Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pravosuđe u Srbalja

Featured Replies

8 minutes ago, Ayatollah said:

(npr. mislim da Bosna još ima registraciju po privrednim sudovima)

Ima, ali Bosna ima i dosta drugačiji majndset u odnosu na naše sudove. Nedavno sam učestvovao u prvom prekograničnom pripajanju tamo, tako što je jedno društvo iz Luksemburga pripojeno društvu u Bosni. Predsednik suda u kojem je statusna promena registrovana je rekao da još ne postoji podzakonski akt koji uređuje registraciju prekograničnih promena, ali da sud ima zakonsku obavezu da sprovede i da će to uraditi primenom zakonskih odredaba o prekograničnim statusnim promenama i shodnom primenom pravila koja se odnose na domaće statusne promene.

Rečeno - učinjeno, a kod nas je datum početka primene odredaba o prekograničnim statusnim promenama opet pomeren za 2027. godinu.

• Replies 1.9k
  • Views 208.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Koji su stajali u biblioteci, i na jednom od njih bilo obaveštenje da se ne pali, jer je pokvaren. Ako bi ga ko god slučajno upalio, on je odmah počinjao da zuji jako, i posle 5-10 minuta počinjao da

• oborih prvu presudu koju je sudija donela u svojoj karijeri. beskrajno dobar osećaj pošto je bila užasno pristrasna.

• Za nedelju dana će biti 15 godina kako je ona Republički javni tužilac, i taj period je obeležen procvatom svih oblika kriminala i korupcije u zemlji, brutalnim nasiljem države nad pojedincima, bizarn

Posted Images

24 minutes ago, Ayatollah said:

Da ukinemo notare, pa da onda nezainteresovani sudski službenici opet overavaju mrljave ugovore bez pola elemenata koji se nikada neće sprovesti i postati izvor raznih problema i nezakonitosti?

Notari, izvršitelji, APR i online Katastar su najbolje stvari koje su se desile srpskom pravnom sistemu u poslednjih 20 godina. Drugačije može da priča samo onaj ko se ne seća kakve su to muke bile nekada sa sudskom overom, sudskim izvršiteljima, registracijama u Privrednom sudu i po ministarstvima, kao i u papirnatom drndanju sa Katastrom i overom dokumenata. Da ne govorim da sve ovo napred navedeno uglavnom imaju sve evropske države, uz neke izuzetke (npr. mislim da Bosna još ima registraciju po privrednim sudovima), mi smo valjda poslednji koji su uveli notare u Evropi ili među poslednjima.

Ogroman problem s notarima je monopol, kog država postavi, taj je notar i drugi ne može da bude na tom području.

Za overu verodostojnosti kopije bilo čega minimum - 648 dinara, za šta konkretno? Zašto samo notari mogu da overavaju fotokopije, koje posebno znanje je baš neophodno da niko drugi to ne može da radi?

Kao skoro i sve drugo, uzmemo nešto što već postoji i dobro je, ali ga malo izmenimo na (mnogo) gore.

2 minutes ago, stray cat said:

Ogroman problem s notarima je monopol, kog država postavi, taj je notar i drugi ne može da bude na tom području.

Za overu verodostojnosti kopije bilo čega minimum - 648 dinara, za šta konkretno? Zašto samo notari mogu da overavaju fotokopije, koje posebno znanje je baš neophodno da niko drugi to ne može da radi?

Kao skoro i sve drugo, uzmemo nešto što već postoji i dobro je, ali ga malo izmenimo na (mnogo) gore.

Taj numerus clausus za notare je valjda svuda u Evropi, osim valjda u Poljskoj i Holandiji gde može da se upiše svako ko ispunjava uslove. Davno sam čitao tekst o tome, i prilično me je to iznenadilo, ali nije to naša izmišljotina.

Ono što bi se moglo menjati je da se omogući advokatima da imaju javno ovlašćenje da rade neke jednostavnije stvari, npr. da overavaju kopije dokumenata ili da vade zvanične izvode iz katastra, i takvih rešenja ima u uporednom pravu. To bi drastično smanjilo pritisak na notare i opšte troškove pravnog postupanja, ali naša država generalno smatra advokate prevarantima nedostojnim javnog ovlašćenja, plus je i fiskalno blagotvorno da se svaka glupost naplaćuje, jer 30% od notarske naplate ide pravo u budžet. Naravno da bi naša jalova komora mogla i trebala da se bavi lobiranjem da se ovo omogući, ali kako njih tamo zanima samo lapanje i njihova nova zgrada u Kneza Miloša, od toga mrka kapa.

