zoki Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 Ma ok, izvini, ja jako volim te medicinske statistike, plus mi je vaganje rizik-korist-trošak raznorodnih što standardnih što potpuno bizarnih terapija veliki deo posla pa volim da ćaskam na 'vake teme.Ja slabo baratam sa brojevima :-) Al eto, veceras sam saznao da je preventivna mastektomija standardna procedura širom Evrope.. :DBy TapaTalk
aram Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 i izbegao si da odgovoris na pitanje sta biva kad donoru rikne drugi bubreg :D
dig_chohano Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 (edited) Ja slabo baratam sa brojevima :-) Al eto, veceras sam saznao da je preventivna mastektomija standardna procedura širom Evrope.. :DBy TapaTalk Za one sa BRCA 1 i 2 je raspoloživa i pokrivena uz knjižicu. Druga je priča što je sam test solidno skup a na knjižicu ga možeš uraditi samo uz nezgodnu porodičnu anamnezu il ako si Aškenazi. Edited May 17, 2013 by dig_chohano
Pixie Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 Za one sa BRCA 1 i 2 je raspoloživa i pokrivena uz knjižicu™. Druga je priča što je sam test solidno skup a na knjižicu ga možeš uraditi samo uz nezgodnu porodičnu anamnezu il ako si Aškenazi.Zato sto je bez nezgodne porodicne anamneze verovatnoca dovoljno mala da posedujes mutaciju da se masovno testiranje za drustvo ne isplati. Nije ovo jedini primer za to, ne znam koliko bi trenutno bio realistican tj. finansijski odrziv drugaciji pristup.
dig_chohano Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 Slažem se potpuno, test je još uvek preskup za neki sveopći skrining.
Indy Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 Sisters Elisha Neave, Chrissy Keepence and Veronica Neave tested positive for BRCA2 in 2007, giving them an 80 percent risk of developing breast or ovarian cancer.But while Chrissy and Veronica decided to have hysterectomies and double mastectomies to reduce their risk, 30-year-old Elisha decided to wait so she could have more children, the Gold Coast Bulletin reports.Mother-of-one Elisha, now 34, was diagnosed with terminal ovarian cancer in March last year.
kapetanm Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 Sad, svako je svog tela gospodar, ako je ona mislila da se tako spasava, onda je, valjda, uradila korisnu stvar. Ali šta ako, zbog genetskih predispozicija, dobije tumor na nekom drugom organu, ispada da je ovo uzalud?
kapetanm Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 jbt stvar se razvija daljePosle hrabre odluke da odstrani obe dojke jer je saznala da ima 87 posto šanse da oboli od raka dojki, Anđelina Džoli (37) planira da ukloni i jajnike pre nego što napuni 40 godina. Kad završi sa ovim postupkom, glumica više neće moći da ima biološku decu. Uvek joj ostaje mogućnost usvajanja... Planira da ukloni i jajnike u naredne 3 godine, jer postoji rizik od 50% da bi mogla da oboli od raka jajnika: Više neće moći da ima biološku decu Za ovu operaciju odlučila se jer postoji još i rizik od 50% da bi mogla da oboli od raka jajnika.
Indy Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 jbt stvar se razvija dalje"jbt" nisi pogledao vest koju sam linkovao iznad tvog proslog posta?
Dagmar Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 jbt stvar se razvija daljePosle hrabre odluke da odstrani obe dojke jer je saznala da ima 87 posto šanse da oboli od raka dojki, Anđelina Džoli (37) planira da ukloni i jajnike pre nego što napuni 40 godina. Kad završi sa ovim postupkom, glumica više neće moći da ima biološku decu. Uvek joj ostaje mogućnost usvajanja...Planira da ukloni i jajnike u naredne 3 godine, jer postoji rizik od 50% da bi mogla da oboli od raka jajnika: Više neće moći da ima biološku decu Za ovu operaciju odlučila se jer postoji još i rizik od 50% da bi mogla da oboli od raka jajnika.To je ustvari izjavila jos u prvom intervjuu.
Indy Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 The vast majority of women don't have BRCA1. They are at average risk for breast cancer. They are not Angelina Jolie. They should not have a preventive mastectomy.
morgana Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 da vam neko kaze 'gledao sam bliskog srodnika kako se muci u terminalnoj fazi raka i odlucio da se, ako me zadesi ista sudbina, samoubijem' da li biste bili skloni da lakse prihvatite to neko preventivno uklanjanje organa pod rizikom? vi koji ste protiv andjelininog postupka na ovom topiku.
Recommended Posts