July 24, 2025Jul 24 Ma da. Sto je najgore i i na sudu bi dobili odstetu bez vecih problema ali covek sa vizom bez posla u USA retko ce se odluciti da udje takav fajt sa velikom tech firmom.
July 24, 2025Jul 24 Juce mi prica lik iz helpdeska jednu novinu koje ranije nije bilo u nasoj firmi. Naime on docekuje novozaposlene i ispraca ljude koji odlaze. Sada je pocelo sve vise da se otpusta ITjevaca (obicno kad proizvod na kome rade se ukine pa ode ceo tim) ali prava razlika je sto gomila njih je vrlo vrlo smrknuto. Kazu da iako im daju mesec dva fore mnogi ne uspevaju da nadju drugi posao, i ne deluje da ce ga lako naci. Ne slabije placen posao nego bilo kakav u struci.
August 2, 2025Aug 2 1 hour ago, Mel said:sta je ovo?Tech Industry9hSamsungShameSungSamsung made the worst place to work Even Worse...Samsung is implementing a 5 days Return to office policy.On top of this , a tracking tool to monitor entry and exit times + check on how long you spent on lunch / coffee break...Time to GTFOhttps://www.teamblind.com/post/samsung-made-the-worst-place-to-work-even-worse-3dafposr
August 2, 2025Aug 2 1 hour ago, papapavle said:Tech Industry9hSamsungShameSungSamsung made the worst place to work Even Worse...Samsung is implementing a 5 days Return to office policy.On top of this , a tracking tool to monitor entry and exit times + check on how long you spent on lunch / coffee break...Time to GTFOhttps://www.teamblind.com/post/samsung-made-the-worst-place-to-work-even-worse-3dafposrJa sam mislila prvo da je laugh topik onda sam videla da je regularni stanje u IT sektoru topik. Vidim nesto pominju i pauzu za rucak i mozda sam umislila za toalet? Nenormalno u svakom slucaju.
August 2, 2025Aug 2 Nije ovo nista novo samo je sada vreme sazrelo da bude actionable. Low key (and not so low) grudge da se radna snaga osilila i ne radi koliko bi trebalo (citaj ne moze da se prca na tehnikalije, nije ogradjena u tor i moze da aplicira gdegod) je tu od kraja korone. Tu logiku je malo jebala cinjenica da su profiti i performans za vreme korone bili rekordni, ali sada kad je u vazduhu preokret ponude i potraznje a usled samo sto nije AI great replacementa, moves are starting to be made.Ovo ce u pocetku da prisarafi golden handcuffs tier + mid to low ekipu, ali sa vremenom i promenom pejzaza (narocito ako se susa nastavi) ce znacajno ograniciti opcionalnost i trazenijih igraca.
August 2, 2025Aug 2 Ovo samo negativno utice na profit i mislim da i oni to znaju ali psihopate jednostavno vole taj power trip.
August 2, 2025Aug 2 Profit je samo jedan od parametara. Mogucnost uticaja na trziste rada, ogranicen feedback stanja morala (i posledicni nepoznat rizik), oblikovanje kulture, primena raznih Rank&Yank derivativa (gde se rabi vibe based performance ranking usled nemogucnosti uspostavljanja validnih KPI). Sve to ispasta kad nisu svi na broju.
August 2, 2025Aug 2 Popular Post Морам да се похвалим, ипак је то био разлог мог неписања на форуму неких пар месеци. Пре пар недеља сам добио отказ у фирми о којој се писало овде пре пар година кад смо купљени од стране њих, кондензаторски близанци су у питању.Знали смо да ће бити лоше кад се све издешавало, али да ће бити баш овако, то нико није ни помишљао. Велика корпорација где је нас 200тинак постало небитан део, а и они се претежно баве софтвером а ми хардвераши...Стандардна прича, дошло велико име и повећавали цене постојећим клијентима који су почели да одлазе, а верујем да је то и разлог непостојања нових пројеката. Људи су бивали све незадовољнији и онда је кренуло резање. Почели су са нуђењем споразумног раскида уговора (никакви услови) са људима који су пар година ту а никад нису имали пројекат, неким људима су скидали позиције без да их обавесте (сениори) , а са неколико нас су кренули performance improvement план који није имао никакве везе с везом осим да буде разлог за отказ: ментор не зна детаље из постављеног задатка, не одговара на поруке, не заказује састанке које је у обавези да закаже по потписаном документу...Једина срећа у свему томе што нас је било неколико тако да је већина нас "издржала" до краја: константно нуђење раскида уговора иако им је шатро циљ да нас после плана ставе на пројекат, нису нам дозволили да искористимо одмор који нам је претходно одобрен јер план мора да се изврши до тад и тад... Неко би то назвао мобингом али ми ћемо ипак сачекати судски епилог за тако нешто. 😉На крају смо одбили да бранимо пројекат с обзиром на то да смо знали да не можемо да прођемо, а свакако нисмо имали услове за рад. Наравно, све време смо се жалили HR делу, али како је и писано овде у претходној дискусији, они су само продужена рука менаџмента.Да се разумемо, ситуација на тржишту није баш најсјајнија, иначе не би нико нормалан то трпео ни месец дана...Епилог свега је потпуно поремећено психичко стање нас неколико у периоду од 4-5 месеци које је сад свакако боље услед коначног завршетка овог процеса. Адвокати, с друге стране, су веома оптимистични; тако да изгледа делује да ће се ово лепо наплатити, ако ништа друго. Edited August 2, 2025Aug 2 by Подсемафорска 20
