February 20Feb 20 27 minutes ago, Lo Zingaro said:fakat, išla je u školu koju su držale časne sestre.
February 20Feb 20 1 minute ago, aram said:fakat, išla je u školu koju su držale časne sestre.Pretpostavio sam, kao i moja zena. Srecom ona nije ponela traume iz tog perioda.
February 20Feb 20 mojoj mami su vezali desnu ruku (a bilo je i nasilnijih vaspitnih metoda), mene su samo naterali da pišem desnom (iako sam pisala i ćirilicu i latinicu kad sam pošla u školu levom rukom) i naravno da mi je to sjebalo motoriku a i koordinaciju u prostoru a i rukopis. sve je prilagođeno dešnjacima, to što smo se, mi levoruki, naučili da koristimo, ne znači i da nam prija, od džezbe do miša.inače, najluđe scene sam doživljavala kad me neko relativno nepoznat vidi sa nožem u levoj ruci i očekuje ili da amputiram svoju ruku ili da njega/nju izbodem nožem, 'ne, pazi, jel si luda...'.
February 20Feb 20 22 minutes ago, JozoMujica said:Iako sam kao klinac slušao o tome (ne i svedočio), nikad mi nije bilo jasno zašto bi pobogu nekoga kome je lakše da radi nešto jednom rukom terao da radi drugom.Pa valjda se smatralo da tako treba, a to da svi treba isto, to je valjda okosnica skole, vojske, firme itd.Mislim sira prica od toga, ali kapiram da u osnovi se nekako mislilo da je to dobro maltene za nekoga, a nije. Nije bukvalno zdravstveno pozitivna stvar.
February 20Feb 20 32 minutes ago, Filozof manijak said:Šta znam, mislim da je prednost imati obe funkcionalne ruke, a ne samo jednu......znate na koju mislim.
February 20Feb 20 28 minutes ago, radisa said:Pokušavao sam da naučim da pišem levom, kao klinac u nekom periodu, baš zbog toga... NIje baš najbolje ispalo, ali nije ni strašno loše bilo... Ružan je rukopis, ali čitljiv...U stvari, levu sma počeo ozbiljno u životu da koristim tek kad sam počeo svaki dan da idem na basket, daje poprilične prednosti kad možeš sa obe ruke da dodaš ili položiš loptu na ulazu :)...Posle je došlo, prirodno, rad na računaru, gde moraš obe ruke da koristiš, i sad manje-više nije da mi je desna preterano dominantna... U većini sllučajeva ću pokušati desnom prvo, ali ako je zgodno, i leva radi posao...Čuveni ex SFRJ rukometaš i reprezentativac Radivoj Krivokapić (inače stric čuvene braće Krivokapić koji su svojevremeno igrali za Jugović) bio je čuven po razornom šutu, igrao je na poziciji levog beka (znači prirodni dešnjak). Nakon prelaska u Španiju, na jednoj utakmici doživeo je tešku povredu ramena desne ruke, tj.dislocirano mu je rame iz zgloba, i doktori su mu saopštili da je završio sa profesionalnim bavljenjem sportom. Međutim, on to nije prihvatio, i tokom oporavka, počeo je intenzivno da koristi i trenira levom rukom. Svako ko je ikad probao da igra rukomet zna kolika je razlika u korišćenju jače i slabije ruke.Elem, Bio je toliko tvrdoglav da je nakon 7-8 mesevi potpuno savladao igru levom rukom i prešao na desnog beka, gde je nastavio uspešno da igra, i produžio je sebi karijeru još nekoliko godina.U tom sportu to je vrlo vrlo neuobičajena situacija.Mislim da se intenzivnim, ali hotimičnim*, naporom, treningom i korišćenjem obe ruke može postići da osoba postane ambidekstralna. I da to što je neko prirodno levoruk ili desnoruk ne mora ništa značiti, u smislu da se sve može naučiti/navežbati/formirati nove sinapse u mozgu.esid: * svojevoljno, tj.bez prisile od strane drugog lica Edited February 20Feb 20 by Filozof manijak
February 20Feb 20 Just now, Filozof manijak said:Mislim da se intenzivnim, ali hotimičnim, naporom, treningom i korišćenjem obe ruke može postići da osoba postane ambidekstralna. I da to što je neko prirodno levoruk ili desnoruk ne mora ništa značiti, u smislu da se sve može naučiti/navežbati/formirati nove sinapse u mozgu.Bukvalno je mozak asimetrican, i da, moze da se kompenzuje (desnjak prebacuje u levaka), ali:>neki ljudi su prirodno levaci i imaju mirorovanu simetriju u mozgu>neki imaju visi ili nizi stepen ambidekstrije, mozda je tvoj primer jedan od njih>mozak moze da kompenzuje, npr kod beba koje su ostale bez centara za govor povredom npr left MCa teritorija sa primarnim centrima govora, mogu kasnije da progovore kad se ukljuci centar iz desne hemisfere. Medjutim dosta tih kompenzacija placa se na drugoj strani. U principu mozak i sinapse treba razvijati ali na prirodan nacin, razvijajuci vec postojece centre, a ne podvrgavati nekoga vezivanju ruku itd - to se sad zna da je bukvalno stetno, ne samo zbog traume ako te neko vezivao i tukao da bi propisao desnom.
