November 17, 2025Nov 17 Neka neka, hvala ❤️❤️, plus hvala na ekspeditivnosti. Vec sam sve info posledila, sa sve adresama u zemunu. Love it! ❤️
November 27, 2025Nov 27 Za nas koji volimo da smanjimo pa i ukidamo ponekad ugljene hidrate, koji je lek za zimocu? Imam inace slabu cirkulaciju a kad smanjim carbs hocu da se zaledim, ne pomaze ni 50 nivoa odece. Osim kad se krecem, naravno, ali je bas problem kad legnem da spavam ili sednem da radim za kompom.
November 28, 2025Nov 28 Pretpostavljam da smanjenje ugljenih hidrata znači i smanjenje ukupnih kalorija, u tom slučaju telo se brani usporavanjem metabolizma, pa se neki procesi (kao što je zagrevanje tela) usporavaju. Još u kombinaciji sa inače slabom cirkulacijom, znači upravo ono što ti se dešava nažalost.Takodje sam čitao da baš smanjenje ugljenih hidrata (keto dijeta kao primer) utiče na štirnu žlezdu i njene hormone koji regulišu metabolizam, u smislu usporavanja.Probaj da radiš na popravljanju cirkulacije - gvoždje, magnezijum, kalijum, cvekla, beli luk, ništa mi više ne pada na pamet.
January 10Jan 10 Baš pogledah nekoliko emisija sa Dr. Dejanom Čubrilom i totalno sam sludjen. 🤣On je apsolutno protiv fastinga, kaže da se jede svaka dva sata, sve u malim količinama itd. To je sve naravno u potpunoj suprotnosti sa ovim što čitam i slušam o fastingu. Meni lično iz iskustva je lakše raditi fasting nego jesti često pomalo jer česti obroci mi zapravo povećavaju glad i teže mi je biti/ostati disciplinovan. 🤷🏼♂️Ali eto, baš je nekako razočaravajuće da u 2026. nauka još uvijek nije usaglašena oko ovih stvari.
January 11Jan 11 Ja koliko sam citao nauku nebitno je kako organizujes jedenje tokom dana, bitno je samo koliko i sta jedes. Ovo ukljucuje i cuveno jedenje proteina nakon vezbanja.
January 11Jan 11 4 minutes ago, Shan Jan said:Ja koliko sam citao nauku nebitno je kako organizujes jedenje tokom dana, bitno je samo koliko i sta jedes. Ovo ukljucuje i cuveno jedenje proteina nakon vezbanja.Kad god nešto pojedeš, skače insulin. Insulin je anabolički hormon i kao takav promoviše skladištenje masnoće. Ako želiš da smršaš telo treba da koristi uskladištene masnoće a ne da ih povećava.
January 11Jan 11 9 hours ago, red star forever said:Baš pogledah nekoliko emisija sa Dr. Dejanom Čubrilom i totalno sam sludjen. 🤣On je apsolutno protiv fastinga, kaže da se jede svaka dva sata, sve u malim količinama itd.To je sve naravno u potpunoj suprotnosti sa ovim što čitam i slušam o fastingu. Meni lično iz iskustva je lakše raditi fasting nego jesti često pomalo jer česti obroci mi zapravo povećavaju glad i teže mi je biti/ostati disciplinovan. 🤷🏼♂️Ali eto, baš je nekako razočaravajuće da u 2026. nauka još uvijek nije usaglašena oko ovih stvari.Koliko pratim, nauka je uglavnom na strani fastinga, mislim da su neke vrednosti potvrdjene. Barem one koje koindiciraju sa unosenjem manje kalorija, mada ima jakih indicija da fasting potpomaze ciscenje organizma (autophagy).Nisam siguran da je zdrava varijanta sa jedenjem na dva sata, mislim da zdravom metabolizmu treba insulin/glucagon ritam i tokom dana, ali da ne gnjavim previse.
