Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

Мени је amkmapping најбољи

• Replies 10.9k
  • Views 974k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

Nekad se to zvalo etnicno ciscenje.

image.png

Smotric:

Indeed, Israel has been striking parts of Dahiya since Monday, but Israel’s far-right finance minister, Bezalel Smotrich, threatened widespread destruction in a video released today on social media.

Referring to a city in southern Gaza that Israel almost entirely destroyed during its military assault on the Palestinian territory, Smotrich said:

The Dahiya will look like Khan Younis. You wanted to give us hell, but you’ve brought hell upon yourself.

Večeras sam na 2-3 mesta naletao na nešto zanimljivo...

U stvari, ovo počinje da mi ima smisla i sa USA strane, u long run, ali ,moraju sjebati Iran da bi radilo (ili ratovati dugo) (ili sama moj mozak odbija da veruje u nelogičnost događaja i teoriju Epstain)...

Cilj cele ove zejebancije u ovom mandatu je Kina (i moguće EU i Indija, da li namerno ili samao kao kolateralna šteta je pitanje)...

Kako? Kina je oko pola svoje potrebe (koje su ogromne, poređanja radi, Srbija bi mogla 5-6 meseci da živi na nafti koju Kina sprži DNEVNO), dobijala od Venecuele i Irana... Zatvaranjem Ormuza, nema nafte...

Kina ima rezerve za 3 meseca, posle toga bi morala da spuste proizvodnju sa jedne strane, sa druge, Rusi će prebacti sve što mogu Kini, ostaviće i ono malo što daju Evropi i ono što puno daju Indiji sa starne i ide sve na Kinu... Kini to nije dovoljno za 100% funkcionisanje, i biće problema, ali pošto su bili pametni sa elektrifikacijom, mogu se možda na kraju i izvući, jer su popalili sve elektrane na ugalj koje imaju, zabole ih za zelne agnde i ostalo... E sad, ali kome će oni da prodaju to što prave, ako je ceo svet u ratu, trgovinskom ili pravom?

Evropa sa druge strane, naftu će nekako za sebe da nađe (Norveška, Škotska, Afrika i USA) ali nema gasa (Rusija sve za Kinu, Katar je isključen jer rat, USA nije dovoljan)... Možda TENT neće biti najogre meste u Evropi, uskoro, ako svi krenu u paljanja elektrana? :)

Ovo je jebeni rat za energente i to u smislu da se ceo svet, osim Rusije, stavi u zavisnost od USA, uključujući i Kinu...

Ili sam suviše gledao iste stvari tokom večeri?

Kina, kolko znam drzi neka naftna polja u Iraku?

Just now, Tutankamon said:

Kina, kolko znam drzi neka naftna polja u Iraku?

Jako im to znači kad okolo lete rakete... Bikvalno nemaju način da dođu do 50% svojih potreba... Da im Rusi od sutra prebaceceo izvoz, što ne mogu, jer nema kapaciteta, došli bi valjda do 70-80% svojih potreba...

Edited by radisa

11 minutes ago, radisa said:

E sad, ali kome će oni da prodaju to što prave, ako je ceo svet u ratu, trgovinskom ili pravom?

Čemu onda potreba za energijom da se održi besmislena proizvodnja? Nisam siguran da ti analiza cilja u pravu metu.

Tja, ja vise mislim da ce zalivske zemlje da skoce i da zaustave sve ovo (posle mesec, dva, tri) jer su one najugrozenije. Jebi ga, Kini i Indiji treba nafta a ovi je imaju, lako ce se naci nacin da im je isporuce...ne verujem da Amerika moze da kontrolise svu naftu u tom regionu kao i kome ce je prodavati...lako je napumpati, mislim da je i sustina OPEKa bila da se ogranici pumpanje kako bi se nabila cena...ne pije mi vodu

4 minutes ago, papapavle said:

Čemu onda potreba za energijom da se održi besmislena proizvodnja? Nisam siguran da ti analiza cilja u pravu metu.

Da, to je i meni zasmetalo, tj, njima će svakako manje nefte strebati ako manje prave, ali njima treba da prave da bi održali ekonimiju i tako ih ruše... Tj imaće nafte i dovoljno, ali će im ekonomija ostati šuplja...

Ne znam, razrađujem ideje... )

5 minutes ago, Tutankamon said:

Tja, ja vise mislim da ce zalivske zemlje da skoce i da zaustave sve ovo (posle mesec, dva, tri) jer su one najugrozenije. Jebi ga, Kini i Indiji treba nafta a ovi je imaju, lako ce se naci nacin da im je isporuce...ne verujem da Amerika moze da kontrolise svu naftu u tom regionu kao i kome ce je prodavati...lako je napumpati, mislim da je i sustina OPEKa bila da se ogranici pumpanje kako bi se nabila cena...ne pije mi vodu

Ok, kao što rekoh, naleto sma na ovo i kod Casagrandea i na nečem opskurnom, bukvalno u posledenjih sati po, pa sam pokušao da složim u nešto koherentno... Moguće i da nisma u pravu i da nisam uzeo sve variable u obzir koje bi mi rušile teoriju...

Ne verujem da je cilj da se svet stavi u energetsku zavisnost od USA, ali ako se makar i privremeno poremete stvari sa snabdevanjem Kine - i to je neka vajdica.

Nadam se da u Srbiji nikad neće pronaći ikakva fosilna goriva. Spavaš li mirno, norveška kraljevino?

