February 10Feb 10 2 minutes ago, napadaj said:Da li trombociti mogu da se daju ako je krv data dobrovoljno pre nekoliko dana?Pitaću sutra ujutro, pa javljam.
February 11Feb 11 7 hours ago, napadaj said:Da li trombociti mogu da se daju ako je krv data dobrovoljno pre nekoliko dana?Ne može, mora da prođe mesec dana od poslednjeg davanja krvi, pa onda da ih daješ na 15 dana. Edited February 11Feb 11 by eumeswil
February 11Feb 11 3 hours ago, eumeswil said:Ne može, mora da prođe mesec dana od poslednjeg davanja krvi, pa onda da ih daješ na 15 dana.Pravo zbori kolega eumeswil. Vratih se iz Instituta neobavljena posla. Što se kaže - duplo golo. Em kolega napadaj ne može da donira trombocite dok mu ne prođe mesec dana od redovnog davanja, em sam i ja dobio 'nogu u dupe' zbog uzrasta. I tu su rigorozni, ne može čim se prevali 60.Obično davanje može do 65, tako da mi preostaje još nekoliko godina truda da se 'poveze računa' oko zdravog života i bude se bar od neke vajde.Posle se kreće sa nesputanim ulaganjem u sebe - škembići, čvarci, rakijica i druge đakonije na max, ulazi se, gde je već uveliko i kolega Zaboravan, u fazu priprema za lični doprinos proizvodnji sapuna i tutkala. Od onoga što se tako uštedi za grobnicu i popa može celo selo da banči mesec dana.
February 11Feb 11 Treba naglasiti i da je kolega eumeswil evidentno znao o čemu govori i kada je pominjao blagodeti davalaštva trombocita po pitanju izgleda nadležnog osoblja. Kada sam jutros bio tamo, prvo sam sačekao doktorku u delu gde se vrše pregledi. Objasnim joj slučaj, kažem za koga treba, pokažem poruku zbog koje sam došao, da sam relativno redovan davalac ali da nisam nikada davao trombocite, da mi je prošlo taman oko mesec dana (prethodni izliv je bio 'svetostevanjac') i koliko imam godina. Znam ja vas, kaže, ali za to moram da pitam koleginicu, sačekajte.Posle nekog vremena dođe odnekud ta koleginica koja je na kraju "tvrda srca bila" i odbila me zbog 60+, ali moram da primetim da gotovo nisam ni razabrao šta mi priča zbog neverovatno lepih plavo-sivih očiju.Ne znam zašto, setih se Alete, žene princa Valijanta, stripa koji sam čitao pre mnogo decenija. Pri čemu sam notorni "team garavuša", tako da bi mi npr. Modesti Blejz uvek bila prvi pik.Tako da ipak nije bilo uzalud zapucati sa Novaka do Vračara, osim što se posle moglo i prošetati gradom po vedrom danu.
February 11Feb 11 Koliko znam, Rh faktor nije bitan za davanje trombocita, svako ko je A grupa može dati trombovite za ovo dete. Požurite forumaši, trombociti bukvalno vraćaju u život ljude koji boluju od leukemije.
February 12Feb 12 10 hours ago, LaLinea said:Koliko znam, Rh faktor nije bitan za davanje trombocita, svako ko je A grupa može dati trombovite za ovo dete. Požurite forumaši, trombociti bukvalno vraćaju u život ljude koji boluju od leukemije.Sad sam pogledao po netu, izgleda da je ovo oko Rh faktora tačno. Ja sam se rukovodio time što je u pozivu pisalo da treba baš A+. Obe lekarke kojima sam pokazao taj poziv za dete iz Jagodine, zbog čega sam došao, to nisu komentarisale.
February 12Feb 12 Po tom pitanju rezus faktora postoji potencijalni problem za decu kada roditelji imaju različit. Ako je recimo otac Rh +, a majka Rh-, bez obzira na to koja su krvna grupa, a prvo dete nasledi očev 'Rh polaritet', dakle različit od majčinog, to može predstavljati faktor rizika za svu narednu decu koju bi takođe zapao očev Rh.Prvorođenče nije ugroženo, ali zbog nekih antitela koja se razviju kod majke nakon porođaja, sve naredne bebe mogu biti, i to onda mora da se prati i eventualno se čak terapijski interveniše.
February 12Feb 12 On 11. 2. 2026. at 19:19, LaLinea said:Koliko znam, Rh faktor nije bitan za davanje trombocita, svako ko je A grupa može dati trombovite za ovo dete. Požurite forumaši, trombociti bukvalno vraćaju u život ljude koji boluju od leukemije.Rh faktor nije bitan samo kada su u pitanju tzv. "pulirani" trombociti, odnosno živi trombociti koji se daju osobama kojima koštana srž više ne proizvodi iste.Da bi se to uradilo, prvo se mora naći osoba koja ima istu krvnu grupu, pa onda ide testiranja da li je davalac pogodan (na nivou eritrocitnog fenotipa, čini mi se).Tek nakon toga se ulazi u izbor, taj test važi nekih 2-3 meseca, i po pozivu se daje.
February 12Feb 12 Da, secam se da Rh fqktor nije bio bitan kad je moja tetka imala leukemiju, ali da su dosta donatora vraćali nakon testiranja kao nepodobne davaoce. Hvala što si objasnio o čemu se radi.
