Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

36 minutes ago, dragance said:

Ne znam ko se ovde seća (ili je tada bio rodjen), mi smo (tadašnja SFRJ) slali/prodavali vodu saveznicima u prvom zalivskom ratu. A bilo je i nekih drugih stvari (tenkovi). A Šešelj je išao u šetnje podrške Americi protiv Iraka!

Ne samo setnju, nudio je cetnicke dobrovoljce da pomazu amerima na terenu.

• Replies 10.9k
  • Views 974k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

Eh, postmoderno doba je. Nit ko objavljuje ratove, nit je potrebno da neko kapitulira. Poruse ti odozgo zemlju da ne moze da funkcionise u modernom smislu, pobiju sve koji i mogu da potpisu kapitulaciju, pa se ti posle cesi sledecih 300 godina sta to bi...

2 minutes ago, dillinger said:

Rusi iz nekog razloga nikad nece ni sa Izraelom da se sukobe

Izgleda i oni bili na ostrvu...

2 hours ago, Vasilij Zajcev said:

Hvala, inače ta priča dobija sve zanimljivija tumačenja - bivši pilot F-18 tvrdi da je nemoguće greškom oboriti tri tolike mete. Ukratko, misli da ih je Kuvajćanin definitivno imao na "vizuelno", u formaciji, i nedvosmisleno kao F-15ice (ogromne ptice sa po dva mlazna motora). Ne bio mu ja u koži ovih dana (i noći)..

2 hours ago, barba said:

.

A kako komentarises prvi vazdusni boj f35?

"Ubio" je nesrecni iranski skolski yak 130...bezuslovno uspeh))) . Pojavio se snimak, mislim ako je sve to uopste tacno.

.

2 hours ago, nautilus said:

Pa šta znam, f15 bi svakako imao signal da je ozračen i da ga prati projektil. Izvodio bi neke manevre za izbegavanje. Ako je bila uobičajena grupa od dva para nema šanse da bar jedan od njih ne bi primetio kuvajtski avion u blizini.

Dosta mi je bizarno objašnjenje da je kuvajćanin došao u položaj za napad i tek tako oborio tri aviona a da ih nisu upozorili radari, avaksi i šta sve ne.

2 hours ago, Vapad said:

E, baš sam oko ovoga čitao na netu juče, da li C i E znaju da li ih je lokovao F ili onaj drugi F i kaže, naravno RWR nema pojma ali pilot koristi svoj IFF da vidi ko ga je lokovao i može videti da je friendly i ulazi se u raygun/buddy priču... e sada ako je letelo i kuso i repato bez organizovane i efikasne združene komande... nemam pojma. Kontam da je pilot F-18 radio sa USA instruktorima i zna njihove procedure.

Tanko mi je da ovo baš pravi scenario koji se desio, ne bi li onda druga dva krenula u brake i opalila mamce, što ti kažeš, nisu školarci jbt

Naravno da je nemoguće greškom roknuti tri aviona, a pogotovo F-15E koji su i dalje top no.1 US air superiority fighter, veliki avioni puni high-tec opreme.

Informacija je da ih je izrokao kuvajtski F-18 Hornet i to VVR raketama tj. AIM-9X Sidewinder. To je IC vođena raketa za blisku vazdušnu borbu i tu RWR ne igra ulogu jer nema radarskog ozračenja, ali igra MAWS (missile aproach warning system) koji je morao da pišti kao blesav. Na onim snimcima se bukvalno ne vidi ni promil evazivnog manevra, niti pak disperzija ic mamaca (flare). Dalje, Sidewindera se obično nosi par na krajevima krila, ostali slotovi su za BVR rakete.Treće, domet Sidewindera je kratak, skoro pa u vizuelnom rangu... Naravno, ru je i pitanje IFF.