Btw, ovo je debeli offtopic, pa bi mogli postovi na ovu temu da se prebace na pravnički podtopik.

32 minutes ago, napadaj said:

Ima, ali Bosna ima i dosta drugačiji majndset u odnosu na naše sudove. Nedavno sam učestvovao u prvom prekograničnom pripajanju tamo, tako što je jedno društvo iz Luksemburga pripojeno društvu u Bosni. Predsednik suda u kojem je statusna promena registrovana je rekao da još ne postoji podzakonski akt koji uređuje registraciju prekograničnih promena, ali da sud ima zakonsku obavezu da sprovede i da će to uraditi primenom zakonskih odredaba o prekograničnim statusnim promenama i shodnom primenom pravila koja se odnose na domaće statusne promene.

Rečeno - učinjeno, a kod nas je datum početka primene odredaba o prekograničnim statusnim promenama opet pomeren za 2027. godinu.

Ja sam radio dosta sa kolegama iz Bosne, i deluje mi da oni obično imaju neki, pa recimo, domaćinski odnos prema svom poslu koji u Srbiji često nedostaje. Drugim rečima, da su konstruktivni u traženju rešenja, i da žele da to budu kvalitetna rešenja. Sa druge strane, umeju da budu prilično opširni i nepraktični, da sate vremena izgube u analizi nekog sitnog detalja relativno nebitnog za širu sliku. Deluje mi i da im je regulativa takva, jako detaljna i često preopširna, na stranu horor sa četiri jurisdikcije i 200 ministarstava u zemlji od 3 miliona stanovnika.

Sa druge strane, Crna Gora je sušta suprotnost ovome. Njihove regulative često budu veoma šture, pa onda mora da se puno tumači, kao da ih je mrzelo da pišu zakon (čuj, kao wicked), ali su im advokati i sudije dosta praktičniji nego u Bosni.

Isto offtopic.

1 hour ago, Ayatollah said:

Da ukinemo notare, pa da onda nezainteresovani sudski službenici opet overavaju mrljave ugovore bez pola elemenata koji se nikada neće sprovesti i postati izvor raznih problema i nezakonitosti?

Notari, izvršitelji, APR i online Katastar su najbolje stvari koje su se desile srpskom pravnom sistemu u poslednjih 20 godina. Drugačije može da priča samo onaj ko se ne seća kakve su to muke bile nekada sa sudskom overom, sudskim izvršiteljima, registracijama u Privrednom sudu i po ministarstvima, kao i u papirnatom drndanju sa Katastrom i overom dokumenata. Da ne govorim da sve ovo napred navedeno uglavnom imaju sve evropske države, uz neke izuzetke (npr. mislim da Bosna još ima registraciju po privrednim sudovima), mi smo valjda poslednji koji su uveli notare u Evropi ili među poslednjima.

Za sve se slažem osim za notare. Doduše, ja nisam radio u vreme dok je overa bila u sudovima, pa nemam neposredna iskustva, ali vidim da notari velikim delom ne rade dobro, pisali smo i na temi advokatura.

Evo pre neki dan sam čuo od kolega da su notari počeli sa praksom da u situacijama kada treće lice vodi postupak u vezi sa nekom stvari koja ulazi u sastav zaostavštine, da prekidaju ostavinski postupak do završetka parnice koju treće lice vodi protiv svih zakonskih naslednika!? I šta onda, stoji ostavina u prekidu 5 godina, dok se vodi parnica. Inače su skloni olakom prekidanju postupaka, jer u postupku prvo štite svoje dupe i sinekuru, pa tek onda interes stranaka. Pisali smo i na temi Advokatura o tome da odbijaju da overe određene izjave iz nekih banalnih razloga.

A to što notari postoje svuda po Evropi, po meni nije dovoljan razlog da se uvedu. Te zemlje imaju dugu istoriju notarstva, kod njih notari postoje po 200 godina, pa je to nasleđe nekog prošlog vremena. Danas kada se teži digitalizaciji svega, mi se vraćamo u 19. vek, gde notar vezuje dokumente kanapom i stavlja plombu na njih. Fali još da uvedu libripens i hvatanje za mošnice.

O cenama da ne govorim, ostavina koja u sudu izađe par hiljada dinara je kod notara 500e.

A za ostalo se potpuno slažem. Izvršitelji su veliki korak unapred u odnosu na ranije rešenje.