• Popular Post

Ok, Trump je budala, ali ovaj Hegset (gledam press sada opet live) je potpuni psihopata.

Sa kolikim uzbuđenjem govori o ubijanju drugih, ovo je zastrašujuće.....

Just now, Avatar said:

Ok, Trump je budala, ali ovaj Hegset (gledam press sada opet live) je potpuni psihopata.

Sa kolikim uzbuđenjem govori o ubijanju drugih, ovo je zastrašujuće.....

O da... Za njega su Mule oličenje razuma....

Bio bi ovo mnogo lepši svet kada bi ljudi koji donose odluke razmišljali tako daleko.

Mislim da nema ništa od toga, posledice ratova su često nepredvidive. Britanija je iz Drugog svetskog rata izašla kao pobednik ali je bila ekonomski devastirana i izgubila je imperiju. Amerika je u istom ratu postala svetska velesila, isčupala se iz depresije a ekonomija joj je eksplodirala. Jasno je nama zašto ali 1938. to niko nije mogao predvideti.

Što se tiče pada kineske proizvodnje, to bi izazvalo recesiju u čitavom svetu. Ne bi se odjednom povećala američka proizvodnja patika i automobila. Proizvodnja u Americi je preskupa.

Razlika između ratne ekonomije kao inicijatora privrednog rasta je u tome što pre Drugog svetskog rata Amerika nije bila zadužena, a sada jeste i jedan od glavnih poverilaca joj je upravo Kina. Da bi došlo do poremećaja na tržištu dovoljno je da Kina prestane da kupuje američke obveznice i tako da ih prestane kreditirati. Niko razuman neće ući u to kolo.

Sa druge strane, Tramp jebiga.

27 minutes ago, radisa said:

Večeras sam na 2-3 mesta naletao na nešto zanimljivo...

U stvari, ovo počinje da mi ima smisla i sa USA strane, u long run, ali ,moraju sjebati Iran da bi radilo (ili ratovati dugo) (ili sama moj mozak odbija da veruje u nelogičnost događaja i teoriju Epstain)...

Cilj cele ove zejebancije u ovom mandatu je Kina (i moguće EU i Indija, da li namerno ili samao kao kolateralna šteta je pitanje)...

Kako? Kina je oko pola svoje potrebe (koje su ogromne, poređanja radi, Srbija bi mogla 5-6 meseci da živi na nafti koju Kina sprži DNEVNO), dobijala od Venecuele i Irana... Zatvaranjem Ormuza, nema nafte...

Kina ima rezerve za 3 meseca, posle toga bi morala da spuste proizvodnju sa jedne strane, sa druge, Rusi će prebacti sve što mogu Kini, ostaviće i ono malo što daju Evropi i ono što puno daju Indiji sa starne i ide sve na Kinu... Kini to nije dovoljno za 100% funkcionisanje, i biće problema, ali pošto su bili pametni sa elektrifikacijom, mogu se možda na kraju i izvući, jer su popalili sve elektrane na ugalj koje imaju, zabole ih za zelne agnde i ostalo... E sad, ali kome će oni da prodaju to što prave, ako je ceo svet u ratu, trgovinskom ili pravom?

Evropa sa druge strane, naftu će nekako za sebe da nađe (Norveška, Škotska, Afrika i USA) ali nema gasa (Rusija sve za Kinu, Katar je isključen jer rat, USA nije dovoljan)... Možda TENT neće biti najogre meste u Evropi, uskoro, ako svi krenu u paljanja elektrana? :)

Ovo je jebeni rat za energente i to u smislu da se ceo svet, osim Rusije, stavi u zavisnost od USA, uključujući i Kinu...

Ili sam suviše gledao iste stvari tokom večeri?

nije da nema logike. deluje kao "an elaborate plan" što bi rekli Ameri (a detailed, complex, and carefully thought-out strategy containing multiple, interconnected steps or components). ne liči na bolida Trampa tako nešto, ali Tramp realno i nije mnogo bitan, niti bilo koji predsednik, niti dal je republikanac ili demokrata. politika koju Amerika vodi, sa pozicije domnantne sile, ne menja se puno, ako se menja uopšte. menjaju se prezenteri, pa neki izgleda kao idiot a neki kao pristojan lik, ali suštinski nije mnogo bitno.

ceo taj deo sveta je došao u fokus kada se ustanovljeno da leži na nafti i plinu (gasu) i da je to strateški energent koji će da pogoni sve živo i neživo. odnosno, kada je ispalo da se ne radi o jebenoj pustinjskoj zabiti gde oridiniraju beduini i neki čudni ljudi, već parčetu zemlje koje će biti ključno za dominaciju. priču su naravno počeli Britanci, a ko bi drugi, pošto se to desilo za vreme njihova vakta. u samom Iranu su imali koncesiju u nekom neverovatnom procentu, tipa 85% njima a 15% Irancima. Mosadek je zato i osetio bes CIA i Britanaca, kada je naumio da nacionalizuje Iransku naftnu kompaniju, što BP-u i Standard oil-u nije bilo milo, pa se morao odraditi posao njegovog sklanjanja, jer je pokušao nešto što je no-no. što i jeste jedan od razloga zašto Iranci "vole" Amere toliko.

energenti svakako igraju ulogu u celoj priči, ali je prilično nategnuto da će na kraju da ispadne baš kao u hipotezi koja je postavljena. da se tako nešto želi, tu skoro da nema nikakve dileme

Edited by Ted

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.