Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

2 hours ago, shamotnapec said:

Ako pod "gejmifikovao" podrazumevaš da radiš ti a kažeš da je radio AI, zašto bi to radio? AI donosi ogromno poboljšanje i produktivnosti i kvaliteta (ako ga koristiš ispravno).

Plus praktično besplatno dobiješ neke stvari koje su ranije bile veliki chore i uglavnom se nisu ni radile (osim da se zadovolji neka forma) - recimo dokumentacija.

Pre par meseci sam pričao s našim CTO-om, koji je već 2 godine intenzivno u AI priči. Tada mi je rekao da je povećanje produktivnosti oko 30%, ali samo ako koristi senior inženjer.

Ja ne programiram, ja sedim na sastancima s klijentima (satima) i onda mapiram njihove zahteve na naš softver. Kako bi AI mogao da odluči da li je neki zahtev konfiguracija, kastomizacija, country-specific implementacija ili novi feature za platformu? Naravno da može da pomogne u odlučivanju, analizi tržišta, uopštavanju, ali evo, u petak sam imao radni sastanak na kome sam prezentovao rešenje za koje mi je AI tvrdio da je industry standard za taj deo procesa (radimo neki novi modul) i zaključak je bio da im to uopšte ne treba. A u pitanju je bukvalno globalni lider i jedna od najvećih svetskih kompanija iz te oblasti. Srećom pa oni izgleda ne znaju šta je industry standard.

• Replies 4.4k
  • Views 369.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

1 hour ago, Shan Jan said:

Samo sto je obicno onda tesko vratiti se na prethodnu poziciju a nije bas da je sada sjajno IT trziste.

Moj kolega je bio šef jednog softverskog tima, desetak ljudi, par godina, i onda rekao da neće više, hoće da se vrati programiranju. Našli su novog šefa, a on je i dalje tu u timu. Svi su svesni koliko vredi, niko mu ništa ne zamera. Bilo je sličnih stvari i u ne-IT odeljenjima, otprilike isto. Znam da je to jedan primer u jednoj firmi, ali ako su trenutni ljudi u firmi ok i razumni, neće praviti nikakav problem. Ako nisu, onda svakako treba ići odatle :)

Edited by Engineer

Screenshot_2026-04-21-08-25-48-848_com.android.chrome-edit.jpg

20 hours ago, Sammael said:

Pre par meseci sam pričao s našim CTO-om, koji je već 2 godine intenzivno u AI priči. Tada mi je rekao da je povećanje produktivnosti oko 30%, ali samo ako koristi senior inženjer.

Ja ne programiram, ja sedim na sastancima s klijentima (satima) i onda mapiram njihove zahteve na naš softver. Kako bi AI mogao da odluči da li je neki zahtev konfiguracija, kastomizacija, country-specific implementacija ili novi feature za platformu? Naravno da može da pomogne u odlučivanju, analizi tržišta, uopštavanju, ali evo, u petak sam imao radni sastanak na kome sam prezentovao rešenje za koje mi je AI tvrdio da je industry standard za taj deo procesa (radimo neki novi modul) i zaključak je bio da im to uopšte ne treba. A u pitanju je bukvalno globalni lider i jedna od najvećih svetskih kompanija iz te oblasti. Srećom pa oni izgleda ne znaju šta je industry standard.

Tako što ima pristup source-u. Ne koristiš AI kao običan chat nego kao agenta koji radi u folderu u kojem je checkoutovan kod (ili folderu iznad ako nije monolit već ima više repoa). Ako ne želiš da radiš u konzoli, i Claude i Codex imaju GUI aplikacije koje to omogućavaju.

Naravno, dešavaće se da nešto pogrešno skonta, ili omaši ali svakako dobiješ nešto sa čime ćeš brže pred dev da izađeš.

Mi u firmi dajemo readonly git naloge i ne-tehničkim ljudima, upravo iz tog razloga.

Ovde je problematično jedino ako firma ima stroge polise u vezi toga ko može da gleda kod.

22 hours ago, Choda said:

@shamotnapec pricao sam generalno, sto u slucaju koriscenja AI nije dobro. Aj da dam konkretan primer, ako npr odluce da mere kolilo trosi tokena mesecno kao dokaz da koristi AI, kao sto sugerise CEO Nvidia.

