Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fitness & Nutrition

Featured Replies

1 minute ago, Pixisis said:

Jesu prazne kalorije, samo @PPop jel si siguran da je vino 7kcal/g? Masti su 9 kcal, proteini i UH oko 3kcal/g. Nema matematike u kojoj alkohol može biti sličan mastima.

Nije vino nego čist alkohol. 7kcal/g.

ne znam što te to čudi. kalorije su jedinica za količinu energije, a jedan od metoda merenja energetske vrednosti namirnica je paljenje i merenje toplote koja se emituje. alkohol skroz lepo greje kada se zapali. više od pirinča, malo manje od ulja.

Edited by Heaviside

• Replies 686
  • Views 35.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hajde da napisem, posto me je x500 pozivao pre par dana...   Ja sam od januara do septembra prosle godine dosao sa 140 na 105... Doručak nešto potpuno normalno, rucak sa izbegavanjem hleba i

• Svemir Zeka
    Svemir Zeka

Da se upišem.  Dan 0. Nabavljena hrana. Počela od tačno u podne. Neće biti lako, ali mora.  Integralni leba, malo kuvanog paradajza. Avokado, pečurke. Mandarine.  Za grickanje

• Evo da dam svoj doprinos diskusiji Keto dijeta, već 5 godina sam na toj ishrani, ali stroža, dakle minimalno voća, ništa šećera i žitarica, dva obroka dnevno, obično doručak i ručak, skinuo sa 11

Posted Images

Da, prezupčala sam u čitanju sa čistog alkohola na vino pošto je o njemu bilo reči.

vino je tipa 700 kalorija cela flaša od 750ml.

cirka 1 kalorija po gramu.

3 hours ago, Pixisis said:

Jesu prazne kalorije, samo @PPop jel si siguran da je vino 7kcal/g? Masti su 9 kcal, proteini i UH oko 3kcal/g. Nema matematike u kojoj alkohol može biti sličan mastima.

Ne vino, nego etanol. Vino ima 10-15% etanola, sto mu dodje max 1kcal/g. Mislim da su proteini i UH 4 kcal/g.

Vidim da je Heaviside vec odgovorio, sorry.

Edited by PPop
dodatak

Pominjao se Peter Attia, a i Huberman, pre neki dan. Samo da preporučim njihove podkaste (za one koji vole podkaste) "The Drive" i "Huberman Lab", a koji se bave zdravljem i ishranom.

Još dva podkasta sa sličnom tematikom koje slušam su Simon Hill - The Proof (85-100% whole plant food, koga interesuje) i Zoe Science and Nutrition (dosta o crevnoj flori, jer je jedan od stalnih gostiju Tim Spector koji sve posmatra sa tog aspekta). Uglavnom imaju odlične goste.

8 hours ago, PPop said:

Tacno, jasno je da je alkohol toxin, tako ga ljudsko telo tretira. Nema nista hranljivo u etanolu, niti jedan nutrient, samo prazne kalorije (7kcal/g). To malo polifenola i drugih antioksidansa, vitamina B (pivo) nije dovoljno da bi se alkoholno pice moglo videti kao hranljivo, eventualno samo kao manje stetno.

Alkohol i fruktosa imaju skoro identicno dejstvo na jetru i organizam.Tako da su to prazne kaloriju u smislu da moraju da se pretvore u masti da bi bile dostupne organizmu.

Attia i Huberman su po sopstvenim recimo na TRT,tako da sto se tice saveta o treningu od njih,mos da pitas i Glija.

Nego vezba li neko Cleans and Hang Cleans?

Edited by askeladden

Nije baš. Višak fruktoze se pretvara u triglicerde. Fruktoza se u jetri pretvara u neki fosfat koji ulazi u glycolysis i daje energiju (ATP). Takodje manji deo može da se i čuva u jetri kao glikogen, a mislim da čak pod nekim uslovima može i da ae pretvara u glukozu (ali bih morao da "obnovim gradivo", ne sećam se tačno kako i kada.

9 hours ago, Heaviside said:

vino je tipa 700 kalorija cela flaša od 750ml.

cirka 1 kalorija po gramu.

Sto uopste nije tako malo kad uzmes u obzir da ljudi na dijeti treba da budu na koliko ono, 1500-2000 kalorija?

52 minutes ago, PPop said:

Nije baš. Višak fruktoze se pretvara u triglicerde. Fruktoza se u jetri pretvara u neki fosfat koji ulazi u glycolysis i daje energiju (ATP). Takodje manji deo može da se i čuva u jetri kao glikogen, a mislim da čak pod nekim uslovima može i da ae pretvara u glukozu (ali bih morao da "obnovim gradivo", ne sećam se tačno kako i kada.

