January 21Jan 21 Može, kao što i ja već skoro godinu dana pijem tu terapiju, a davao sam od tada u par navrata, samo što oni preporučuju da dan uoči preskočite te lekove, i odmah posle davanja uredno nastavite.
January 21Jan 21 36 minutes ago, Dobrila said:Što se tiče problema sa nalaženjem vene kod onih kojima su manje upadljive, dobra praksa je da se tamo popije čaša- dve vode. U Institutu su bokali sa vodom u susednoj prostoriji, gde su i sendviči za posluženje, a u terenskim vozilima uvek imaju flašice. Od unete tečnosti krvni sudovi malo nabreknu, pa ćete time olakšati postupak i sebi i osoblju.Hvala na vrlo korisnom savetu. U junu ce biti sledece davanje krvi pa cu svakako popiti vodu pre davanja.
January 21Jan 21 Unos tečnosti je blagotvoran i pre i posle istakanja krvi. Pre dosta godina, ne znam da li još postoji, je u sklopu KBC Zvezdara bila i prodavnica. Taman sam bio dao krv za nekog iz tazbine za čiju su operaciju tražili, i uzmem jedno 'ladno zidarsko' radi rehidratacije, cevčim ispred, kad prolazi med. sestra i snimi me sa flajom i zavijenom rukom.Mnogo ste baš pametni, pivo posle davanja, oplete me usput. Pa valjda moram da nadoknadim vitamine i minerale, odgovorim.I dalje ne znam gde sam pogrešio. Možda čista zavist, što ona ne sme na radnom mestu.
January 22Jan 22 14 hours ago, Dobrila said:Što se tiče problema sa nalaženjem vene kod onih kojima su manje upadljive, dobra praksa je da se tamo popije čaša- dve vode. U Institutu su bokali sa vodom u susednoj prostoriji, gde su i sendviči za posluženje, a u terenskim vozilima uvek imaju flašice. Od unete tečnosti krvni sudovi malo nabreknu, pa ćete time olakšati postupak i sebi i osoblju.I piše u uputstvu za davaoce da se uzima više tečnosti tog dana pre davanja krvi. Препоручује се да пре давања крви особа буде одморна, да је претходне ноћи спавала уобичајено (довољно), да је узела лагани оброк и извесну количину течности- најбоље 4 чаше воде 1-2 сата пре давања крви.https://itks.rs/savet-o-ponasanju-pre-i-posle-davanja-krvi.html
January 22Jan 22 Smara popunjavanje upitnika u zavodu? Skinite elektronski:https://itks.rs/images/dokumenti/upitnik_za_prevod_2019.pdfPopuniti i odštampati dvostrano, priznaju regularno.Potpis uobičajeno.
January 27Jan 27 Prvo da zahvalim svima koji su dobrovoljni davaoci - neka vas sve čuva dragi Bog, verovali u njega ili ne. Mislim da niste svesni kako veliki posao radite i koliko života spašavate.Drugo, ja uzorkujem krv jednom nedeljno. Sve što je Dobrila napisao je tačno, posebno za par čaša vode čim ustanete, pre nego što dođete na iglu. Tako se rešava problem pronalaženja vena. Hemoglobin je najveći rano ujutro. Treće, odvojite 10 minuta nakon vađenja da pritiskate mesto uboda prstima druge ruke, i ne manje od 10 minuta, da biste izbegli modre tragove iznad vene. Kad prođe 10 minuta, bacite tufer, nema potrebe da ga lepite flasterom, neće napraviti fleku.Četvrto, ko može da da trombocite, to je najvažnije. Neko je pomenuo da oni idu onkološkim bolesnicima - to nije sasvim tačno, trombociti su očajnički potrebni svima, mislim i na gastro i na hepato odeljenja, i praktično na svaku hirurgiju, pa i oralnu, i maksilofacijalnu, neuro, svuda, bukvalno svuda. Da li znate da neko ne može da izvadi zub jer nema dovoljno trombocita? Znate li da nesretni ljudi bukvalno rizikuju svoje živote sedajući na stolicu i prećutkujući zubarima za svoj problem sa trombocitima jer više ne mogu da izdrže nesnosne bolove? Upoznao sam ih sijaset.Svako ko je dobrovoljni davalac treba da bude svestan da negde postoji neko kome će zbog njega biti bolje. I da ulazi u krug u kom se dobro uvek vraća dobrim. Nekada njemu direktno, nekada onima koje voli više od sebe.