January 11Jan 11 Sta znam, moguce i da to utice. Ja verujem da bar za mene veliku ulogu igra da jedem povrce tj. unosim vlakna. Zato kuvam ko blesav sada.Nego, drugari sta mislite o eritritolu? Sasvim lepo sladi a nula kalorija i navodno glikemijski indeks 0.
January 11Jan 11 Najbolje je kod nekog nutricioniste koji ce da uzme u obzir sve faktore, prati i koriguje ishranu, ukljuci sport, mozda neki dodatni pregled itd
January 11Jan 11 1 hour ago, Shan Jan said:Nego, drugari sta mislite o eritritolu? Sasvim lepo sladi a nula kalorija i navodno glikemijski indeks 0.Meni je @Sestre Bronte rekao da je sasvim ok, nema štete s njim.Jedino što je meni malo ružnjikav za kafu, ali ipak ga koristim popodne, uveče. I da, ako se malo više i duže koristi, može da bude laksativan (ovo isto potvrđujem kao tačno).Slobodno uzmi, to je vrsta alkohola (ne onih koji napijaju). Jeste 0 kalorija. Može i da se mesi s njim. Edited January 11Jan 11 by Svemir Zeka
January 11Jan 11 11 hours ago, red star forever said:Baš pogledah nekoliko emisija sa Dr. Dejanom Čubrilom i totalno sam sludjen. 🤣On je apsolutno protiv fastinga, kaže da se jede svaka dva sata, sve u malim količinama itd.To je sve naravno u potpunoj suprotnosti sa ovim što čitam i slušam o fastingu. Meni lično iz iskustva je lakše raditi fasting nego jesti često pomalo jer česti obroci mi zapravo povećavaju glad i teže mi je biti/ostati disciplinovan. 🤷🏼♂️Ali eto, baš je nekako razočaravajuće da u 2026. nauka još uvijek nije usaglašena oko ovih stvari.Prosto čovek da pomisli da je (možda nesvesni) cilj da se ništa ne promeni i da ima šta da se proda. Ali na stranu to, probao sam obe varijante (dobro ovo sa jedenjem na svaka dva sata nisam, ali mislim na fasting i redovne obroke sa lakšom redukcijom kalorija) i iako nije moja struka i nisam se bavio time mnogo detaljno mogu komotno da kažem da se na kraju ipak sve svodi na manji unos kalorija. Twinkie dijeta, gde je čovek jeo samo slatkiše ali bio u kalorijskom deficitu to nedvosmisleno pokazuje (taj metod doduše ne preporučuje ni autor istraživanja koje je sproveo sam na sebi).Kome više odgovara fasting nek se drži toga, kome normalna ishrana ali redukovane kalorije, nek se drži toga. Moje iskustvo je da fasting ima i dobre i loše strane. Dobre: svest o tome da biti gladan ne znači da ćeš odmah umreti. Loše: kod mene je dovelo do nekih loših navika u ishrani, prekomernog jedenja u jednom obroku npr. Video sam neke tvrdnje da je fasting bolji za ono što zovu "visceral fat" (ne znam kako se zove na srpskom), ali opet to je sve na nivou "čuo sam". Ima i tvrdnji i istraživanja da dugoročna restrikcija ugljenih hidrata da bi se "smanjio" insulin opet osim incijalnih pozitivih efekata na kraju vodi ka insulinskoj rezistenciji.S druge strane čuo sam mišljenje kojem sam i sam sklon, da većina religija praktikuje post i da je to indikacija da su ljudi u praksi otkrili da postoje dobre strane. Moje iskustvo je da sam se osećao bolje, ali opet u jednom trenutku kad sam pokušao drugi put u kratkom periodu osećao sam se prvi put loše. Sample size 1, ali trenutno sam mišljenja da se isplati uraditi recimo jednom godišnje na određeni vremenski period, ali ne predugo. Opet, svako ima pravo da sam proveri u praksi šta mu odgovara. Mogu da prihvatim i da su svi ljudi različiti