Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

5 minutes ago, Ted said:

to može da bude cilj Izraela eventualno. koji ima interes da su muslimani u regionu podeljeni i slabi, odnosno da su pod kontrolom nekoga van muslimanskog sveta. da nije tako, torpedovali bi ih muslimani odande odavno. a zapravo je Iran bio jedna od prvih država koja je priznala Izrael, to je naravno bilo u vreme mnogo pre Revolucije. Mosad je obučavao Iranski SAVAK, Iran je bio glavni snabdevač naftom Izraela.

Ameriku Iran ne ugrožava uopšte, odnosno ne predstavlja nikakvu neposrednu ili posrednu opasnost od koje bi Amerika trebala da se brani ili štiti. da, ajatolasi zovu Ameriku velikim sotonom, ali, od Revolucije, dal je bio jedan napad šiitskih terorista na tlu Amerike. verovatno ni jedan.

kada je bio napad na kule bliznakinje Iran je to jasno i glasno osudio, građani palili sveće za žrtve, nudio je Americi, što je ona prihvatila, i pomoć u borbi protiv Talibana, pošto je Iran već na terenu imao ljude koji se bore protiv Talibana i infrastrukturu. da bi, ubrzo posle toga, Buš nazvao Iran osovinom zla. wtf

jasno je da Amerika i Iran, u postojećim okolnostima, ne mogu biti prijateljske države. ne moraju ni da budu, ali razloga za ovo što radi Amerika nema. ako će nekih promena biti u Iranu, moraju da se dese iznutra, da bi bil realne i održive.

Amerika je ovde vazal koji izvrsava zahteve gazde... USA ovaj rat nije trebao... Trebao je predsedniku USA zbog midterms jer je mislio da ce ratom dobiti + i trebao mi je zbog Epštajna... Epstajn ce ostati, midterms ce biti teska katastrofa...

Ali USA kao drzavi ovo ne treba, ne zele čak ni oni veseljaci iz MAGA...

Ja sam gore govorio o Izraelu...

Edited by radisa

• Replies 10.9k
  • Views 974k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

51 minutes ago, radisa said:

Ja mislim da zestoko masimo oko ciljeva ove SVO...

Cilj je unustiti Iran kao drzavu, i pobiti sto vise ljudi, sjebati sto vise infrastrukture, napraviti sto vise stete...I posejati sto vise mrznje da se dobije gorivo za sledecu iteraciju... Slicno kao u Gazi... Zato i nije spremana opozicija, zato se i ubijaju vodje... Bole ih kurac ko ce preuzeti bilo sta jer je cilj da ne ostane nista, a i to sto ostane da samo o mrznji razmislja u svojoj bespocnosti......

I ja mislim da to svi, barem naslucuju, ako i ne znaju...

Ova interpretacija ima dosta smisla, ali ne mora da bude samo jedno. Deo ciljeva moze da bude da unazade Iran kao drzavu i sistem, da im ne predstavlja neposrednu pretnju, a posle, videce vec sta moze da se uradi i kako ce stvari da se razvijaju.

[s] Glavno pitanje je sta radi slobodni BRIKS svet, zasto Rusija to dopusta, i zasto je Kina otisla da odnese tetki lek.[/s]

4 minutes ago, radisa said:

Amerika je ovde vazal koji izvrsava zahteve gazde... USA ovaj rat nije trebao... Trebao je predsedniku USA zbog midterms jer je mislio da ce ratom dobiti + i trebao mi je zbog Epštajna... Epstajn ce ostati, midterms ce biti teska katastrofa...

Ali USA kao drzavi ovo ne treba, ne zele čak ni oni veseljaci iz MAGA...

Ja sam gore govorio o Izraelu...

Onda najbolje da pročitamo Stari zavet, pa da vidimo šta su ratni ciljevi Izraela.