January 27Jan 27 Dva puta sam probao da dajem krv, iz čisto altruističkog razloga - dobijanja 2 slobodna dana.No, jednom su me odbili zbog niskog homoglobina, drugi put zbog uzimanja terapije za lečenje astme. Ko im jebe nanu izbiračku, više mi ne pada na pamet da budem odbijen.
January 27Jan 27 Ја дао јуче баш, троје су одбили док сам био тамо. Јбг постоји нека процедура која се поштује, њима је свакако циљ да буде што више донора.
January 28Jan 28 Vidim da je kolega gore pronašao na njihovom sajtu i preneo zvaničnu preporuku; glupo je možda polemisati sa oficijelnim stavom, ali meni se i navedena količina od 4 čaše vode, a i tih sat-dva unapred, čine malo preterani.Prvo, toliko vode bi bilo teško popiti i za opkladu (pivo nažalost ne sme pre davanja), a nekako mi je i taj vremenski period kritičan. Koliko se sećam, popijena voda nam samo protrči kroz bubac, i odmah se resorbuje u crevima, tako da dosta brzo dospeva u krvotok. Ako procesu kruženja vode u prirodi damo dovoljno vremena da ista završi u bešici, može nam se desiti da se tokom desetak-petnaest minuta boravka u davalačkom krevetu, dok smo na igli, nađemo u nezavidnoj situaciji da od osoblja potražujeno pelenu za odrasle, gusku ili kateter.U nuždi, valjala bi i jača kesa.
January 28Jan 28 9 hours ago, Dobrila said:Vidim da je kolega gore pronašao na njihovom sajtu i preneo zvaničnu preporuku; glupo je možda polemisati sa oficijelnim stavom, ali meni se i navedena količina od 4 čaše vode, a i tih sat-dva unapred, čine malo preterani.Prvo, toliko vode bi bilo teško popiti i za opkladu (pivo nažalost ne sme pre davanja), a nekako mi je i taj vremenski period kritičan. Koliko se sećam, popijena voda nam samo protrči kroz bubac, i odmah se resorbuje u crevima, tako da dosta brzo dospeva u krvotok.Ako procesu kruženja vode u prirodi damo dovoljno vremena da ista završi u bešici, može nam se desiti da se tokom desetak-petnaest minuta boravka u davalačkom krevetu, dok smo na igli, nađemo u nezavidnoj situaciji da od osoblja potražujeno pelenu za odrasle, gusku ili kateter.U nuždi, valjala bi i jača kesa.Može da se popije, mi žene to vrlo dobro znamo, jer je donedavno za ultrazvuk male karlice/ginekološki moralo da se popije najmanje litar vode. Ponegde i sad traže, srećom ne svuda.
January 28Jan 28 2 hours ago, Shan Jan said:Jel i dalje ne moze da se daje krv ako pijes antidepresive? Pijem i glukofaz btw.Ако би слушали Chatgpt рекао бих да антидепресиви нису сами по себи но но, већ да све зависи од твог општег здравственог стања и процене доктора. Исто важи и за овај други лек.Сад како су лагано одбили две жене испред мене рекао бих да су велике шансе да би те вратили :D ал то је само моја (глупа) процена, једини начин да сазнаш је да одеш и предочиш им ситуацију.
January 28Jan 28 23 minutes ago, johan nagel said:Ако би слушали Chatgpt рекао бих да антидепресиви нису сами по себи но но, већ да све зависи од твог општег здравственог стања и процене доктора. Исто важи и за овај други лек.Сад како су лагано одбили две жене испред мене рекао бих да су велике шансе да би те вратили :D ал то је само моја (глупа) процена, једини начин да сазнаш је да одеш и предочиш им ситуацију.Hvala, i meni je CHatGPT rekao tako nesto ali znam da je ranije bio problem jer valjda antidepresivi ostaju u organizmu danima.Ima cesto onaj bus za transfuziju kod mene pa kad ga vidim sledeci put bas cu da pitam. Ja imam tu planinsku krv, mogu da uzmu koliko hoce
January 28Jan 28 Što se tiče tih njihovih buseva, ima bar 5-6 godina da su uveli sistem automatskog obaveštavanja sa najavama dolaska na teritoriju vaše opštine. To im je stvarno dobar sistem: na broj mobilnog koji ostavite u formularu pošalju sms ili viber poruku sa tačnim terminom i punktom gde će biti njihov bus.To počne da stiže taman kad vam prođe tri meseca od prethodnog davanja, zgodno je i kao podsetnik a i zaista je praktično znati kad su negde blizu, jer se potroši manje vremena.Zahvaljujući tom unapređenju sam postao redovniji, tako da ko god je to smislio i uveo, nije pogrešio.