June 9Jun 9 4 hours ago, Venom said:Mislim da nijedan razvoj u društvu do kojeg dođe nije slučajan. Mogu da zamislim da porast ovakvog ograđivanja ima veze i sa eksplozijom komunikacije i nemogućnosti da se sakrijemo of bilo koga i na 10 minuta. Ne kaže se bez veze svakog gosta tri dana dosta. Ranije su ljudi mogli da se trpe uz pretpostavku da će jednom da ih puste na miru, ali kako to uraditi kad su im preko 12 aplikacija dostupni 24/7?Primeri:1) vozim se busom u BG-u, ušao na Banovom Brdu i stao pored neke žene koja telefonira. Skoro sam zaboravio na nju, već sam prešao most i bio negde na Novom Beogradu i pošto se napunio bus krenulo malo guranje i opet nekako završim blizu nje i provalim da joj je ton već dosta drugačiji. I onda odjednom kreće da urla A ŠTA TI ZAPRAVO HOĆEŠ OD MENE DAVIŠ ME VEĆ POLA SATA2) Žena u starom ofisu/delili smo nas šestoro kancelarijski prostor. Povremeno je zove mama i onda to ume da se oduži i zvuči ovako: da mama, da mama, ne mogu sad mama... I onda na kraju duboki uzdah i najsmoreniji glas "mama ne mogu sad, na poslu sam moram da radim..."3) kad mi je klinac bio bolestan u BG-u, potražim na netu jel ima neki pedijatar u blizinikojeg ljudi preporučuju, i nađem neki od onih mamika foruma gde je doktor dobio antipreporuku, jer je ženi koja je zvala oko ponoći rekao da je otišao da spava i da zove u toku radnog vremenaTako da mogu da zamislim da ljudi u jednom trenutku neselektivno kažu DOSTA i kojima treba i kojima ne treba.Zaboravljaš da je ovo na temi ljubav, znači ne ove vrste odnosa, pa mi nije jasno što si sad to doneo ovde (mobilni telefoni, majke i očevi, svega samo ne teme)drugo, u tekstu imaš disklejmer da se i ono što treba i ono što ne treba sve trpa pod isti kišobran toksičnih odnosa, prelaženja granica i tako dalje.Kapiram da ovde svako kome je nešto zasmetalo je odvojip deo teksta, ostalo zanemario i u to ostalo učitao šta mu ide na nerve Edited June 9Jun 9 by Svemir Zeka
June 9Jun 9 8 minutes ago, Svemir Zeka said:Zaboravljaš da je ovo na temi ljubav, znači ne ove vrste odnosa, pa mi nije jasno što si sad to doneo ovde (mobilni telefoni, majke i očevi, svega samo ne teme)drugo, u tekstu imaš disklejmer da se i ono što treba i ono što ne treba sve trpa pod isti kišobran toksičnih odnosa, prelaženja granica i tako dalje.Kapiram da ovde svako kome je nešto zasmetalo je odvojip deo teksta, ostalo zanemario i u to ostalo učitao šta mu ide na nerveNisam pisao ni o mobilnim telefonima, ni o majkama, ni očevima, pa ne znam kako da ti odgovorim. Možda je odgovor na tvoju nedoumicu u mojoj poslednjoj rečenici.Meni u tekstu nije zasmetalo ništa, mislim da ima poentu, iako ni on nije govorio u ljubavi, pa je ako ti je samo do toga možda je na pogrešnom mestu. Samo mislim da nije dovoljno da se nešto primeti, jer da se vratim na početak, mislim da se ništa kad se radi o tolikom broju ljudi ne dešava slučajno, pa ako se već dešava da ljudi imaju potrebu da se ograniče, mene zanima koji je razlog tome. Nije dovoljno, jer se onda svodi na apel na ljude da budu bolji, ali pošto opet mislim da su ljudi takvi kakvi su a razlogom, onda je apel osuđen na propast i u najboljem slučaju kratkog roka.Kad smo kod tehnologije koja nas okružuje i ne dozvoljava ni par minuta slobodnog vremena, nije samo ni do ostalih od kojih je mnogo teže skloniti se, ima nešto i do pojedinca. Sve je toliko lako, i instant dostupno, da je logično da vremenom postaje obrazac ponašanja. Ljubav i/ili razumevanje zahtevaju određen napor da se neko razume, ali koji napor kad ljubav danas započinje instant odlukom swipe left or swipe right i gotovo neograničenim mogućnostima da se nađe nešto idealno za narednih pola sata.Ali sve je to old (wo)man yells at cloud, jer je situacija takva i ne može više da se promeni.
June 9Jun 9 21 minutes ago, Venom said:Ali sve je to old (wo)man yells at cloud, jer je situacija takva i ne može više da se promeni.Ovi nasi studenti po ceo dan napolju na zdravom vazduhu, ok zagadjenom, ali svejedno, pesace kilometre i kilometre, ispovezivali se, pricaju, druze se, aktivizam. Kad sve ode u pizdu materinu i oni emigriraju bice nesnadjeni medju onim aoscijalizovanim svojim vrsnjacima po Evropi.
