September 7, 2025Sep 7 1 hour ago, Klara said:Mnogo je slatka posuda iza, u kojoj je luk. <3Keramička?Da! Četiri ih je u kompletu (još i "šerpa" plava, zelena i narandžasta. Mnogo ih volim jer su jako izdržljive, mogu u rernu... U njima pečem polutke dunje punjene orasima i šećerom, pravo iz rerne idu na stol (uz jedan “štrc" 😁šlaga ili kuglu sladoleda).
September 7, 2025Sep 7 1 hour ago, bisa said:Daaa, suknem mulje u tepsiju, onda istresem testo, iznabadam, razvučem po tepsiji, dodam odozgo šta hoću, i to je to.Kako ti se ulje onda popne na gornju povrsinu? pre istresanja ga premesis ili nadoslo istreses?Cim se vratim kuci ima je pravim.
September 7, 2025Sep 7 Sunem ulje, istresem testo, pa ga tek tad lagano premesim. Pazim da ga baš ne "ubijem", više onako razvlačim i preklopim par puta... razvučem da bude ravnomerno raspoređeno po plehu, i to je to. Utom i to ulje makes it's way up to the top... Ma što mu manje cinculiraš, to bude uspešnije!
September 11, 2025Sep 11 Popular Post @bisa Da li to ostanu klobuci na fokaci kad je ispeces?Vidi moju (ukucani ne vole travke, stavila sam samo malo maslina i krupnu so), ukusna je i vazdusasta, ali bih ja da mi bude jos “napumpanija”.
September 11, 2025Sep 11 @Dada , pa divno ti je ispala, mogu da zamislim i miris i ukus!I moji klobuci budu takvi. Ne znam dal mogu da budu napumpaniji... možda možeš da probaš da je ostaviš malo deblju, ali mislim da nije to ono što želiš.
September 11, 2025Sep 11 3 hours ago, Dada said:ali bih ja da mi bude jos “napumpanija”.Koji omjer brasna vode ti je recept?Zavisi dosta i od procenta proteina u brasnu ali ako ti je brasno 12-13% proteina, slobodno napravi vlaznije tijesto, 80-85% vode. I ostavi duze da odstoji nakon sto je formiras i poredas ove dzidza-midze i trebala bi biti 'napumpanija'. Ja pravim no-knead dough, samo ga prevrnem i razvucem u zdjeli u razmacima od pola sata i ostavim da prenoci u frizideru da polako fermentira do sutra. Hladna i spora fermentacija razvija ukus, a i manje se lijepi za ruke.
September 12, 2025Sep 12 Što bih ja volela ovako kao vi. Hladna fermentacija, proteini, stretch and fold, trt-mrt. Moja ispadne nabijena, ali pojede se 😃Bravo za sve @bisa @Dada @Seabass
September 12, 2025Sep 12 11 hours ago, Pixisis said:Što bih ja volela ovako kao vi. Hladna fermentacija, proteini, stretch and fold, trt-mrt. Moja ispadne nabijena, ali pojede se 😃Mozes i ti, samo treba skontati neke osnovne stvari oko fermentacije i prihvatiti da je vrijeme jedan od osnovnih sastojaka.Evo jedan lagan recept:1/2kg brasna (visoko proteinsko ako ima 12-13%, pise % na pakovanju)350-400g vode5g suhog kvasca10g soliNisam odredio tacnu kolicinu vode jer zavisi od brasna. Mozda 350g bude dovoljno, mozda ne ali tu je negdje. U vecu zdjelu izvagas vodu, kvasac i so, promijesaj i na to dodas brasno. Umutis drskom drvene kasike dok se svo brasno ne umijesi. To je par minuta i dobices neuglednu masu koja se zove "shaggy dough". Pokrij krpom i ostavi jedno pola sata da upija. Nakon pola sata lagano premijesi izvlaceci sa krajeva prema sredini dok se ne utegne u loptu (stretch & fold). Vidjeces da su se skoro sve grudvice ispeglale i da je tijesto dosta rastegljivo Opet pokrij i ostavi jos pola sata da se odmara. Nakon drugih pola sata odradi jos jedan stretch & fold, pokrij i stavi sve u frizider. Treba da nadodje duplo i na hladnom to moze da bude 6-12 sati, mozda i duze. Tijesto u frizideru moze da stoji nekoliko dana ali kod mene je 24h max.Kad je tijesto spremno, pripremi tepsiju za fokacu: ja prvo namazem puterom pa naspem mulje i direktno iz zdjele prebacim tijesto u tepsiju, da se sto manje zraka izbaci. Onda polako prstima namjestim da pokrije cijelu tepsiju. Ne treba siliti, ako se opire otavi ga nekoliko minuta, opustice se. Kad to odradis, opet pokrij krpom i stavi negdje na toplije u kuhinji, pokrij necim i neka nadolazi sat-dva, mozda 3, jer opet treba da se udupla. Onda prelij maslinovo ulje pomijesano sa malo vode, poredaj ruzmarin, masline ili sta vec hoces i peci na 180C jedno 20 min. Ustelices perfektno iz nekoliko pokusaja, ovo su odokativne stvari, treba razviti osjecaj.
September 12, 2025Sep 12 Hvala @Seabass ne mogu da se zakunem da je ta moja receptura ista, ali postupak jeste. Bavila sam de njome 24h doslovno, kao beba na svaka 2-3 sata joj nešto treba. I ne vredi Potcenjuješ ti moj antitalenat za te stvari 😃A hleb ti je božanstven 😍
September 12, 2025Sep 12 1 minute ago, Pixisis said:Hvala @Seabass ne mogu da se zakunem da je ta moja receptura ista, ali postupak jeste. Bavila sam de njome 24h doslovno, kao beba na svaka 2-3 sata joj nešto treba. I ne vredi Potcenjuješ ti moj antitalenat za te stvari 😃A hleb ti je božanstven 😍Probaj neko drugo brasno onda.Moj recept je nesto kompleksniji od ovog sto sam ti napisao, ja stavljam i sourdough starter i nesto ovsenih pahuljica. Trebalo mi je neko vrijeme da se ustelim kako treba ali vec godinama imam samo rezultate kao na slici iznad.Thanks
September 12, 2025Sep 12 14 hours ago, Pixisis said:Što bih ja volela ovako kao vi. Hladna fermentacija, proteini, stretch and fold, trt-mrt. Moja ispadne nabijena, ali pojede se 😃Bravo za sve @bisa @Dada @SeabassHvala 🙂, ja sam probala nekoliko recepata, u sustini to je tih nekoliko sastojaka i, kao sto je Seabass rekao, glavna stvar je odnos brasna i vode. Nije mi cak ni mnogo komplikovano - zamesim za cas, pa posle dok radim presavijam ga na po pola sata (stavim alarm na telefonu).Posle tih nekoliko presavijanja, prebacim u nauljen pleh, ostavim da stoji min 2 sata, prelijem muljem, izbockam rukama i dodam masline i so.Samo jednom sam ostavila preko noci i zakljucila da, po meni, nije neophodno.Jedino sto zahteva da budes tu, a svakako radim od kuce i onda ustanem, ispresavijam, nastavim da radim…