February 19Feb 19 https://www.cnn.com/2025/06/02/Tv/video/amanpour-rebecca-winthropPreobimna je tema za ovih desetak minuta na CNN-u, ali bottom line- AI tech mogulima je profit primarni cilj, a pravilno korišćenje AI autimatizacije u obrazovanju ≠ profit.Ova gospođa Rebecca Winthrop je bila u podcastu kod onog smarača Ezre Kleina, ali vredno je slušanja.
February 19Feb 19 9 hours ago, Mr.Mxyzptlk said:pravo je pitanje dal preci na full digital, ili i dalje pisati rukom na casu. ko jos pise rukom danas.Bukvalno koristim olovku kada potpisujem dokumenta (menice ), ili popunjavam uplatnice. I nizašta više.A pedagozi ističu kako je pisanje i razvoj fine motorike prstiju veoma bitno za školarce.
February 19Feb 19 6 hours ago, svashtabezneshto said:švedska je bila pionir u digitalizaciji obrazovanja, sad se vraćaju tradicionalnom: štampane knjige i pisanje rukomBBC NewsroundSweden brings back traditional learning and gets better r...Physcial books and handwriting are being prioritised in Swedish classrooms to get reading back up to scratchCelu Evropu su porazili Pisa rezultati pre 3 godine (nisu toliko ludi da kazu samo Korona). Ove godine je opet bilo testiranje, rezultati na prolece, videcemo stanje.Pisa ciklusi su trogodisnji Edited February 19Feb 19 by Sandradjer
February 19Feb 19 Rad prstima razvija mozak na nacin koji je kompatibilan sa tim sto se testira Pisa testom. Dumali smo sta je narod radio ranije kad se nije ni islo u skole ili se islo par razreda. Mama i ja smo se setile da sam jos recimo bila ona generacija devojcica koja je znala da plete i veze, mi u staroj kuci jos imamo nekih mojih vezenih uradaka. Da ne pominjem koliko su tek ranije devojcice to radile, ja samo povremeno tipa kad je neki raspust ili kad smo na selu.E sad decaci... i oni su morali da znaju obradu drveta i tako neke stvari. Moje obe dede su imale taj deo sa radioncom gde sami prave grabulje i slicno. Znaci postojali su i ranije poslovi koji treniraju tu finu motoriku.lupanje prsticem po tabletu je ne trenira, i onda se neke putanje u mozgu prosto ne izgrade.
February 19Feb 19 1 hour ago, Filozof manijak said:Bukvalno koristim olovku kada potpisujem dokumenta (menice ), ili popunjavam uplatnice. I nizašta više.A pedagozi ističu kako je pisanje i razvoj fine motorike prstiju veoma bitno za školarce.Mislim da je tu nesto drugo. Knjiga je staticna, ne treperi ti, nemas tonu distrakcija, nemas boje i animacije od kojih dobijas epi napad. Mislim da sve to pomaze da se klincima umiri mozak, pojaca koncentracija i razvije masta.Sad je previse sadrzaja i fizickih a posebno virtualnih. Jos se secam kako sam se kod dede igrao sa 3 flomastera satima. Koji su to mini svemirski brodovi bili!
February 19Feb 19 3 minutes ago, Shan Jan said:Mislim da je tu nesto drugo. Knjiga je staticna, ne treperi ti, nemas tonu distrakcija, nemas boje i animacije od kojih dobijas epi napad. Mislim da sve to pomaze da se klincima umiri mozak, pojaca koncentracija i razvije masta.Sad je previse sadrzaja i fizickih a posebno virtualnih. Jos se secam kako sam se kod dede igrao sa 3 flomastera satima. Koji su to mini svemirski brodovi bili!Tako je. Uopste se ne radi o tome kolko cemo kad napunimo 40 ekchli citati knjige ili pisati na papiru.Ja inace recimo pisem na papiru jako jako puno ali knjige citam slabo i mislim da mi je iako je mozak vec formiran to skrolovanje instagrama porusilo neke konekcije i promenilo nacin rada mozga, a sta onda reci za nekog ko jos treba tek da izgradi te puteve.
February 19Feb 19 2 hours ago, Shan Jan said:....nesto drugo. Knjiga je staticna, ne treperi ti, nemas tonu distrakcija, nemas boje i animacije od kojih dobijas epi napad. Mislim da sve to pomaze da se klincima umiri mozak, pojaca koncentracija i razvije masta.Sad je previse sadrzaja i fizickih a posebno virtualnih. Jos se secam kako sam se kod dede igrao sa 3 flomastera satima. Koji su to mini svemirski brodovi bili!Knjiga miriše. Nova posebno.Svaka ima svoj kontakt, fizički i zvučni. Razlikuju se pod prstima i pred očima. Učestvuje više čula nego u drkanju fona ili PC-a.
February 19Feb 19 5 minutes ago, zmanic said:Učestvuje više čula nego u drkanju fona ili PC-a.As always it depends...
February 19Feb 19 22 minutes ago, bags said:As always it depends...iPhone-om ne možeš da obrišeš dupe, saviješ duhan u cigaru i nastaviš sa čitanjem i uživanjem bez posebnih rituala.
February 19Feb 19 3 minutes ago, zmanic said:iPhone-om ne možeš da obrišeš dupe, saviješ duhan u cigaru i nastaviš sa čitanjem i uživanjem bez posebnih rituala.ee,al' zato time možeš da skineš mraz sa šajbne
February 20Feb 20 Više pedagoga u poslednjih desetak godina mi je konstatovalo kako držim olovku nepravilno. Eto, napunih pet banki, završih neke škole, islikah i neke slike, al nepravilno držanje olovke Sin mi isto tako drži. Počela sam da pitam kad vidim, a gledam mnogo dece, kad vidim istu pojavu, kad su počeli da pišu, po pravilu dosta rano, i tako ostalo. Jebaji ga, pravila pedagogije su must. Nego ontopik - važnohttps://www.instagram.com/reel/DU6EdUXDeXh/
February 20Feb 20 On 19. 2. 2026. at 7:24, Filozof manijak said:A pedagozi ističu kako je pisanje i razvoj fine motorike prstiju veoma bitno za školarce.Moja keva je jedan od tih oldskul pedagoga. Kad je učila moju ćerku da piše, prvo joj je kupila olovke, pa vežbala držanje olovke, onda su krenule sa slikovnim asocijacijama na slovima, pa koristila papire na linije i kvadratiće da postigne ravnost i veličinu, a kad sam ja hteo nešto da demonstriram od svojih znanja u formiranju fonta, samo je podviknula - Ne mešaj se ! - u prevodu: nemaš kvalifikacije, seljanine; te sam odskakutao u tri lepe pizde materine i više nisam prilazio.I stvarno - za manje od mesec dana, dete i pisalo i čitalo, u nekih 4 ipo godine. Neki bi to zvali metodika, ja bih pre rekao da je ozbiljan zanat.