Edited by bejzbolka

Ne možete da zamislite kako me prosečan Kinez gleda kad mu objašnjavam evropske birokratske procedure.

Što je za mene odlazak u 3 institucije i potpisivanje na 20 papira, njima je klik na dugme u aplikaciji.

1 minute ago, Sammael said:

Ne možete da zamislite kako me prosečan Kinez gleda kad mu objašnjavam evropske birokratske procedure.

Što je za mene odlazak u 3 institucije i potpisivanje na 20 papira, njima je klik na dugme u aplikaciji.

Ja sam danima obilazila policiju i opstinu da regulisem neku trivijaliju za dete, jednom sam imala i mini nervni slom kad sam se digla u cik zore, vozila do Autokomande i na kraju posle par sati cekanja red koji se nije pomerio ni za jedno mesto.

On a positive note, vraca me u moje 20te kad sam zadnji put imala posla sa srpskom birokratijom za mnogaja ljet nakon toga.

51 minutes ago, bejzbolka said:

Za sve se slažem osim za notare. Doduše, ja nisam radio u vreme dok je overa bila u sudovima, pa nemam neposredna iskustva, ali vidim da notari velikim delom ne rade dobro, pisali smo i na temi advokatura.

Evo pre neki dan sam čuo od kolega da su notari počeli sa praksom da u situacijama kada treće lice vodi postupak u vezi sa nekom stvari koja ulazi u sastav zaostavštine, da prekidaju ostavinski postupak do završetka parnice koju treće lice vodi protiv svih zakonskih naslednika!? I šta onda, stoji ostavina u prekidu 5 godina, dok se vodi parnica. Inače su skloni olakom prekidanju postupaka, jer u postupku prvo štite svoje dupe i sinekuru, pa tek onda interes stranaka. Pisali smo i na temi Advokatura o tome da odbijaju da overe određene izjave iz nekih banalnih razloga.

A to što notari postoje svuda po Evropi, po meni nije dovoljan razlog da se uvedu. Te zemlje imaju dugu istoriju notarstva, kod njih notari postoje po 200 godina, pa je to nasleđe nekog prošlog vremena. Danas kada se teži digitalizaciji svega, mi se vraćamo u 19. vek, gde notar vezuje dokumente kanapom i stavlja plombu na njih. Fali još da uvedu libripens i hvatanje za mošnice.

O cenama da ne govorim, ostavina koja u sudu izađe par hiljada dinara je kod notara 500e.

A za ostalo se potpuno slažem. Izvršitelji su veliki korak unapred u odnosu na ranije rešenje.

Evo, ja sam radio u vreme papirnih overa po sudovima, pa mogu da ti dočaram kako je to izgledalo. Dođeš u sud u 7 ujutro, i budeš 37. u redu na šalteru za overu, pa onda sa strankama čekaš 5 sati da dođeš na red u zagušljivom hodniku bez prozora i stolice da se sedne. Kada dođete svi na red u podne, gurneš tonu papira onom liku što radi na šalterima za overu (a nije čak ni pravnik), i onda se pomoliš Svevišnjem da ne počne da te drka zbog neke sitnice - nekog typo-a, adrese, broja lične karte, izvoda iz zemljišnih knjiga, itd., i u najgorem slučaju te vrati sa šaltera. No, njima nisu promicale samo formalne gluposti, dok su im materijalni dinosaurusi prolazili bez problema, pa su tako overavali kupoprodaje od strane lažnih prodavaca (dovedeš osobu sa istim imenom i prezimenom recimo), ugovore bez određene ili odredive kupoprodajne cene, prodaje nepokretnosti od nevlasnika i slično. Na sve to, moliš se tom istom Svevišnjem da ti prodavac nije neki prevarant koji je dan pre toga overio isti takav ugovor sa nekim drugim u nekom drugom sudu i da taj drugi već nije podneo zahtev za uknjižbu dok ti dreždiš na šalteru. Kakva god bila sadašnja overa kod notara, ona je jedno deset puta i udobnija i pravno sigurnija od te overe koja se radila nekada na šalterima sudova.

