August 1, 2025Aug 1 27 minutes ago, Pixisis said:@PPop Pa dobro sad, nije baš ni da je ova tema predviđena kao odbrana doktorata iz fiziologije sa biohemijom.Meni je zanimljivo da čitam kako dve osobe koje su očigledno dublje u materiji sučeljavaju svoje drugačije poglede na neku stvar, poput vas dvojice (dvoje?). Iz toga izađe uvek nešto bolje (osim ako ne preraste u čisto nadgornjavanje).Moja greška, očigledno. Čini mi se da sam, a i ljudi oko mene u to vreme, znali dosta toga. Povrće i voće su dobri, ne mora meso svaki dan, manje hleba, manje masnog, tri "bela zla" (šećer, so i brašno) itd. To se sećam još sa kraja 70-ih i početka 80-ih prošlog veka.Druga je stvar da li smo i zašto nismo to pratili.Otkad sam počeo da ozbiljnije pratim podkaste i čitam o zdravlju i ishrani, stekao sam utisak da se generalno svi slažu o dodatim šećerima, praznim kalorijama, alkoholu, brzoj hrani itd. Još uvek se 'vode borbe" oko mastiju i ugljenih hidrata, šta su dobre a šta loše masti (za UH mislim da nema rasprave), pa i o količini proteina i poreklu.Za mene su mikronitrijenti (vitamini, minerali, fitonutrijenti itd) tema "za odbranu doktorata iz fiziologije sa biohemijom" 😀, trudim se da što više zapamtim, ali nekako ne ide.
August 1, 2025Aug 1 Mislim da svi mogu da zive bez dodatog secera. Kapiram da i unos voca treba da se kontrolise. Al za proteine, posebno one iz mesa sa malo masti i kuvanih jaja, kapiram da to sustinski moze koliko hoces?
August 1, 2025Aug 1 3 hours ago, askeladden said:Alkohol i fruktosa imaju skoro identicno dejstvo na jetru i organizam.Tako da su to prazne kaloriju u smislu da moraju da se pretvore u masti da bi bile dostupne organizmu.Attia i Huberman su po sopstvenim recimo na TRT,tako da sto se tice saveta o treningu od njih,mos da pitas i Glija.Nego vezba li neko Cleans and Hang Cleans?Imam uvek neku varijantu tih vežbi u programu i mislim da je dobro dokle god starost dozvoljava imati eksplozivne vežbe u programu. Trenutno snagu treniram 3 puta i imam po jednu eksplozivnu vežbu svaki put - kettlebell clean and press sa dva zvona odjednom, jump squats i kb swing. Hang clean sa dugačkom šipkom mi je verovatno omiljena od toga. Za ovu dvojicu znam da do skoro nisu bili na trt-u ako nisu lagali, Huberman je probao pa prestao a Attia se premišljao. To je nešto novo ako su priznali. Radi se o ozbiljnim ljudima koji fitnesu pristupaju sistematično i sa naučne strane i rekao bih da je u redu slušati ih sve i da jesu na trt-u. Nisu to influenseri na ogromnim dozama koji na osnovu ličnog iskustva savetuju ljude da rade potpuno neprimerene stvari.
August 1, 2025Aug 1 Sto se tice kettlebell ubedljivo najbolji kanal .Ako cu ikome platiti neki program online ponovo onda je to ona
August 1, 2025Aug 1 28 minutes ago, askeladden said:Poenta pisanije je sto sam proveo 10 meseci sa nekim trening guruom online koji mi je sastavljao jelovnike i trening.Svastika koristila,zena kao Aj i ti i sta ces.Nabacio sam tih kilo,kilo i po misica sto je maximum za moje godine ,47 ali skidanje masti ispod 20% sa 200,300 gr ugljenih hidrata plus doza whey je samo mlacenje prazne slame bez kilo kardija uz to.Guru mi na kraju rekao da mora i kardio .Kad druze ako sam sat i kusur u teretani,drop serie do otkaza?Moze ali to nije odrzava.Sa druge strane ni LC uz 16:8 nije bilo optimalno gde jesam dosao na nekih 15 % ,ali sa smanjenom snagom sto mi zbog posla nikako ne odgovara.Sad pokusavam da kombinujem da u danima kad treniram veci volum treninga ubacim nesto krompira umesto vise masti,malo i raspolozenje popravi jer mislim da sam u onoj grupi sa problemima u lucenju Serotonina kod stroge LC.Zato i kiseli kupus dodajem uz meso ,lakse i jeftinije od kimchi i ostalih Joe Rogan Huberman i ta ekipa dodataka.Poenta price da je sve preko u tragovima fruktoze potpuno kontraproduktivno u skidanju kilaze sa malim deficitima u kcal,sto 99% ljudi pokusava.saosećam. ja sad verujem da je sa 40+, zahtevnim poslom i porodicom skoro pa nemoguće spustiti se na tipa 12% masti bez gubitka snage ako se ne uzimaju steroidi ili makar zamenska doza testa. baš mora sve da se optimizuje, a to u mom slučaju ne biva a i ne želim. na kraju sam prihvatio mizeriju tokom skidanja i sada polako vraćam snagu i trudim da se opet ne usvinjim. 