Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Davanje krvi

Featured Replies

Da li u Institutu uvek može da se da krv? Ne moram da gledam gde su im autobusi?

• Replies 301
  • Views 56.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Šumejker-Levi 9
    Šumejker-Levi 9

put danas, fuck yeah. Jubilejčina

• Šumejker-Levi 9
    Šumejker-Levi 9

@vojiste sediš ispod drveta i daješ krv, kako kul. U poslednje vreme dajem na tačno 12 nedelja. Otkrili su mi da imam onaj Antigen-D, pa sad ta karantinska plazma ide za bebe. Prednost u mojoj firm

• Originalna preporuka zapravo potiče od oca, koji je tokom decenija radnog veka kao anesteziolog ko zna koliko hiljada miliona puta ljudima u vene gurao kojekakve igle, braunile ili šta već. I za preth

Posted Images

26 minutes ago, napadaj said:

Da li u Institutu uvek može da se da krv? Ne moram da gledam gde su im autobusi?

Tako je, uvek tamo možeš da daš krv. Subotom rade do 15h.

Premda bi uvek trebalo nastojati da se koristi besplatni javni prevoz, kao retku pozitivnu tekovinu aktuelne gradske vlasti, dobro je znati da od pre nekog vremena kao davalac imate pravo na besplatan parking ispred Instituta u Sv. Save.

Ulica je jednosmerna ka Slaviji, pa se može prići skretanjem iz Makenzijeve pa desno iz Katanićeve od Hrama, ili skrenuti desno pa levo malo pre semafora i Slavije, idući uzbrdo Bulevarom oslobođenja od Autokomande. Ta njihova parking mesta su pokrivena čunjevima, sami sklonite jedan i pošto parkirate, javite se unutra obezbeđenju, uz stepenište sa desne strane, kojim ste poslom došli i koji je vaš auto, i sve bude ok.

On 31. 1. 2026. at 20:14, Zaboravan said:

Ja sam nekada redovno dobijao čestitku za rođendan )

Žao mi je što više nisam podoban kandidat ali kada ugasim valjda će imati šta da proberu... Bubrezi su I klasa, neprskano, srce isto, oči onako ali lepe. Jetru mislim ni mačkama da daju ne bi prošla.

Uglavnom ima materijala.

Bez brige, od onoga što pretekne, napravićemo sapun. Što bi se reklo, ni zrna žita neprijatelju!

3 minutes ago, Dobrila said:

Bez brige, od onoga što pretekne, napravićemo sapun. Što bi se reklo, ni zrna žita neprijatelju!

Kako sam se ugojio biće sapuna za celo selo.

Bio sam danas u Institutu i dao krv. Saznao sam i da rade do 19h, pa ću da svraćam na svakih nekoliko meseci, pošto često idem kod drugara koji živi u tom kraju.

3 hours ago, napadaj said:

Bio sam danas u Institutu i dao krv. Saznao sam i da rade do 19h, pa ću da svraćam na svakih nekoliko meseci, pošto često idem kod drugara koji živi u tom kraju.

Već vidim dijalog gde mu dolaziš na pivo svake dve nedelje, pa čovek sumnja da daješ krv :D

On je dao preko 30 puta, tako da ćemo i zajedno da idemo. :D

On 6. 2. 2026. at 20:58, glibav said:

Mene su odbili pre par godina za trombocite zbog ubrzanog rada srca. Doduse posle sam regularno davao obicnu krv par puta ali je uvek bilo podizanje obrve kada su me pregledali pre davanja kada cuju za odbijanje. Inace nikada ne gledam u iglu i krv, uvek fiksirana glava na drugu stranu.

Mislim da je u Institutu centralizovana baza davalaca, tako da su lekaru koji vas pregleda na računaru vrv raspoloživi i podaci o tome jeste li prethodno bili odbijani, kada i zbog čega. Naravno, ako to hoće da gleda i ako ste registrovani davalac sa knjižicom, dok su se ranije oslanjali samo na to što usmeno odgovorite.

To onda može biti malo i gnjavaža, ako se naleti na preterano savesnog i sitničavog. Pre par godina sam odšetao dva-tri kilometra do lokacije njihovog busa prema sms najavi i lekarčica me odbije jer je pri pregledu čula kao neke aritmije. Kaže, morate kod kardiologa, pa tek ako on kaže, onda može.

I tako se em vratih kući 'posran' i neobavljena posla, em me malo i zabrinula, a što je najgore još mi izbi iz džepa nekih pet hiljki za specijalistički pregled kardio+ekg+ultrazvuk.

Kaže baja, ma sve je ok, nema smetnji, ali je izgleda ostala pribeleška od one doktorčice u sistemu, tako da su me kasnije možda u dva navrata ovi iz Instituta o tome propitivali. Jedan je baš bio detaljan, savesno me pregledao deset-petnaest minuta, bi mi neprijatno što se toliko zalaže.

Neki utisak, na osnovu nekoliko odlazaka u službu transfuzije KBC Zemun, mi je da kod njih pregled lekara bude u proseku brži i površniji nego u Institutu, a i da oni možda nisu direktno povezani na centralni sistem i bazu Instituta, već će se osloniti na ono što im sami kažete.

Tako da, ako je nekom iz bilo kog razloga baš stalo da da krv, uz malo manje peripetija zbog eventualnih prethodnih odbijanja, onda Zemun može biti bolji izbor. Knjižicu će vam i oni regularno overiti, dati potvrdu za posao kome treba itd.

Suprotan primer, ali to sam zaista doživeo samo jednom, je da u Institutu prođem bez ikakvog lekarskog pregleda, čak i bez merenja pritiska.