Ako misliš da je u ostavinama bilo bolje, varaš se. Barem pola ostavina po sudovima je bilo nekompletno, jer naslednici nisu mogli, nisu hteli ili nisu znali da prijave svu imovinu ostavioca i da prikupe dokaze o postojanju te imovine, niti su hteli da plaćaju advokate za tako nešto. Takođe nisu prijavljivali stare ugovore o poklonima, druge naslednike i slično. Uz to su prolazile razne gluposti u ostavinama - ja sam imao slučaj da se muž ostavilje, koji nije otac ostaviljine maloletne ćerke, odrekne nasledstva u ime te ćerke, a u sopstvenu korist, i da to prođe ostavinskog sudiju bez ikakvog kontaktiranja CSR ili postavljanja kolizijskog staraoca (otac deteta je umro pre majke), i postane pravnosnažno, te onda taj lik pokloni tu imovinu sopstvenoj deci, a ovu malu izbaci iz kuće kad je napunila 18 godina.

A što se notarijata tiče, da je to loša i prevaziđena institucija, već bi je odavno ukinuli, a nisu je ukinuli baš nigde. Notari postoje i u US i u UK, i u EU, i to se nigde ne dovodi u pitanje, ne znam čak ni koja bi mogla biti alternativa notarima za strogo formalne pravne poslove. Ono o čemu bismo mogli da diskutujemo je koliko bi mogao da se taj njihov posao osavremeni, i da recimo zaključujemo formalne ugovore u digitalnoj formi i/ili na daljinu, a ne da ih prošivamo jemstvenikom, kao i da li bi mogao da bude jeftiniji (mada sumnjam, ono što znam je da su notari u Srbiji među jeftinijima u Evropi). No, samo njihovo postojanje uopšte ne treba dovoditi u pitanje, nema sumnje je da su neophodni u pravnom sistemu, kao i izvršitelji.

Nije tema, ali jel ovo ostalo tako i dete bez svoje imovine:

3 minutes ago, Ayatollah said:

Ako misliš da je u ostavinama bilo bolje, varaš se. Barem pola ostavina po sudovima je bilo nekompletno, jer naslednici nisu mogli, nisu hteli ili nisu znali da prijave svu imovinu ostavioca i da prikupe dokaze o postojanju te imovine, niti su hteli da plaćaju advokate za tako nešto. Takođe nisu prijavljivali stare ugovore o poklonima, druge naslednike i slično. Uz to su prolazile razne gluposti u ostavinama - ja sam imao slučaj da se muž ostavilje, koji nije otac ostaviljine maloletne ćerke, odrekne nasledstva u ime te ćerke, a u sopstvenu korist, i da to prođe ostavinskog sudiju bez ikakvog kontaktiranja CSR ili postavljanja kolizijskog staraoca (otac deteta je umro pre majke), i postane pravnosnažno, te onda taj lik pokloni tu imovinu sopstvenoj deci, a ovu malu izbaci iz kuće kad je napunila 18 godina.

10 minutes ago, Mel said:

Nije tema, ali jel ovo ostalo tako i dete bez svoje imovine:

Ne znam kako se to završilo. Ja tada još uvek nisam bio advokat, radio sam u pravnoj službi firme, i jedan dan nam je došla tetka od te klinke koju je očuh izbacio iz kuće i koja je radila kod nas (tetka, ne klinka) da pogledamo papire koje su oni nekako uspeli da izvuku iz suda nakon što je klinku očuh izbacio iz kuće. Ostavina iza majke (koja je takođe bila naš radnik) je bila 3-4 godine ranije, i ispostavilo se da je očuh sam išao na ostavinu i davao izjave pred sudijom - klinka uopšte nije išla, niti je bilo ko pitao bilo šta, niti je u postupku učestvovao bilo ko osim sudije i očuha. Mi tu nismo mogli da im naročito pomognemo, osim da im kažemo šta mislimo i da im preporučimo nekog od lokalnih advokata. Ja lično sam hteo da napišem krivičnu prijavu protiv sudije i očuha, ali mi je direktor to zabranio da radim, jer se bojao da bi takva prijava napravila tenzije između firme i lokalnog suda, i naštetila nam u drugim stvarima koje smo tamo imali (što je verovatno i bilo tačno). A taj sudija je i inače bio odurna pojava, jedan krezubi matorac koji je izgledao kao klošar i stalno smrdeo na duvan i brada mu bila žuta od duvana, grozan lik.