February 20Feb 20 Ja dosta pišem po papiru. U poslednjih nekoliko godina iskljucivo naliv perima. Imam nekoliko skupljih, nešto sam dobio na poklon nešto sam i sam kupio i još toliko kupljenih na Temu/ AliExpress. U neke stavljam patrone, neke punim mastilom. Popravio mi se rukopis pa i beleške lakše čitam. Plus uživam u osecaju i zvuku. Jedino što nema da se kupi hartija neka za pisanje pa moraju češće da se pera čiste i ispiraju zbog vlakana.
February 20Feb 20 Za sport je mnogo bitnije koje ti je dominantno oko i koliko ti je jako ovo sporedno oko.Lako je testirati, napraviš dlanovima i palčevima mali trougao, ispružiš ruke i nanišaniš kroz rupicu u neki predmet dok gledaš sa oba oka, pa onda zažmuriš na jedno pa na drugo oko. Većina će predmet videti dok gledaju desnim okom, a kad gledaju levim okom onda ga više neće videti.Za sport je baš odlično ako ti je i sporedno oko što jače i da ga što više koristiš. Postoje i načini da se to vežba i to ti onda dosta podiže performanse u sportu.npr Justin Jefferson je trenutno možda i najbolji nfl igrač poslednjih nekoliko godina, za njega je utvrđeno da ima supermoć jer menja dominantno oko bukvalno po potrebi.
February 20Feb 20 4 hours ago, kralj said:Ionako levaci imaju uglavnom skandalozan rukopis.Ne znam za levake, ali ako misliš na levoruke, mogu slobodno da budem neskromna i kažem da lepši rukopis nisi video.Umem da pišem i s desna na levo, kao u ogledalu, pa kad okreneš papir i pogledaš ka svetlu, vidiš normalan tekst.I ja sam imala matoru učiteljicu koja je nakon 7 dana škole zvala moje roditelje na razgovor i konspirativno predložila "To je sada zabranjeno da se radi, ali ako vi želite, ja ću to neprimetno da ispravim, neće niko znati" (levorukost)A ćerkoslava, isto levorukica, sada počinje da škraba slova i 90% piše naopako, kao u ogledalu.
February 20Feb 20 Neverovatno kakva je zatucanost vladala. Još ja naivno pišem "terali", a ono "vezivali"....
February 20Feb 20 4 minutes ago, Tihajeza said:Ne znam za levake, ali ako misliš na levoruke, mogu slobodno da budem neskromna i kažem da lepši rukopis nisi video.Umem da pišem i s desna na levo, kao u ogledalu, pa kad okreneš papir i pogledaš ka svetlu, vidiš normalan tekst.I ja sam imala matoru učiteljicu koja je nakon 7 dana škole zvala moje roditelje na razgovor i konspirativno predložila "To je sada zabranjeno da se radi, ali ako vi želite, ja ću to neprimetno da ispravim, neće niko znati" (levorukost)A ćerkoslava, isto levorukica, sada počinje da škraba slova i 90% piše naopako, kao u ogledalu.da ti nisi moja snajka, kojim slučajem Ona isto ima lep rukopis sa obe ruke i ume naopačke, a jednom se da nas zaprepasti potpisala sa obe ruke istovremeno al stavila različita prezimena. Ja htela da je stavim na YuTube da zgrnemo pare. Mutant
February 20Feb 20 1 hour ago, svashtabezneshto said: da koristimo, ne znači i da nam prija, od džezbe do miša.Dobro, bar miš ne mora da bude problem, uzmeš simetričnog.
February 20Feb 20 3 minutes ago, JozoMujica said:Dobro, bar miš ne mora da bude problem, uzmeš simetričnog.I to i jeste najjednostavnija vežba za one koji hoće da eksperimentišu. Simetričan miš, malo rukuješ njim levom/desnom rukom i brzo se vide rezultati. I neke slične i jednostavne stvari, sve prekidače za svetlo pališ/gasiš drugom rukom, itd.
February 20Feb 20 9 minutes ago, JozoMujica said:Dobro, bar miš ne mora da bude problem, uzmeš simetričnog.Apple-ovi su takvi vec dugo. Imam jednog kolegu koji je levoruk, i zamenio je glavni i ‘desni’ click …