January 11Jan 11 1 hour ago, Fakundo Sava said:Ne znam ko je Tvinki ali moja obzervacija je drugačija.Džabe kal deficit ako je insulin poremećen . I to je očigledno individualnoTwinkie je u Americi popularan slatkiš. U Srbiji bi to bila možda Jaffa ili Bananica dijeta. Čovek je jeo samo to i slično smeće i smršao 10-15 kilograma i poboljšao krvnu sliku (opet napomena da bi autor toga ne preporučuje takvu ishranu). Slažem se da je sve moguće (u smislu individualnosti), uostalom to sam i napisao kasnije. Da li je to tačno ili nije ne znam.
January 12Jan 12 15 hours ago, Venom said:Twinkie je u Americi popularan slatkiš. U Srbiji bi to bila možda Jaffa ili Bananica dijeta. Čovek je jeo samo to i slično smeće i smršao 10-15 kilograma i poboljšao krvnu sliku (opet napomena da bi autor toga ne preporučuje takvu ishranu). Slažem se da je sve moguće (u smislu individualnosti), uostalom to sam i napisao kasnije. Da li je to tačno ili nije ne znam.Unosio znatno manje kalorija nego sto je sagorevao i smrsao - calorie reduction. Uzimao i proteine (valjda kroz sejkove) i multivitamine, pod kontrolom nutricioniste. Mnogo dijeta je bazirano na calorie reduction i takve dijete skidaju kilograme, ali nisu dugotrajno resenje (ne mozes vecito biti u negativnom kalorijskom balansu). Uglavnom svako takvo skidanje kilograma rezultuje poboljsanjem vaznijih metabolickih parametara krvne slike (LDL, trigliceridi, secer u krvi itd), jer sve sto uneses u organizam ima gde da se smesti (glikogen, adipozne celije) kad si u znacajnom energetskom minusu. Ima studija koje pokazuju da veliki procenat dijabeticara (tip 2) imaju remisiju dijabetesa kad skinu 10-15kg, bez obzira na vrstu dijete sa kojom su skinuli kilazu.
January 12Jan 12 5 minutes ago, PPop said:Unosio znatno manje kalorija nego sto je sagorevao i smrsao - calorie reduction. Uzimao i proteine (valjda kroz sejkove) i multivitamine, pod kontrolom nutricioniste.Mnogo dijeta je bazirano na calorie reduction i takve dijete skidaju kilograme, ali nisu dugotrajno resenje (ne mozes vecito biti u negativnom kalorijskom balansu). Uglavnom svako takvo skidanje kilograma rezultuje poboljsanjem vaznijih metabolickih parametara krvne slike (LDL, trigliceridi, secer u krvi itd), jer sve sto uneses u organizam ima gde da se smesti (glikogen, adipozne celije) kad si u znacajnom energetskom minusu. Ima studija koje pokazuju da veliki procenat dijabeticara (tip 2) imaju remisiju dijabetesa kad skinu 10-15kg, bez obzira na vrstu dijete sa kojom su skinuli kilazu.Sve dijete su bazirane na redukciji kalorija, ni fasting nije izuzetak.
January 12Jan 12 1 minute ago, Venom said:Sve dijete su bazirane na redukciji kalorija, ni fasting nije izuzetak.Ne mora da bude tako - mediteranska dijeta, keto dijeta, carnivore, portfolio, DASH... ne moraju da uvek znace redukciju kalorija, sve zavisi od toga sta zelis tom dijetom da postignes. Ali ako koristis rec dijeta samo u smislu skidanja kilograma, onda si u pravu.
January 12Jan 12 Ok, da u smislu načina ishrane, ali pričali smo ovde, makar meni deluje ako, o skidanju kilograma.
February 13Feb 13 Suplementi koje koristim zadnjih 6-12meseci:Turmeric Nad+ ili NMN B stress complex (pola doze) Organsku lavlju grivu pecurke u tecnom oblikuNUUN elektrolitiUvece pola doze Mg sa potazijumom
February 13Feb 13 Zaboravila sam i domacu spirulinu.Mislim da su nad+ i nmn odlicni za usporavanje starenja, regeneraciju celija, da nije prazna prica. Bukvalno primecujem da mi se desni nepovlace vise, cak sta vise kao da se vracaju i da su mi bore na licu manje vidljive. Edited February 13Feb 13 by mustang
February 13Feb 13 1 hour ago, mustang said:Mislim da su nad+ i nmn odlicni za usporavanje starenjaNisam čula za ovo pre. Sad izguglah https://www.forbes.com/health/wellness/nad-supplements/Htela sam da te pitam koji konkretno koristiš, ali me zbog porodične istorije bolesti ovo malo brine:Long-term safety of NAD+ has not been established, but researchers have identified some potential risks. NAD+ is used as an energy source in all cells, including cancer cells. While more investigation is needed to determine the specific effects of NAD+ supplementation on cancer cell growth, individuals with a personal or family history of cancer should discuss potential risks with a medical professional.