i da na neke bolje deluje jedno, a na neke drugo.Bila je skoro diskusija na forumu o fruktozi kao nekoj posebno štetnoj stvari. Ne znam koliko je to istina, ali moj zaključak je da to i nije bitno, nego da je u modernoj ishrani ima sumanuto mnogo i da za obične ljude nije toliko važno da li je nešto štetno samo po sebi ili se prosto previše koristi. Na kraju se svodi na to da se koristi u nekoj "prirodnoj" količini. Tako je i sa kalorijama, moderna ishrana je sumanuto kalorična. Ako se svede na neku normalnu meru, izbaci đubre (grickalice, koka kola itd) to je korak u pravom smeru, nevezano za metod (fasting ili normalni redukovani obroci).I za kraj, ono što sam ustanovio ove godine, kao pomoć u dijeti, za osećaj sitosti, ali i generalno zdravlje, vlakna u ishrani su vrlo važna. To može da bude voće i povrće direktno, ali može i da se napravi prečica. Npr. proteinski šejk je nešto što me uopšte ne zasiti, mogu da popijem jedan i kao da sam popio čašu vode. S druge strane, dodaj tome u blender malo malina (voće sa velikom količinom vlakana), malo lanenih ili čia semenki itd. i odjednom dobiješ šejk koji se verovatno od vlakana zgusne i to pravi veliku razliku u subjektivnom osećaju sitosti. Jedna veća čaša toga ima recimo 500 kalorija zavisno od toga šta si stavio, a drži me sitim bez problema 4 sata. Kako sam poslednjih meseci prestao s tim primećujem i veliku razliku u raznoraznim aspektima zdravlja (npr kako idem na wc ujutro ;-) ).
January 11Jan 11 2 hours ago, Shan Jan said:Sta znam, moguce i da to utice. Ja verujem da bar za mene veliku ulogu igra da jedem povrce tj. unosim vlakna. Zato kuvam ko blesav sada.Nego, drugari sta mislite o eritritolu? Sasvim lepo sladi a nula kalorija i navodno glikemijski indeks 0.Ertritol i maltitol su generalno prihvaćeni kao najbolji zaslađivači, jedina nuspojava je lakastivno dejstvo ako se pretera sa unosom (ali baš pretera). Ta dva i naravno stevia koja je nekako gurnuta u stranu za industrijsku upotrebu jer je skupa i nedovoljno intenzivnog ukusa (mada je ja gotivim).Sve ostalo, onako, kako ko prihvati i u koja istraživanja veruje. Za sve važi da ne treba preterivati.
January 11Jan 11 5 minutes ago, goofs said:Ertritol i maltitol su generalno prihvaćeni kao najbolji zaslađivači, jedina nuspojava je lakastivno dejstvo ako se pretera sa unosom (ali baš pretera). Ta dva i naravno stevia koja je nekako gurnuta u stranu za industrijsku upotrebu jer je skupa i nedovoljno intenzivnog ukusa (mada je ja gotivim).Sve ostalo, onako, kako ko prihvati i u koja istraživanja veruje. Za sve važi da ne treba preterivati.Meni stevia mnogo promeni ukus, ne volim je. I eritritol, ali ne toliko.
January 11Jan 11 Hvala drugari. Meni ovo skroz radi posao. Doduse moram da dodam dve pune kasicice toga u caj da osetim slatkost al mi je zato ukus maltene ko secer. Bolje to nego sladoled pa i cak voce u velikoj kolicini.
January 11Jan 11 Just now, Shan Jan said:Hvala drugari. Meni ovo skroz radi posao. Doduse moram da dodam dve pune kasicice toga u caj da osetim slatkost al mi je zato ukus maltene ko secer. Bolje to nego sladoled pa i cak voce u velikoj kolicini.Da, slatkoća mu je 70% od šećera. Znači za ono što si stavljao kašičicu, sad trećinu više. Ako ga uzimaš negde drugo, da znaš da u DM ima pola kile za nekih 600 din.