February 12Feb 12 Uvek sam se pitao kome treba moja krv, jer sam AB grupa i mogu da dam samo jeli svojoj grupi. Međutim sad sam izguglao, pa kaže da to važi samo za eritrocite, dok je za krvnu plazmu obrnuto, mogu da dam svima. Što je kažu zgodno kad je hitno, a ima nas statistički najmanje. Bravo za mene, nekako se osećam bolje, kao da više vredim.
February 13Feb 13 Svaki je davalac podjednako dragocen i upravo njegova krv uvek nekom može zatrebati. Meni zvuči kao prosta statistička logika da, koliko god bila procentualno zastupljena koja krvna grupa u populaciji, upravo ih je toliki procenat i među pacijentima i među davaocima. Prosto, ne vidi se razlog da to ne bude tako.Teorijski, na dovoljno velikom uzorku, ti brojevi će težiti da se izjednače. Problem može iskrsnuti upravo kad se barata manjim brojevima. Recimo u nekom manjem gradu imamo trenutno ukupno raspoloživo možda svega par desetina jedinica, i to onda može da se svede da za retke krvne grupe (pričam napamet, AB- ili B- ima manji procenat ljudi) na samo jednu ili dve jedinice "na lageru". E tada sistem može lakše da zariba, jer slučajna hitna potreba može da 'nadjača' statistiku - zakon velikih brojeva prestaje da važi kad brojevi omale.
February 13Feb 13 Uspeo sam da dovučem zavod za transfuziju ovde kod mene u Naučno-tehnološki park, pa imam komunikaciju sa osobljem iz instituta.Mislim da kampanja "tvojih 5 minuta nečiji život", kao i statistika gde od 100 ljudi 97 nisu davaoci - ne motiviše. Prebacuje se krivica ljudima kako nisu davaoci (davanje je lako i neophodno, a vi nas kulirate)...Razmišljam da predložim ljudima u zavodu za transfuziju obrnutu kampanju gde će izneti drugu vrstu statistike, te da animiraju ljude (znam da zvuči pogrešno) kao što rade kladionice. Ono najbanalnije - budi pobednik, statistika je takva i takva ali ti si iznad toga (ne pričati kako 97 njih ne da krv, već da si ti u onih 3 koji daju) i tako dalje...Videli smo kampanju u Norveškoj da su ljudi počeli da daju iz inata i zarad takmičenja sa protivničkim klubom.Verovatno sve zavisi od sredstava za reklamiranje i nekog Ćacija koji sedi u marketingu i misli da mu je slogan odličan.Šta vi mislite?
February 13Feb 13 Kampanja koja bi se ugledala na takve pozitivne primere sigurno ne može biti mnogo gora od prethodnih. Marketinški i dizajnerski mi je sve što sam od njih video prilično tanko i promašeno, od spotova i plakata do slogana. Daleko od toga da se ič razumem u te discipline, pričam sa stanovišta beslovesnog konzumenta, ali pretpostavljam da većina nas manje ili više redovnih davalaca to čini iz svojih ličnih razloga i ubeđenja: ne potaknuti efektnošću njihovih kampanja, već uprkos njima.
February 14Feb 14 On 13. 2. 2026. at 10:43, Šumejker-Levi 9 said:Uspeo sam da dovučem zavod za transfuziju ovde kod mene u Naučno-tehnološki park, pa imam komunikaciju sa osobljem iz instituta.Mislim da kampanja "tvojih 5 minuta nečiji život", kao i statistika gde od 100 ljudi 97 nisu davaoci - ne motiviše. Prebacuje se krivica ljudima kako nisu davaoci (davanje je lako i neophodno, a vi nas kulirate)...Razmišljam da predložim ljudima u zavodu za transfuziju obrnutu kampanju gde će izneti drugu vrstu statistike, te da animiraju ljude (znam da zvuči pogrešno) kao što rade kladionice.Ono najbanalnije - budi pobednik, statistika je takva i takva ali ti si iznad toga (ne pričati kako 97 njih ne da krv, već da si ti u onih 3 koji daju) i tako dalje...Videli smo kampanju u Norveškoj da su ljudi počeli da daju iz inata i zarad takmičenja sa protivničkim klubom.Verovatno sve zavisi od sredstava za reklamiranje i nekog Ćacija koji sedi u marketingu i misli da mu je slogan odličan.Šta vi mislite?U pravu si. Čak i kritične poruke mogu da se upakuju u nešto pozitivno. Npr čuvena izreka don't mess with Texas ima poreklo iz kampanje protiv bacanja smeća. Identifikovali su da su ljudi koju bacaju smeće po ulici uglavnom mladi muškarci i onda su to upakovali u tezu da se čuva i poštuje domovina, što je naravno uspešno delovalo na populaciju koja se često loži da čuva i brani otadžbinu.E sad to nije lako, treba naći pravu žicu. Možda bi ona legendarna reklama "to lave" ne bi uspela da je snimljena 20 godina pre ili kasnije.
February 14Feb 14 Ma da, jaka i dobra kampanja će se dogoditi samo ako neko zaključi da na tome uzima masne pare.Reklame za Jadar su, marketinški gledano, odrađene profi - ono mineral budućnosti, zelena energija, qratz palac, ekološka agenda upakovana u šarenu ambalažu. Da u svetu zaključe kako je srpska krv tipa 14 puta bolja i 29 puta gušća, naši bi je izvozili za masne pare, a kampanja kojim se motivišu davaoci bila bi na svakom bilbordu.