August 4, 2025Aug 4 On 2. 8. 2025. at 12:34, Подсемафорска 20 said:Морам да се похвалим, ипак је то био разлог мог неписања на форуму неких пар месеци. Пре пар недеља сам добио отказ у фирми о којој се писало овде пре пар година кад смо купљени од стране њих, кондензаторски близанци су у питању.Знали смо да ће бити лоше кад се све издешавало, али да ће бити баш овако, то нико није ни помишљао. Велика корпорација где је нас 200тинак постало небитан део, а и они се претежно баве софтвером а ми хардвераши...Стандардна прича, дошло велико име и повећавали цене постојећим клијентима који су почели да одлазе, а верујем да је то и разлог непостојања нових пројеката. Људи су бивали све незадовољнији и онда је кренуло резање. Почели су са нуђењем споразумног раскида уговора (никакви услови) са људима који су пар година ту а никад нису имали пројекат, неким људима су скидали позиције без да их обавесте (сениори) , а са неколико нас су кренули performance improvement план који није имао никакве везе с везом осим да буде разлог за отказ: ментор не зна детаље из постављеног задатка, не одговара на поруке, не заказује састанке које је у обавези да закаже по потписаном документу...Једина срећа у свему томе што нас је било неколико тако да је већина нас "издржала" до краја: константно нуђење раскида уговора иако им је шатро циљ да нас после плана ставе на пројекат, нису нам дозволили да искористимо одмор који нам је претходно одобрен јер план мора да се изврши до тад и тад... Неко би то назвао мобингом али ми ћемо ипак сачекати судски епилог за тако нешто. 😉На крају смо одбили да бранимо пројекат с обзиром на то да смо знали да не можемо да прођемо, а свакако нисмо имали услове за рад. Наравно, све време смо се жалили HR делу, али како је и писано овде у претходној дискусији, они су само продужена рука менаџмента.Да се разумемо, ситуација на тржишту није баш најсјајнија, иначе не би нико нормалан то трпео ни месец дана...Епилог свега је потпуно поремећено психичко стање нас неколико у периоду од 4-5 месеци које је сад свакако боље услед коначног завршетка овог процеса. Адвокати, с друге стране, су веома оптимистични; тако да изгледа делује да ће се ово лепо наплатити, ако ништа друго.Čudi me to od Francuza (ako se ne varam). Kod njih je zakon o radu što se tiče prava zaposlenih jedan od boljih u Evropi. Mada kako koja firma ode u drugu zemlju gleda da iscedi maksimum izgleda.
August 5, 2025Aug 5 16 hours ago, Oniks said:Čudi me to od Francuza (ako se ne varam). Kod njih je zakon o radu što se tiče prava zaposlenih jedan od boljih u Evropi. Mada kako koja firma ode u drugu zemlju gleda da iscedi maksimum izgleda.Kod njih jeste, ali veruju da ce se ovde izvuci. Istina, i zatekli su "zanimljiv" biznis model. E sad nisam interni da bih znao u cemu je fazon i zasto dugododisnji klijenti prekidaju saradnju s njima i otvaraju u Beogradu (AMD, AoS), da li je zbog cene ili neceg drugog?
August 5, 2025Aug 5 17 hours ago, Oniks said:Čudi me to od Francuza (ako se ne varam). Kod njih je zakon o radu što se tiče prava zaposlenih jedan od boljih u Evropi. Mada kako koja firma ode u drugu zemlju gleda da iscedi maksimum izgleda.Французи, јашта. Пази, код њих је с те стране све по пс-у. Има нека група за етику, ја се њима пожалио; они рекли да ако је то тачно, ја поднесем званично жалбу на некој интерној платформи јер такве ствари не смеју да се догађају. Наравно, не очекујем ништа, а и ко зна колико ће то трајати, али ок. Мени се чини да је овде већи проблем наш менаџмент и да их одгоре притискају да смање расходе јер нема нових клијената, а најлакше онда скинути плате. Генерално су потези нашег менаџмента лоши у последњих годину дана па је зато и ово наша теорија. 1 hour ago, placenik said:Kod njih jeste, ali veruju da ce se ovde izvuci. Istina, i zatekli su "zanimljiv" biznis model.E sad nisam interni da bih znao u cemu je fazon i zasto dugododisnji klijenti prekidaju saradnju s njima i otvaraju u Beogradu (AMD, AoS), da li je zbog cene ili neceg drugog?Па да, константно им повећавали цену и ови отворили канц и повукли цео тим и њима понудили боље услове за ту разлику. Сви срећни. За АМД причам.