Evo male pomoći:

https://www.gotquestions.org/Iran-end-times.html

https://www.gotquestions.org/Gog-Magog.html

1 hour ago, Mr.Mxyzptlk said:

ko zna koji je radar u petnaestici

Tu je ključan RWR (radar warning receiver), ne radar.

2 minutes ago, cudakovic said:

[s] Glavno pitanje je sta radi slobodni BRIKS svet, zasto Rusija to dopusta, i zasto je Kina otisla da odnese tetki lek.[/s]

Tacno ali I to moze da se promeni, narocito ako udje u razmatranje kopnena invazija.

U povijesti proxy ratovanja od Koreje naovamo (Sirija poslednji primer) cesto bi se treca strana ukljucivala naknadno kad djavo odnese salu.

Recimo da treba pratiti reakciju Pakistana preko koga Kinezi mogu da deluju.

19 minutes ago, dragance said:

Ne znam ko se ovde seća (ili je tada bio rodjen), mi smo (tadašnja SFRJ) slali/prodavali vodu saveznicima u prvom zalivskom ratu. A bilo je i nekih drugih stvari (tenkovi). A Šešelj je išao u šetnje podrške Americi protiv Iraka!

Poprilično dobro.

Inače, za vreme ex-yu izvoz vojnih tehnikalija je u matematici vredeo mnogo više nego turizam. ex-yu.

5 minutes ago, dragance said:

Ne znam ko se ovde seća (ili je tada bio rodjen), mi smo (tadašnja SFRJ) slali/prodavali vodu saveznicima u prvom zalivskom ratu. A bilo je i nekih drugih stvari (tenkovi). A Šešelj je išao u šetnje podrške Americi protiv Iraka!

sećam se, kao kroz maglu

neposredno pre zalivskog rata, bio je rat Irana i Iraka. gde je Amerika ekinomski a i vojno podržavala upravo Irak. motiv je tada bio strah da se Revolucija ne proširi. bilo je tu i raznih bioloških agenasa (tipa Antraks), pošto je u tom ratu masovno korišćeno biološko oružje na Irancima (Iračka vojska je inicajalno bila značajno slabija od Iranske, ali je Iranska bila i u rasulu nakon Revolucije). koliko se sećam iz onoga što sam čitao, poseban apsurd ove situacije jeste bio da je dobar deo tih otrova i biloških agenasa poticao, od nikog drugog, do Nemačke lično, odnosno proizveden u fabrikama tamo. 30 i kusur godina od okončanja WW2 i "divota" koje su Nemci činili sa nekim drugim otrovima. faktički su Irak i Ameri bili u odnosi savezništva, dok Irak nije napao Kuvajt. a Kuvajt je bio saveznik istog tog Iraka u ratu sa Iranom. totalno ludilo.

značajna razlika u odnosu na ovaj sukob jeste što je koalicija tada nastupala na osnovu rezolucije SBUN

2 minutes ago, Ted said:

sećam se, kao kroz maglu

neposredno pre zalivskog rata, bio je rat Irana i Iraka. gde je Amerika ekinomski a i vojno podržavala upravo Irak. motiv je tada bio strah da se Revolucija ne proširi. bilo je tu i raznih bioloških agenasa (tipa Antraks), pošto je u tom ratu masovno korišćeno biološko oružje na Irancima (Iračka vojska je inicajalno bila značajno slabija od Iranske, ali je Iranska bila i u rasulu nakon Revolucije). koliko se sećam iz onoga što sam čitao, poseban apsurd ove situacije jeste bio da je dobar deo tih otrova i biloških agenasa poticao, od nikog drugog, do Nemačke lično, odnosno proizveden u fabrikama tamo. 30 i kusur godina od okončanja WW2 i "divota" koje su Nemci činili sa nekim drugim otrovima. faktički su Irak i Ameri bili u odnosi savezništva, dok Irak nije napao Kuvajt. a Kuvajt je bio saveznik istog tog Iraka u ratu sa Iranom. totalno ludilo.

značajna razlika u odnosu na ovaj sukob jeste što je koalicija tada nastupala na osnovu rezolucije SBUN

Meni nešto zvoni da su BO isporučivali Francuzi ali bezuslovno prihvatam da grešim.