Just now, Ayatollah said:

Ne znam kako se to završilo. Ja tada još uvek nisam bio advokat, radio sam u pravnoj službi firme, i jedan dan nam je došla tetka od te klinke koju je očuh izbacio iz kuće i koja je radila kod nas (tetka, ne klinka) da pogledamo papire koje su oni nekako uspeli da izvuku iz suda nakon što je klinku očuh izbacio iz kuće. Ostavina iza majke (koja je takođe bila naš radnik) je bila 3-4 godine ranije, i ispostavilo se da je očuh sam išao na ostavinu i davao izjave pred sudijom - klinka uopšte nije išla, niti je bilo ko pitao bilo šta, niti je u postupku učestvovao bilo ko osim sudije i očuha. Mi tu nismo mogli da im naročito pomognemo, osim da im kažemo šta mislimo i da im preporučimo nekog od lokalnih advokata. Ja lično sam hteo da napišem krivičnu prijavu protiv sudije i očuha, ali mi je direktor to zabranio da radim, jer se bojao da bi takva prijava napravila tenzije između firme i lokalnog suda, i naštetila nam u drugim stvarima koje smo tamo imali (što je verovatno i bilo tačno). A taj sudija je i inače bio odurna pojava, jedan krezubi matorac koji je izgledao kao klošar i stalno smrdeo na duvan i brada mu bila žuta od duvana, grozan lik.

To je neko podmicivanje palo. Jadno dete. Jebem ti Srbiju on tops. To je stvarno i bilo za krivicnu.

20 hours ago, Sammael said:

Verovatno ima isti pogled kada je gledam video rusenja zgrada samih od sebe ili kada pokretne stepenice gutaju ljude u Kini.

On 26. 8. 2025. at 13:30, Ayatollah said:

Sve ovo samo iz glave za 10 minuta, kad bi selo više nas i imalo više vremena, ko zna čega bismo se još setili. To je tako kada državu vode nesposobni likovi koji nemaju blagu predstavu kako funkcionišu društvo i ekonomija.

Generalno ne volim poredjenja izmedju Austrije i Srbije ali ovo moram napisati jer je mi se cini bas zanimljivo

Prijateljica ovde rade u pravnom odeljenju Privredne komore u Austriji. Njen tim je zaduzen da za svaki predlog zakona iz odredjenih oblasti uradi analizu posledica na privredu kao i studiju kompatibilnosti sa drugim zakonima i pravilnicima. E sad pre par nedelja smo bili kod njih na rostilju i dosta se raspitivala oko security iz IT-a. Bilo je vidljivo da je jako umorna i da joj bukvalno padaju kapi vec oko 21h.

Kada sam isao u wc prosao sam pored radne sobe i video jedno 10ak kutija sa onim fasciklama kao kad resavaju cold case u serijama. I pitam sta je ono, kaze hoce da ubace 2 clana zakona u vezi security i to samo za firme koje su kriticne za Austriju (tipa vodovod, elektro i sl) i da nedeljama ne spava nego guli po 80 sati sedmicno da to preispitaju. wacko

Mi na drugoj strani vidimo Vucica koji je smislio ove mere par sati pre saopstenja...

PS.

Meni je tesko razumeti sta ljudi kao ona imaju za motivaciju. Placeni su mizerno a przis strasno komplikovane teme + grozni deadline + novi taskovi kao na traci.

Mada ona kaze da je advokatura i sudstvo nikad nisu zanimali...

7 hours ago, bags said:

PS.

Meni je tesko razumeti sta ljudi kao ona imaju za motivaciju. Placeni su mizerno a przis strasno komplikovane teme + grozni deadline + novi taskovi kao na traci.

Mada ona kaze da je advokatura i sudstvo nikad nisu zanimali...

Osećaj da radiš nešto što ima širu društvenu korist i značaj od pojedinačnih slučajeva, da si deo neke veće priče. Ja imam rođaku koja je udata za Francuza u Francuskoj, on je završio École nationale d'administration i trenutno radi kao pomoćnik prefekta 12 sati dnevno 6 dana nedeljno za neke pare koje sam ja i u Srbiji zarađivao u korporativnoj advokaturi. Oni ne žive materijalno baš mnogo izdašno (ona je neki novinar honorarac sa vrlo oscilirajućim prihodima, imaju dvoje dece), i on bi sutra mogao da ode u privatni sektor za pet puta veće pare, ali neće jer ga loži da radi to čime se bavi, a ne da ganja nečiji privatni interes i profit.

20 hours ago, bags said:

Verovatno ima isti pogled kada je gledam video rusenja zgrada samih od sebe ili kada pokretne stepenice gutaju ljude u Kini.

Zvučaće cinično, ali da je Evropa imala potrebu da izgradi ono što je Kina izgradila u poslednjih 30 godina, i ovde bi se rušile zgrade same od sebe. U stvari, ruše se objekti i u Evropi, samo nema posvećenih YT kanala koji se time bave.