yolo Posted October 14, 2014 Posted October 14, 2014 dajte lubi da pise o harissi, ona je njena prepodobna zastitnica. ja isto ne volim solo ali kao zaljucivac i farba odlicno radi posao. kad ocu da napravim roze humus koji rezi, nema bolje.
katamaran Posted October 14, 2014 Posted October 14, 2014 srirachu nikad nisam probao pa ne mogu da uporedim al sa harisom mema greske. Sjajna u mnogim jelima. Ona je tajni sastojak kad pravim sloppy joe's :)
*edited by mod Posted October 14, 2014 Posted October 14, 2014 (edited) Ja je danas bas koristio :) napravio kus-kus sa mladim lukom, paradajzom guzicarem, korijanderom i raznim zacinima koje sam nasao u kuhinji. A onda u isto vreme u rerni ispekao pilece grudi uvaljane u harisu, nasekao na komadici u umesao sa ostatkom. Ovako solo je jaka i meni vise vuce na gorko i ljuto ali u kombinaciji i kada se zapece bude bas lep i ukus i na oko. Nego nesto je slabo vidjam u zadnje vreme na rafovima. Edited October 14, 2014 by pavllle
katamaran Posted October 17, 2014 Posted October 17, 2014 (edited) Napravio jos jednu (definitivno poslednju za ovu sezonu) turu thai sosa od dzinki i definitivno najneukusnija do sada zato sto previse ljutina dominira nad ostalim ukusima. Ovaj sos najbolje ispadne od crvenkastih dzinki i izgleda da ne treba cekati da postanu tamno crvene jer su tada ljuce. Na pomfritu je i ovaj novi bio ok a za zaljucivanje jela je super. Bas jedem krompir paprikas koji je super ispao. Prve dve ture su bukvalno bile da ih jedes kasikom. To su mi rekli mnogi koji inace ne jedu ljuto. Edited October 17, 2014 by katamaran
pacey defender Posted October 17, 2014 Posted October 17, 2014 harissa sos iz tempa sam koristio samo za bugere. pomešao sa vusterom i medom i dobio sasvim korektnu kombinaciju kiselog, slatkog i ljutog (što bi zapad todorović rekao, acid, cute and angry). mislim da ću sutra pokušati da ga rknem u ćufte u sosu od paradajz soka (onog pijačnog, mlevenog, nekuvanog).
hoffnung Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 primetio sam da, kada gledam ove snimke, masa ljudi podnosi mnogo ljuto vrlo dobro. ja volim ljuto, ali verujem da bi me ovaj sos kada bih ga ovako probao na kasicicu, razvalio!
ljakse Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 Rešio da napravim klot brzu temp varijantu, takoreći osnovu nad kojom ću posle dalje da eksperimentišem - uzeo kod lokalnog Makedonca jedno 6 komada solidno ljutih crvenih, ubacio ih u blender sve sa koskama, par čenova bluka, malo šećera, soli, mulja, i rešio da probam sa limunom umesto sirćeta, jerbo generalno ne volim sirće. Zanima me samo kako se limun ponaša u takvim smesama, tj da li iole vrši ulogu konzervansa, neutralan je ili baš suprotno? Pošto planiram da ga ostavim malo da zri na sobnoj temperaturi, kako je ovde negde opisano.
ivy Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 limun nacedjen u cediljki na sobonj temp se pokvari...just sejing
yolo Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 zavisi kakve su ti ambicije tj koliko zelis da potraje to sto si zgotovio. risk free opcija je limuntos, tj limunska kiselina. lici na limun (izdaleka) ali nema prirodne tvari koje ce pospesiti procese koje zelis da izbegnes kao sto je recimo budjanje i kvarenje. sad, s obzirom da pucas na neku fermentaciju, to je vec proces o kome ne znam nista tako da javi sta si uradio.
ljakse Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 (edited) Prebacio sam malo, tj nisam to video ovde nego u nekom random receptu na netu. Lik je ostavio sos neidentifikovan broj dana (al mislim ne duže od dve nedelje) na sobnoj temp, i kaže da je ukus dobio potpuno drugačiji fazon, nekako je odraslo sve zajedno, da tako kažem. Ništa, ostaviću ga nekoliko dana da se jebava sam sa sobom, pa posle probam. U svakom slučaju je i sad ok, solidno ljut, sigurno neće biti gori vremenom. Za to vreme ću da mozgam šta sledeći put da mu budžim od začina. Edited October 27, 2014 by ljakse
katamaran Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 (edited) Ako si to video ovde na temi moguce da je homemade sriracha onog lika sa foodwishes. Sad cu da vidim da izguglam taj recept. I ja sam totalni laik ali nekako pretpostavljam da bi mu limun skratio zivot. Generalno se koristi so za te preserved sosove. edit: evo ga On ga fermentira oko tri dana a naletao sam na recepte gde ih ostavljaju mnogo duze. Edited October 27, 2014 by katamaran
yolo Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 pa, sad mozes da mu drknes neku hemiju, konzervans i slicno.
ljakse Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 Soli sam stavio taman, ne bih da ispadne kao onaj đarma ljuti sos ili ono što daju kao ljuto u Asia Foodu, da se usereš od slanoće ako iole preteraš.
katamaran Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 I ja je maksimalno izbegavam. Mozda i ne mora limun da mu skrati zivot. U ovaj sos idu i pomorandze i ananas al ne znam kolko je trajan Da vidim jos malo kolko cu izvuci habanerosa i scotch bonneta iz baste pa ga pravim.
ljakse Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 Da, u međuvremenu isprobao onaj Delezov tajlandski sweetened chili sauce za 150 kinti, i nako. Presladak je za moj ukus, i ima neku slinavu konzistenciju. Može da se koristi, al nisam impresioniran.
Recommended Posts