb koding, pojavio se, napravio sranje, ali će se vratiti na velika vrata)
June 3Jun 3 3 minutes ago, Lezilebovich said:inače vjeko je ozbiljan ai doomer. u poslednjih par meseci sam bio na 2-3 konferencije sa njim i on je došao do momenta kada programira (u ovom našem jadnjikavom ERP Dynamics svetu) bez gledanja u kod, ali je postavio ozbilje skafodle (ili kako se već upotrebljava ta reč) u njegovom TDD -sistem jedan agent piše testove, drugi programira funkcionlanost, treći pravi bug da se vidi da li testovi rade, četvrti ... ne znam ni sam, to je u Dynamics svetu miljama daleko od ostalih. I u fazonu je da uskoro neće trebati ni konsultanti ni developeri i da on očekuje ERP black box da imaš ulaz zahtev i na izlazu urađena/podešena dorada .... I da če toliko napredovati da će se vajb koding vratiti na velika vrata (on to upoređuje sa električnim automobilima, pojavili se davno, nisu bili dobri, pa se sad vraćaju na velika vrata - isto i vajb koding, pojavio se, napravio sranje, ali će se vratiti na velika vrata)Sve se vraća ciklično, to je bila i ranih 2000tih priča - analitičari preko CASE alata naprave UML i kod se sam piše. Nije se desilo. Možda je ERP kao platforma pogodniji za to, znaš da nemam nešto mnogo iskustva osim onoga kad sam morao da izigravam security eksperta za Axaptu, ali ne vidim da AI može da sprovede ceo lanac odlučivanja. A za početak je konsultant neophodan da klijentu pomogne da uopšte shvati kakva odluka je potrebna...
June 3Jun 3 Zanimljiv tekst, malo mi je bezveze poredjenje ljudi sa konjima, al ajde ko zna cega se sve covek nagledo u karijeri.
June 3Jun 3 Ja mislim upravo to, da će količina posla drastično da se poveća, ali da će dosta toga preuzeti mašine. Ali nisam doomer po tom pitanju, jer je to za mene dosta posla koje u suštini niko neće da radi. Evo na primer, Instagram je imao ovaj žešći fuckup sa hackovanim nalozima, gde su account recovery prepustili AI-u. To je očigledno idiotska ideja, ali mislim da ima mnogo toga što ranije ili nije bilo moguće ili nije bilo tako lako moguće. Npr. na poslu imamo feedback mušterija, gde je bila želja da se mušterije sa lošim feedbackom automatski kontaktiraju za više utisaka. Međutim bilo je ljudi koji su bili pravo nadrkani, pa je bio moj predlog da prvo propustimo kroz LLM sa pitanjem "is this person really pissed off" 😆. I ako jeste, customer support dobije obaveštenje da to manuelno pregleda. To radi solidno, i bilo je u suštini trivijalno da se uradi.Mnogo toga što je ranije bio suštinski Dev posao objektivno više nije. Marketing je pre neki dan izašao sa idejom da se public reviews (Google Maps, Trustpilot) zbudže na neku posebnu stranicu. Moj odgovor je bio, API za to imamo, Claude može da završi to za pet minuta, ako ne ludujete sa željama kako treba da izgleda i da se ponaša. U ovom poslednjem je kvaka, mnogi ljudi ne mogu da puste kontrolu ni oko u suštini nevažnih detalja. Ranije je tu bilo sastanaka šta i kako, neko je morao da dizajnira itd. itsl. To sve je danas ćao doviđenja.Opet taj API za podatke sam morao ja da zbudžim iz xyz razloga koji nemaju veze sa kodom nego sa Google cloud projektima, pristupima itd. I to je bila veća zajebancija nego pisanje koda.
June 3Jun 3 A da, inače mislim da je danas puno znanja postalo nebitno i da će akcenat biti mnogo više na suštinski bitnom znanju, a ne na trivijalnostima koje su bile neophodne. Npr. da znaš sve detalje kako se neki projekat konfiguriše. To više nije nikog briga. I to me raduje, jer sam to uvek mrzeo.
June 3Jun 3 39 minutes ago, Venom said:A da, inače mislim da je danas puno znanja postalo nebitno i da će akcenat biti mnogo više na suštinski bitnom znanju, a ne na trivijalnostima koje su bile neophodne. Npr. da znaš sve detalje kako se neki projekat konfiguriše. To više nije nikog briga. I to me raduje, jer sam to uvek mrzeo.Mi sad naprotiv imamo sve više eksplicitnih zahteva od klijenata da ih enablujemo da sami sve konfigurišu i bez tog obećanja ne možemo ništa ni da prodamo... self-sufficiency.U pitanju su osiguranja, kod njih je ekstremno bitan audit trail ko je šta postavio u sistemu kada i zbog čega (uključujući i da li je automatski ili manuelno). Ne jer je nekome suštinski bitno nego jer ih revizija/regulatori za to drkaju pa da pokriju dupeta.
June 3Jun 3 Ergo vaše znanje više nije bitno, jer mogu sami. Pričao sam u kontekstu dev posla. Čitao sam davno jedan intervju gde je rečeno da taj čovek traži uglavnom ljude koji imaju generalno znanje i da ima puno ljudi koji su ceo život u npr. Windows ekosistemu i to je sve što znaju. Ili ako si web dev, neko ko zna da konfiguriše webpack ili danas vite. Mislim da su takve stvari danas nebitna trivijalnost.
June 3Jun 3 S tim se slažem, to su neke hiperspecijalizovane veštine što je odavno postalo više breme nego kvalitet.
June 3Jun 3 Ja sam nazalost zavrsio na sastanku za strategiju umesto sefovog sefa i morao potpisati vrlo ozbiljan NDA. Ono sto sam video prezentovano me je prlicno rastuzilo:Jedna osoba ce koordinisati desetinama agenata koji ce imati opet desetine sub agenata. Svaki step od pocetka do kraja razvoja i teranja aplikacije ce biti pokriven sa nastelovanim agentima.Totalno prebacivanje vec ove godine na razvijanje aplikacije prvenstveno za agente a ne korisnika jer je ideja da ce korisnik sve koristiti samo kroz svoje agente.Za svaku gresku u gotovoj aplikaciji u bilo kom pogledu svu odgovornost snosi operator.Koliko god hteo da se dogodi pucanje AI balona narednih 5 god od toga nema nista. Ako ovaj moj bagavi koncern ima ovakve stvari mogu tek zamisliti sta imaju ove ozbiljne big tech firme.
June 3Jun 3 A kada agenti naprave haos u kodu koji bog otac ne moze otpetljati, sta ce onda ?Mislim ovo je jedan moguci scenario, ne znaci da ce biti tako.Takodje kako ce jedan muceni operater da odgovara za rezultat desetina agenata i stotina subagenata.
June 3Jun 3 5 minutes ago, brusli said:A kada agenti naprave haos u kodu koji bog otac ne moze otpetljati, sta ce onda ?Mislim ovo je jedan moguci scenario, ne znaci da ce biti tako.Takodje kako ce jedan muceni operater da odgovara za rezultat desetina agenata i stotina subagenata.Dobiće otkaz, staviće drugog?
June 3Jun 3 19 hours ago, Venom said:ne znam da su ljudi tu resursbukvalno svi imaju tu HR službu 🤷♂️
June 3Jun 3 20 minutes ago, Vapad said:Dobiće otkaz, staviće drugog?A kad zamene dva u roku od 6 meseci, hoće i trećeg da zaposle po principu "zakon velikih brojeva, jednom će nas usere" ili će da stave prst na čelo?