10 kila gore, pa 12 dole nije za nas matore prirodne. razmišljam i ja da počnem sa trt-om, ništa ekstremno nego da mi test bude na nekih 800-900. starost je groooozna. Edited August 1, 2025Aug 1 by Heaviside
August 1, 2025Aug 1 2 minutes ago, Heaviside said:saosećam. ja sad verujem da je sa 40+, zahtevnim poslom i porodicom skoro pa nemoguće spustiti se na tipa 12% masti bez gubitka snage ako se ne uzimaju steroidi ili makar zamenska doza testa. baš mora sve da se optimizuje, a to u mom slučaju ne biva a i ne želim. na kraju sam prihvatio mizeriju tokom skidanja i sada polako vraćam snagu i trudim da se opet ne usvinjim. 10 kila gore, pa 12 dole nije za nas matore prirodne. razmišljam i ja da počnem sa trt-om, ništa ekstremno nego da mi test bude na nekih 800-900. starost je groooozna.2 minutes ago, Heaviside said:saosećam. ja sad verujem da je sa 40+, zahtevnim poslom i porodicom skoro pa nemoguće spustiti se na tipa 12% masti bez gubitka snage ako se ne uzimaju steroidi ili makar zamenska doza testa. baš mora sve da se optimizuje, a to u mom slučaju ne biva a i ne želim. na kraju sam prihvatio mizeriju tokom skidanja i sada polako vraćam snagu i trudim da se opet ne usvinjim. 10 kila gore, pa 12 dole nije za nas matore prirodne. razmišljam i ja da počnem sa trt-om, ništa ekstremno nego da mi test bude na nekih 800-900. starost je groooozna.Koliko vidim Huberman je to nesto mrljavio sa 07ml od 200mg po ml.140 mg u dve doze nedeljno
August 1, 2025Aug 1 Just now, askeladden said:Koliko vidim Huberman je to nesto mrljavio sa 07ml od 200mg po ml.140 mg u dve doze nedeljnopa to je onda solidno rokanje. nije ciklus ali verovatno je konstatno bio iznad nivoa koji bilo koji muškarac može da ima na svom telesnom vrhuncu. na godinu dana ogromna razlika. 80-100mg većinu ljudi stavlja na vrh prirodnog opsega. to je tih 800-900 nečega/nečemu.
August 1, 2025Aug 1 26 minutes ago, Heaviside said:pa to je onda solidno rokanje. nije ciklus ali verovatno je konstatno bio iznad nivoa koji bilo koji muškarac može da ima na svom telesnom vrhuncu. na godinu dana ogromna razlika. 80-100mg većinu ljudi stavlja na vrh prirodnog opsega. to je tih 800-900 nečega/nečemu.Meni tu samo nije jasno ako sam ga dobro razumeo a mislim da jesam za dozu,da li ta doza izaziva zaustavljanje prirodne proizvodnje,a vrv zaustavlja i zasto onda ne dodati jos? 140 podeljeno sa dva ne puta dva. Edited August 1, 2025Aug 1 by askeladden
August 1, 2025Aug 1 8 minutes ago, askeladden said:Meni tu samo nije jasno ako sam ga dobro razumeo a mislim da jesam za dozu,da li ta doza izaziva zaustavljanje prirodne proizvodnje,a vrv zaustavlja i zasto onda ne dodati jos? 140 podeljeno sa dva ne puta dva.valjda je hteo da proba stvarno trt to jest replacement dozu, a za to je i 140mg nedeljno verovatno previše jer većina ljudi izađe van prirodnih okvira. nije više čista zamena. 200 mg nedeljno je već mini ciklus i donosi negativne efekte na zdravlje, između ostalog moraju da se piju i lekovi za kontrolu estrogena ili da se doda još neki steroid koji smanjuje aromatizaciju. 300mg+ je već ful rokanje steroidima sa svime što to donosi, a donosi podosta loših stvari i na mentalnom i na fizičkom planu. lipidi u kurcu, akne, opada kosa, agresija, nekontrolisan libido, previše vode i na kraju krajeva kraći život. možda je nekad i radio cikluse ali nije to njegova niša pa da priča javno o tome.