Aj molim te podseti se.Ne Daje ATP vec ga uzima .Zato Imas narodnu,ogladnim od jabuke.Poenta fruktoze je stvaranje rezervi masti putem privremene insulinske rezistencije.Kod modernih ljudi nazalost cesto stalno stanje.Buduci da pratis Attiu,nadji dve episode sa dr.Richard Johnson.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fructose_1-phosphate

Edited by askeladden

Nemam vremena sad da istražujem, evo jedan copy-paste od AI mog pretraživača na mobilnom:

converted to ATP, but it's not a direct conversion. Fructose enters the metabolic pathways, primarily in the liver, where it's broken down into intermediates that can be used in glycolysis and other energy-producing pathways. While fructose metabolism yields the same amount of ATP as glucose, it bypasses the initial energy investment step in glycolysis, potentially resulting in one extra ATP molecule. 

11 minutes ago, PPop said:

Nemam vremena sad da istražujem, evo jedan copy-paste od AI mog pretraživača na mobilnom:

converted to ATP, but it's not a direct conversion. Fructose enters the metabolic pathways, primarily in the liver, where it's broken down into intermediates that can be used in glycolysis and other energy-producing pathways. While fructose metabolism yields the same amount of ATP as glucose, it bypasses the initial energy investment step in glycolysis, potentially resulting in one extra ATP molecule. 

Generalno retko Imas cistu fruktozu i zato i mesavini sa Glukozom telo ide ka jednostavnijem izvoru energije,dok Fruktoza kao i alkohol ide na lipogenezu koja kosta oko 20ATP.Poenta price je da u umerenoj dijeti sa 300,400 kcal manje ,ako nastavis sa unosom voca i alkohola tesko da ces izgubiti na tezini jer ce glad biti uzasna .

1 hour ago, Shan Jan said:

Sto uopste nije tako malo kad uzmes u obzir da ljudi na dijeti treba da budu na koliko ono, 1500-2000 kalorija?

Da, zato mnogi koji prestanu sa konzumacijom alkohola i primete da mršave. Što je i logično, s obzirom koliku cifru kalorija zbrišu samim tim ostavljanjem, naročito ako su prethodno pili dosta.

Razni slatki ili masni kafeni napici su slična kategorija. Ljudi ih piju ne računajući uopšte da je to hrana koja se broji, a ono ceo ručak stane u razne frapee i frappuccine. Kalorijski naravno, ne nutritivno.

Znači utvrdili smo da fruktoza ne mora da se pretvori u nasti u organizmu, već samo višak fruktoze koji se ne iskoristi za energiju, kao što sam i rekao.

Dalja rasprava je vezana za energetski (kalorijski) balans i koliko i koje makronutrijente unosiš. Izbaci dodate šećere (medju kojima je jedan od gorih high fructose corn syrup), pazi na količinu i vrstu masti koje umosiš (da njima ne kompenzuješ uklonjene šećere), smanji rafinisane UH, alkohol i generalno prazne kalorije i ostaće dovoljno mesta za voće. To su neke osnovne stvari, nisam očekivao da ćemo o tome voditi raspravu na ovom delu foruma.

@PPop Pa dobro sad, nije baš ni da je ova tema predviđena kao odbrana doktorata iz fiziologije sa biohemijom.

Meni je zanimljivo da čitam kako dve osobe koje su očigledno dublje u materiji sučeljavaju svoje drugačije poglede na neku stvar, poput vas dvojice (dvoje?). Iz toga izađe uvek nešto bolje (osim ako ne preraste u čisto nadgornjavanje).

Poenta pisanije je sto sam proveo 10 meseci sa nekim trening guruom online koji mi je sastavljao jelovnike i trening.Svastika koristila,zena kao Aj i ti i sta ces.Nabacio sam tih kilo,kilo i po misica sto je maximum za moje godine ,47 ali skidanje masti ispod 20% sa 200,300 gr ugljenih hidrata plus doza whey je samo mlacenje prazne slame bez kilo kardija uz to.Guru mi na kraju rekao da mora i kardio .Kad druze ako sam sat i kusur u teretani,drop serie do otkaza?Moze ali to nije odrzava.Sa druge strane ni LC uz 16:8 nije bilo optimalno gde jesam dosao na nekih 15 % ,ali sa smanjenom snagom sto mi zbog posla nikako ne odgovara.Sad pokusavam da kombinujem da u danima kad treniram veci volum treninga ubacim nesto krompira umesto vise masti,malo i raspolozenje popravi jer mislim da sam u onoj grupi sa problemima u lucenju Serotonina kod stroge LC.Zato i kiseli kupus dodajem uz meso ,lakse i jeftinije od kimchi i ostalih Joe Rogan Huberman i ta ekipa dodataka.Poenta price da je sve preko u tragovima fruktoze potpuno kontraproduktivno u skidanju kilaze sa malim deficitima u kcal,sto 99% ljudi pokusava.