Kada kazes AI donosi poboljsanje kvaliteta i produktivnosti kako si to izmerio i dokazao ili generalno tvrdis?

Takodje bili bi dobro da nam kazes za sta si ga tacno koristio, jer ne verujem da je uporedivo sa poslom koji treba da radi @Sammael .

Bottom line ne verujem da AI first approach moze dq poveca produktivnost i kvalitet team lid / menadzerskog posla.

Nemam direktno izmereno, ali smo recimo refaktoring, optimizaciju i upgrade legacy produkcionog sistema uradili za oko 2.5 meseca (u nekoliko iteracija) uz rad dva senior/lead inženjera. Taj effort je pre AI procenjen na preko godinu dana, sa celim timom ljudi i odbačen je kao nemoguć/neisplativ.

Rezultat je bio toliko poboljšanje performansi da smo mogli da smanjimo AWS račun sa oko $15k mesečno na oko $8k.

@Sammael je kasnije napisao koji posao treba da radi, ako sam dobro razumeo to je neka Product/BA rola. U tom režimu već uspešno koristimo AI.

Mada se slažem sa tobom da je AI najmanje koristan za neki čist menadžerski posao.

Ima smisla, AI je dobar u refaktorisanju i optimizovanju ako ga koriste dobri inzenjeri.

Da bi slika bila potpuna fali jos samo info koliko su para potrosili na tokene za dva i po meseca.

Edited by Choda

36 minutes ago, Choda said:

Ima smisla, AI je dobar u refaktorisanju i optimizovanju ako ga koriste dobri inzenjeri.

Da bi slika bila potpuna fali jos samo info koliko su para potrosili na tokene za dva i po meseca.

Jedan Claude Max 20x i jedan 5x.

Znači ukupno otprilike $750.

Stim što je realno manje, pošto nije samo to rađeno.

Koji je tip legacy sistema (platforma, industrija)?

On 21. 4. 2026. at 20:28, Sammael said:

Koji je tip legacy sistema (platforma, industrija)?

Healthcare.

Scala/React (mix JS i TS). Event-driven sa real-time updatima kroz websokete.

Nego, kakav code pise AI, jel ga lako debagovati i razumeti, ili ima nekih nagaznih mina, koje isplivati ko zna kad ?

34 minutes ago, brusli said:

Nego, kakav code pise AI, jel ga lako debagovati i razumeti, ili ima nekih nagaznih mina, koje isplivati ko zna kad ?

Pise kod kako mu kazes cool Samo posle uradis review i nema nagaznih mina, naravno pod uslovom da ne izbacujes 20k linija dnevno, onda ti nema spasa.

50 minutes ago, Choda said:

Pise kod kako mu kazes cool Samo posle uradis review i nema nagaznih mina, naravno pod uslovom da ne izbacujes 20k linija dnevno, onda ti nema spasa.

Ne razumem, kako uradis review ako je kompleksan code, mozes da uradis eventualno da li postuje principe programiranja.

Neki code koji sam napisao, jedva i ja razumem, a nakon nekog vremena pitam se sta je ovo, ko je ovo napisao.

13 minutes ago, brusli said:

Neki code koji sam napisao, jedva i ja razumem, a nakon nekog vremena pitam se sta je ovo, ko je ovo napisao.

samo takav kod i pišem fantom

uz komentar:

/* It was hard to write, so it should be hard to read */

Čujem da je ceo Levi 9 u Zrenjaninu dobio otkaze.

2 hours ago, brusli said:

Ne razumem, kako uradis review ako je kompleksan code, mozes da uradis eventualno da li postuje principe programiranja.

Mozes i da mu kazes da postujes principe programiranja.

Na mikro nivou su tu linteri, koje obavezno treba da run-uje posle svake izmene.

A high level stvari gledas da ti vodis u toku dizajn faze svakako i posle proveris ponovo tokom code review-a.

Review radis isto onako kao sto radis review koda kolege. Ja mu kazem da odradi sta treba, onda napravim PR i gledam. Mnogi ga ne rade uopste i imaju dobre rezultate, ali ja nemam jos uvek toliko poverenje u svoje guardrails (niti da ce AI da ispostuje moje guardrails).