5 minutes ago, dillinger said:

Tacno ali I to moze da se promeni, narocito ako udje u razmatranje kopnena invazija.

U povijesti proxy ratovanja od Koreje naovamo (Sirija poslednji primer) cesto bi se treca strana ukljucivala naknadno kad djavo odnese salu.

Recimo da treba pratiti reakciju Pakistana preko koga Kinezi mogu da deluju.

A sta ako, za razliku od ranijih situacija, nije cilj da im isporuce demokratiju, pa nema ni potrebe za kopnenom invazijom? Sta ako samo nastave da ih tabaju dok ne prestanu da se otimaju, i onda ih ostave da tako leze na zemlji, bez kapaciteta da sire revoluciju? Ko bi se ukljucivao, kako, i gde?

14 minutes ago, cudakovic said:

Ova interpretacija ima dosta smisla, ali ne mora da bude samo jedno. Deo ciljeva moze da bude da unazade Iran kao drzavu i sistem, da im ne predstavlja neposrednu pretnju, a posle, videce vec sta moze da se uradi i kako ce stvari da se razvijaju.

Zato što ni do sada nisu u skorijoj istoriji, posle raspada SSSR... Rusiji i Kini ne treba konflikt sa SAD, evo i Rusi danas kažu mi imamo strateško, ali ne i vojno partnerstvo sa Iranom.

Mislim, ko se uzda u rusku i kinesku vojnu pomoć delulu je prilično, bar kad su konflikti u kojima su NATO i SAD u pitanju...

[/s apsolutno sa pravom :D]

Edited by Avatar

1 minute ago, Avatar said:

Rusiji i Kini ne treba konflikt sa SAD

Kolega, pa to su besmislice... Rusija je vec 4 godine u direktnom ratu sa NATO-om!

3 minutes ago, cudakovic said:

A sta ako, za razliku od ranijih situacija, nije cilj da im isporuce demokratiju, pa nema ni potrebe za kopnenom invazijom? Sta ako samo nastave da ih tabaju dok ne prestanu da se otimaju, i onda ih ostave da tako leze na zemlji, bez kapaciteta da sire revoluciju? Ko bi se ukljucivao, kako, i gde?

Pa mi ne znamo kako taj ishod izgleda, za pocetak. Osim mozda SRJ & Milosevica, niko nije de facto kapitulirao od vazdusne kampanje samo.

https://www.reuters.com/world/middle-east/trump-says-he-needs-be-involved-selecting-irans-next-leader-axios-reports-2026-03-05/#:~:text=%22I%20have%20to%20be%20%E2%80%8Binvolved%20in%20the,Iran%20%E2%80%8Cin%20%E2%81%A0which%20his%20father%20Ayatollah%20Ali

17727321813181365062989068819756.jpg

Trump says he needs to be involved in selecting Iran's next leader, Axios reports

President Donald Trump said Thursday he must be “involved in the appointment” of Iran’s next leader, dismissing the prospect of Mojtaba Khamenei succeeding his father, the late Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei. “They are wasting their time. Khamenei’s son is a lightweight. I have to be involved in the appointment, like with Delcy in Venezuela,” Trump told Axios, referring to Venezuela’s Delcy Rodríguez, who took over after the US captured Nicolás Maduro.

Edited by Jeremija

7 minutes ago, Avatar said:

Zato što ni do sada nisu u skorijoj istoriji, posle raspada SSSR... Rusiji i Kini ne treba konflikt sa SAD, evo i Rusi danas kažu mi imamo strateško, ali ne i vojno partnerstvo sa Iranom.

Mislim, ko se uzda u rusku i kinesku vojnu pomoć delulu je prilično, bar kad su konflikti u kojima su NATO i SAD u pitanju...

Rusi iz nekog razloga nikad nece ni sa Izraelom da se sukobe

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.