January 11Jan 11 3 hours ago, Shan Jan said:Sta znam, moguce i da to utice. Ja verujem da bar za mene veliku ulogu igra da jedem povrce tj. unosim vlakna. Zato kuvam ko blesav sada.Nego, drugari sta mislite o eritritolu? Sasvim lepo sladi a nula kalorija i navodno glikemijski indeks 0.Ja sam presekao sa korišćenjem, uključujući i kocu zero od ovogahttps://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000214023Probao bih monk fruit ali me mrzelo da tražim. Generalno samo pazim na šećer i to je to.Glede koliko puta i šta već ne. Kada mi je drugarica, old school (i stvarno školovana za to) nutricionista radila dijetu to je bilo sve nešto kuvano, pirjano, integralno, low fat, pet obrokčića dnevno, oko 2000cal i to je radilo ali mi je bilo dosadno.Fora je valjda da te spreči od varanja jer imaš pet obrokčića i nema mesta za snacks.Ko misli da unosi 2k kalorija i ne mrša ili mu je base loše izračunat ili ne unosi 2k (što je najčešće slučaj!).Trenutno pratim onog Lindsija iz filling meals, imalo je nekog efekta ali mi brzo dosade neki obroci, ali imam baš veliki set i stiže mi njegov kuvar čim izađe iz štampe pa ću pokušati. I on ima dvojako, prvo, kada se jede je bitno, kada ti odgovara, a da je održivo. I u to može da se upakuje bilo kakav fasting ili bilo šta drugo.. Čitao sam komentare koje je on imao, i kaže čovek da trećina njegovih klijenata jede prvi obrok kasno, tipa 12h prvi i u 18h drugi, sa malom užinicom između, i to radi. Kada paziš šta jedeš. U suprotnom ništa ne radi A onda ima obroke koji su definisani da budu 500cal komplet, i neke snacks koji su tipa 12x100cal ili 5x200cal, jabuka je oko 100cal i onda upakuješ nešto. I ako jedeš samo to, bez alkohola, gricki, sokića i slatkih čajeva i kafa, to radi. Kad staneš ne radi.. i to je generalno to osim ako nisi baš bolestan (znano il neznano, u smislu poremećaj metabolizma usled ovog ili onog)..
January 11Jan 11 E, ako mi zaslađivači sjebu verbalnu fluentnost, a ne nečitanje knjiga ili uopšte deterioracija starenjem....
January 11Jan 11 Jos jedno istrazivanje koje se samo oslanja na koriscenje statistike? Zabranio bih to zakonom. https://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation
January 11Jan 11 1 minute ago, Pixisis said:@Shan Jan Pa ovde u članku nije bilo reči o korelacijiLaik sam za citanje ovih naucnih radova, mozes li da mi prevedes? Moj utisak je da su izvukli statistike za gomilu ljudi koliko koriste vestacke zasladjivace i kako im se krece koliko su dobri u resavanju mentalnih zadataka sa godinama.
January 11Jan 11 Ne ulazim u detalje metodologije van abstracta (a mislim da je samo on i dostupan), piše da je The association of LNCSs with cognitive decline was evaluated using linear mixed-effects models.
January 11Jan 11 7 minutes ago, Pixisis said:Ne ulazim u detalje metodologije van abstracta (a mislim da je samo on i dostupan), piše da je The association of LNCSs with cognitive decline was evaluated using linear mixed-effects models.OK, znaci koristili su statistiku da dodju do association izmedju te dve stvari. Kako se to razlikuje od korelacije?
January 11Jan 11 7 hours ago, Venom said:Twinkie dijeta, gde je čovek jeo samo slatkiše ali bio u kalorijskom deficitu to nedvosmisleno pokazuje (taj metod doduše ne preporučuje ni autor istraživanja koje je sproveo sam na sebi).Ne znam ko je Tvinki ali moja obzervacija je drugačija.Džabe kal deficit ako je insulin poremećen . I to je očigledno individualno
January 11Jan 11 @Shan Jan Pa otprilike kao što se matematika razlikuje od linearnih jednačina ili sličnosti trouglova 😃Generalno, kako bi zaključivali o vezi između zavisnih i nezavisnih varijabli na nivou populacije bez statistike? Koji je drugi način, ako statistika ne zadovoljava? Edited January 11Jan 11 by Pixisis
January 11Jan 11 On 27. 7. 2025. at 1:16, Zli Gli said:Meni ce jedno rame otpasti iz lezista valjda, takav filing imam i kad vezbam ali i pri nekim rutinskim svakodnevnim pokretima. Ne pomazu nikakvi kolageni kad imas vodu i kalcifikacije, jel ima smisla vijati neke terapije i kakve i gde?ja zeznuo neki aksilarni nerv dok sam radio predug plank. nisam mogao da dignem ruku preko ramena ili nisam mogao da okrecem volan jednom rukom. recimo kad sam stavljao ves na zicu bukvalno sam morao da podignem drugom rukom ovu ozledjenu. jos pricao tom kvazi treneru da sam imao ranije povredu a on ajde ajde, ti to mozes, brzo napredujes. lik je debil i jos sam ga masno placao. sad mi je vec ruka bolje i vrarili su mi se pokreti ali nikakvi plankovi, sklekovi i slicno. samo lagane vezbe i sl
January 11Jan 11 6 minutes ago, Pixisis said:@Shan Jan Pa otprilike kao što se matematika razlikuje od linearnih jednačina ili sličnosti trouglova 😃Generalno, kako bi zaključivali o vezi između zavisnih i nezavisnih varijabli na nivou populacije bez statistike? Koji je drugi način, ako statistika ne zadovoljava?Uzrocno-posledicno, gledajuci kako stvari funkcionisu u organizmu? Meni je ok da se statistika koristi za nagadjanje o mogucim vezama kao pocetna tacka ka daljem istrazivanju ali da se koristi kao dokaz... Znam koliko je svet komplikovan i koliko ima puno jednacina i koliko je lako u statistici dokazati™ nesto ako pozelis. Cir izaziva bakterija a ne nerviranje. Rak grlica materice izaziva virus a ne nezdrav zivot ili sta se vec dokazivalo kroz statistike. To su po meni prava istrazivanja koja treba da objavljujemo. Ostalo su samo moguci hintovi, ako i to.
January 11Jan 11 2 minutes ago, Shan Jan said:Cir izaziva bakterija a ne nerviranjeAli nerviranje oslabi imunitet pa je bakterijama i virusima lakše da napadaju
January 11Jan 11 5 minutes ago, Fakundo Sava said:Ali nerviranje oslabi imunitet pa je bakterijama i virusima lakše da napadajuTacno ali to ne menja da je to sporedni razlog. Kad je otkriv glavni resili smo problem, sa sve nerviranjem.Mislim da puno toga jos ne znamo i da mnogo plivamo u mraku, pokusavajuci da nabodemo nesto koristeci statistiku.
January 11Jan 11 2 minutes ago, Shan Jan said:Uzrocno-posledicno, gledajuci kako stvari funkcionisu u organizmu? Meni je ok da se statistika koristi za nagadjanje o mogucim vezama kao pocetna tacka ka daljem istrazivanju ali da se koristi kao dokaz...Ali ta medicinska istraživanja jesu statistička, između ostalog. Čak i rad na terenu ili u labu je u cilju prikupljanja podataka za... statistiku.Jedino što je statistika daleko, daleko preko puke korelacije, kao što je matematika više od te sličnosti trouglova.Slažem se da nije svako istraživanje isto (prosto postoje kriterijumi šta je valjana metodologija i za šta), ali correlation is not causation je tako prazna poštapalica, kao ono pametnome dosta.