June 9Jun 9 2 hours ago, Svemir Zeka said:Kapiram da ovde svako kome je nešto zasmetalo je odvojip deo teksta, ostalo zanemario i u to ostalo učitao šta mu ide na nerveSasvim moguće, mislim da tekst koji pretenduje da "dekonstruiše" ne bi trebalo da samo (iz prilično negativne perspektive) posmatra jednu stranu medalje, a drugu skoro potpuno ignoriše tj. ima je u tragovima. I već na samom početku navodi na pogrešan trag. Razumem da su verovatno moja očekivanja za ovaj format nerealna i razumem, kako je morgana lepo primetila, da i oni kao i svi i sve ovih dana na žalost moraju da se prodaju, isto kao i oni i ono što kritikuju - i u tome delom upravo rade upravo ono što kritikuju, etiketiraju i distanciraju se od ljudi i njihovih slabosti. Zato mi je verovatno teško da ih ozbiljno shvatim, ko god da su, i uglavnom izbegavam ovakve instant sadržaje, pogotovo o temama kojima se bavim, jer se samo iznerviram.
June 9Jun 9 2 hours ago, Mel said:Ovi nasi studenti po ceo dan napolju na zdravom vazduhu, ok zagadjenom, ali svejedno, pesace kilometre i kilometre, ispovezivali se, pricaju, druze se, aktivizam. Kad sve ode u pizdu materinu i oni emigriraju bice nesnadjeni medju onim aoscijalizovanim svojim vrsnjacima po Evropi.Mel, odakle ti to za asocijalne evropske studente? Neka lična iskustva ili podaci iz nekih zemalja?Moj utisak je da se i oni zaljubljuju i vole. Edited June 9Jun 9 by Pixie
June 9Jun 9 4 minutes ago, Pixie said:Mel, odakle ti to za asocijalne evropske studente? Neka lična iskustva ili podaci iz nekih zemalja?Moj utisak je da se i oni zaljubljuju i vole. Pa sto neko napisa po aplikacijama su po ceo dan, pa se zezam, posto su nasi napolju i krecu se puno.
June 9Jun 9 1 hour ago, Pixie said:Sasvim moguće, mislim da tekst koji pretenduje da "dekonstruiše" ne bi trebalo da samo (iz prilično negativne perspektive) posmatra jednu stranu medalje, a drugu skoro potpuno ignoriše tj. ima je u tragovima. I već na samom početku navodi na pogrešan trag. Razumem da su verovatno moja očekivanja za ovaj format nerealna i razumem, kako je morgana lepo primetila, da i oni kao i svi i sve ovih dana na žalost moraju da se prodaju, isto kao i oni i ono što kritikuju - i u tome delom upravo rade upravo ono što kritikuju, etiketiraju i distanciraju se od ljudi i njihovih slabosti. Zato mi je verovatno teško da ih ozbiljno shvatim, ko god da su, i uglavnom izbegavam ovakve instant sadržaje, pogotovo o temama kojima se bavim, jer se samo iznerviram. Nemoj da se nerviraš, pliz. Mislim da se, zapravo, i ne baviš ovim temama, ako dobro razumem čime se baviš. Meni deluje da ti se ne sviđa njihov stil, legitimno. Meni lično štetne pojave u društvu zavređuju i jedan ovakav osvrt, a ne samo afirmacije štetnih praksi.
June 9Jun 9 @Svemir Zeka Ma to me srećom brže prođe. Ako hoćeš da kažeš da nisam sociolog - nisam. U ovom slučaju sam pre svega mislila na oblast psihoedukacije, koja jeste nešto čime se između ostalog bavim.
June 9Jun 9 Eno Demontaža piše vanredno saopštenje izgleda da se mnogo ljudi izvređalo....Ja sam, recimo, u njihovim objavama prepoznala i neke svoje ružne osobine, ali pošto sam bila pozitivnog stava prema tom nalogu i njihovim primedbama, preispitala sam koliko je moguće da utičem na neke od njih. Prosto, nije lepo. Hvala demonterima!
June 10Jun 10 Šta radite s rukama dok se ljubite? Eto pitanja. (Ovde svako pitanje može da bude zasebna tema)
June 10Jun 10 3 hours ago, Klara said:Vala, ja sam se pripremila za temu!Sad znamo ko je štreber. @Nikodije Ne piše kroz čiju.
June 11Jun 11 On 9. 6. 2026. at 4:41, Pixisis said:Niko više nije sebičan, to se zove postavljanje granica. Reče svaki manipulator koji se nađe uvređen jer se našao sa druge strane novopostavljene granice.Ako u trenutku očaja burnije reaguje, to se odmah lepi kao emocionalna neregulisanost. Stvarno??9/10 ljudskih interakcija u mojoj generaciji danas1 greska i bivas gurnut pod autobus. Ili se gospoja namesti za faul u napadu da ispadne zrtvaMaltene moras da budes milijunas, landlord ili pilot da bi izvo na dejt nezaposlenu ribu sto zivi kod keve i caletaPa na dejtu blene u telefon 2/3 vremenaPa onda da slusas kako su svi bivsi bili toksicni a one neshvaceni i nepronadjeni andjeli, pa onda kad joj spomenes da si primetio da vraca kilometrazu jer su prosli put bila 4 toksicna lika, a veceras kaze da je bilo samo 2 veze... onda si kako se kaze... a, da. NesiguranPa onda drugarice koje je tripuju da je ona 11/10 i da si ti klosar i da ceka bolju ponudu™Bukvalno ponizavanje, lakse poso naci u zilion rundi HR-ovanja nego partnerkinju™A ako nadjes... tek si onda najebo. Prvi put kad nesto neces ili te mrzi, 150 virsli ceka u inboxuI svaki put musko ispadne retard/svinja kad se veza ne desi/pukneMnogo mi nedostaju ona vremena kad su bili telefoni na tipkanje i kad se bilo u vezi pa su njene sise sad nase siseOvo danas... nek je jebe tata njenBice valjda i te robotkinje uskoro pa cemo videti kako ide Edited June 11Jun 11 by Ratamahatta