August 1, 2025Aug 1 9 hours ago, askeladden said:Generalno retko Imas cistu fruktozu i zato i mesavini sa Glukozom telo ide ka jednostavnijem izvoru energije,dok Fruktoza kao i alkohol ide na lipogenezu koja kosta oko 20ATP.Poenta price je da u umerenoj dijeti sa 300,400 kcal manje ,ako nastavis sa unosom voca i alkohola tesko da ces izgubiti na tezini jer ce glad biti uzasna .Ne mogu da potvrdim, jedem prilično puno voća u poslednje vreme (leto je) i uglavnom nisam gladan. Ne brojim kalorije, pa ne zna koliko, ali sam u blagom deficitu, što se vidi i na vagi.Broj kalorija je na količinu voća zanemarljiv. Kilo lubenice kao dva hleba s nutelom. Ispunjenost stomaka je jedan od signala sitosti, bilo je studija gde su ljudima naduvali balone u stomaku i to je imalo efekta.Bio je zanimljiv viral clip na temu fruktoze.
August 1, 2025Aug 1 1 hour ago, Venom said:Ne mogu da potvrdim, jedem prilično puno voća u poslednje vreme (leto je) i uglavnom nisam gladan. Ne brojim kalorije, pa ne zna koliko, ali sam u blagom deficitu, što se vidi i na vagi.Broj kalorija je na količinu voća zanemarljiv. Kilo lubenice kao dva hleba s nutelom. Ispunjenost stomaka je jedan od signala sitosti, bilo je studija gde su ljudima naduvali balone u stomaku i to je imalo efekta.Bio je zanimljiv viral clip na temu fruktoze.Pazi Imas mnogo ozbiljnijih endokrinologa koji tvrde ovo o fruktozi.Jesti samo lubenicu leti,i pokusavanju da skines tezinu sa blagim deficitom i piti vocni sok ili og colu uz pizza su 4 razlicita pojma.
August 1, 2025Aug 1 Pokusavao sam da skinem kilazu uz 2100 do 2400 kcal uz jednu do dve vocke i 150 gr hleba ili 200 ,300 gr krompira dnevno i nije islo.Svaki put kad sam skidao po kilo i po dva sam morao na svoju ruku da zamenim krompir ili pirinac shiritaki nudlama.
August 1, 2025Aug 1 12 hours ago, askeladden said:Aj molim te podseti se.Ne Daje ATP vec ga uzima .Zato Imas narodnu,ogladnim od jabuke.Poenta fruktoze je stvaranje rezervi masti putem privremene insulinske rezistencije.Kod modernih ljudi nazalost cesto stalno stanje.Buduci da pratis Attiu,nadji dve episode sa dr.Richard Johnson.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fructose_1-phosphateEvo poslušao sam šta kaže dr Richard Johnson kod Attie, makar onaj deo o metabolizmu fruktoze, i objektivno nisi dobro shvatio. Čak i on kaže da fruktoza u malim količinima može da se apsorbuje u procesu varenja i da onda ne dolazi do jetre, te da voće ne može da pravi problem, jer sadrži malu količinu fruktoze. Primera radi ja sam danas pojeo oko 400g šljive (tj. manje jer logično nisam jeo koštice) što je manje od 8g fruktoze, i to nisam pojeo sve odjednom. On kritikuje prekomerne količine fruktoze u modernoj ishrani koja po njemu dovodi do raznih zdravstvenih problema, jer organizam nije napravljen za tako nešto (npr. mala flaša koka kole ima verovatno 15g fruktoze, znači kao kilogram šljive, doduše zavisi od zemlje proizvodnje). Objašnjava i mehanizam kako se to dešava, koji može bolje da objasni od toga da ga ja prepričavam i evo ga na videu dole.Počinje na 9:00, trebalo bi da krene odatle, tj. da sam namestio da krene odatle
August 1, 2025Aug 1 10 minutes ago, askeladden said:Pazi Imas mnogo ozbiljnijih endokrinologa koji tvrde ovo o fruktozi.Jesti samo lubenicu leti,i pokusavanju da skines tezinu sa blagim deficitom i piti vocni sok ili og colu uz pizza su 4 razlicita pojma.Drugim rečima, količina odnosno višak je relevantan, što je upravo PPop rekao. O sokovima nismo pričali nego o voću i tvojoj tvrdnji da ćeš biti gladan ako jedeš voće u kalorijskom deficitu. To prosto nije moje iskustvo.O tome da li je u pravu ovaj naš doktor kad kaže bitan je samo višak kalorija, ili ovo što kaže Johnson da je sve preko određenog nivoa štetno, ne mogu da diskutujem jer mi je to previše detaljno. To moraju oni da reše između sebe. Mada s druge strane u ovom klipu kod Attie sam Johnson se nije bavio viškom kilograma kao posledicom fruktoze nego zdravstvenim problemima koje uzrokuje prekomerna količina. Npr. "leaky gut" u crevima ili Alchajmer. Mada s treće strane, "leaky gut" nije naučno dokazana bolest koliko znam, niti postoji definitivna veza između šećera i Alchajmera, iako se dosta o tome piše poslednjih godina. Edited August 1, 2025Aug 1 by Venom