Nešto se tu mulja

19 minutes ago, Tribun_Populi said:

Naravno da je nemoguće greškom roknuti tri aviona, a pogotovo F-15E koji su i dalje top no.1 US air superiority fighter, veliki avioni puni high-tec opreme.

Informacija je da ih je izrokao kuvajtski F-18 Hornet i to VVR raketama tj. AIM-9X Sidewinder. To je IC vođena raketa za blisku vazdušnu borbu i tu RWR ne igra ulogu jer nema radarskog ozračenja, ali igra MAWS (missile aproach warning system) koji je morao da pišti kao blesav. Na onim snimcima se bukvalno ne vidi ni promil evazivnog manevra, niti pak disperzija ic mamaca (flare). Dalje, Sidewindera se obično nosi par na krajevima krila, ostali slotovi su za BVR rakete.Treće, domet Sidewindera je kratak, skoro pa u vizuelnom rangu... Naravno, ru je i pitanje IFF.

Nešto se tu mulja

Ne znam da li sam propustio ali postoji snimak samo jednog rušenja, tj pogotka?

Just now, Zaboravan said:

Ne znam da li sam propustio ali postoji snimak samo jednog rušenja, tj pogotka?

Da. Informacija o tri oborena je iz medija. I sve je i dalje murky.

Mada, bilo je više snimaka dočeka katapultiranih pilota, čini mi se.

Edited by Tribun_Populi

Potraznja za ruskom naftom na azijskom trzistu je velika. Na pocetku februara, Rusi su imali oko 17mbd utovareni na broodvima i na cekanju da neko kupi. Danas je to palo na 4mbd. Indija pokusava sada da ugovori nove isporuke ali Kina ima prioritet jer su Indijci manje kupovali rusku naftu zbog pritiska Vasingtona i sve ugovoreno za Kinu.

Kinezi posle Venecuele i sada Ormuza, samo u Rusiji vide sigurnog snadbevaca, oni su vec od kraja prosle godine poceli znacajno vise da kupuju rusku naftu, sve ono sto Indija nije kupila.

4 minutes ago, Tribun_Populi said:

To jeste.

Zato kažem ima materijala za analizu za 1 F-15, gde je sve moguće, greška, kvar na opremi, (ne)sreća

Ali za još dva, pa Maverick da jede govna.

JP Morgan je izasao sa procenama kada ce se poceti javaljti problemi na trzistu nafte i gasa kako dani prolaze. Za mesec dana ce biti velikih problema, ako se nastavi.

Ono sto je jos veci problem sto se ovo ne vraca u normalu momentalno ako se sve sada zavrsi, vec ce trebati nekoliko meseci.

Trgovci na berzama sirovina su se pitali zasto Amerikanci konfiskuju venecuelansku naftu i ne pustaju je na trziste vec je skladiste. Ovo je duze pripremano.

Najveci gubitnici od pocetka EU i Indija, Kina bi mogli doci pod udar kasnije. Ali Kina je vec zabranila izvoz naftnih prozivoda i ima velike rezerve.

Amerikanci ih isto imaju, mada je Bajden 2022 kod pocetka rata Rusija-Ukrajina puno rezervi pustio na trziste da smanji paniku. Pe svega ovoga Amerikanci su obezbedjivali Venecuelu, kao zamenu za Bliski Istok. Amerika prozivodi oko 13.5mbd dok je potrosnje oko 20mbd. Uvoze dosta iz Kanade ali treba im jos iz ostatka sveta. Venecuela ne proizvodi puno nafte, mislim da Meksiko vise proizvodi i izvozi u SAD.

34 minutes ago, Tribun_Populi said:

cela ova operacija je totalno murky. strasno je tesko dobiti sliku sta se zapravo desava. postoje snimci udara na obe strane ali sve je i dalje nekako najasno. recimo ove us baze na bliskom istoku. sta se tu desilo. tesko mi je za povjerovati da su amerikanci ostavili baze i da nije napravljena evakuacija pre udara.

u ostalim novostima:

Merz: Iran should not be protected by international law

Friedrich Merz has appeared to suggest that Iran should not be protected by international law.