Desilo se pre godinu-dve da sam na terenu proveo više od nedelju dana, na oko 1000m visine, uz dosta boravka napolju po vedrom vremenu, tako da sam se vratio preplanuo. Pri tome nije ni bila sezona letovanja, a ni zimovanja, u Bg kišovito-maglovito, pa me je doktor izgleda ošacovao "vidi ovog, rednek krkan, ko rudnički bik" i procenio da bi pregled bio gubljenje vremena.

Evo i anegdote od pre desetak godina, koja mi tada nije tako zabavno izgledala. U to vreme još nije bio uspostavljen sistem sa automatskim slanjem sms najava o dolasku mobilnih ekipa na teritoriju opština davalaca, a još ni uvedeno besplatno parkiranje ispred Instituta.

Isplanirao sam da tog dana, kada posvršavam poslove u gradu, zalomim i do Svetog Save. Napravim čitav krug da nađem mesto i jedva se nekako uglavim u poprečnoj ulici Kn. Zorke (devojački, Ivana Milutinovića).

U Institutu i inače nikada ne bude kao u njihovoj reklami "vaših pet minuta...", već ipak potraje dok se popuni formular, pa dok službenica na šalteru to zavede i odštampa, provera hemoglobina kod tehničara, pa lekar, pa samo davanje itd. Nekad neko od njih i ne bude tu, već se mora sačekati.

Međutim, tog puta se baš zalomilo da je pre mene stigla neka grupa, nekog od osoblja je zafalilo, tamte-vamte, tako da se sve oteglo malo više nego inače. Dok sam dočekao da stignem do kreveta i igle, krenulo istakanje, čujem da mi pijuče mobilni u jakni na čiviliku. Ok, pogledaću posle.

Dok se sve završilo, čim su mi previli ruku, proverim mobilni i vidim da je zapravo to stigla poruka da mi ističe parking u zoni - nisam uopšte imao osećaj da je prošlo sat vremena. Zgrabim samo njihovu kesu (sendvič, plazma keks i flašica vode) i strčim iza ćoška do kola, da bih zateknao revnosnu kontrolorku taman kako podiže brisač da mi zakiti šajbnu sa kaznom.

Krenem u raspravu i objašnjavanje, i kaže ona ma vidim i zavoj na ruci i kesu, sve mi je jasno, ali sad sam već odštampala tiket i ne mogu da to poništim. Nego svratite samo dole do naše direkcije u 27.marta, neće biti problema, tamo će to stornirati.

Odem naravno, opet kruži da se nađe mesto za parking, opet plati zonu. Načekam se da dođem na red, daju mi da popunim formular za reklamacije, sve napišem, službeniku pokažem i zavijenu ruku, i kesu sa logom, i overenu knjižicu sa datumom davanja, i on sve vidi i razume, biće kaže verovatno sve ok.

Posle jedno tri dana stiže mi mejl od njih: odbija se reklamacija, mora da se plati kazna! Tako je Parking servis bagra od mene na pravdi boga za taj dan tri puta prihodovala - dva puta za zonu, jednom za kaznu.

Kako kaže stara poslovica: dobar i glup, dva brata jednaka.

On 18. 1. 2026. at 9:01, Šumejker-Levi 9 said:

U poslednje vreme dajem na tačno 12 nedelja. Otkrili su mi da imam onaj Antigen-D, pa sad ta karantinska plazma ide za bebe.

Jel to misliš da si davao ranije plazmu kad je moglo ili i dalje doniraš nekako iako je ukinuto?

Ja upravo sa davanja krvi, jedan lik se onesvestio dok je jeo posle davanja. Bio je malo bled i samo se odjednom skljokao na stolici. Došao je valjda sa devojkom, delovalo je da su prvi put tu. Onda se i njoj slošilo, al ostala pri svesti, a i on se probudio posle minut. Stavili su ih da leže jedno pored drugog, vrlo romantično.

Ja sam dobio šolju jer sam dao peti put. Baš sam pre neki dan gledao policu i zaključio da mi fale velike šolje, vrlo praktično.

Do bijesa, a kamo meni šolja, tj. trebalo bi već barem deset takvih?

Prvo sam izvisio za pljesku kod Nade, a sad još i ovo. Ako se još ispostavi i da je uvaženi kolega Š-L9, kao naš apsolutni šampion sa 75 davanja, već fasovao 15 tih šolja, a meni za sve ove decenije ni rakijsku čašicu da udele, moći ću samo da zaključim da je na delu udruženi zločinački poduhvat sistematskog uskraćivanja IzTK suvenira Dobrili.

Sreća da je moj slavni imenjak, biskup Dobrila, na vreme umro, da ovo ne dočeka.

Pravda za Dobrilu!

20 minutes ago, Dobrila said:

Do bijesa, a kamo meni šolja, tj. trebalo bi već barem deset takvih?

Prvo sam izvisio za pljesku kod Nade, a sad još i ovo. Ako se još ispostavi i da je uvaženi kolega Š-L9, kao naš apsolutni šampion sa 75 davanja, već fasovao 15 tih šolja, a meni za sve ove decenije ni rakijsku čašicu da udele, moći ću samo da zaključim da je na delu udruženi zločinački poduhvat sistematskog uskraćivanja IzTK suvenira Dobrili.

Sreća da je moj slavni imenjak, biskup Dobrila, na vreme umro, da ovo ne dočeka.

Pravda za Dobrilu!

Ovo je u Nemačkoj sorry :-). Nisam ni znao, dadoše mu kad sam se već izvalio. Valjda se dobija za deseto, 25. i 50. davanje.

csm_2020-02-03_Blutspende_Heldenpott_DRK