January 25Jan 25 10 minutes ago, adam said:ima repe (bela i crna, obe bele kad se preseku samo crna je crna spolja). Nema zute, bar ne da ja znam.da, mislim da je vreme da hagisu das jos jednu sansu. sad si mozda u godinama kad bi to cenio. Mozda mislis na rotkvu?Kad su mi roditelji bili ovdje, majka kad je vidjela zutu repu (swede), rekla je da se to kod nas ne jede, nego je uglavnom stocna hrana, a turnip ide za corbe i variva. Ja rijetko kupujem i jedno i drugo jer mi se ne svidja tekstura kad se skuha, bude nekako previse vodenasto. Kao da ne postoji al-dente momenat, ili je tvrdo ili je raskuhano. Celeriac mi je bolji.Sto se hagisa tice, pogledacu sutra ako stignem, vjerovatno ce biti na spec offer u Sainsbury's, mada me pomalo strah, lol. Pluca, jerta, zob, what's there to like? Edited January 25Jan 25 by Seabass
January 25Jan 25 1 hour ago, aram said:pa žuta valjda nije turnip nego rutabaga?ja debil.... neeps su sweede ili rutabaga a turnip je bela repa. sad tek videh da sam sve pobrkao. zasto sam pisao turnip a mislio swede, ko ga zna, valjda mi takav dan. sweede mash se pravi uz hagis a to nema kod nas. prasrajte, moja glupost...
January 25Jan 25 1 hour ago, Seabass said:Mozda mislis na rotkvu?Kad su mi roditelji bili ovdje, majka kad je vidjela zutu repu (swede), rekla je da se to kod nas ne jede, nego je uglavnom stocna hrana, a turnip ide za corbe i variva. Ja rijetko kupujem i jedno i drugo jer mi se ne svidja tekstura kad se skuha, bude nekako previse vodenasto. Kao da ne postoji al-dente momenat, ili je tvrdo ili je raskuhano. Celeriac mi je bolji.Sto se hagisa tice, pogledacu sutra ako stignem, vjerovatno ce biti na spec offer u Sainsbury's, mada me pomalo strah, lol. Pluca, jerta, zob, what's there to like?kad smo kod turnipa, on je dosta voden i rotkvast, ja ga rendam zivog u salate. lepo osvezava.
January 25Jan 25 3 minutes ago, adam said:kad smo kod turnipa, on je dosta voden i rotkvast, ja ga rendam zivog u salate. lepo osvezava.E, iduci puta narendaj celeriac i napravi dressing od creme fraiche 1tsp, mayo 1tsp,qhole grain mustard 1tsp olive oil, ww vinegar ili lemon juice, so i biber. Celeriac remoulade. Kida kolko je dobro.
January 25Jan 25 8 minutes ago, Seabass said:E, iduci puta narendaj celeriac i napravi dressing od creme fraiche 1tsp, mayo 1tsp,qhole grain mustard 1tsp olive oil, ww vinegar ili lemon juice, so i biber. Celeriac remoulade. Kida kolko je dobro.hvala. pravim nesto slicno s krem sirom al probacu i ovo. volim celer u svim oblicima.
January 25Jan 25 44 minutes ago, adam said:kad smo kod turnipa, on je dosta voden i rotkvast, ja ga rendam zivog u salate. lepo osvezava.turnip, šargarepa i neka jabuka tipa granny smith, sve ili krupno rendano ili (bolje) na mandolini iseckano na žilijen. odlična salata. preliv neki naravno, ja obično limun, malo sitno iseckanog luka, jabukovo sirće, ulje, mrvicu šećera, peršun i so i biber.
January 28Jan 28 Nadjoh recept za hot water pastry koji umjesto masti koristi maslinovo ulje pa je blaze prema arterijama.
January 28Jan 28 духан чварци кисео купус са љутом алевом и хајнекен силвер Edited January 28Jan 28 by ultra plasticni грешка треба на нау итинг
January 28Jan 28 6 minutes ago, aram said:dajOvaj moj dish je 25cm x 4cm, da imas orijentir. Izvaljao sam potanko tako da mi je ostalo viska sto sam iskoristio u ove krugove, da ne bacam.Za tijesto ti treba:360g brasna160g vode90g maslinovog ulja (moze i neko drugo ulje ali ako nije nesto zdravo onda bolje mast, pa eto)so, biber, a optional je da dodas malo kurkurme, dry thyme i sl)Sve suhe sastojke u jednu zdjelu, a vodu i ulje da prokuha. Saspi kljucalo u brasno i kasikom izmijesaj dok se ne sjedini. Onda mozes i rukom ali nemoj previse da ne razvijas gluten u tijestu. Samo onoliko da dobijes jednu kohezivnu masu bez vidljivog suhog brasna. Formiraj u disk debljine oko 2ck, zamotaj u clingfilm i stavi u frizider na par sati ili preko noci. Moze stojati par dana bez problema.Kad je skroz hladno onda podijelis na dva dijela 65-35 (manji dio za poklopac) i na blago brasnjavu povrsinu razvaljas otprilike 3mm debljine. Polako polozis u dish, da fino legne bez raztezanja.Za fil mozes sta hoces. Obicno se u raised pie stavlja svinjetina ili divljac ali mozes kombinovati sta zelis. Ja sam u ovo stavio 500g svinjetine i jedno 150g brussel sprouts. Naravno, prvo sam povrce prodinstao sa sitno isjeckanim lukom, blukom, dodao malo svjeze zalfije iz baste, dosta bibera i tek kad se hladnulo umijesao u meso, pa tek onda napunio pie.Namazi ivicu vodom ili ulupanim zumancem i prebaci poklopac. Prstima pritisni da se zalijepi, odrezi ivice (najbolje nozem za puter, ne treba ostar noz) i crimp the edges. Moj crimping nije bas najbolji, nikako da poradim malo na tome ali ti mozes pogledati neki tutorial ako si that way inclined. Premazi odozgo zumancem i ostavi neko vrijeme u frizider ili vani da se malo prosusi, pa onda mozes jos jedan sloj zumanka ili direkt u relnu na 180C jedno sat vremena. Ne zaboravi napraviti izduvni ventil u poklopcu da ti pie ne eksplodira u relni.Ovdje ima 8 porcija za lagani rucak uz neku salatu ali stoji bez problema nekoliko dana u frizideru, jede se topla ili hladna.Hot water crust je fool proof, najlakse tijesto za napraviti, a ovo sa maslinovim uljem je eventualno i zdravo ako u fil ne stavis nesto sto mrzi arterije. Ako ima nesto da sam propustio, reci.Btw, jos nisam pravio knedle. Od vikenda sam na nekom health tripu, cak sam poceo da trcim po 5-10km, pa cu nekad kad se opet raskalasim. Edited January 28Jan 28 by Seabass