February 10Feb 10 4 hours ago, eumeswil said:Jel to misliš da si davao ranije plazmu kad je moglo ili i dalje doniraš nekako iako je ukinuto?Ako nisam pogrešno zapamtio od pre mnogo godina kad je neko stručan to pomenuo, plazma nije nešto što se posebno daje, već mu to dođe kao nekakav 'najveći zajednički sadržalac' bilo čije krvi, bez obzira na krvnu grupu. Istom prilikom je rečeno da oni, ako se nekad desi da neke vrste krvi imaju trenutno viška na zalihama, a to obično budu najrasprostranjenije grupe A+ ili 0+, onda od te krvi nekako izdvoje plazmu. Verovatno imaju sistem da uklone ili neutrališu sve one komponente koje su specifične za određene krvne grupe, i onda tu plazmu mogu da daju bilo kome.E sad, ako procene da je neko dobrog opšteg zdravlja a pritom redovno daje, tako da su te komponente koje organizam automatski proizvodi posle gubitka krvi baš "taze", onda je ta krv iz nekog razloga dragocena za novorođenčad kojima zatreba.
February 10Feb 10 10 minutes ago, Venom said:Ovo je u Nemačkoj sorry :-). Nisam ni znao, dadoše mu kad sam se već izvalio. Valjda se dobija za deseto, 25. i 50. davanje.E dobro onda, laknulo mi. Već sam mislio da sutra idem da bijem osoblje i lomim inventar dok ne iskamčim svoje šolje.Doduše, sad kad sam se smirio, moram da priznam da sam im tamo u nekoliko navrata mazno hemisku, a i dobio par majci, uglavnom po njihovim busevima (dizajn katastrofa, ni za pod rolku).22 minutes ago, Venom said:Ovo je u Nemačkoj sorry :-). Nisam ni znao, dadoše mu kad sam se već izvalio. Valjda se dobija za deseto, 25. i 50. davanje.
February 10Feb 10 5 hours ago, eumeswil said:Jel to misliš da si davao ranije plazmu kad je moglo ili i dalje doniraš nekako iako je ukinuto?Ne, krv dajem regularno. Muškarci mogu na svakih 12 nedelja, a žene na svakih 16 nedelja.To neko zaokruži na 3 i 4 meseca, ali je zapravo malo kraće.Znam da se mogu davati trombociti, za plazmu ne znam.
February 10Feb 10 1 hour ago, Dobrila said:Do bijesa, a kamo meni šolja, tj. trebalo bi već barem deset takvih?Prvo sam izvisio za pljesku kod Nade, a sad još i ovo. Ako se još ispostavi i da je uvaženi kolega Š-L9, kao naš apsolutni šampion sa 75 davanja, već fasovao 15 tih šolja, a meni za sve ove decenije ni rakijsku čašicu da udele, moći ću samo da zaključim da je na delu udruženi zločinački poduhvat sistematskog uskraćivanja IzTK suvenira Dobrili.Sreća da je moj slavni imenjak, biskup Dobrila, na vreme umro, da ovo ne dočeka.Pravda za Dobrilu!Samo sam ranije dobijao one majice dok su bile, ali tome nema godinama. Šolju nikad.I jednom sam dobio šal sa logoom.Pre dve godine sam dao tačno 8. marta, napraviše Barbi-kuću od Instituta, te cveće, roze rokovnici, pokloni, hemijske... ekipa Studio B snima, intervjuišu medicinske sestre...Sponzorisao čini mi se DM i još neko, bilo fino.Na izlazu mi hostesa ponudila cvet, ali sam uzeo rokovnik neutralne boje.
February 10Feb 10 Ni ja nisam dobio ništa za vikend, a i samo prva dva puta pre 18 godina sam dobio po majicu, posle toga nikad ništa.