February 13Feb 13 Author Ja sam prije 6-7 godina popusio pricu za spirulinu, kupio jedno pakovanje i stavio kasiku u neki porridge. Imalo je ukus zabokrecine, onih barskih algi iz ustajale vode. Doduse, nisam nikad jeo alge i zabokrecinu da bih znao 100% ali to je bio osjecaj. Odmah sam to bacio i kad sam malo bolje istrazio, spirulina je upravo to - barske alge, zabokrecina. To ne treba konzumirati ni da je dzaba, kamo li davati novac za to. Edited February 13Feb 13 by Seabass
February 13Feb 13 16 minutes ago, Seabass said:Ja sam prije 6-7 godina popusio pricu za spirulinu, kupio jedno pakovanje i stavio kasiku u neki porridge. Imalo je ukus zabokrecine, onih barskih algi iz ustajale vode. Doduse, nisam nikad jeo alge i zabokrecinu da bih znao 100% ali to je bio osjecaj. Odmah sam to bacio i kad sam malo bolje istrazio, spirulina je upravo to - barske alge, zabokrecina. To ne treba konzumirati ni da je dzaba, kamo li davati novac za to.Jedno vreme sam se interesovala za alge i čitala i o ishrani na Okinavi. Imaju jednu zanimljivu, omibudo ili morsko groždje. I razgovarala sa jednim Japancem o dugovečnosti stanovnika Okinave i vezi sa ishranom. Reče on da alge nemaju veze, već prasetina koju na Okinavi jedu mnogo više nego u ostatku Japana.
February 13Feb 13 Author 45 minutes ago, Boksi said:Jedno vreme sam se interesovala za alge i čitala i o ishrani na Okinavi. Imaju jednu zanimljivu, omibudo ili morsko groždje. I razgovarala sa jednim Japancem o dugovečnosti stanovnika Okinave i vezi sa ishranom. Reče on da alge nemaju veze, već prasetina koju na Okinavi jedu mnogo više nego u ostatku Japana. Nisam protiv algi generalno, postoje vrste koje sadrze dosta hranljivih i korisnih vitamina i minerala. Mislim da bi ih trebali vise jesti, kao neko povrce umjesto blitve npr. Pojedine vrste su bas za takvu vrstu konzumacije ali da sad to ima ekstra svojstva osim onoga sto i obicni zelenis, sumnjam. Neke vrste se vade iz mora i preradjuju u stocnu hranu. Spirulina je bila hajpovana jedno vrijeme kao superfood sto je doprinijelo popularnosti ali je debunkovano kao scam. Ono sto sam ja probao, neki zeleni prah je bio odvratno i meni nejestivo.Ja sam proveo jednu godinu na plant-based ishrani i tad sam malo citao o tome i pratio pa sam cuo i za ove stogodisnjake sa Okinave. U jednom dokumentarcu koji sam gledao, spominjao se ljubicasti sweet potato kojemu su pripisivali dugovjecnost stanovnika. Ja mislim da je to prejednostavno objasnjenje i da malo ima veze sa stvarnim razlogom. Bice prije da je zbir raznih faktora, prirodnije ishrane (non-ultra processed), a tamo se ljudi vise krecu i rade koliko im treba. Ima gomila stogodisnjaka i na jednom grckom otoku, zaboravio sam koje, tamo beru neku biljku koju trpaju u sve, zalivaju maslinovim uljem, nesto ribe i kozjeg sira i po cijeli dan igraju domine ili karte. Bice prije da je do toga sto nema pretjerivanja ni u cemu i zivot je dosta sporiji i nema velikog stresa.
February 13Feb 13 Bilo je mišljenja da su Okinava i te plave zone samo mesta gde se mnogo vara na penzijama... Preminuli se ne prijavljuju, da bi porodica nastavila da prima penziju. Tako da treba uzimati sve sa rezervom.Kad sam već na ishrani, bio sam u turskoj radnji nedavno i kupio nešto što nisam znao šta je. Kao leblebije samo nije okruglo nego pljosnato i sa udubljenjem na sredini. Izuglah i kaže to je lupin, izuzetno hranljivo, najviše proteina među mahunarkama, puno vlakana itd. Jedina mana, otrovno je Kuva se, pa stoje u vodi 7-10 dana i menja se voda dok ne prestanu da budu gorki. Onda su jestivi... Na kraju stoje u slanoj vodi. Blag ukus, nije loše, ali mislim da se ne bih više zajebavao. Doduše nešto sam već pojeo i ostale su dve velike tegle u frižideru i isto toliko sam zamrznuo, tako da može da se odradi puno odjednom. Mogu da se kupe već gotovo, mada nisam viđao po radnjama kod mene.
February 14Feb 14 Author 2 hours ago, Venom said:puno vlakana itd. Jedina mana, otrovno jeI obicni grah sadrzi otrov koji se iskuhavanjem neutralise. Problem nastaje kada se koriste slow-cookeri bez prethodne pripreme na visokim temperaturama.