Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad našeg društva, pbp)

Featured Replies

31 minutes ago, kralj said:

nisam baš spreman da poverujem u te priče

dobrotm

ne daj da te omete činjenica da postoje naučna istraživanja o toj praksi koja je u većem delu Evrope trajala do kraja 60-ih, negde i do kraja 70-ih. a koja je između ostalog izazivala kod dece mucanje, anksioznost, poremećaje motorike i sl. i da, to se radilo i u Jugoslaviji. kod mog starijeg brata u razredu učitelj nije vezivao ruke, šetao se sa drvenim lenjirom po učionici i lupao packe po nadlanici leve ruke.

• Replies 44.6k
  • Views 4.6m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

21 minutes ago, Svemir Zeka said:

jel tvoja žena levom rukom radi ovako? 🤌

s obe D

5 minutes ago, spettacollo said:

Yep, kao potomak prosvetnog radnika morao sam da pišem desnom rukom. Rečeno mi je da "još nije video levorukog da lepo piše". Što je sasvim moguće, ali ja ni desnom nikad nisam lepo pisao. Zato sam jako šutirao levom nogom.

moja snaja iz istog razloga koristi i levu i desnu ruku, i sa obe piše perfektno. Mene to zadivljuje.

sin piše desnom, a šutira levom, što je njegovog oca bacalo u trans od sreće, naravno uzalud jer dete fudbal nije zanimao ni malo.

zato meni levu ruku da odseku, verovatno ne bih ni primetilasad

1 hour ago, aram said:

dobrotm

ne daj da te omete činjenica da postoje naučna istraživanja o toj praksi koja je u većem delu Evrope trajala do kraja 60-ih, negde i do kraja 70-ih. a koja je između ostalog izazivala kod dece mucanje, anksioznost, poremećaje motorike i sl. i da, to se radilo i u Jugoslaviji. kod mog starijeg brata u razredu učitelj nije vezivao ruke, šetao se sa drvenim lenjirom po učionici i lupao packe po nadlanici leve ruke.

"Koja ti je lepa ruka?"

Kum kaže da je to dobijao kao opomenu uz obaveznu packu.

Danas sve radi levom rukom sem što piše desnom.

48 minutes ago, aram said:

dobrotm

Ma ne dovodim u pitanje da su nekad terali decu na razne načine, ali to sa vezivanjem je bila priča i za moje vreme (otud pominjem farmerke).

Drugo, psihičke posledice nemaju veze sa rukom u koju se uzima olovka, već sa mehanizmima prisile. Evo ja sam sa 5 godina živeo za trenutak da mi daju džojstik za Komodor prilagođen za desnoruke i nikakav mi motorički problem nije napravilo.

Ljudi nisu svesni koliko su neki elementarni predmeti dizajnirani za desnoruke, od kvake na vratima pa do miševa i tastatura. Jako mi je teško da poverujem da takve stvari utiču na motoriku generalno.

brte, to sa vezivanjem nije bila priča. mojoj ženi su vezivali. ili ruka iza leđa, savijena u laktu, pa kaišem omotana ili su joj vezivali za nogu od klupe.

Pa tako se ranije radilo, da se levoruko dete oduči od korišćenja leve ruke prilikom pisanja. Levu ruku mu zavežu iza leđa za stolicu.

Pričam za školu

10 minutes ago, aram said:

brte, to sa vezivanjem nije bila priča. mojoj ženi su vezivali. ili ruka iza leđa, savijena u laktu, pa kaišem omotana ili su joj vezivali za nogu od klupe.

suora-arrabbiata-12810450.jpg

1 hour ago, aram said:

s obe D

Bije li s` obe? D

19 minutes ago, aram said:

Koliko ljudi nisu normalni sa tim uterivanjem pod liniju.

Luksijeva doktorka je prirodno levoruka ali je rekla da su je terali da pise desnom u skoli i morala je. Napravila je prilicno onako facu kad je rekla da su je terali ali ne znam detalje, dal su je samo sibali po ruci ili kako.

To prebacivanje prirodnih levaka u desnjake je lose generalno za mozak. Moze da izazove i neke tikove i neke neuroloske probleme cak i kasnije u zivotu.

4 minutes ago, Mel said:

To prebacivanje prirodnih levaka u desnjake je lose generalno za mozak. Moze da izazove i neke tikove i neke neuroloske probleme cak i kasnije u zivotu.

Iako sam kao klinac slušao o tome (ne i svedočio), nikad mi nije bilo jasno zašto bi pobogu nekoga kome je lakše da radi nešto jednom rukom terao da radi drugom.

Šta znam, mislim da je prednost imati obe funkcionalne ruke, a ne samo jednu...

Meni je profesor na faksu pisao na tabli tako što je započinjao levom pa nastavljao desnom. Vrlo je nepopularan pa ga ne bih imenovao.

3 minutes ago, Filozof manijak said:

Ovde se prica o pisanju. D

1 minute ago, Filozof manijak said:

Pokušavao sam da naučim da pišem levom, kao klinac u nekom periodu, baš zbog toga... NIje baš najbolje ispalo, ali nije ni strašno loše bilo... Ružan je rukopis, ali čitljiv...

U stvari, levu sma počeo ozbiljno u životu da koristim tek kad sam počeo svaki dan da idem na basket, daje poprilične prednosti kad možeš sa obe ruke da dodaš ili položiš loptu na ulazu :)...

Posle je došlo, prirodno, rad na računaru, gde moraš obe ruke da koristiš, i sad manje-više nije da mi je desna preterano dominantna... U većini sllučajeva ću pokušati desnom prvo, ali ako je zgodno, i leva radi posao...