February 10Feb 10 50 minutes ago, Dobrila said:Ako nisam pogrešno zapamtio od pre mnogo godina kad je neko stručan to pomenuo, plazma nije nešto što se posebno daje, već mu to dođe kao nekakav 'najveći zajednički sadržalac' bilo čije krvi, bez obzira na krvnu grupu.Ma ja pitam zato što mi se iz njegove poruke učinilo da sad daje plazmu za bebe zbog prisutnog antigena D, a oni i dalje imaju na sajtu deo za davanje plazme, iako je to ukinuto nakon koroneDobrila, budi davalac trombocita. Tako ćeš moći da gledaš zgodne lekarke i sestre svakih 15 dana! https://itks.rs/davanje-trombocita-trombocitafereza.html Edited February 10Feb 10 by eumeswil
February 10Feb 10 23 minutes ago, eumeswil said:Ma ja pitam zato što mi se iz njegove poruke učinilo da sad daje plazmu za bebe zbog prisutnog antigena D, a oni i dalje imaju na sajtu deo za davanje plazme, iako je to ukinuto nakon koroneDobrila, budi davalac trombocita. Tako ćeš moći da gledaš zgodne lekarke i sestre svakih 15 dana! https://itks.rs/davanje-trombocita-trombocitafereza.htmlA to, ma oni su mi rekli da uzimaju od mene tu neku karantinsku plazmu koja ide za bebe. A krv dajem regularno. Da l' vade neke agense, centrifugiraju, pojma nemam. Nisam se nešto ni raspitivao. Edited February 10Feb 10 by Šumejker-Levi 9
February 10Feb 10 35 minutes ago, eumeswil said:Ma ja pitam zato što mi se iz njegove poruke učinilo da sad daje plazmu za bebe zbog prisutnog antigena D, a oni i dalje imaju na sajtu deo za davanje plazme, iako je to ukinuto nakon koroneDobrila, budi davalac trombocita. Tako ćeš moći da gledaš zgodne lekarke i sestre svakih 15 dana! https://itks.rs/davanje-trombocita-trombocitafereza.htmlZahvaljujem na predlogu sa svim pratećim primamljivim prospektima, ali sad pogledah ostavljeni link i po tome ispada da više nisam validan kandidat, pošto sam izašao iz starosne grupe davalačkog podmlatka (18 do 60).Koliko god da sam i dalje mladić, ipak moram da prihvatim da je prva mladost već na izmaku i da polako ulazim u kategoriju 'muškaraca u najboljim godinama'.Za to davanje trombocita sam nažalost tek nedavno čuo da uopšte postoji kao mogućnost, a koliko sad shvatam, i velika potreba.Tako da mi samo preostaje da podržim vas omladince: vozi Miško, cepaj Katalinski!
February 10Feb 10 12 minutes ago, Šumejker-Levi 9 said:Da.Izvesno je da to ima veze sa učestanošću davanja. Ja sam to prvi i jedini put čuo pre par godina od doktorke u Institutu pri pregledu - videla je da sam nekoliko puta uzastopno dao na po tri meseca i prokomentarisala "Super! Vašu ćemo krv za male bebice". Mene je to užasnulo, i bio sam u fazonu jao nemojte molim vas, kako krv bilo koga ko živi u ovom prestoničkom smradu i čađi može valjati za bebe, ali je samo odmahnula rukom. Valjda znaju šta rade.
February 10Feb 10 17 minutes ago, sedijedan said:Au, bre. Ja jesam upravo A+, ali i malo preko starosne granice. Jedino da odem sutra, pa možda razmotre zbog hitnosti slučaja.
February 10Feb 10 On 27. 1. 2026. at 21:50, Filozof manijak said:Dva puta sam probao da dajem krv, iz čisto altruističkog razloga - dobijanja 2 slobodna dana.No, jednom su me odbili zbog niskog homoglobina, drugi put zbog uzimanja terapije za lečenje astme.Ko im jebe nanu izbiračku, više mi ne pada na pamet da budem odbijen.Poslanica braći manijacima:Nemojmo odustajati posle samo dva odbijanja, koja su nam se eto zalomila. Da je svaki od nas odustao posle dva odbijanja, malo bi nas bilo oženjenih. Na stranu što nas zacelo ne bi bilo sedam milijardi, već je pitanje da li bi nas uopšte bilo.E sad, da li bi to bilo dobro ili loše, to već prevazilazi moje filozofske kapacitete.