In a major intervention, the German chancellor expressed fears that such rules were becoming redundant in a world where rogue states broke them with impunity and allies did not enforce them.

He went on to say that “now is not the time” for Europeans to “lecture” the United States and Israel about legality, as he turned a blind eye to accusations that their attacks on Iran broke international law.

The two countries launched a wave of strikes against Iran on Saturday, killing Ayatollah Ali Khamenei, the country’s supreme leader, along with several other officials. Tehran retaliated, with strikes from both sides continuing on Monday.

Mr Merz’s comments, made in a speech on Sunday, positioned him as Donald Trump’s closest ally in Europe and departed from his post-war predecessors in Germany, who viewed international law as sacrosanct.

“Appeals from Europe, including from Germany, and condemnations of Iranian violations of international law, and even extensive sanctions, have achieved little over the years and decades,” the chancellor said, as he blamed European weakness in part for failing to confront Tehran.

He said the German government had concluded that, when it came to Iran, “international legal assessments will have relatively little effect. This is all the more true if they remain largely without consequence ... therefore, now is not the time to lecture our partners and allies”. Mr Merz’s speech, delivered as missiles rained down on German troops stationed in the Gulf, was the latest sign of a sea change in Berlin’s foreign policy under the centre-Right chancellor.

After decades of taking a back seat on security, Mr Merz is trying to turn Germany into a major European security power, both by arming it to the teeth and becoming an unabashed supporter of Western military action abroad.

His speech has led to speculation in Germany that the chancellor views international law as a relic of the 20th century. Süddeutsche Zeitung, a German centre-Left broadsheet, characterised his remarks as a “long farewell to international law”.

“The implication is that if [confronting Iran]... can’t be done in accordance with international law, then it must be done without it,” wrote Wolfgang Janisch, a columnist for the newspaper.

Rafael Loss, a German security expert at the European Council on Foreign Relations, told The Telegraph: “He seems to be displaying a fairly instrumental relationship with international law, rather than an unwavering commitment to it – some have described it as pragmatic realism.”

Stefan Kornelius, Mr Merz’s spokesman, said on Monday: “Germany does not question international law. I want to make that absolutely clear. But there is also a security interest that is not addressed by international law. 

“International law also has its limits, as we are seeing once again in this conflict, and especially as we have seen in previous conflicts. But again: Germany does not question international law, it is committed to international law.”

In his speech, Mr Merz also rebuked Germans and European governments, such as Spain, who had criticised the war. “In spite of our doubts, we share many of their goals even though we are unable to achieve them ourselves,” he said.

Mr Merz voiced what many of Europe’s leaders have feared for years: that the rules-based order built from the ashes of World War Two is falling apart.

He also cited the full-scale invasion of Ukraine as an example of this disintegration: “Moscow’s attack on a peaceful neighbour is just as unjustifiable as the war of terror that Tehran has been waging against Israel for years,” he said.

The chancellor said Europe’s weakness and reluctance to stand up to those breaking international law had proven to be a key part of the problem. He argued that this meant that when other states, such as Israel, rose up and took action against Iran, they should not be met with “lectures” from their allies.

Mr Merz’s speech will have delighted the White House as it faces accusations of breaching international law and the US constitution, which states that Congress must approve a declaration of war.

On Sunday, Abbas Araghchi, Iran’s foreign minister, wrote in a letter to the United Nations that Khamenei’s killing constituted “a grave and unprecedented breach of the most fundamental norms governing relations among states”. On Monday, Pete Hegseth, the US defence secretary, bullishly defended the military campaign.

“No stupid rules of engagement, no nation-building quagmire, no democracy-building exercise, no politically correct wars. We fight to win, and we don’t waste time or lives,” he said at the Pentagon.

