September 20, 2025Sep 20 Popular Post Seme svete smokve (The Seed of Sacred Fig) - iranski film koji je bio ovogodišnji kandidat za Oskara, ali njemački, jer iranske vlasti nisu bile nimalo naklonjene prema ovom filmu, kao ni prema ekipi koja ga je radila. Jedan od najboljih (ako ne i najbolji) film 2024. godine.Radnja je vezana za velike proteste u Iranu od prije par godina, kada je ubijena djevojka koja je odbila nositi hidžab, kao i represiju koja je potom uslijedila, a pratimo refleksiju tih dešavanja kroz jednu porodicu. Otprilike na pola filma pobuna i represija se sa makro plana prebacuju na mikro plan, a film od političke drame polako klizi ka triler završnici.Ima mnogo detalja koji će nekima zvučati poznato - protesti studenata i srednjoškolaca, policijska brutalnost, medijska propaganda (uključujući priču o stranom faktoru), službenici sistema ''koji samo rade svoj posao'', oni koji bi da budu neutralni i gledaju samo svoj posao...Na kraju sam stekao utisak da je glavna razlika između nas i njih u tome što je prosto nezamislivo da ovde bude snimljen neki ovakav, ili bar sličan film.IMDbThe Seed of the Sacred Fig (2024) ⭐ 7.6 | Crime, Drama, T...2h 47m | 15
September 20, 2025Sep 20 IMDbDie verlorene Zeit (2011) ⭐ 7.2 | Drama, Romance, Thriller1h 45mNemacki film, nemacko poljska produkcija.Izuzetan film. Doduse kao sto je jedan na imdb primetio nekako su likovi muza i kcerke samo skicirani, pa tu glumci nisu ni mogli da dodju do izrazaha.Nemacke glumice koje igraju mladu i zrelu Hannah, Alice Dwyer i Dagmar Manzel, izuzetne..Trivia: Ulogu muza Amerikanca igra glumac David Rache aka Sledge Hammer. Neobican dozivljaj gledati ga u jednoj ozbiljnoj ulozi. Edited September 20, 2025Sep 20 by Moonwalker
September 20, 2025Sep 20 6 hours ago, colonelo said:Seme svete smokve (The Seed of Sacred Fig) - iranski film koji je bio ovogodišnji kandidat za Oskara, ali njemački, jer iranske vlasti nisu bile nimalo naklonjene prema ovom filmu, kao ni prema ekipi koja ga je radila. Jedan od najboljih (ako ne i najbolji) film 2024. godine.Radnja je vezana za velike proteste u Iranu od prije par godina, kada je ubijena djevojka koja je odbila nositi hidžab, kao i represiju koja je potom uslijedila, a pratimo refleksiju tih dešavanja kroz jednu porodicu. Otprilike na pola filma pobuna i represija se sa makro plana prebacuju na mikro plan, a film od političke drame polako klizi ka triler završnici.Ima mnogo detalja koji će nekima zvučati poznato - protesti studenata i srednjoškolaca, policijska brutalnost, medijska propaganda (uključujući priču o stranom faktoru), službenici sistema ''koji samo rade svoj posao'', oni koji bi da budu neutralni i gledaju samo svoj posao...Na kraju sam stekao utisak da je glavna razlika između nas i njih u tome što je prosto nezamislivo da ovde bude snimljen neki ovakav, ili bar sličan film.IMDbThe Seed of the Sacred Fig (2024) ⭐ 7.6 | Crime, Drama, T...2h 47m | 15Apsolutno genijalan film. Kad sam ga odgledala, prošle godine je bio na RTS-u, bila sam pod utiskom danima. Što se tiče boldovanog, pa kako? Ko da snimi? Ko da napiše scenario? Ko da glumi? Ne znam gde je snimljen ovaj film, ali produkcija mu je sjajna, glumice koje glume ćerke su pokidale, ko da su se rodile da to odglume. Mi ne možemo da se odmaknemo od glorifikacije krimosa, dilera i kurvi.
September 21, 2025Sep 21 Jel gledao neko "Dugi hod" (The long walk), po romanu Stivena Kinga?(Ide trenutno u bioskopima, pa dok čekam Lea da izađe)
September 23, 2025Sep 23 WarfareDobar ratni, ko voli. Sve se dešava u i oko jedne kuće, ali veoma verno je prikazana ratna zbilja i tenzija na terenu, kao i kamaraderija™međ saborcima.
September 23, 2025Sep 23 Thursday Murder Club Celo vreme mi film ima nešto drugačiji, bolji, vajb nego što bi trebalo da ima prosečan Netfliksov blokbaster - tek sam na kraju ukapirao što - režirao ga Kris Kolumbus F1I opet svo vreme filma čekam da se odnekle pojavi Tom Kruz - razmišljam da mi je COVID pomešao neke žičice u glavi, da sam konačno zaistinu pošašaveo pa ne znam dal gledam TopGun ili šta, al kad je na odjavnoj špici izašlo ime režisera sam sam sebi čestitao.
September 23, 2025Sep 23 On 21. 9. 2025. at 8:49, Tihajeza said:Jel gledao neko "Dugi hod" (The long walk), po romanu Stivena Kinga?(Ide trenutno u bioskopima, pa dok čekam Lea da izađe)Gledao sam ja. Kinga treba ekranizovati retko i dobro. A ovde to nije slučaj. Doduše ni sama ideja nije baš preterano filmična.
September 23, 2025Sep 23 On 21. 9. 2025. at 8:49, Tihajeza said:Jel gledao neko "Dugi hod" (The long walk), po romanu Stivena Kinga?(Ide trenutno u bioskopima, pa dok čekam Lea da izađe)Ja sam onomad kupio knjigu i uzeo da je čitam sa velikim entuzijazmom pošto su ideja i koncept baš po mom ukusu. Na kraju mi nije naroĉito legla pošto mi je delovalo da je radnja postala monotona, falilo mi je neke dodatne razrade i/ili obrta. Ali ću sa zadovoljstvom navaliti na film čim se ukaže prilika, jerbo prva rečenica.
September 23, 2025Sep 23 Čudno da nemamo filmaki topić za Kinga, mislim da ima jedno 40 filmova u njegovom opusu, pet su nenadjebiva vanvremenska remek dela, a ostatak je teško đubre
September 24, 2025Sep 24 4 hours ago, goofs said:pet su nenadjebiva vanvremenska remek dela,Which ones?
September 24, 2025Sep 24 5 minutes ago, Sludge Factory said:Which ones?Let me try to guess.Misery, Green Mile, Shawshank Redemption, Shining, i recimo Carrie mada ja nisam horor fan.
September 24, 2025Sep 24 2 hours ago, Mil@n said:Let me try to guess.Misery, Green Mile, Shawshank Redemption, Shining, i recimo Carrie mada ja nisam horor fan.Stand by me umesto Carrie ali uglavnom to je to.I honorable mention Running man
September 24, 2025Sep 24 2 hours ago, Mil@n said:Let me try to guess.Misery, Green Mile, Shawshank Redemption, Shining, i recimo Carrie mada ja nisam horor fan.