Mr Trump, who alluded to the operation as a “war” in a video statement on Saturday, told The Telegraph that he was “very disappointed” in Britain and Sir Keir Starmer for blocking the US military from using Diego Garcia to carry out strikes on Iran.

He said the Prime Minister’s initial refusal to let US forces use the Chagos Islands base was unlike anything that had “happened between our countries before”. Germany’s unwavering support of Israel, known as its “staatsraison” – reason for the state’s existence – will have played a key role in Mr Merz’s sense that international law is growing less important.

That mindset is mostly the result of Germany’s shame over the Holocaust and World War Two, but it is also driven by the belief that Israel defends Germany from threats that it is too weak to confront itself.

“Israel is doing the dirty work for us all,” Mr Merz said of the 12-day war with Iran in 2025, as he batted away questions from a German television interviewer about the scale of destruction to Iranian cities.

Germany is also one of Europe’s strongest voices against accusations that Israel committed genocide in the Gaza Strip in retaliation for the Oct 7 Hamas attacks. On Monday, the German government clarified that it had no intention of joining the Iran war, despite Mr Merz giving it his broad approval – caveated with some doubts as to what President Trump’s long-term goals were.

Johann Wadephul, the German foreign minister, admitted that in any case the country’s army lacked the “military resources” to go to war with Iran. The revealing moment underscored how Mr Merz’s dream of becoming the mightiest man in Europe still has a long way to go.

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2026/03/02/friedrich-merz-iran-not-be-protected-international-law/

Nije napravljena evakuacija u dovojlnoj meri, vojska se razbezala, bukvalno, po hotelima i civilnim objektima. Iranski obavestajci su ih jurili po hotelima, zato napadi iranskim bespilotnim na hotele tokom vikenda po UAE, Bahrein...

Kako ide, pa mislim da ovo dovoljno govori

U medijima se redjaju pobede.

U realnosti, ocajnicki se trazi podrska od svih jer su baze unistene, nesto je stvarano desetinama godina, Zato ljutnja na Spaniju i Britaniju. Mole se Kurdi i Azeri da nesto urade.

Zato moze pomoc od zemlje koja sama nema dovoljno za sebe vec moli za pomoc Ameriku.

Edited by Emerald

1 hour ago, Lo Zingaro said:

Ne samo setnju, nudio je cetnicke dobrovoljce da pomazu amerima na terenu.

Najveća srpska bol već decenijama je što nas Amerikanci ne vole. Logično da je Šešelj kao neoliberal prvi probo da se ubaci. Pa onda posle Draža i spašeni piloti, Milanković bff sa Wilsonom, Tesla srbo-amerikanac i ostale izjave ljubavi.

Al' jebiga, odbačeno, nevoljeno dete, najgora love-hate muka što bi rekao Lečić.

edit: a i u poslednjih 10 godina vidimo pokušaje da se vratimo u okvire te neprežaljene ljubavi

Edited by Amos

13 minutes ago, Emerald said:

Nije napravljena evakuacija u dovojlnoj meri, vojska se razbezala, bukvalno, po hotelima i civilnim objektima. Iranski obavestajci su ih jurili po hotelima, zato napadi iranskim bespilotnim na hotele tokom vikenda po UAE, Bahrein...

Kako ide, pa mislim da ovo dovoljno govori

U medijima se redjaju pobede.

U realnosti, ocajnicki se trazi podrska od svih jer su baze unistene, nesto je stvarano desetinama godina, Zato ljutnja na Spaniju i Britaniju. Mole se Kurdi i Azeri da nesto urade.

Zato moze pomoc od zemlje koja sama nema dovoljno za sebe vec moli za pomoc Ameriku.

sta znam. i dalje mi je tesko da poverujem da su ih ostavili na izvolte.

mole svi za pomoc jbg. tako je u ratu. cak i oni najjaci.

Screenshot-2026-03-05-at-20-14-10.png

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.